Pécsre költözött a lourdes-i Keresztút

2016. május 11.
Maria de Faykod magyar származású szobrászművész különleges fotókiállítása nyílt meg május 11-én Pécsett, a Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztályán. A Béres Alapítvány támogatásával megvalósuló, egyedülálló kiállítást Csizi Péter, Pécs Megyei Jogú Város országgyűlési képviselője nyitotta meg. A megnyitón köszöntőt mondott dr. Csornay Boldizsár, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója, Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke, dr. Udvardy György, a Pécsi Egyházmegye megyéspüspöke és dr. Őri László, Pécs alpolgármestere.

Maria de Faykod küldetése, hogy megfejtse, mi az a halhatatlan erő, ami munkál bennünk, emberekben. Ezt a spirituális energiát faragja márványba, szobrai sokak hitét erősítették már meg, vagy adták vissza. Legismertebb, világhírű munkája a 2008-ban Lourdes-ban felavatott, több mint száztonnányi carrarai márványból készült, tizenhét stációból álló Keresztút. Ez a lourdes-i Keresztút a Béres Alapítványnak köszönhetően Jézus kínszenvedésétől a feltámadásig címmel Magyarországon is láthatóvá válik a szobrászművész saját maga által készített fotóin keresztül.

 

Béres Klára, az Alapítvány elnöke így fogalmazott: „Soha nem fogom elfelejteni azt a pillanatot, amikor lourdes-i zarándoklatunk során megláttam, ahogy egy tolószékben ülő fiatal fiú megérinti Jézus kezét Maria de Faykod Keresztútjának egyik stációjánál. Láttam a fiú kőujjakra fonódó ujjait, némán imát rebegő ajkait, láttam átszellemült arcát, és pontosan tudtam: a fiú nem a hideg, élettelen márványt érinti, hanem a köztünk élő Megváltót, akit ez a lenyűgöző alkotás odavitt hozzá. Az a fiú ott – egészen biztos voltam benne – elérte Istent. Megtiszteltetés volt számomra, hogy 2014 húsvét nagyhetében megismerkedhettem e rendkívüli hatást kiváltó mű alkotójával. Most pedig nagyon boldog vagyok, hogy a lourdes-i Keresztutat bemutathatjuk Magyarország több városában, köztük Pécsett”.

 

A fények és a különböző szögekből készült felvételek segítségével Maria de Faykod feltárja és bemutatja alkotásának összetett kifejezéstartalmát: szobrain és a szobrokról készített saját képein keresztül a láthatatlan láthatóvá válik. A képek megszólítják a nézőt, interakcióra késztetik, látni „tanítják”.

 

„Múzeumunk számára nagyon fontos az értékközvetítés, s azon belül természetesen a kereszténység hagyományai, a világvallás története, annak helyi, országos és nemzetközi vonatkozásai is. Három évvel ezelőtt rendeztük meg Mindszenty József életművét bemutató kiállításunkat, 2014-ben adtunk teret a Pálos Rend történetét feldolgozó tárlatnak, amelyen még a XV. század végén keletkezett Festetics-kódexet is megcsodálhatták az érdeklődők. Kitűnő, napi, szakmai kapcsolatot ápolunk a Pécsi Egyházmegyével is, a Püspök Úr több alkalommal tartott már szubjektív tárlatvezetést kiállításainkban. Bízom benne, hogy a Jézus kínszenvedésétől a feltámadásig című kiállítás hasonlóan sikeres lesz, mint az előző két tárlat” – mondta a megnyitón dr. Csornay Boldizsár, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója.

 

A Béres Alapítvány támogatásával megvalósuló, egyedülálló fotókiállítás a Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztályán június 26-ig látható, ezt követően Máriapócson és Székesfehérváron is megtekinthetik az érdeklődők.

 

© Copyright 2012 Béres Gyógyszergyár Zrt.

Increst Communication

Irány a webáruház

Webáruház

Tovább