Nagyváradon látható a Lourdes-i Keresztút

2017. október 05.
Lourdes híres márvány keresztútját bemutató kiállítás nyílt október 4-én a Nagyváradi Vár- és Várostörténeti Múzeumban. A Lourdes-i Keresztút a Franciaországban élő, magyar származású szobrászművész, Maria de Faykod alkotása, melyet most egy különleges fotókiállítás formájában ismerhet meg Nagyvárad közönsége. A kiállítás a Béres Alapítvány támogatásával érkezett a városba, melyet Böcskei László nagyváradi megyéspüspök nyitott meg. Az ünnepélyes megnyitón részt vett a Béres Alapítvány elnöke, Béres Klára is.

 

A keresztény világ egyik legjelentősebb zarándokhelyén, a franciaországi Lourdes-ban található Maria de Faykod, magyar származású szobrászművész tizenhét stációból álló márvány Keresztútja, melyet a lourdes-i jelenés százötvenedik évfordulója tiszteletére állították fel 2008-ban. Azóta zarándokok millióinak segít a gyógyulásukban. Azért, hogy a műalkotások erejét, lenyűgöző szépségét széles körben is megismerhessék az emberek, a Lourdes-i Keresztút szobrairól a művésznő saját maga készített fotókat. Ezek bemutatására szerveződött az a különleges kiállítás, mely a magyarországi Béres Alapítvány támogatásával most Nagyváradra is eljutott. A Jézus kínszenvedésétől a feltámadásig címmel látható kiállítás a Lourdes-i Keresztút fontos üzenetét hordozza, hitet, reményt, szeretetet közvetít felénk egy olyan időszakban, amikor Európa szekularizálódik, és a keresztény értékrend elveszni látszik.

 

Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke így fogalmazott: „Személyes élmény győzött meg engem, hogy milyen hatalmas erejű Maria de Faykod száztonnányi hófehér carrarai márványba faragott alkotása. Soha nem fogom elfelejteni azt a pillanatot, amikor lourdes-i zarándoklatunk során megláttam, ahogy egy tolószékben ülő fiatal fiú megérinti Jézus kezét a Keresztút egyik stációjánál. Láttam a fiú kőujjakra fonódó ujjait, némán imát rebegő ajkait, láttam átszellemült arcát, és pontosan tudtam: a fiú nem a hideg, élettelen márványt érinti, hanem a köztünk élő Megváltót, akit ez a lenyűgöző alkotás odavitt hozzá. Az a fiú ott – egészen biztos voltam benne – elérte az Istent. Sorsajándék a számomra, hogy barátságba kerülhettem e rendkívüli hatást kiváltó mű alkotójával. Boldog vagyok, hogy e különleges fotókiállítással a Lourdes-i Keresztutat sok emberhez el tudjuk vinni, és örülök nagyon annak, hogy most először Magyarország határain túlra, Nagyváradra is elhozhattuk.

 

„A nagyváradi Várat, mint Szent László király temetkezési helyét a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye bölcsőjeként tartjuk számon. A 2016-ban befejeződött felújítás óta több alkalommal sikerült különféle kulturális rendezvényekkel (kiállítások, koncertek) annak egyházi vonatkozását is kidomborítani. Nagy öröm számunkra, hogy a Lourdes-i keresztút szobrainak fotókiállítását láthatjuk vendégül azon a helyen, ahol a hagyomány szerint éppen a Szent Szűz sugalmazására építtetett székesegyházat a 825 évvel ezelőtt szentté avatott alapító királyunk, Szent László” - mondta a megnyitón Böcskei László nagyváradi megyéspüspök.

 

A Béres nevet Magyarországon jól ismerik az emberek, a családot széleskörű társadalmi elismerés övezi. Nemcsak gyógyszergyáruk népszerű termékei által közismertek, hanem elkötelezett jószolgálati munkájuk révén is. A vállalatalapító apa, a legendás feltaláló, id. dr. Béres József nyomdokaiban járnak ma is, a másokra való odafigyelés, a segítő szándék hozzátartozik vállalatuk működéséhez. A karitatív munkát 1993 óta koordinálja a Béres Alapítvány. Támogatásaik legnagyobb részét az egészségügy területén nyújtják, de részt vállalnak az oktatás támogatásában, a tehetségek segítésében, a kultúra terjesztésében. Az egyetemes értékek védelmét és szolgálatát határoktól függetlenül is fontosnak tartják. Adományaik Nagyváradtól Marosvásárhelyig, Délvidéktől Kárpátaljáig, Csernobiltól Hawaii-ig eljutnak.

 

A Béres Alapítvány támogatásával megvalósuló egyedülálló fotókiállítás Esztergom, Pécs, Máriapócs, Székesfehérvár, Pannonhalma után most először látható Magyarország határain túl. Nagyváradon, a Nagyváradi Vár- és Várostörténeti Múzeumban (410001 Nagyvárad, Emanuil Gojdu tér 39-41.) 2017. október 4. és december 4. között láthatják az érdeklődők.

 

A fotón jobbról balra: Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke, Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke, Deák Árpád, szobrászművész, Lupşea Angéla, a Nagyváradi Vár- és Várostörténeti Múzeum múzeumigazgatója, Böcskei László, a Nagyváradi Római Katolikus Egyház megyéspüspöke, Virgil Bercea, görög-katolikus püspök

© Copyright 2012 Béres Gyógyszergyár Zrt.

Increst Communication

Irány a webáruház

Webáruház

Tovább