Láthatóvá tenni a láthatatlant

2016. március 23.
Maria de Faykod magyar származású szobrászművész különleges fotókiállítása nyílt meg március 23-án a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumában. A Béres Alapítvány támogatásával megvalósuló, egyedülálló kiállítást – melynek elsőként Esztergom ad otthont – Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár nyitotta meg. A megnyitón köszöntőt mondott Rezi Kató Gábor, a Vármúzeum igazgatója, Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke és dr. Székely János az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke.

(A képen balról jobbra: Dr. Kancz Csaba a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízottja, Rezi Kató Gábor a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumának igazgatója, Béres Klára a Béres Alapítvány elnöke, Maria de Faykod szobrászművész, Dr. Székely János az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke, Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és Bánhidy László Esztergom alpolgármestere)

 

Maria de Faykod küldetése, hogy megfejtse, mi az a halhatatlan erő, ami munkál bennünk, emberekben. Ezt a spirituális energiát faragja márványba, szobrai sokak hitét erősítették már meg, vagy adták vissza. Legismertebb, világhírű munkája a 2008-ban Lourdes-ban felavatott, több mint száztonnányi carrarai márványból készült, tizenhét stációból álló Keresztút. Ez a lourdes-i Keresztút a Béres Alapítványnak köszönhetően Jézus kínszenvedésétől a feltámadásig címmel Magyarországon is láthatóvá válik a szobrászművész saját maga által készített fotóin keresztül.

 

Béres Klára, az Alapítvány elnöke így fogalmazott: „Soha nem fogom elfelejteni azt a pillanatot, amikor lourdes-i zarándoklatunk során megláttam, ahogy egy tolószékben ülő fiatal fiú megérinti Jézus kezét Maria de Faykod Keresztútjának egyik stációjánál. Láttam a fiú kőujjakra fonódó ujjait, némán imát rebegő ajkait, láttam átszellemült arcát, és pontosan tudtam: a fiú nem a hideg, élettelen márványt érinti, hanem a köztünk élő Megváltót, akit ez a lenyűgöző alkotás odavitt hozzá. Az a fiú ott – egészen biztos voltam benne – elérte Istent. Megtiszteltetés volt számomra, hogy 2014 húsvét nagyhetében megismerkedhettem e rendkívüli hatást kiváltó mű alkotójával. Most pedig nagyon boldog vagyok, hogy a lourdes-i Keresztutat bemutathatjuk Magyarországon”.
 

(A képen Maria de Faykod és Béres Klára)

 

A fények és a különböző szögekből készült felvételek segítségével Maria de Faykod feltárja és bemutatja alkotásának összetett kifejezéstartalmát: szobrain és a szobrokról készített saját képein keresztül a láthatatlan láthatóvá válik. A képek megszólítják a nézőt, interakcióra késztetik, látni „tanítják”. 
 
„Maria de Faykod művészete nemcsak az örök történet szoborba álmodását jelenti, de ő még a dimenziók játékával is képes újat alkotni, a térbe zárt pillanatot megmutatni. Esztergom Magyarország ősi, világi és vallási központja. A Bazilika, a magyar zarándokút közelsége, a királyi vár és palota egykori központi nagyterme tökéletes helyszín egy olyan alkotó művei számára, aki maga is a tökéletességre törekszik. Örülök, hogy Magyarországon elsőként nálunk találkozhatnak e fotókiállítással.” – mondta a megnyitón Rezi Kató Gábor, az Esztergomi Vármúzeumának igazgatója.
 
A Béres Alapítvány támogatásával megvalósuló, egyedülálló fotókiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumában április végéig látható. Ezt követően Pécsett, majd Máriapócson és ezt követően Székesfehérváron is megtekinthetik az érdeklődők.

© Copyright 2012 Béres Gyógyszergyár Zrt.

Increst Communication

Irány a webáruház

Webáruház

Tovább