Dokumentumfilm Béres Józsefről december 20-án a Duna World csatornán

2015. november 30.
Kabay Barna filmrendező Béres József életútja című dokumentumfilmje számos, archív felvétellel idézi fel a kutató kihívásokkal, megpróbáltatásokkal teli életútját és harcát azért, hogy a legreménytelenebb helyzetekben is reményt tudjon adni embertársainak. A filmet 2015. december 20-án vasárnap 16.20-kor sugározza a Duna World.

 

„Több évtizede foglalkoztunk Petényi Katalin alkotótársammal Béres József munkásságával. A nyolcvanas években Németországban éltünk és dolgoztunk, amikor eljutott hozzánk annak az üldöztetésnek és kálváriának a híre, ami Béres József és találmánya körül zajlott. Reméltük, hogy egyszer találkozhatunk a Béres Csepp feltalálójával, de erre sajnos már nem került sor. Gondolkodásmódja, kitartása megihletett minket, és arra gondoltunk, hogy filmet készítenénk életéről. Nagyváradon egy vetítésen találkoztunk ifj. dr. Béres Józseffel és feleségével, Béres Klárával. Az idő tájt jelent meg Béres Klára Szirtfoknak lenni című, Béres Józsefről szóló könyve, ami aktualitást és természetesen egy óriási lökést is adott korábbi filmötletünknek. Ez a csodálatos összefoglaló írás Béres József életútjáról, mely egy megrázó futás a múlt századon keresztül, késztetett minket a film elkészítésére. Úgy érzem, hogy filmünkkel talán vissza tudtunk adni abból a sok-sok gesztusból, amit Béres József az embereknek és személy szerint nekünk is adott. Gondolkodásmódja egyfajta példa, belső hit, reménykeltés a reménytelen helyzetekben. A példaérték, ami mindkettőnk számára olyan fontos volt, most végre egy filmben is megjelent. ” - mondta Kabay Barna rendező-producer.

 

Id. dr. Béres József humanista életszemléletével sokaknak mutatott példát, hogy kitartással, szorgalommal, hittel hogyan érhetjük el a céljainkat, hogyan győzhetjük le a néha legyőzhetetlennek tűnő akadályokat. A mai rohanó világban különös szükség van arra a morális értékrendre, melyet a kutató ránk hagyott.

 

A dokumentumfilm kortanúk személyes vallomásain és id. dr. Béres József visszaemlékezésein keresztül idézi fel a kutató kihívásokkal, megpróbáltatásokkal teli életét és küzdelmét, hogy a legreménytelenebb helyzetekben is reményt tudjon adni embertársainak.

 

Id. dr. Béres József élete a szorgalom, a kitartás, az ötletesség, a kemény munka, a segítőkészség és a közösségbe vetett hit egyik legszebb példája. Bár sokszor mondta, hogy „senki nem lehet próféta a saját hazájában”, ő mégis az lett. A benne lakozó rendkívüli elhivatottság még életében legendává nemesítette alakját.

 

  • rendező-producer: Kabay Barna
  • társrendező: Petényi Katalin
  • közreműködött: Ifj. dr. Béres József, Béres Klára, Pozsgay Imre
  • operatőr: Tóth Zsolt, Halper János, Havasi József
  • steadicam operatőr: Khin András
  • vágó: Thomas Ernst
  • sound design: Klaus & Réka Wendt
  • zene: Edőcs Tamás
  • gyártásvezető: Markó Judit

 

Televíziós bemutató: Duna World, 2015. december 20., 16.20

© Copyright 2012 Béres Gyógyszergyár Zrt.

Increst Communication

Irány a webáruház

Webáruház

Tovább