Béres Vita-D3

A Nap vitaminja a Bérestől!

Miért ajánljuk ezt a készítményt?

A napi szükséges D-vitamin biztosítására az immunrendszerért, a csontozatért, a fogazatért és az izmokért.

 • Hazai ajánlásoknak megfelelő hatóanyagtartalom - 1600NE.
 • A tabletta felezhető, amellyel a gyermekeknek az ajánlott mennyiséget érhetjük el.


Mikor ajánlott a készítmény szedése?

 

Alkalmazása javasolt D-vitamin hiányos állapotokban.
 

Miért fontos a D - vitaminpótlás?

 

A D-vitamin-hiány világszerte népbetegségnek számít, a probléma a hazai népesség jelentős hányadát is érinti. A zsírban oldódó D-vitamin egy része bőrünket érő napfény hatására termelődik. Így késő ősztől kora tavaszig egészséges embereknek is szükségük lehet megelőzés céljából a D-vitamin pótlására. Felnőtteknek 1500-2000 NE, túlsúlyos embereknek ennek kétszerese az ajánlott bevitel.

 

A D-vitamin szerepe

 

- A D-vitamin hozzájárul

 • az egészséges csontozat fenntartásához
 • a kalcium és a foszfor normál felszívódásához és hasznosulásához
 • az egészséges fogazat fenntartásához
 • a vér normál kalciumszintjének fenntartásához
 • az egészséges izomfunkció fenntartásához
 • az immunrendszer megfelelő működéséhez

- Valamint a D-vitamin szerepet játszik a sejtosztódásban.
- Illetve szükség van D-vitaminra a gyermekek csontjainak megfelelő növekedéséhez és fejlődéséhez.

 

Kiszerelés: 30 db, 90 db tabletta

 

Adagolás:

 • felnőtteknek napi 1 tabletta
 • gyerekeknek (6 éves kor felett és serdülőknek) napi ½ tabletta
   

Aktív összetevők: 1600 NE = 40 µg  D3-vitamin

 

(SOK) MINDENT A D-vitaminról

 

 • A D-vitamin csak a nevében vitamin. Valójában ez egy előanyag, amely napfény hatására termelődik a szervezetben, majd ebből aktiválódik az egyik legősibb szteránvázas hormon. Hatása szinte minden szervrendszerben érezhető, hiánya eltéréseket, betegségeket okozhat.

 

 • A D-vitamin ugyan táplálkozással is bekerülhet a szervezetünkbe, ám ételeink olyan alacsony D-vitamin-tartalmúak, hogy az elsődleges beviteli forrás a bőrt erő napsugárzás. A folyamat során a bőrben 7-dehidrokoleszterolból a napfény UV-B sugárzásának hatására D3-previtamin, majd D3-vitamin alakul ki.

 

 • Magyarországon márciustól októberig naponta tizenöt perces, az arcot és a fedetlen végtagokat érintő, tíz és három óra közötti direkt napsugárzás szükséges a megfelelő D-vitaminképzéshez - de vigyázzunk, az ennél több napsütés karos lehet a bőrünkre. A reggeli és délutáni, a késő őszi, téli és kora tavaszi napsugárzás D-vitamin- képző hatása nagyságrendekkel kisebb, mint a nyári napé, ezért kívülről kell bevinnünk. Figyelem: a szoláriumok által kibocsátott UV-A sugárzás nem alkalmas D-vitamin képzésére!

 

 • Habár a bőr D-vitamin-képző kapacitása hatalmas, túlkínálat nem alakulhat ki, bármennyit napozunk is, mivel egy idő után a bőr fokozódó pigment-tartalma gátolja a képződést.

 

 • Érdekesség, hogy fekete bőrűeknek ötször-tízszer több napsugárzásra van szükségük ugyanannyi D-vitamin képzéséhez.

 

 • A D-vitamin-hiány az egyik legnagyobb egészségügyi kockázat, Magyarországon is a lakosság igen nagy százalékánál tapasztalható. A D-vitamin-képzés ráadásul az életkor előre haladtával egyre lanyhul.

 

 • A D-vitamin részt vesz a kalcium-anyagcserében, a sejtműködésre, sejtek osztódására is hatással van. Hiányában csontvesztés alakul ki, súlyos esetben a csontok szerkezete is megváltozik, nő az elesés, csonttörés kockázata.

 

 • A D-vitamin hiánya hozzájárulhat szívelégtelenség, magas vérnyomás kialakulásához vagy súlyosbodásához is. Fokozza az érelmeszesedés kockázatát, számos bőrbetegség kialakulásában szerepet játszik, de idegrendszeri es immunológiai betegségeknél is veszélyfaktor.

 

 • Befolyásolja a fogamzó képességet, ezért tervezett terhesség előtt érdemes mérést végeztetni, majd elérni az ideális D-vitamin-szintet. Pótlása mindenkinek ajánlott akár hiánytünetek mellett, akár megelőzési szempontból. Különösen javasolt szívelégtelenség, hypertónia esetén, valamint szív és érrendszeri kockázatnál.

 

 • Mivel az anyatej rendkívül kevés D-vitamint tartalmaz, csecsemőknek is elengedhetetlenül fontos külön adagolni, kisgyermekkorban pedig őszi-téli pótlásra van szükség. Ennél a korcsoportnál ez az 1-es típusú cukorbetegség megelőzését is szolgálhatja.

 

 • Sejtanyagcserére kifejtett hatásai révén a D-vitamin tumorellenes, így pótlása menopauzát megelőzően nemcsak a csontok egészsége miatt fontos, hanem az emlőtumor kockázatának csökkentése szempontjából is.

 

 • Hosszú felezési ideje miatt a D-vitamin pótlása nemcsak napi adagolással oldható meg, hanem heti-havi szedéssel is. Arra érdemes figyelni, hogy a túlsúly növeli a D-vitamin-szükségletet!

 

D-vitamin a Nap vitaminja


A D-vitamin biokémiailag egy előanyagból (7-dehidrokoleszterol), a bőrben napsugárzás (UV) hatására szintetizálódó hormonszerű vegyület, melynek végleges kialakításában és aktiválásában a máj és a vese játssza a legfontosabb szerepet.

 

A D-vitamin elsődleges forrása tehát a bőrt ér napsugárzás, annak is az UV-B spektruma. Nyáron, ha melegen süt a nap, általában már fél óra elég ahhoz, hogy elegendő D-vitamin képződjön bennünk – már persze ha nem vagyunk tetőtől talpig bebugyolálva. Ám túl sok UV-B sugárzás hatására a previtaminból inaktív anyagok képződnek, és a bőr, növekvő pigment-tartalma gátolja a D3-vitamin-képzést, ahogyan a túlságosan magas faktorú fényvédő krém használata is. A reggeli és délutáni napsugárzás már gyengécske a termelődéshez, nem beszélve a kora tavaszi és őszi fényekről. A D-vitamin hiány mértéke változó, enyhétől a már-már életet veszélyeztető mértékig terjed. Márpedig ez a vitamin kell, nemcsak a csontok egészséges fejlődéséhez, de az immunrendszer, az idegrendszer, a szív és érrendszer és az anyagcsere normál működéséhez is. A D-vitamin-képzés ráadásul az életkor előrehaladtával lanyhul, részben ez az oka annak, hogy időseknél gyakrabban tapasztalnak hiányt.

 

Ma már lehetőségünk van arra is, hogy D-vitamin szintünket laboratóriumban megméressük – sajnos nagy az esély rá, hogy magunk is a kockázati csoportba tartozunk, ahogyan a lakosság hetven százaléka. Igen komoly hiányról 25 nmol/l alatti vérérték esetén beszélünk. Az egészséges D-vitamin vérszint 75 nmol/l körül mozog. A D-vitamin-hiány megelőzéséhez nem kell megvárnunk, hogy jelentkezzenek a hiánytünetek. Az orvosok javasolják a pótlást, legalább az őszi, téli, kora tavaszi hónapokban. Fokozott kockázatnak kitettek egész évben szedhetik a vitamint, a túlsúllyal küzdőknek pedig az alapmennyiség dupláját ajánlják.

 

Néhány ételünk (hal, vargányagomba, kakaó, vaj, tej, tojássárgája, máj) is tartalmaz D-vitamint, ám ezekből igencsak nehéz annyit fogyasztani, hogy a szükséges védelmet elérjük (az átlagos magyarországi étrend csak napi 80 NE-et biztosít), ezért a szakemberek hangsúlyozzák, hogy a D-vitamin-ellátottság alapvetően nem étrendi kérdés. Helyette inkább szájon át bevehető, pontosan meghatározható mennyiségű D3-vitamint tartalmazó készítmények (tabletta, olaj, tápszer) rendszeres használatát javasolják.

 

Források:

Takács , I. et al.: Második magyarországi konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében . Magyar Orvos – Szupplementum 2014/1: 5-26

Orvosi Hetilap, 2012; 153:2-26.

Regisztrációs kategória:Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer.

Béres D3-vitamin 1600 NE tabletta a D-vitamin-hiányos állapot fennállása esetén, a különleges táplálkozási igény kielégítéséhez igazított összetételű speciális - gyógyászati célra szánt tápszer - a megfelelő napi D-vitamin bevitel biztosítására.

JÓ TUDNI!

Gluténmentes, lisztérzékenyek is fogyaszthatják

Laktózmentes, tejcukorérzékenyek is fogyaszthatják

Cukorbetegek is fogyaszthatják 1 tabletta 6,7 mg szacharózt tartalmaz.

Vegetáriánusok számára nem ajánlott Állati eredetű (szarvasmarha) zselatint tartalmaz.

Várandós kismamák, szoptatós anyukák is fogyaszthatják

Magas vérnyomásban szenvedők is fogyaszthatják

Allergén anyagokat tartalmaz Szójababolajat tartalmaz.

Figyelmeztetés A termék fogyasztása magas vér-, illetve vizelet-kalciumszint esetén, illetve kalciumtartalmú vesekövek esetén nem ajánlott!© Copyright 2012 Béres Gyógyszergyár Zrt.

Increst Communication

Irány a webáruház

Webáruház

Tovább