Édesanyák dicsérete - XIII. Nemzetközi Kiállítás a hatvani Galériában

2017. szeptember 24.
„Édesanyák dicsérete” címmel szeptember 23-án nyílt meg nemzetközi gyermekrajz kiállítás Hatvanban, a Hatvani Galériában. A Tilma Alapítvány által immáron a tizenharmadik alkalommal megrendezésre kerülő kiállítás-sorozat legfontosabb küldetése, hogy a gyermekek rajzain keresztül évről évre szeretetet vigyen az emberek szívébe. A kiállítások megálmodója Basa Ottóné Révész Erzsébet művésztanár, aki 2005 óta szervezi meg a mára nemzetközivé bővült rajzpályázatot. Ő hozta létre a Tilma Gyermekművészetért Alapítványt azzal az elsődleges céllal, hogy segítse azokat a tehetséges gyermekeket, akiknek az életében értékes helyet foglal el a művészet szeretete. A Tilma Alapítvány egy köténybe, a Tilmába kívánja összegyűjteni a kicsiny gyermekalkotókat, óvodás kortól a középiskolás korig.

„Áldja meg az Úr a kezdeményezésüket, vezesse a gyermekeket Ő maga, hogy sajátos művészetük által kifejezhessék hitüket és ez által mosolyt vihessenek az egész világba.”
Ferenc pápa üzenete a Tilma Alapítványnak
 
„2005 április végén szerveztük az első kiállítást. – mondja a Tilma Alapítvány alapítója. Az előző év végén a gyerekek a rajzórán fára festettek, mindenki az egyéniségének megfelelő témában: téli táj, Szent Család, bibliai történetek… Olyan nagy örömet jelentett ez az alkotás, hogy elhatároztuk, a táblaképeket az édesanyák tiszteletére egy kiállításon bemutatjuk. Együtt a szeretetben lett a címe, és a Hatvani Könyvtárban rendeztük meg. Óriási sikert arattunk, és ez utat nyitott arra, hogy szélesebb körből merítve rajzpályázatot hirdessünk. 2005. augusztus 15-én a Magyarok Nagyasszonya ünnepén került sor az első Nemzetközi Gyermekrajz Vándorkiállításra, amit azóta minden évben megrendezünk a szeretet magvetése üzenetével” – mondja Basáné Révész Erzsébet.

 

(A fotón balról jobbra: Basáné Révész Erzsébet, Bánky Nóra, Bajcsy Lajos Atya, Béres Klára és Lestyán Balázs)

 

A rajzpályázat mára világméretűvé terebélyesedett, a gyermekrajzok Hatvantól egészen a Vatikánig eljutottak. Most is számos országból érkeztek a pályaművek, több mint 300-an neveztek Szombathelytől Kolozsvárig, Somorjától Calgary-ig. 


A kiállítás örökös fővédnöke Jókai Anna, aki haláláig, tizenkét éven keresztül nagy szeretettel követte a Tilma Alapítvány munkáját. A kiállítás idei fővédnökének Béres Klárát, a Béres Alapítvány elnökét kérte fel a Tilma Alapítvány.

 

„Megtiszteltetés számomra, hogy felkérést kaptam erre a fővédnökségre – mondta Béres Klára. Ez egy csodálatos kiállítás, ahol a tartalom és a forma szépséges egységben áll: földi és égi Édesanyánkról rajzaikon keresztül üzennek nekünk a gyermekeink. Ebben a kiállításban a legszebb, legnemesebb mutatkozik meg a legtisztábbak által. A tárlat nézői, ha nyitott szívvel közelednek, meg fogják érteni belőlük a Fennenvaló üzenetét.


A gálaműsorral egybekötött kiállítás-megnyitó ünnepséget jelenlétével megtisztelte Jókai Anna lánya, Bánky Nóra, beszédet mondott Katona István egri püspök, Bajcsy Lajos esperes atya, a pályaműveket Gaul Emil egyetemi tanár méltatta. 
 


A kiállítás megtekinthető 2017. október 4-ig a Hatvani Galériában (3000 Hatvan, Hatvanas utca 2.).


További információ:

Basáné Révész Erzsébet

+36 20 526 2954

tilma@freemail.hu
 
 
 

© Copyright 2012 Béres Gyógyszergyár Zrt.

Increst Communication

Irány a webáruház

Webáruház

Tovább