3,2 milliárd forintos fejlesztés indul a Béres Gyógyszergyár Zrt. szolnoki gyártóüzemében

2015. július 14.
A Kormány döntése értelmében a Béres Gyógyszergyár Zrt. 1,6 milliárd forint összegű beruházási célú, visszafizetési kötelezettség nélküli támogatást kapott a szolnoki termelő üzemében végrehajtandó gyógyszergyártó üzemi és logisztikai raktár kapacitásának bővítésére.

A támogatás jogszabályi alapját a 210/2014 (VIII.27.) Korm. rendelet a beruházás ösztönzési célelőirányzat felhasználásáról képezi.

 

A Béres Részvénytársaság 1989-ben alakult meg, és az elmúlt 25 évben történt folyamatos fejlődésének, tudatos üzletfejlesztési törekvéseinek eredményképpen mára Magyarország legnagyobb magyar tulajdonban lévő gyógyszergyárává vált, amely negyedszázados fennállása alatt mindig a magyarországi beruházásokat és a hazai piacot tartotta elsődlegesnek, itthon fejlesztett és fektetett be. A társaság mára Magyarországon 35%-os piaci részesedésével piacvezető a betegségmegelőző és egészségmegőrző készítmények piacán, termékei hitelesek és közmegbecsülésnek örvendenek, a Béres Csepp az elsőként hungarikummá nyilvánított egészségvédő szer.

 

A Béres Gyógyszergyár Zrt. folyamatosan fejlesztette 1995-ben megvásárolt szolnoki gyártóüzemét, összességében Szolnokon eddig 3,3 milliárd forint értékben valósított meg ingatlan-, gép- és eszközfejlesztést, amelynek eredményeképpen a Béres készítmények teljes gyártási folyamata Szolnokon történik. Eddigi beruházásaihoz a társaság mindösszesen 296 millió forint értékben tudott pályázati támogatást igénybe venni, a fejlesztéseket tehát nagyrészt önerőből, a folyamatosan visszaforgatott nyereségéből finanszírozta. A szolnoki gyárban foglalkoztatottak száma a kezdeti 64-ről 215 főre emelkedett, ezzel a Béres Gyógyszergyár Zrt. Jász-Nagykun-Szolnok megye tizedik legnagyobb magánfoglalkoztatója.

 

A Béres Gyógyszergyár Zrt. teljes foglalkoztatotti létszáma 340 fő, így a hatályban lévő jogszabályok alapján nagyvállalatnak minősül, ezért a jelenleg elérhető fejlesztési támogatásokra nem jogosult.

 

A társaság fejlődésében most egy olyan pontra ért, amikor a termékei iránti piaci igényeket csak új gyárépület és raktár felépítésével képes kielégíteni. A szükséges beruházási összeg 3,2 milliárd forint, melyet a társaság nem tud saját forrásból megvalósítani.

 

Figyelembe véve, hogy a termelési kapacitások bővítését célzó uniós forrásokra nagyvállalatok nem pályázhatnak, ugyanakkor elismerve a Béres Gyógyszergyár Zrt. által végzett magas hozzáadott értékű ipari tevékenység nemzetgazdasági és regionális jelentőségét, a társaság hitelességét, fennállásának 25 éve alatt végzett kiemelkedő társadalmi és nemzeti szerepvállalását,  a létrehozandó 60 új munkahelyet, a Kormány támogatásra érdemesnek találta a fejlesztést, amelyet a beruházás ösztönzési célelőirányzat felhasználásával valósít meg.

 

A Béres Gyógyszergyár Zrt. ezzel a fejlesztéssel hosszútávon elkötelezi magát magyarországi, ezen belül szolnoki gyártókapacitásainak fenntartása mellett, és amellett, hogy fő piacának továbbra is Magyarországot tartja, megteremti a bázist egy dinamikusan növekvő export tevékenységhez is.

 

Budapest, 2015. július 14.

© Copyright 2012 Béres Gyógyszergyár Zrt.

Increst Communication

Irány a webáruház

Webáruház

Tovább