BÉRES darab az Újszínházban április 2-án!

2017. március 12.
A Kossuth-díjas Kerényi Imre formabontó színházi nyelven interpretált, utánozhatatlan víziókat, társadalom- és politikatörténeti áthallásokat sem nélkülöző rendezésében vitte sikerre az Újszínház társulatával a Béres című színdarabot. Fazekas István drámai fordulatokban bővelkedő kortárs színműve – Béres József Széchenyi-díjas, világhírű kutató-feltaláló életén és tudományos munkásságán keresztül láttatva – amolyan korrajzként megrendítő képet fest a Kádár–korszak bürokratikus viszonyairól, amely minden újat, egyénit, a hivatalos iránytól eltérőt gáncsolt. A darab a 2016/2017-es évadban április 2-án utoljára látható az Újszínházban.

Béres József, a Széchenyi–díjas kutató–feltaláló a hetvenes évek elején alkotta meg a Béres Cseppet. 1975–ben kuruzslás vádjával eljárás indult ellene. Következő évben bejelentette a szabadalmat, amely gyógyhatású készítményként került forgalomba. 2000–ben hivatalosan is gyógyszerré nyilvánították A drámai fordulatokban bővelkedő kortárs színmű megrendítő képet fest a Kádár–korszak bürokratikus viszonyairól, mely minden újat, egyénit, a hivatalos iránytól eltérőt gáncsolt. Béres József hűséges maradt elveihez, az akkori hatalom nyomása ellenére sem hagyta el hazáját, ragaszkodott ahhoz, hogy találmánya Magyarországon szolgálja a betegek gyógyulását. „…Egyszer csak behívattak a Központi Bizottságba Aczél elvtárshoz, aki azt mondta nekem: „Annyi pénzt adok magának, amennyit akar, amennyit kimond a száján, csak hagyja el ezt az országot, és adja át a naplóit, kutatási eredményeit annak, akit én megnevezek.” Erre azt válaszoltam: „Az én őseim itt éltek, itt haltak meg, itt gürcöltek, itt fizettek adót. Nekem nem átjáróház ez az ország. Én szeretem ezt a népet, és nem hagyom el.” (Béres József)

 

Az ExperiDance–mágus Román Sándor koreografálta, monstre produkció közreműködő művészei – a teljesség igénye nélkül – Koncz Gábor, Vass György, Szakács Tibor, Timkó Eszter, Tordai Teri, Esztergályos Cecília, Csurka László, Mihályi Győző, Jánosi Dávid, Almási Sándor vagy Kautzky Armand egyaránt emlékezetes alakítást nyújtanak.

 

Jegyvásárlás:

http://ujszinhaz.hu/jegyvasarlas.php

© Copyright 2012 Béres Gyógyszergyár Zrt.

Increst Communication

Irány a webáruház

Webáruház

Tovább