Az egykori „házi laborból” több ezer négyzetméteres gyár fejlődött, az elhallgatott, majd megtűrt találmányból az egyik legismertebb magyar márka lett. A Béres Csepp – és feltalálójának életműve aktuálisabb, mint valaha. De Ön vajon mennyit tud a cseppek történetéről, valamint gyártójáról, a Béres Gyógyszergyárról, és az elmúlt évtizedek fontos állomásairól? Tegye próbára tudását!

A kvíz kitöltésében segítségére lehet a Béres Egészség magazin idei tavaszi és őszi száma!

Lépés 1 of 13

Tegye próbára tudását!

Töltse ki kvízünket!

A Béres Csepp, a Béres Csepp Extra és a Béres Csepp Forte belsőleges oldatos cseppek vény nélkül kapható gyógyszerek.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A kalcium jelenléte nemcsak a csontok növekedéséhez és fejlődéséhez elengedhetetlen, de szerepe van az egészséges izomműködés folyamatában is.

Az ajánlott napi beviteli mennyiség nyilvánvalóan függ a kortól, de nagyságrendileg azt mondhatjuk, hogy egy tizenkét év alatti kisgyermeknek kalciumból 450–800 milligramm az ideális mennyiség.

A kutatások azt mutatják, hogy minden harmadik magyar gyermek a szükségesnél kevesebb kalciumot fogyaszt, és a négy év feletti gyerekek csaknem száz százaléka a szükségesnél kevesebb D-vitaminhoz jut hozzá. Ez az intenzív csontfejlődés szakaszában igen nagy problémát jelenthet. Az elégtelen kalciumfogyasztáshoz vezető tényezők között szerepel, hogy a tej- és tejtermékek fogyasztása elmarad a kívánatos 450-500 mg/nap mennyiségtől.

Az, aki bármilyen ok miatt, például allergia, laktóz- vagy kazein érzékenység miatt nem tud tejet és tejterméket fogyasztani, annak más forrásból kell bevinnie a kalciumot.

Mit jelent a laktózérzékenység és a tejfehérje allergia?

Előbbi esetében a két cukoregységből (glukózból és galaktózból) álló tejcukor nem tud a bélből felszívódni, csak akkor, ha a laktáz nevű enzim hatására egységeire bomlik. Ez az újszülöttek, csecsemők számára nélkülözhetetlen folyamat, azonban az elválasztást követően a laktáz mennyisége csökken, csak az emberek egy részében marad megfelelő szinten az aktivitása. Akinél a laktáz aktivitása a kora gyermekkort követően nem marad megfelelő szinten, primer laktázdeficiencia alakul ki. Ez azt jelenti, hogy tejcukor tartalmú ételek fogyasztását követően kellemetlen tünetek (pl. puffadás vagy hasmenés, esetleg hányinger) jelennek meg.

A tej esetében nemcsak a laktóz (tejcukor) okozhat gondot, hanem a kazein (tejfehérje) is. Ez nem azonos a laktózérzékenységgel. Ebben az esetben ugyanis a szervezet immunrendszere ad hibás választ a tejfehérjére, ami allergiás tüneteket okoz. Az orvos által diagnosztizált tejfehérje-allergiában ezért teljesen ki kell iktatni mindenféle tejet, tejterméket. Oda kell figyelnünk, hogy a kalciummennyiséget, amit normál esetben ezen élelmiszerekből viszünk be, más forrásokból is elérjük.

Gyermekek körében végzett statisztika nem áll rendelkezésre, ugyanakkor a magyarországi 15 éves és annál idősebb lakosság közel ötöde követett 2019-ben speciális étrendet, közülük minden negyedik egyszerre többet is. Diabetikus (6,4%), illetve laktózmentes (4,1%) diétát tartottak a legtöbben. A kalcium és a D-vitamin szükséges a gyermekek csontjainak megfelelő növekedéséhez és fejlődéséhez, melynek alapvető forrása a tej és a belőlük készült termékek. A kutatások egyértelműen jelzik, hogy gyermekeink egy része az elvártnál kevesebb tejterméket fogyaszt vagy speciális diétájuk miatt nem is tehetik meg.

Nyitókép: Shutterstock

A II. kerület egészségéért október 14-én tartották meg a Törös Alapítvány 8. jótékonysági hangversenyét a Marczibányi téri Művelődési Házban. A jótékonysági estnek a Béres Alapítvány a kezdetektől támogatója, Béres Klára pedig védnöke.

A nagysikerű rendezvényen az alapítvány névadó alapítója Dr. Törös Edit kiemelt figyelemmel emlékezett meg a Béres Csepp 50 éves jubileumáról, s köszönte meg a Béres Alapítvány odafigyelő támogatását.

Emberi Méltóságért kitüntetéssel ismerte el dr. Béres József a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnökének munkásságát az Emberi Méltóság Tanácsa szombaton, Budapesten.

A magas színvonalú tudományos és közéleti tevékenységért, valamint a közjó szolgálatáért odaítélt díjat Lomnici Zoltán az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, valamint Szunai Miklós főtitkár adták át. Az évente odaítélt elismeréssel – melyet az elmúlt évben Karikó Katalin biokémikus vehetett át – azokat díjazzák, akik hivatásuk gyakorlása mellett jelentős közéleti tevékenységet is folytatnak.

Dr. Béres József okleveles vegyész, a kémia tudomány kandidátusa, címzetes egyetemi tanár, hazánk legnagyobb, magyar családi tulajdonban lévő gyógyszergyárának, a Béres Gyógyszergyárnak az elnöke. Az általa vezetett vállalat életében az elkötelezett társadalmi felelősségvállalás a cég megalakulása óta kiemelkedő fontossággal bír, támogatói a rászoruló és beteg embereknek, az oktatómunkának és a kulturális életnek. A széleskörben végzett támogatások mellett dr. Béres József elhivatott a magyarság értékeinek ápolásában is. 2002-től az erdőbényei Béres Szőlőbirtok és Pincészet tulajdonosaként, a tokaji bor, mint az egyik legjelentősebb, legrégibb magyar márka és hungarikum újbóli felemelkedésének elhivatott szolgálója. 2009-ben Szép magyar ének címmel népdalgyűjteménye jelent meg. Daloskönyvével magánküldetést teljesít; az elmúlt 13 évben sokat tett a magyarság hagyományainak minőségi szolgálatával határainkon belül és a határokon túli területeken is.

Dr. Béres József aktívan kiveszi részét a közéletből is: tagja a Százak Tanácsának, kurátora a Bethlen Gábor Alapítványnak, a Latinovits Zoltán Emlékmű Alapítványnak, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Alumni Tanácsának, Testületének és Alapítványának, a Millenáris Tudományos Kulturális Alapítványnak, a balatonszemesi Hunyady-díj Bizottságnak, valamint a Budai Görögkatolikus Egyházközség egyháztanácsának.

Emberi Méltóságért kitüntetéssel ismerte el dr. Béres József, gyógyszergyárunk elnökének munkásságát az Emberi Méltóság Tanácsa szombaton, Budapesten. A magas színvonalú tudományos és közéleti tevékenységért, valamint a közjó szolgálatáért odaítélt díjat Lomnici Zoltán az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, valamint Szunai Miklós főtitkár adták át.

Az évente odaítélt elismeréssel – melyet az elmúlt évben Karikó Katalin biokémikus vehetett át – azokat díjazzák, akik hivatásuk gyakorlása mellett jelentős közéleti tevékenységet is folytatnak.

Dr. Béres József és a Béres Gyógyszergyár életében az elkötelezett társadalmi felelősségvállalás a cég megalakulása óta kiemelkedő fontossággal bír, közel harminc éve támogatjuk a rászoruló és beteg embereket, az oktatómunkát és a kulturális életet. A széles körben végzett támogatások mellett dr. Béres József elhivatott a magyarság értékeinek ápolásában is. 2002-től az erdőbényei Béres Szőlőbirtok és Pincészet tulajdonosaként, a tokaji bor, mint az egyik legjelentősebb, legrégibb magyar márka és hungarikum újbóli felemelkedésének elhivatott szolgálója. 2009-ben Szép magyar ének címmel népdalgyűjteménye jelent meg. Daloskönyvével magánküldetést teljesít; az elmúlt 13 évben sokat tett a magyarság hagyományainak minőségi szolgálatával határainkon belül és a határokon túli területeken is.

Dr. Béres József aktívan kiveszi részét a közéletből is: tagja a Százak Tanácsának, kurátora a Bethlen Gábor Alapítványnak, a Latinovits Zoltán Emlékmű Alapítványnak, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Alumni Tanácsának, Testületének és Alapítványának, a Millenáris Tudományos Kulturális Alapítványnak, a balatonszemesi Hunyady-díj Bizottságnak, valamint a Budai Görögkatolikus Egyházközség egyháztanácsának.

Tovább folytatja a Magyar Öttusa Szövetség és a Béres Gyógyszergyár a 2021 májusában kötött együttműködését.

Az egészségvédelem területén piacvezető szerepet betöltő magyar gyógyszergyár továbbra is készítményeivel segíti az öttusasport versenyzőinek eredményes felkészülését. A megállapodást dr. Simicskó István a Magyar Öttusa Szövetség elnöke és dr. Béres József a Béres Gyógyszergyár elnöke írták alá október 13-án.

Az együttműködés értelmében az egészség megőrzéséért elhivatottan dolgozó Béres Gyógyszergyár a jövőben is támogatóként áll az ikonikus magyar sportág, az öttusa mellett, és termékszolgáltatással segíti a versenyzők eredményes felkészülését a versenyekre.

„Nagyon örülünk, hogy lehetőségünk van arra, hogy a Magyar Öttusa Szövetség és gyógyszergyárunk között az elmúlt évben kialakult gyümölcsöző partneri kapcsolat továbbra is folytatódhat. Erkölcsi kötelességünknek tekintjük, hogy a magyar sport támogatására tudásunkat és egészségvédő termékeinket is „felhasználjuk”, és legjobb tudásunk szerint segítsük a magyar sportolók, jelen esetben öttusázóink egészségének védelmét, a versenyekre való sikeres felkészülésüket” – mondta dr. Béres József a Béres Gyógyszergyár elnöke, és hozzátette: „Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a sportolók kiváló minőségű készítményekkel készülhessenek fel a megmérettetésekre. Az átadott termékeink a legmodernebb tudományos ismeretekre épülnek, a legszigorúbb minőségi elvárásoknak is megfelelnek és teljesen biztonságosak.”

„A kiváló hungarikumokat gyártó gyógyszercég jövőre is támogatja az öttusázókat termékekkel, mellyel segítjük sportolóink felkészülését és erősítjük egészségi állapotukat. Szellemiségében a Béres Gyógyszergyár és a Magyar Öttusa Szövetség hasonló elveket képvisel, hiszen nagyon fontosnak tartjuk a hagyományok ápolását, ami mellett egyaránt nyitottak vagyunk az innovatív fejlesztések irányába. Ebben a Béres cég az élen jár, hiszen a kimagasló termékek mellett, melyek minden kor követelményeinek megfelelnek, nem feledkezik meg a tradíciók őrzéséről sem. Ez a közös szemlélet az, ami miatt létrejöhetett és továbbra is folytatódik a Béres Gyógyszergyár és a Magyar Öttusa Szövetség együttműködése.” – fogalmazott a megállapodással kapcsolatosan dr. Simicskó István a Magyar Öttusa Szövetség elnöke.

Fotó: Dömötör Csaba

Tovább folytatja a Magyar Öttusa Szövetség és a Béres Gyógyszergyár a 2021 májusában kötött együttműködését.

Az egészség-védelem területén piacvezető szerepet betöltő magyar gyógyszergyár továbbra is készítményeivel segíti az öttusasport versenyzőinek eredményes felkészülését. A megállapodást dr. Simicskó István a Magyar Öttusa Szövetség elnöke és dr. Béres József a Béres Gyógyszergyár elnöke írták alá október 13-án.

Az együttműködés értelmében az egészség megőrzéséért elhivatottan dolgozó Béres Gyógyszergyár a jövőben is támogatóként áll az ikonikus magyar sportág, az öttusa mellett, és termékszolgáltatással segíti a versenyzők eredményes felkészülését a versenyekre.

„Nagyon örülünk, hogy lehetőségünk van arra, hogy a Magyar Öttusa Szövetség és gyógyszergyárunk között az elmúlt évben kialakult gyümölcsöző partneri kapcsolat továbbra is folytatódhat. Erkölcsi kötelességünknek tekintjük, hogy a magyar sport támogatására tudásunkat és egészségvédő termékeinket is „felhasználjuk”, és legjobb tudásunk szerint segítsük a magyar sportolók, jelen esetben öttusázóink egészségének védelmét, a versenyekre való sikeres felkészülésüket” – mondta dr. Béres József a Béres Gyógyszergyár elnöke, és hozzátette: „Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a sportolók kiváló minőségű készítményekkel készülhessenek fel a megmérettetésekre. Az átadott termékeink a legmodernebb tudományos ismeretekre épülnek, a legszigorúbb minőségi elvárásoknak is megfelelnek és teljesen biztonságosak.”

„A kiváló hungarikumokat gyártó gyógyszercég jövőre is támogatja az öttusázókat termékekkel, mellyel segítjük sportolóink felkészülését és erősítjük egészségi állapotukat. Szellemiségében a Béres Gyógyszergyár és a Magyar Öttusa Szövetség hasonló elveket képvisel, hiszen nagyon fontosnak tartjuk a hagyományok ápolását, ami mellett egyaránt nyitottak vagyunk az innovatív fejlesztések irányába. Ebben a Béres cég az élen jár, hiszen a kimagasló termékek mellett, melyek minden kor követelményeinek megfelelnek, nem feledkezik meg a tradíciók őrzéséről sem. Ez a közös szemlélet az, ami miatt létrejöhetett és továbbra is folytatódik a Béres Gyógyszergyár és a Magyar Öttusa Szövetség együttműködése.” – fogalmazott a megállapodással kapcsolatosan dr. Simicskó István a Magyar Öttusa Szövetség elnöke.

Fotó: Dömötör Csaba

A világ jelentős családi vállalkozásait összefogó szervezet, a Family Business Network International (FBN-I) az idén 31. alkalommal rendezte meg Éves Nemzetközi Konferenciáját, a Global Summitet, amelynek most első alkalommal adott otthont Magyarország. A találkozóra a világ 34 országából, Indiától az Egyesült Arab Emírségen keresztül, Dél és Észak Amerikáig mintegy 300 résztvevő érkezett; több generációs, jelentős családi vállalkozások tulajdonosai, képviselői.

A programokban a Béres család tagjai, a Béres Gyógyszergyár elnöke, dr. Béres József, felesége, Klára, és gyermekeik, Melinda, Marcell és Merse is részt vettek.

A szeptember 28-tól október 1-ig tartó esemény központi helyszíne a budapesti Marriott Hotel volt, ahol az ismert magyar és nemzetközi családi vállalatok vezetői – köztük a Béres család is – plenáris előadásokon, kiscsoportos beszélgetéseken, esettanulmányokon és közösségi workshopokon vettek részt. A programsorozatot tanulmányutak, család- és gyárlátogatások egészítették ki.

Erdőbényén, a Béres Szőlőbirtokon, a pincészet ügyvezető igazgatója, Regéczy-Béres Melinda fogadta a rangos társaságot, ahol a „Wine of Kings – King of Wines” (királyok bora, borok királya) túra keretében a résztvevők Melinda előadását hallhatták az idén 20. jubileumát ünneplő szőlőbirtokról, majd a borászat remekeit, bort, pálinkát, pezsgőt kóstoltak jó hangulatban, nagy elismerést aratva.

Wine of Kings – King of Wines” túra a Béres Szőlőbirtokon

A konferencia második napján a „Family Visit” (családlátogatás) során a Béres Gyógyszergyár budapesti székházába látogattak a szervezet tagjai, akiknek vállalatunk innovációs és portfóliómenedzsment-igazgatója, Béres Marcell beszélt a családról és vállalkozásaikról. A vendégek kollegáink szakszerű vezetésével a székházunkban található modern fejlesztőlaboratóriumba is ellátogattak, valamint megtekintették a most 50 éves Béres Csepp feltalálójának, id. dr. Béres Józsefnek emléket állító múzeumunkat is, ahol Klára, Melinda és Merse voltak a „túravezetők”.

Family Visit” (családlátogatás) a Béres Gyógyszergyár budapesti székházában

A találkozásokon családias, jó hangulatban cserélődtek a generációk sok évtizedes tapasztalatai, és hasznos ismeretekkel gazdagodhatott minden érdeklődő.

Büszkén mondhatjuk, hogy mindkét vállalatunk, a Béres Gyógyszergyár és a Béres Szőlőbirtok bemutatkozása, és tulajdonosaik is általános elismerést arattak.

Fotók: FBN-I Global Summit, Béres archív

Az idősebbek az utódoknak az életük során megtapasztaltak alapján sok mindent átadhatnak: tanácsot, értékrendet, gondolkodásmódot. Vállalatunk alapítója, id. dr. Béres József annak idején egy korszakalkotó találmányt, a Béres Cseppet hagyta a Béres családra, sőt az egész emberiségre, az egészségünk szolgálatában.

Hogyan emlékszik vissza édesapjára a Béres Gyógyszergyár elnöke, dr. Béres József? Melyik az a gondolat, ami innovációs igazgatónk, Béres Marcell életét a mai napig vezeti, ha a Béres-ügyről van szó? Ebben a magazinban apákról és fiúkról, közös hagyományokról olvashatnak, és megismerhetik legújabb termékeinket, amelyek a hűvösebb hónapokban kis pluszt jelenthetnek.

A szellemi frissességről szóló cikkünkben agykutató árulja el, hogy hogyan működik az emberi memória és mi mindent tehetünk a fejlesztése érdekében, a csontsűrűségmérés fontosságáról reumatológus szakértővel beszélgettünk.

Ínycsiklandó őszi receptjeink jól fognak jönni a közös családi étkezések tervezésekor, de a fizikai aktivitásról sem feledkezhetünk meg: a négy fal között is elvégezhető online gyógytorna-sorozatot, a túra iránt lelkesedőknek pedig téli túraútvonalakat ajánlunk!

Magazinunk már digitális formában is elérhető!

Immár öt évtizede van velünk a mai kor egyik legnépszerűbb találmánya, ismert magyar márkánk, a sokunk életében fontos szerepet betöltő immunerősítő készítmény. Mégis bizonyára akad számos olyan dolog, amit talán Ön sem hallott még id. dr. Béres József nevezetes cseppjeiről.

1. A névadó

Kevesen tudják, hogy a névadója Vizi E. Szilveszter orvosprofesszor, aki annak idején az Egészségügyi Minisztérium főosztályvezetőjeként dolgozott, később pedig a Magyar Tudományos Akadémia elnöke lett. „Marketingben járatlan emberek voltunk, nem foglalkoztunk névkutatással, piaci szempontokkal, csak a józan eszünkre támaszkodhattunk – olvasható id. dr. Béres József visszaemlékezése Béres Klára Cseppben az élet című könyvében. – A töprengés közepette Szilveszter megszólalt, mintha a világ legkézenfekvőbb gondolatát fogalmazná meg: Mit szólnátok, ha egyszerűen Béres Cseppnek neveznénk? Ebben maradtunk.”

50_eves_a_Beres_Csepp_9_erdekesseg

2. A feltaláló megelőzte korát

Id. dr. Béres József – amikor csaknem két évtizedig tartó kutatásairól kérdezték – mindig hangsúlyozta, hogy munkásságának legfőbb célja az emberi szervezet egészséges működéséhez szükséges létfontosságú nyomelemek azonosítása, majd azok legkedvezőbb módon való biztosítása a szervezet számára. Vagyis megtalálni a „mit”, a „mennyit” és a „hogyant”. Ma már általánosan elfogadott tudományos tény, hogy vannak úgynevezett nyomelemek, melyek szükségesek ahhoz, hogy a szervezetben lejátszódó sokezernyi biokémiai folyamat megfelelő módon mehessen végbe, azaz létfontosságúak az egészséges működéshez. Ezt 1972-ben még csak részlegesen ismerték fel, ezért kutatásaival id. dr. Béres József megelőzte korát. Tudományos támpont hiányában sokéves, elsősorban a mezőgazdaságban végzett kísérletekre támaszkodva, következetes mérésekkel állapította meg az esszenciális nyomelemek körét.

3. Megfelelő mennyiség

Nyilvánvalóan fontos annak ismerete is, hogy ezek az anyagok milyen mennyiségben töltik be megfelelően az élettani funkciójukat, hiszen ha kevés jut a szervezetbe, akkor hiány lép fel, de ha a szükségesnél több van belőlük, a szervezet érzékeny biokémiai egyensúlya felborul, s ez is gondot okozhat.  Id. dr. Béres József tudományos igényességére jellemző, hogy eredményei kiállták az idők próbáját, az általa meghatározott mennyiségek ma is megfelelőek a hiányállapotok fedezésére.

4. Megfelelő arány

Az élő szervezet rendkívül összetett, a lejátszódó biokémiai folyamatokra szigorú belső egyensúly jellemző, azaz minden mindennel összefügg. A nyomelemek a köztük lévő kölcsönhatások révén erősíthetik, de gyengíthetik is egymást. Említhetjük például a vasat és a rezet. Mindkettő fontos szerepet játszik a vérképzésben, ám bármelyikük túladagolása a másik hasznosulásának csökkenését eredményezi. Így történhet meg, hogy a réz túladagolásával vashiányos állapot alakul ki. Belátható tehát, hogy a szükségletnek megfelelő mennyiség mellett az egymáshoz viszonyított arányuk is fontos.  Id. dr. Béres József e téren is kiemelkedő munkát végzett.

5. Megfelelő forma

Id. dr. Béres József számára fontos volt a hatóanyagok felszívódásának lehető leghatékonyabb módjának megtalálása. Erre a folyadékforma bizonyult a legmegfelelőbbnek. Máig egyedülálló találmányában az ember számára esszenciális nyom elemek különleges formában, szerves molekulákhoz koordinatív kötéssel kapcsolódóan vannak jelen. Ez biztosítja ezen hatóanyagok megfelelő hasznosulását a szervezetben. Későbbi vizsgálatok igazolták elmélete helyességét, hiszen a Béres Csepp hatóanyagai – többek között a folyadékformának köszönhetően – jól felszívódnak a gyomor-bél rendszerből, így biztosított a hasznosulásuk.

6. Világszínvonalú gyártósoron készül

2021-ben megújult a Béres Csepp gyártósora. Az oldatot ezerliteres tartályokban készítik, speciális körülmények között: a levegő oxigéntartalmát kiszorítják semleges hatású nitrogénnel, illetve ideális hőmérsékleti viszonyokat biztosítanak. Az oldat töltése robotizált egységekkel felszerelt géppel történik: másodpercenként egy üveg gördül le a gyártósorról. Nagy sebességű kamerarendszer figyeli, hogy minden üvegben a megfelelő mennyiségű oldat legyen, azokon cseppentőbetét és kupak. Ezután kerül fel a címke. A csomagolás után utolsó lépésként egy precíziós átfutómérleg külön-külön ellenőrzi, hogy minden elkészült doboz hiánytalan.

7. Még az űrben is járt!

Anatolij Pavlovics Arcebarszkij ezredes a szovjet űrhajózás kiemelkedő alakja, a Szojuz TM–12 kutatásért felelős parancsnokaként hosszú távú űrszolgálatot is teljesített a Mir űrállomáson. Hivatásával kapcsolatban ismerkedett meg a Béres Cseppel. Kipróbálta, majd elvitte Csillagvárosba is, ahol a kozmonautaalakulat űrhajósai szintén alkalmazták. A Béres Csepp még a Mir űrállomásra is eljutott. Id. dr. Béres Józsefet 75. születésnapja alkalmából az Orosz Űrhajózási Szövetség Elnöki Hivatala Gagarin-diplomával köszöntötte, 2000-ben pedig személyesen Arcebarszkij adta át neki a Gagarin-érmet az űrhajósok readaptációs kezeléséhez nyújtott érdemeiért.

50_eves_a_Beres_Csepp_9_erdekesseg_beres_hu

8. A kezdetek mai tanúja

A nyíregyházi nyugdíjas, Veczán Károlyné, Éva néni már abból az időből ismerte id. dr. Béres Józsefet, amikor a feltalálónak még csak a gondolataiban léteztek későbbi híres cseppjei. Éva néni a könyvtárban dolgozott, ahol a kutató gyakran megfordult, így nagy bajában bizalommal kérte segítségét. Megkapta. Az 1976-ban forgatott Az utolsó szó jogán című dokumentumfilmben beszámolt a sokakat meglepő gyógyulásának történetéről, majd 2002-ben újra mesélt erről a cseppek születésének harmincadik évfordulója tiszteletére készült filmben. A kapcsolat Éva néni és a Béres család között azóta sem szakadt meg. Éva néni az idén lépett életének kilencvenedik évébe. Hála Istennek, jól van, örül a családjának, megelégedéssel tekint az életére. Ma is meghatódottsággal és szeretettel emlékszik a régi időkre, és gondol vissza id. dr. Béres Józsefre, aki önzetlenül segített rajta és megannyi sorstársán.

9. Folyamatos jószolgálat

Id. dr. Béres József kisvárdai háza előtt annak idején hatalmas sorok kígyóztak. Sokan kaptak segítséget tőle, és ő ellenszolgáltatás nélkül adta találmányát a hozzá fordulóknak. A másokra való odafigyelés, a támogató szellemiség tovább él családjában és a vállalatban. A Béres Alapítvány fáradhatatlan lendülettel dolgozik a rászoruló, beteg, idős emberek megsegítésén – 1993 óta szervezett formában. Béres Csepp-adományaik összértéke meghaladja a négymilliárd forintot.

A cikk a Béres Egészség magazin 2022. őszi/téli lapszámában jelent meg, amely digitális változatban is elérhető weboldalunkon!

BÉRES EGÉSZSÉG MAGAZIN – 2022. ŐSZI/TÉLI SZÁM
FOTÓ: BÉRES EGÉSZSÉG MAGAZIN/GETTY IMAGES
A BÉRES CSEPP ÉS BÉRES CSEPP EXTRA BELSŐLEGES OLDATOS CSEPPEK VÉNY NÉLKÜL KAPHATÓ ROBORÁLÓ GYÓGYSZEREK.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A nyári szabadság után lassan visszaáll a dolgos hétköznapok rendje. Ahhoz, hogy könnyedén vegyük fel a tempót, és a hűvösebb évszakokban is megőrizhessük teljesítő képességünket, vitaminok, ásványi anyagok és növényi hatóanyagok nyújthatnak segítséget: ezer és ezer éve bizonyítanak.

Az őszi-téli időszakban általában kevesebb gyümölcsöt fogyasztunk, és a friss levegőn is ritkábban időzünk, mint nyáron. Márpedig a munkahelyünkön a nyári szabadság után is jó teljesítményt kell nyújtanunk. A szervezetünknek ilyenkor szüksége lehet némi plusztámogatásra ahhoz, hogy ezt az időszakot is erőnk, egészségünk teljében tudjuk megélni.

Az Actival +Herbal komplex összetételével segíti szervezetünket a testi-lelki egészség fenntartásában. Egyszerűen minden megvan benne, ami ahhoz kell, hogy az ősz beköszöntével is energikusak legyünk. Összesen harmincnégy hatóanyagot tartalmaz, amelyből harminc vitamin és ásványi anyag, köztük az immunrendszer normál működését segítő A-, C-, D-vitaminok, a folsav, a fáradtság és a kifáradás csökkentésében részt vevő B-vitaminok, a magnézium és a vas, valamint az egészséges pszichológiai funkció fenntartását segítő cink és jód. Az Actival +Herbal a vitaminok és ásványi anyagok mellett további négy természetes eredetű növényi kivonatot is tartalmaz, amelyek kedvező tulajdonságaikkal tovább növelik a termék komplexitását. Lássuk most ezeket részletesen!

Illatos csipkerózsa

A csipkebogyó rendszertanilag a rózsafélékhez tartozik, erre utal népies neve, a vadrózsa vagy csipkerózsa is. A hecsedliként is emlegetett csipkebogyó csodás virágokkal is megörvendeztet bennünket, amikor az erdőkben, tisztások szélén vagy a kertben megpillantjuk. Fogyasztásra a növény bogyója alkalmas, amely kezdetben zöld, majd a narancssárgán keresztül az első őszi fagyok idejére sötétpirosra érik. Ha felbontjuk, láthatóvá válnak szúrós szőrökkel borított magjai. Tápértéke úgy őrizhető meg a legjobban, ha leszedése után mihamarabb felhasználjuk. Igazán értékessé az teszi, hogy ez az egyik legjobb C-vitamin-forrás.

Tüzes gyömbér

A gyömbért a legtöbben a keleti ételek kedvelt fűszereként ismerik. Sokan szárított, őrölt formában használják, de egyre többen vásárolják nyersen is. Gyökértörzsét már a Kr. e. 3000 körül keletkezett kínai füveskönyv is leírta. A keleti népek többek között a lehelet javítására használták, különleges, tüzes aromája pedig ma is a szakácsok, sőt cukrászok kedvencévé teszi. A gyömbért azonban nem csak az ízéért szeretjük, hiszen kedvező egészségügyi hatásával segíti a szervezet funkcióinak fenntartását. Hozzájárul az erek egészségéhez, az immunrendszer optimális működéséhez, valamint a vitalitás fokozásához, így különösen hasznos fáradtság esetén. Napi 0,5–2 gramm gyömbér elfogyasztása támogatja az emésztést, a normál bélműködést, ráadásul az egészséges vércukorszint fenntartásához is hozzájárul.

Értékes ginzeng

Ázsiából terjedt el az egész világon a ginzeng, amelynek tizenegy faja létezik. Kelet-Ázsiában évezredek óta nagy becsben tartják, ajándékként is megbecsülik. A ginzenggyökér csak hat-hét éves korára éri el azt a fejlettséget, hogy gyűjthető legyen. A szárított növény jellemzően őrölt formában vagy kivonatként kerül forgalomba. Utóbbi előnye, hogy a hatóanyagtartalma magasabb, mint a friss növényé, így kisebb mennyiség fogyasztásával is elérhető a kívánt hatás. Kutatások szerint növeli a fizikai teljesítőképességet, javítja a koncentrációt és a koordinációt. A szárított növény napi 0,6–2 grammnyi bevitele segíti a normál állóképesség, a vitalitás, a fizikai és mentális jóllét fenntartását. A növény hatóanyagai hozzájárulnak a normális vérkeringés, agyi működés és emlékezőképesség támogatásához, emellett segítik a vércukorszint megfelelő szinten tartását és az immunrendszer ideális működését.

Aromás keserűnarancs

A keserűnarancs Délkelet-Ázisában, Polinéziában őshonos. az arabok közvetítésével jutott el a 9. században Szicíliába, majd Sevilla környékére, ezért hívják sevillai narancsnak is. Fája 3-9 méter magasra is megnő, aromás gyümölcsei kerekek vagy tojásdad alakúak, göröngyös felületűek, érett állapotban a héjuk narancssárga színű. A termés citrus-bioflavonoidokban gazdag, amelyek széles körű kémiai és biológiai aktivitással rendelkeznek. A keserűnarancsnak nemcsak a gyümölcsét, hanem a virágát, a levelét, az éretlen termését, a terméshéját és az illóolaját is felhasználják. Míg a narancsvirága tea keverékek alapanyaga lehet, addig héja párlatok készítéséhez kiváló.

A cikk a Béres Egészség magazin 2022. őszi/téli lapszámában jelent megamely digitális változatban is elérhető weboldalunkon!

AZ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ NEM HELYETTESÍTI A KIEGYENSÚLYOZOTT, VEGYES ÉTRENDET ÉS AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDOT.
FORRÁS: BÉRES EGÉSZSÉG MAGAZIN 2022. ŐSZI/TÉLI SZÁM
FOTÓ: BÉRES EGÉSZSÉG MAGAZIN/DREAMSTIME

Egy olyan vállalat működtetése, amelynek a neve megegyezik tulajdonosainak családnevével, nagy felelősség. Hiszen a folyamatos megújulás mellett életben kell tartani az ősök értékeit, és megtanítani rájuk az utódokat, miközben a társadalom egészségének, jóllétének szolgálata a végső cél. A hiteles munkáról mesél nekünk dr. Béres József, a Béres Gyógyszergyár elnöke, és fia, Béres Marcell, a vállalat innovációs és portfóliómenedzsment-igazgatója.

Példaképekről fogunk ma beszélgetni, apákról és fiúkról, de mielőtt rátnérnénk mondjanak néhány szót arról, ami családnevüket ismertté tette – az ötvenéves Béres Cseppről! Miért számít korszakalkotó találmánynak?

Dr. Béres József: A benne lévő hatóanyagok, nyomelemek komplex élettani jelentősége az ötvenes-hatvanas években még a növények esetében sem volt ismert, nemhogy az állatok, emberek tekintetében. Édesapám, id. dr. Béres József agrárkutató volt, a megfigyelései az agráriumból indultak el. Fő felismerése az volt, hogy a folyamatos talajhasználattal bizonyos létfontosságú anyagok kiürülnek a talajból, nem jut elegendő a fejlődő növénybe, és ez gyengíti a betegségekkel szembeni ellenálló képességüket, végső soron az egészségüket. Logikus következtetés, hogy az egészség megtartásához kellenek ezek a tápanyagok. Odáig jutott, hogy nem csupán egy vagy néhány elemet szükséges pótolni, hanem minden esszenciális tápanyagot komplex módon. Rájött, hogy a mikrotápanyagok nem csak a növénynek fontosak, hiszen onnan belekerülnek az állat és az ember szervezetébe is. Vagyis, ha hiány van a talaj szintjén, akkor hiány lesz az ember szintjén is, és már a marginális nyomelemhiány is különböző tünetekben, krónikus betegségekben jelenhet meg. A nyomelemek komplex élettani jelentőségének és pótlásának fontossága az ember szintjén forradalmi gondolat volt, amivel édesapám megelőzte a korát, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, bőven érték támadások miatta.

Béres Marcell: Az, hogy az egészséghez szükségünk van vitaminokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre, ma már kézenfekvő. A hatvanas években azonban az, hogy a cink vagy a szelén használható immunerősítésre, és ily módon prevenciós eszköz lehet, világszinten sem volt ismert. Talán ha nagyapám a világ más helyére születik, Nobel-díjas lehetne – még ha szerénytelenül hangzik is. Csakhogy ő Szabolcsban született, ott is dolgozott, és semmiért nem hagyta volna el a szülőföldjét.

Vannak tehetséges emberek, akikből mégsem lesz legenda. Talán találmányán kívül annak elfogadtatásáért vívott példaértékű küzdelme és személyisége is kellett ehhez.

B. J.: Valóban, hiszen gyerekkorától kezdve a tudásvágy és a szorgalom hajtotta őt. De ikonikussá, azt hiszem, azáltal vált, hogy a megszerzett tudáshoz és az általa elért eredményhez ragaszkodni tudott. Amiben hitt, abból nem engedett, hiába próbálták lebeszélni róla. A nyomelemek fontossága tekintetében nem lehetett kétségeket ébreszteni benne még akkor sem, ha erről az akkori tudományos világot nem tudta meggyőzni. A készítmény 1972-ben jött létre, tudományos alaposságú humán vizsgálatára azonban csak a vállalatunk megalakulása után kerülhetett sor, és 2000-ben nyilvánították gyógyszerré.

B. M.: Nagyapa valóban karizmatikus személyiség volt, de talán ahhoz, hogy példakép lett, kellett a hetvenes évek társadalmi háttere is. Az emberek legyengültek voltak – nem csak egészségügyi értelemben –, és ő reménysugarat tudott adni sokaknak. Szakmai féltékenység, meg nem értettség mellett politikai támadások is érték, de ő kiállt, senki és semmi nem tudta eltéríteni a maga útjáról, az igazság harcosa lett az akkori rezsimmel szemben.

Talán még egy jellemvonását kiemelhetjük: az empátiát. Tudjuk, hogy önzetlenül segített a hozzá fordulókon – ellenszolgáltatás nélkül adta a Cseppeket az őt megkeresőknek, holott mondhatjuk, ebből meggazdagodhatott volna, ha az akkori óriási érdeklődést nézzük.

B. J.: Őt egész más hajtotta, a segíteni akarás. Húgának betegsége nagy ösztönzőerőt adott neki, hogy megoldást találjon az emberi betegségek területén is, és létrehozzon egy készítményt, ami segíthet rajta. Amikor az emberek elkezdtek áramlani Kisvárdára, számára az igazi megerősítés a rengeteg elismerő visszajelzés volt, az, hogy tudott segíteni akár kisebb, akár komolyabb betegségek orvoslásában.

Szakember énjéről – több film és könyv után – mi is képet kaphattunk. Ám volt egy oldala, amit csak Önök ismerhetnek: az apáé, a nagyapáé. Kérem, meséljenek erről is!

B. M.: Távol éltünk egymástól: ő Kisvárdán lakott, mi pedig Budapesten, s gyerekkoromban a két város közti több mint 300 kilométernyi távolság még sokkal „messzebb” volt, mint manapság, de azért néhány havonta találkoztunk. Amikor együtt voltunk, rengeteget mesélt nekünk a régi dolgokról, katonaélményeiről, a növényekről, a Tiszáról… oda olykor el is mentünk vele. A természet szeretete sugárzott belőle.

B. J.: Gyerekszerető, családszerető ember volt, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy kevés időt tudott velünk tölteni. Korán indult munkába, estefelé jött haza, ahol várt még rá a kertünk, sok mindent megtermelt ott; a kert volt a mindene. A gyereknevelés leginkább édesanyánkra maradt, persze ettől még jó volt a kapcsolatunk. Szép közös élményeket hordozok: kirándultunk, horgásztunk, meglátogattuk a nagyszülőket, és még játékra is futotta, sokat pingpongoztunk… egyszerűen éltünk.

Az értékeket többnyire nem formálisan adja át egyik generáció a másiknak, gondolom, nem volt olyan, hogy édesapja hosszú intelmeket idézett volna Önhöz, vagy Ön a fiához arról, hogy hogyan is kell élni. Ugyanakkor ezek az értékek észrevétlenül formálják az embert. Ma hogyan fogalmaznák meg, mik azok a sarokpontok, amikhez igyekeznek tartani magukat akár a munkában, akár a magánéletben, és amelyeknek a gyökerét a családi múltban kereshetjük?

B. M.: Ami mindennap a fejemben van és vezeti az életemet, az az igazsághoz való ragaszkodás, még ha egész más problémákkal szembesülünk is mi, mint ő annak idején. Az, hogy minőségi termékeket hozunk forgalomba hiteles kommunikációval, az arra vezethető vissza, hogy hiszünk a nagyapámtól és a szüleinktől kapott értékrendben. Abban, hogy nem a pénz az elsődleges, hanem hogy segítsünk másoknak, és hogy szakmaisággal, becsülettel tegyük ezt.

A teljes interjút a Béres Egészség magazin 2022. őszi/téli lapszámában olvashatja elamely digitális változatban is elérhető weboldalunkon!

FORRÁS: BÉRES EGÉSZSÉG MAGAZIN – 2022. ŐSZI/TÉLI SZÁM
FOTÓ: SCHUMY CSABA

Sok étrend-kiegészítő dobozán láthatjuk a feliratot: retard. De mit is jelent ez pontosan?

Ez a kifejezés annyit jelent, hogy a készítményben lévő egy vagy több hatóanyag fokozatosan szabadul fel, így folyamatosan támogatja a szervezetet. Az, hogy egy adott hatóanyag milyen módon és mennyi idő alatt oldódik ki a termékformából, igen fontos tényező a hatás szempontjából. Gondoljunk csak bele: milyen sok élethelyzet van, amikor egész nap szüksége van szervezetünknek segítségre!

A C-vitaminnak szerepe van az immunrendszer normál működésében, a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, és a fáradtság és kifáradás csökkentésében.

Az étrend-kiegészítő termékek nemcsak hatóanyagokat tartalmaznak, de szükségszerűen segédanyagokat is. Ezeknek többféle szerepük van. Egyrészt egyszerűen bevehetővé, eltarthatóvá teszik a készítményt, és vannak olyanok is, amelyek azért felelősek, hogy egy hatóanyag egyszerre vagy fokozatosan szabaduljon fel és jusson be a véráramba, így folyamatosan támogatva a szervezetünket.

Az, hogy egy adott hatóanyag milyen módon és mennyi idő alatt oldódik ki a termékformából, igen fontos tényező a hatás szempontjából. Előny lehet ugyanis, ha a C-vitaminhoz nem egy nagy dózisban jutunk hozzá, hanem folyamatosan. Ezt biztosítják az úgynevezett retard készítmények.

A Béres C-vitamin retard étrend-kiegészítő készítményeiből például az első órában a C-vitaminnak legfeljebb 40, a másodikban legfeljebb 60 százaléka oldódik ki. Nyolc óra is eltelik, míg előáll a 80 százalékos kioldódási arány, a 100 százalékhoz pedig ennél is több idő szükséges.

Vásárlásnál érdemes átgondolnunk mit szeretnénk elérni az adott készítménnyel és melyek azok a termékjellemzők, amelyek ezt leginkább elősegítik. A Béresnél a választék kialakítása során arra is figyelmet fordítunk, hogy a készítmények között mindenki megtalálja azt, amely számára a leginkább megfelelő. A Béres C-vitamin széles portfóliója minőségi C-vitamint kínál minden igényre.

AZ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ NEM HELYETTESÍTI A KIEGYENSÚLYOZOTT, VEGYES ÉTRENDET ÉS AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDOT.
BÉRES EGÉSZSÉG MAGAZIN – 2022. TAVASZI/NYÁRI SZÁM
FOTÓ: BÉRES EGÉSZSÉG MAGAZIN/GETTY IMAGES

Tudjuk, hogy a kicsiknek sokféle vitaminra, ásványi anyagra és nyomelemre van szükségük az egészséges fejlődéshez. Nézzünk néhány példát, és elmondjuk azt is, milyen kedvező hatások várhatók ezektől!

A-vitamin

Szükséges az immunrendszer egészséges működéséhez, továbbá részt vesz a megfelelő látás és a bőr normál állapotának fenntartásában.


B5-vitamin

Minden sejtünkben megtalálható, szerepet játszik az energiatermelő folyamatokban, hozzájárul a normál mentális teljesítményhez.


B6-vitamin

Hozzájárul az idegrendszer és az immunrendszer megfelelő működéséhez, vérképzéshez, részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban.


B12-vitamin

Hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, a vörösvérsejt-képződéshez, a kifáradás csökkentéséhez, szerepet játszik a sejtosztódásban.


C-vitamin

Fontos antioxidáns hatású anyag, amely hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez és az immunrendszer normál működéséhez. Szerepe van a normál kollagénképződésben is, amin keresztül a normál csontozat, valamint a porcok, a fogíny, a fogak, az erek és a bőr normál állapotának fenntartásához járul hozzá.


D-vitamin

Fontos szerepe van az egészséges izomfunkció fenntartásában, a kalciumháztartás szabályozásában, mivel a D-vitamin hozzájárul a vér normál kalciumszintjének fenntartásához. Emellett szükséges a gyermekek csontjainak növekedéséhez és fontos szerepet tölt be az immunrendszer normál működésében is.


E-vitamin

Hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.


H-vitamin, vagy más néven biotin

Részt vesz a makrotápanyagok (zsírok és szénhidrátok) anyagcseréjében.

Folsav

Részt vesz a normál vérképzésben, az aminosav-szintézisben és a sejtosztódásban.


Cink

Szükséges a DNS- és fehérjeszintézishez, a makrotápanyagok normál anyagcseréjéhez, a normál csontozat, bőr, haj, köröm, látás fenntartásához.

Gondoskodjunk a megfelelő mennyiség beviteléről!

Törekednünk kell rá, hogy gyermekünk minél többet fogyasszon ezekből a szervezet számára értékes tápanyagokból, de a mindennapokban ez néha nehezen kivitelezhető. Hiszen nem mindennek van épp szezonja, nem mindent lehet megvenni a sarki zöldségesnél, és ha be is szereztük az alapanyagokat, előfordulhat, hogy kicsink rosszallóan tolja el magától a tányért, a kedvenc spagettijét követelve.

Ezek hiányoznak a leginkább

A gyerekek többsége fehérjéből, zsiradékból és szénhidrátból elegendő mennyiséget fogyaszt, hiszen általában szeretik a húst, a krumplit, a tésztát, az édességet. Ám a rostokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel kapcsolatban már messze nem ilyen jó a helyzet: zöldségből és gyümölcsből a napi ajánlásnak csak körülbelül a felét fogyasztják, de a tej és a tejtermékek mennyisége is alatta marad a napi félliteres javaslatnak. A négy év feletti kicsik csaknem száz százaléka a szükségesnél kevesebb D-vitaminhoz jut a mindennapi, hagyományos étrendből.

A jó hír az, hogy ma már van mód arra, hogy ha nem jutunk elegendő létfontosságú mikrotápanyaghoz az étkezések során, segítségünkre lehetnek a jó minőségű étrend-kiegészítő készítmények. Az Actival Kid Gumivitamint a három év felettiek számára fejlesztették ki, így azokat a vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmazza, amelyekre a kicsiknek szükségük lehet.

Így is bevihetjük!

A cukormentes Actival Kid Gumivitaminban van A-, B6 -, B12-, C-vitamin és folsav, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer normál működéséhez, a csontfejlődést pedig a D-vitamin támogatja. A jód elősegíti a gyerekek megfelelő növekedését, a cink pedig a normál szellemi működés fenntartásához járul hozzá. Az ajánlott adag naponta 2 gumitabletta. Persze semmit sem érne egy multivitamin, ha gyermekünk ugyanúgy nem szívesen fogadná, mint adott esetben mondjuk a főzeléket. Ezért a fejlesztés során nagyon fontos szempont volt, hogy a gumivitaminoknak finom, gyümölcsös, édes ízük legyen, de úgy, hogy a gyerekek ne terheljék felesleges cukorral a szervezetüket. Ennek érdekében az Actival Kid Gumivitamin természetes aromával és a természetben is előforduló édesítőszerrel, maltittal készül. A kicsik jóízűen eszik, mi, felnőttek pedig tudjuk, hogy hasznos tápanyagot kaptak.

Actival Kid Gumivitamin gumitabletta
Étrend-kiegészítő készítmény. Nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
BÉRES EGÉSZSÉG MAGAZIN – 2022. TAVASZI/NYÁRI SZÁM
FOTÓ: BÉRES EGÉSZSÉG MAGAZIN/GETTY IMAGES

2022. augusztus 8-13. között a 16. alkalommal került megrendezésre Európa egyik legrangosabb biciklis versenye, a Székelyföldi Kerékpáros Körverseny, melyet a Béres Gyógyszergyár idén is támogatott. 

Az idei év érdekessége, hogy a három székelyföldi megye (Kovászna, Hargita, Maros) mellett Debrecen is felkerült a kerékpárosok térképére, hiszen az első szakasz útvonalának, valamint a csapatbemutatónak és a versenyt beharangozó sajtótájékoztatónak Magyarország adott otthont.

A versenyen a legjobb hazai és székelyföldi kerékpárosokon kívül többek között bolgár, holland, lengyel, olasz és osztrák versenyzők is rajthoz álltak azzal a céllal, hogy Debrecenből elindulva érintsenek minden fontos székelyföldi várost, ezzel is szimbolizálva a nemzeti egységet.

A verseny sajtótájékoztatóját hétfőn este tartották Debrecenben, melyen vállalatunk pharma területi vezetője, Balogh J. Attila is részt vett. A Béres Gyógyszergyár az anyagi támogatáson felül a legújabb magnéziumkészítményével, a Béres Magnézium B-Komplex Direkt étrend-kiegészítővel is segítette a versenyben résztvevőket.

Székelyföldi Kerékpáros Körverseny
A fotón balról jobbra: Balogh J. Attila Béres Gyógyszergyár pharma területi vezető, Jakab Barna Kovászna megye tanács alelnök, Lukács László Székelykör vezérigazgató, Barcsa Lajos Debrecen alpolgármestere, Jempi Jooren UCI bíró

Fotók: Glenwood Media

A július elsejei ünnepi eseményen vállalatunk vezetői is részt vettek.

A Covid elleni új típusú védőoltás mára világhírűvé vált felfedezője köszöntő beszédében fontos üzeneteket fogalmazott meg, sok szempontból azonosakat, mint amelyeket id. dr. Béres József állított annak idején maga elé. A munkában az alkotás, az elhivatott kutatás vezéreljen, ne a hasznot, a pénzt, a „sikerességet” keresd. Ne bántson, ha bántanak, ne törődj a gáncsoskodókkal, sose tudhatod, mi mire lesz jó. Arra figyelj, ami rajtad múlik, arra viszont teljes szívvel és lélekkel. A tudományban légy alázatos és következetes. – üzente a fiataloknak, és valamennyiünknek.

Sok szeretettel gratulálunk a díszdoktori kinevezéséhez!

Ezúttal egy 8 millió forint értékű vitamincsomaggal segítettünk a háború menekültjein.

A szomszédos Ukrajnában több mint négy hónapja folyik háború, a borzalmak elől már milliók menekültek el biztonságot keresve.  

A háború kitörésekor a Béres Gyógyszergyár az elsők között segített a bajban, és ajánlott fel nagy értékű termékadományt a menekültek számára. A segítségnyújtás azóta is folyamatos, hiszen a Béres tulajdonosainak állásfoglalása szerint: „Nincs mérlegelni valónk, össze kell fognunk mindannyiunknak és amiben csak tudunk, segítenünk kell az életüket mentő embertársainknak”.

Teszik ezt annál is inkább, mert elkötelezetten ápolják azt az erkölcsi örökséget, melyet az alapító, id. dr. Béres József hagyományozott a vállalatra: az üzleti sikeresség mellett az emberekért érzett felelősség alapvető fontosságú.

A Béres Gyógyszergyár most a Magyar Református Szeretetszolgálattal együttműködve segített és juttatott el közel 8 millió forint értékű vitaminadományt Kárpátaljára, Beregszászba. A C-vitaminokat és D-vitaminokat tartalmazó adománycsomagot Katona Viktória, a Magyar Református Szeretetszolgálat kárpátaljai szolgálatokért felelős lelkipásztora adta át Főtiszteletű Zán Fábián Sándor kárpátaljai református püspöknek, aki a felajánlott készítményeket az egyházkerület rászoruló idős- és gyermekotthonai között osztja szét.

Ezúttal egy 8 millió forint értékű vitamincsomaggal segítettünk a háború menekültjein.

A szomszédos Ukrajnában több mint négy hónapja folyik háború, a borzalmak elől már milliók menekültek el biztonságot keresve.  

A háború kitörésekor a Béres Gyógyszergyár az elsők között segített a bajban, és ajánlott fel nagy értékű termékadományt a menekültek számára. A segítségnyújtás azóta is folyamatos, hiszen a Béres tulajdonosainak állásfoglalása szerint: „Nincs mérlegelni valónk, össze kell fognunk mindannyiunknak és amiben csak tudunk, segítenünk kell az életüket mentő embertársainknak”.

Teszik ezt annál is inkább, mert elkötelezetten ápolják azt az erkölcsi örökséget, melyet az alapító, id. dr. Béres József hagyományozott a vállalatra: az üzleti sikeresség mellett az emberekért érzett felelősség alapvető fontosságú.

A Béres Gyógyszergyár most a Magyar Református Szeretetszolgálattal együttműködve segített és juttatott el közel 8 millió forint értékű vitaminadományt Kárpátaljára, Beregszászba. A C-vitaminokat és D-vitaminokat tartalmazó adománycsomagot Katona Viktória, a Magyar Református Szeretetszolgálat kárpátaljai szolgálatokért felelős lelkipásztora adta át Főtiszteletű Zán Fábián Sándor kárpátaljai református püspöknek, aki a felajánlott készítményeket az egyházkerület rászoruló idős- és gyermekotthonai között osztja szét.

A konyha kedvenc hobbink színtere lehet, ugyanakkor veszélyes üzem: sok otthoni baleset ott történik, leggyakrabban égési sérülések. Ilyenkor alapvető a gyors és szakszerű ellátás. Mit tegyünk pontosan?

A komolyabb, mélyebb égési sérüléssel menjünk orvoshoz, ám a kisebb, enyhébb (alacsonyabb fokú) égéseket otthon is elláthatjuk. Szükséges is, hiszen ezek is okozhatnak komolyabb fájdalmat, ráadásul elfertőződhetnek, ha kezeletlenül hagyjuk. Íme, a tennivalónk öt lépésben:

Higiénia

Sebápolás előtt minden alkalommal mossunk kezet, nehogy még nagyobb bajt okozzunk.

Hidegsokk

A sérült területről azonnal le kell törölni az esetleges forró zsiradékot, el kell távolítani az égő ruhadarabokat. Az érintett területet tartsuk hideg folyó víz alá legalább tizenöt-húsz percig! Ez nemcsak a fájdalmat csillapítja, de azok a sejtek, amelyek csak „sokkot kaptak”, és nem haltak el, így még újjáéleszthetők.

Sebápolás

Célszerű olyan sebápoló készítményt alkalmazni, ami tisztítja a sérülést, így a gyógyulás feltételei kedvezőbbek lesznek. A népi gyógyászatban javasolt anyagokat, mint a tejfölös vagy zsíros borogatás, felejtsük el!

Befedés

Ha egy seb váladékozik, ne hagyjuk fedetlenül, mert könnyen bejuthatnak a kórokozók! Válasszunk a bekötéshez steril, nem szálasodó anyagot, például gézlapot.

Csere

A kötést kétnaponta cseréljük, hogy tisztán tartsuk a seb környékét!

A hámosodás az elsőfokú égési sérülésnél jó esetben öt-nyolc nap alatt, másodfokú égés esetében pedig kilenc-tizennégy nap alatt történik meg. Ha a gyógyulás ezt követően sem teljes, akkor szakember segítségét kell kérni.

„Lángégés esetén elsősorban a kéz, illetve az arc sérül, melynek nyomai sajnos sok esetben élethosszig megmaradnak. Több fokozatát is megkülönböztetjük az égésnek: elsőfokú sérülésnél a károsodás csupán a bőr legkülső rétegét érinti igen fájdalmas bőrpír kíséretében. Gondoljunk a napégésre, mely egy kiadós hámlás után spontán gyógyul. Másodfokú égésnél a hőhatás eléri az irhát is, hólyagok keletkeznek. Harmadfokú égési sérülésnél már nem marad életben hámsejt, itt csak a bőrátültetés segíthet, negyedfokúnál pedig már mélyebb képletek, izom, csont is elhal, ezeknél bonyolult műtétek javíthatnak az állapoton. Az otthoni ellátásnak csak az első két égési fokozatban lehet szerepe, a szakszerű elsősegély elvégzése azonban minden esetben javallt.
A megfelelő otthoni kezelés ellenére is tanácsos egy égési sérüléssel felkeresni a szakorvost, annak súlyosságát ugyanis laikus szemmel nehéz megítélni. Elsőfokú égési sérülésnél 5-8 nap, másodfokú esetében pedig 9-14 nap alatt történhet meg a hámosodás. Ha ettől hosszabb idő után sem gyógyul a seb, feltétlen szaksegítséget kell kérni.” – fejti ki dr. Juhász Zsuzsanna plasztikai sebész főorvos.

BÉRES EGÉSZSÉG MAGAZIN – 2022. TAVASZI/NYÁRI SZÁM
FOTÓ: GETTY IMAGES

Profik a számítógép kezelésében, de nehezen igazodnak el a felnőttvilágban. Ők a Z generáció tagjai, akiktől sokat tanulhatnak az idősebbek, ugyanakkor nekik is szükségük van támogatásra.

Míg száz évvel ezelőtt, az 1920-as években két generáció együttélése jellemezte a társadalmakat, napjainkban nem kevesebb, mint hat létezik párhuzamosan! Az informatikai robbanás következtében ráadásul ma már egy egészen másként működő világ vesz körül bennünket. Nem csoda, ha a fiatalok egyre jobban elbizonytalanodnak, az idősebbek pedig nem tudják követni őket. A kérdés: mit tehetünk azért, hogy boldogan élhessünk, hogy fiataljaink biztos tartással állhassanak a világban? A válasz egyáltalán nem egyszerű, de az első feladat az, hogy megértsük a problémáikat.

Kik is ők pontosan?

Digitális bennszülöttek – így nevezik azt a korosztályt, amelynek tagjai 1997 és 2012 között születtek, vagyis ma tíz és huszonöt év között vannak. Egyfelől irigylésre méltó a helyzetük, másfelől egyáltalán nem könnyű. Legtöbbjük születésekor már létezett az okostelefon és a laptop, és mire igazán eszméltek, ezek a tárgyak már alapvető használati eszközök voltak. Ez jó, hiszen nagyban megkönnyítheti a tanulásukat és kommunikációjukat, ugyanakkor hátrányos lehet, ha függésbe kerülnek a különféle képernyőktől. Márpedig ez könnyen megtörténhet, hiszen a mobiltelefon, a számítógép állandó használata folyamatosan emeli az ingerküszöbüket, az általuk mutatott világ túlságosan vonzóvá válhat a valósághoz képest.

Sok a barát, mégis könnyen elszigetelődnek

E fiatalok további nehézsége, hogy nem mindenben tudnak tanulni az előttük járó generációktól, hiszen az idősebbeknek kevesebb a tapasztalatuk az elektronikával teli környezetről. „Ezért magukra vannak hagyva, önállóan fedezik fel a világot – magyarázza Bereczki Enikő ifjúsági és generációs szakértő. – Sokan közülük stresszesek, szorongók. Bár gyakorlottan használják a különféle közösségi médiás platformokat, ez nem jelenti azt, hogy meg is értik a szűretlenül rájuk zúduló tartalmakat. A túl korai kitettség, a nem feltétlen az életkoruknak megfelelő információk sokasága veszélyes lehet a lelki fejlődésükre.”

A fiataloknak látszólag sok az ismerősük, ám egy részük csupán „virtuális barát”, ráadásul jellemzően saját korosztályukból válogatnak. Így időnként elszigeteltnek érezhetik magukat. Pedig többségük ugyanúgy családra, társas létre vágyik, mint az előtte járók. – Természetes, hogy a mai fiatalok is szeretnének egy egészséges és boldog jövőt kialakítani maguknak, amiben a munka mellett elegendő idejük marad a számukra fontos tevékenységekre és önmagukra – mondja Bereczki Enikő. – Ezenkívül gyakori céljuk az, hogy társadalmi és környezeti problémákkal is foglalkozzanak, például a klímaváltozással – ez felelős gondolkodásra utal.

Kölcsönös támogatás

Ehhez szintén kapcsolatépítésre lenne szükség, méghozzá nemcsak szűk körben, hanem más generációk tagjaival is – hiszen közös a jelenünk, a jövőnk. A párbeszédnek kedvezhet az, hogy a mögöttünk álló pandémiás időszak következményeként mind az idősek, mind a fiatalok nyitottabbak a kapcsolatteremtésre. Hiszen most minden korosztály saját bőrén tapasztalhatta, hová vezet, ha főként a virtuális világban élünk.

A fiatalok 85%-a több időt töltött az online világban a járvány időszakában, és a túlzott képernyőzés hosszú távon is velük maradt. Míg a Covid előtt 7%-uk tartotta magát függőnek, a pandémia alatt már 13% vallotta ugyanezt. 54%-nál gyakran összefolytak a nappalok és az éjszakák, 50% alvási problémákat, 40% depressziót, 62% pedig úgynevezett digitális kiégést is tapasztalt.

Mostanra mind időseknek, mind fiataloknak elege lett tehát a bezártságból. Hiányzik a közösségi élet, mindenki nyitottabb új emberek megismerésére, új élmények szerzésére. Ebben pedig sok lehetőség rejlik. A fiatalok könnyebben meghallják a tapasztaltabbak hangját, és a generációk kölcsönösen sokat tanulhatnak egymástól. A kulcs ezúttal is egy örök érték: a bizalom, ami segíthet abban, hogy a fiatalok kapaszkodót találjanak, és kevésbé érezzék magukat egyedül hagyva egy talán még számukra is túl gyorsan változó világban.


BÉRES EGÉSZSÉG MAGAZIN – 2021. TAVASZI/NYÁRI SZÁM
FOTÓ: BÉRES EGÉSZSÉG MAGAZIN/GETTY IMAGES


A 39. Bicskei Napok kulturális rendezvénysorozat keretében 2022. május 20-án, pénteken délután Bicske város Művelődési Központjában – jelentős érdeklődés és figyelem mellett – levetítésre került Kabay Barna Béres József életútja című dokumentumfilmje. A filmvetítését közönségtalálkozó követte. A beszélgetés középpontjában az 50 éves Béres Csepp állt.

A rendezvényhez csatlakozva Bicske város vezetése dr. Béres József részére a kultúra támogatásáért a Bicskei Egységes Művelődési Központ és Könyvtár 2022-es díját adományozta.

Vállalatunk elnökét a Magyar Tudományos Akadémia Wahrmann Mór-éremmel tüntette ki.

Örömmel és büszkeséggel adjuk hírül, hogy vállalatunk elnökét, Dr. Béres Józsefet, május 2-án a Magyar Tudományos Akadémia 195. ünnepi közgyűlésén Wahrmann Mór-éremmel tüntették ki.

A díjat a Magyar Tudományos Akadémia évente egy alkalommal a tudomány és a kutatásfejlesztés támogatása terén a gazdasági, kereskedelmi, ipari és állami életben tevékenykedő, kimagasló érdemeket szerzett személy elismeréseként adja.

Dr. Béres József a családi vállalkozás egy jelentős kutatás-fejlesztési kapacitást felmutató, dinamikusan fejlődő vállalattá alakítása, az egészségvédelem, a betegségek megelőzése és leküzdése terén nyújtott sokoldalú vezetői, kutatói és gyógyszerfejlesztői munkássága, valamint a Béres Alapítványon keresztül végzett jótékonysági és kulturális tevékenysége, illetve a tehetséges fiatalok ösztöndíjprogrammal való támogatása okán érdemelte ki a magas rangú elismerést.

A díjat Freund Tamás elnök, Erdei Anna és Kollár László Péter elnökségi tagok adták át Dr. Béres Józsefnek a MTA Dísztermében.

Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás

Támogassa alapítványunk munkáját adója 1%-ának felajánlásával.

A Béres Gyógyszergyár karitatív tevékenységét 1993 óta a Béres Alapítvány a Teljes Életért Közhasznú Szervezet koordinálja.

Az egészségvédelem a koronavírus-járvány idején rendkívüli fontosságúvá vált, a Béres Alapítvány támogatásokat a legnagyobb részben az elmúlt két évben is e területen nyújtott. De a világjárvány mellett a háborús aggodalmakkal is meg kell küzdenünk. Ezekben a nehéz időkben sokszorosan számít az egymás iránt megmutatkozó segítő cselekedet, ezért alapítványunk márciusban az orosz-ukrán háború menekültjeinek vitaminadományt juttatott el a határmenti Záhonyba. Emellett a Béres Alapítvány támogatja az oktatást, részt vállal a magyar kultúra terjesztésében és az egyetemes értékek védelmében határainkon belül és túl is.

Támogassa munkánkat adója 1%-ának felajánlásával

Minden magánszemély rendelkezhet befizetett adójának 1%-ról. Saját maga határozhatja meg, melyik civil szervezetet, milyen célt támogat. A Béres Alapítvány közel három évtizede segíti a rászorulókat, betegeket, időseket, a nehéz anyagi helyzetben lévőket.

Ha Ön is egyetért céljainkkal, kérjük, támogassa munkánkat ADÓJA 1%-ának felajánlásával.

A Béres Alapítvány a Teljes Életért Közhasznú Szervezet adószáma: 18662814-1-41

Köszönjük!

Nem kellemes téma, de muszáj beszélni róla azért, hogy ha megtörtént a baj, mindent megtehessünk annak érdekében, hogy ne legyen belőle még nagyobb. Íme, a leggyakoribb sérüléstípusok, amiknél fontos a gyors ellátás.

Akármilyen is egy seb, soha nem kellemes. Ám annál jobban láthatjuk el, minél többfélét ismerünk közülük. Merthogy sokféle létezik attól függően, hogy valamilyen éles, szúrós tárgy okozza, esetleg hőhatás vagy vegyszer. Egy biztos: a sebek fájnak, gyakran véreznek, és többnyire fennáll esetükben a fertőzésveszély. Pontosan ezekkel a tünetekkel lesz dolgunk, hiszen az elsődleges cél, hogy kevésbé vérezzenek, fájjanak, és főként ne fertőződjön el a felület.

Hogy egy sérülés mennyire fáj, az attól függ, hogy hol található, hiszen testünk különféle pontjain eltérő számú idegvégződés található. Arcunkon, kezünkön több van ezekből, a hátunkon például kevesebb. És hogy mennyire vérzünk? Ez pedig annak a függvénye, hogy milyen és mekkora erek sérültek, milyen kiterjedésben. Amíg nincs fertőződés, addig nincs feltétlen nagy baj. De milyen jelekből ismerhetjük fel, ha megindult a folyamat? Jellemzően a baleset után később kezd kialakulni bőrpír, váladékozás, duzzanat: ez jelzi a kórokozók jelenlétét a területen.

A sebfajták egész kis lexikont tesznek ki. Lássuk a főbb típusokat!

Metszett

Ezek felszínén nem látható roncsolódás, de erősen véreznek. Főzésnél gyakori.

Vágott

Szélei a metszettel ellentétben egyenetlenek, a szövetek roncsolódnak.

Horzsolt

A gyerekek futkározás közben sokszor elesnek, játék közben, sportoláskor is gyakran éri az embert apróbb sportbaleset. Ezek ugyan könnyebb sérülések, mégis kellő odafigyelést igényelnek.

Zúzott

Nem feltétlenül véreznek, ám ezekkel is törődni kell.

Szakított

Ilyen esetben nagyobb felületű a sérülés, a felszín roncsolódik, és erős vérzés is kialakulhat.

Szúrt

Mélysége miatt előfordulhat a belső szervek károsodása, és itt magasabb a fertőzés kockázata is.

Harapott

Állatharapáskor mindig orvoshoz kell fordulni, és többnyire tetanusz, és akár veszettség elleni injekcióra is szükség lehet.

Égett

Főzéskor, grillezéskor jellemzően elsőfokú égés történik, ennél a bőr legfelső rétegét éri károsodás, vörössé válik, feszes és sima lesz, és sajnos fájhat is.

Hogy ki és hogyan avatkozhat be egy-egy sérülés esetén, az a seb komolyságától függ. Gyengébb vérzés esetén nyugodtan lássunk hozzá az elsősegélynyújtáshoz! Elsőként az érintett területet tartsuk hideg folyó víz alá legalább tizenöt-húsz percig, majd töröljük szárazra óvatosan a seb környékét. Kezeljük sebtisztító készítménnyel, majd jöhet a steril kötszer, amit ragtapasszal, körbetekert gézzel vagy háromszögletű kendővel rögzíthetünk.

Így működnek a korszerű sebápolók

A korszerű sebápoló készítmény elsődleges hatása a seb környezetének módosítása azáltal, hogy mechanikus úton eltávolítja azokat az idegen testeket, amelyek irritációt és fertőzést okozhatnak. Egyúttal segíti az olyan környezet megteremtését, amely a nedvesség, a páratartalom, az oxigén és a pH tekintetében egyaránt optimális, így a seb gyógyulási feltételei kedvezőbbek lehetnek. A jó sebápoló tehát kettős támogatást nyújt, egyrészt megelőzi a fertőzéseket, másrészt elősegíti a sebgyógyulási folyamatot.

Egy korszerű sebápolót a születéstől kezdve minden korosztály alkalmazhatja. Szintén fontos és praktikus, hogy nem hagy foltot sem a bőrön, sem a ruhán. Leöblíteni sem kell, hipoallergén, alkohol- és jódmentes. Az ideális sebtisztító rendszeres alkalmazásával a gyógyulás során megelőzhetők a sebfertőzések.

Más a helyzet, ha a sérült rész erősen vérzik. Ilyenkor életmentésről is szó lehet, ezért elsődleges, hogy a keringést fenntartsuk, és a nagyobb vérveszteséget megakadályozzuk. Le kell fektetni a sérültet, lábait felpolcolni, a ruháját meglazítani, és haladéktalanul mentőt hívni. Ilyenkor a vérzéscsillapításhoz nyomókötést kell alkalmazni, vagyis vastag steril gézpólyát vagy mull-lapokat kell tennünk a sebre, és szorosan körbekötni. Esetenként az ütőeres nyomópontoknál, a nyakon, a felkaron vagy a lágyéknál is nyomást gyakorolhatunk.

Fájdalom, kipirult bőr, duzzanat: sajnos sokunk számára ismerős érzések. Ilyen az, amikor megégetjük magunkat. Súlyosabb a dolog, ha másod- vagy harmadfokú égésről van szó, ilyenkor hólyagosodás, fehéres-szürkés elszíneződés is kialakulhat – természetesen ebben az állapotban mentőt kell hívnunk. Enyhe fokú égésnél azonban elegendő, ha legalább tizenöt percen át folyó hideg víz alá tartjuk a sérült részt, majd nedves, steril kötést alkalmazunk nem túl szorosan. Általában akkor szabad az égéseket otthon ellátni, ha csak néhány centis területet érintenek, és nem alakultak ki hólyagok. Ám ha idős ember vagy kisgyerek az érintett, inkább forduljunk orvoshoz!


BÉRES EGÉSZSÉG MAGAZIN – 2021. TAVASZI/NYÁRI SZÁM
FOTÓ: GETTY IMAGES

Éppen 50 évvel ezelőtt, 1972-ben született meg id. dr. Béres József korszakalkotó készítménye, amely ma az egyik legismertebb magyar gyógyszer. Tavaszi-nyári Béres Egészség Magazinunk középpontjában ez a sok nehézséget, de nagyszerű sikereket hozó fél évszázados jubileum áll!

Olvashatnak a Béres Csepp generációkon átívelő történetéről, és útra kelhetnek velünk igazán különleges helyekre is, ahová a készítmény az évek során eljutott.

A 34 oldalas magazin a feltöltődés és a tavaszi megújulás jegyében született: személyi edző ad hasznos tanácsokat az otthon vagy a szabadban végezhető gyakorlatokhoz, megtalálja koleszterin-kisokosunkat, és azt is eláruljuk, hogy mit keres a lutein a szemünkben. Ha pedig tavasz, akkor izgalmas túraútvonalakból se lehet hiány!

Szó esik egy másik jeles jubileumról is, megemlékezünk a Tokaji Borvidéken található meseszép Béres Szőlőbirtok húsz évéről és beszélgetünk finom borainkról.

Magazinunkhoz kellemes időtöltést, jó olvasást kívánunk!

A Béres Egészség magazin 2022. március 18-án megjelent száma már digitális változatban is elérhető weboldalunkon!

1972-ben meghatározó dolog történt: id. dr. Béres József megalkotta a Béres Cseppet. A nyomelempótló szer történetének óriási a hatása mind a mai napig. Hogyan lehet egy készítmény ötven év után is ugyanolyan jelentős, egyedi és közismert, mint születése idején? Mi adja azt az erős alapot, amire fel tudott épülni az egyik legnagyobb és leghitelesebb magyar családi vállalat?

Vannak biztos pontok, olyan kapaszkodók, amelyek évtizedek óta csak jót hoznak az életünkbe. Egészen bizonyos, hogy a Béres Csepp is közéjük tartozik. Az idén ötvenéves készítmény születésétől fogva a mai napig megrendíthetetlen szövetségesünk abban, hogy szervezetünket jó állapotban tartsuk. Id. dr. Béres József életének üzenete – az élet és az emberek szeretete, megbecsülése – rendkívül fontos ma is. A gyorsan változó nehézségekkel megbirkózni kénytelen emberiségnek nemcsak találmánya válhat hasznára, de életének példája is erőt adó útmutató, mely – mindannyian érezzük – aktuálisabb, mint valaha.

Ötven év alatt szinte minden megváltozott a kis üvegcse körül. Az egykori „házi laborból” több ezer négyzetméteres gyár fejlődött, az elhallgatott, majd megtűrt találmányból az egyik legismertebb vény nélkül kapható gyógyszer, a Béres családból több száz főt foglalkoztató magánvállalkozás és egyetlen termékből számos piacvezető készítmény lett. Ami nem változott, az az alapelv, ami alapján a Csepp működik, és amire a Béres által azóta fejlesztett   számos készítmény is épül: megérteni a szervezet működését és megadni számára a megfelelő kombinációban azokat az anyagokat, amelyekre szüksége van. Hogy ez a termék ma sikeres lehet, az sok mindenen múlott, de az emberi összetevő biztos, hogy a legfontosabb kulcsa. Élt egy elkötelezett ember, aki rájött egy törvényszerűségre, hitt a találmányában és nem hagyta magát eltéríteni. De kellettek a sikerhez az utána jövők is, akik megértették felfedezésének jelentőségét, és alkalmazkodtak a modern időkhöz úgy, hogy közben megőrizték az előd erkölcsi örökségét: a tisztességet, az alázatos kitartást, a tudományosság elvére épülő munkát, a segítő odafigyelést. Mindez ma már nagyobb léptékben működik: egy egész társadalom szolgálatában. Nézzük hát a Béres Csepp keletkezésének és utóéletének történetét! Ötven év eltelt, de amiért és ahogyan dolgozni, alkotni érdemes, az mit sem változott azóta, hogy id. dr. Béres József agrármérnök lehajolt az első burgonyalevélkéhez a kisvárdai földeken.

Hatvanas-hetvenes évek: felfedezés és küzdelem

A hatvanas években egy tehetséges agrármérnök-kutató vezeti az Állami Mezőgazdasági Gépállomás kisvárdai laboratóriumát, ahol talajtani, növényvédelmi és élelmezési kísérleteket végez. Növények vírusos megbetegedését tanulmányozza, a betegség okán bekövetkező állapotromlásra keresi a választ, aminek során fontos felfedezésre jut: mivel a talaj a növények legfontosabb tápanyagforrása, minőségének kiemelt jelentősége van a növény egészsége szempontjából. Igazolta, hogy a növények betegségekkel szembeni ellenálló képességében a talajból felvehető létfontosságú nyomelemeknek hatalmas szerepük van. A kutató – id. dr. Béres József – arra is rájött, hogy kórokozók az egészséges egyedekben is jelen vannak, de kóros tünet legtöbbször csak akkor alakul ki, ha a gazdaszervezet legyengült állapotba kerül. Érdeklődése hamarosan az állatok, majd az emberi szervezet működése felé fordult, hiszen ezek hasonló mintázatot követnek. A forradalmi elgondolás lényege: egy betegség kialakulása összefügghet a létfontosságú anyagok hiányával. Ezek az anyagok ahhoz szükségesek, hogy a szervezet normálisan működhessen, és megfelelően végbemehessenek benne azok a biokémiai folyamatok, melyek tulajdonképpen magát az életet jelentik. Az élő szervezet egy csodálatos rendszer! Megfelelő állapotban képes önmaga védelmére. Jól működő immunrendszerrel hatékony választ tud adni a kórokozók támadásaira, a betegségek elkerülhetővé, illetve leküzdhetővé válnak.

Mindez a felismerés nem maradt meg az elmélet szintjén, id. dr. Béres József sokéves munkával kiderítette, melyek ezek a létfontosságú anyagok, és milyen formában, egymáshoz képest milyen arányban szükségesek a szervezet megfelelő működésének támogatásához. Az álma egy olyan jól felszívódó készítmény megalkotása volt, ami biztosítja a szervezet számára a szükséges nyomelemeket a megfelelő mennyiségben. Az álom 1972-ben valósult meg, úgy hívták: Béres Csepp. Ám ekkor még senki nem gondolta, hogy a kutató, akinek készítménye képes volt hatásos megoldást nyújtani az immunrendszer támogatására, rövidesen az egyik legnagyobb ellenféllel szembesül: az emberi rosszindulattal és féltékenységgel. A zseniális feltalálót sokan sokféleképpen próbálták ellehetetleníteni, ugyanakkor egyre többen álltak mellé, és sokan támogatták őt mind az átlagemberek, mind az orvosok, ismert személyek köréből.

Az eredményeket nem lehetett sokáig félresöpörni. Végül 1978-tól hivatalosan is kaphatók lettek a Cseppek, ekkor még egy állami cég forgalmazásában, ráfordítás és fejlesztés nélkül.

Kilencvenes évek: családi összefogás

A valódi áttörés a rendszerváltozással érkezett el a Cseppek történetében: a család végre saját kezébe vehette a készítmény sorsát. Nyolcadik magánvállalatként létrejött a Béres Részvénytársaság, melyben már a feltaláló fia,  dr. Béres József és menye, Béres Klára is szerepet vállalt – eredeti végzettségük szerint mindketten vegyészek, akik ugyanúgy szívügyüknek tekintették a találmányt, mint megalkotójuk. Az új generációnak az új társadalmi rendszerben már sokkal több lehetősége adódott. Elhivatottságuk pedig túlnőtt a Cseppek forgalmazásán, kiálltak a készítmény és feltalálójának hivatalos elismertetése mellett is. A kezdetben bérelt irodában, tíz emberrel működő cég látványos fejlődésnek indult. 1996-ban saját gyártói és fejlesztői háttérként létrejött Szolnokon a gyógyszergyártó üzem, 2000-ben gyógyszerként engedélyezték a Béres Cseppet, amely 2013-ban a hungarikumok listájára is felkerült. Feltalálójának munkáját Széchenyi-díjjal ismerték el.

A cikk folytatását a Béres Egészség magazin 2022. tavaszi/nyári lapszámában olvashatja el, amely digitális változatban is elérhető weboldalunkon!

FORRÁS: BÉRES EGÉSZSÉG MAGAZIN – 2022. TAVASZ/NYÁRI SZÁM
FOTÓ: ARCHÍV
A BÉRES CSEPP ÉS BÉRES CSEPP EXTRA BELSŐLEGES OLDATOS CSEPPEK VÉNY NÉLKÜL KAPHATÓ ROBORÁLÓ GYÓGYSZEREK.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A tavasz az az időszak, amikor a legtöbben sportolni kezdenek. Mire kell figyelni, hogy sokáig kitartson a lendület, és a sérülésektől is megóvjuk magunkat? Pilisy Zsófia személyi edző ad részletes tanácsokat.

Egyik legfontosabb szabály: a fokozatosság!

Gyakran jelentkező probléma, mikor nekilendülünk felerősíteni magunkat, hogy nagy lelkesedésünkben túlvállaljuk magukat, lesérülünk, és ezzel együtt el is veszítjük a motivációnkat. Kezdjünk óvatosan! Használjuk ki, hogy tavasszal a szabadban is bátran mozoghatunk – kezdésként jó lehet harminc perc biciklizés, kocogás vagy akár séta, az időintervallumot később növelhetjük. Beltéri, edzőtermi edzés esetén is fontos a fokozatosság: először inkább kisebb súlyokat vagy kevésbé intenzív edzéstípust javasolunk.

A célnak megfelelő edzésformát válasszunk!

Aki az állóképességét szeretné fejleszteni, menjen el futni, úszni vagy biciklizni. Aki inkább erőnléti edzésre vágyik, vegyen részt egy TRX- vagy köredzésórán! Ha kímélőbb gyakorlatokat szeretnénk, próbáljunk ki egy jógafoglalkozást vagy egy stretchinget (nyújtást). Vigyázat: a látszat néha csal; ami könnyűnek látszik, az lehet, hogy nem is az.

Haladjunk a nagyobb izomcsoportoktól a kisebbek felé!

Célszerű úgy összeállítani az edzésünket, hogy legalább egyszer átmozgassuk minden izomcsoportunkat, a nagyobbaktól a kisebbek felé haladva. A jó edzésprogram függ a testalkatunktól, edzettségünktől, egészségi állapotunktól és a céljainktól – érdemes szakértő véleményét is kikérni.

Csökkentsük a sérülésveszélyt!

Minden edzés előtt fontos alaposan bemelegíteni, a végén pedig nyújtani. Ehhez először végezzünk alsótest-mobilizációs gyakorlatokat (például lábfej-hajlítás,-nyújtás, lábemelés), majd folytassuk felsőtest-mobilizációs gyakorlatokkal mindkét oldalra (hát domborítása térdelőtámaszban, törzshomorítás hason fekvésből). Az előbbiekkel jól átmozgatható, lenyújtható a comb, a csípő, a felsőtest-mobilizáció pedig súlyzós edzés után, de egy hosszú munkanap után is jól eshet. A core edzés, vagyis a törzsizmok erősítése közben különösen fontos, hogy figyeljünk a helyes testtartásra. A has-, valamint a farizmok feszítésén legyen a hangsúly! A gyakorlatok végzése közben ne felejtsünk el odafigyelni a helyes testtartásra!

Ne terheljük túl az ízületeinket!

Az edzésnél, de a mindennapokban is egyaránt fontos, hogy megfelelő cipőnk legyen, és hogy állás, járás és ülés közben is helyes legyen a testtartásunk. Edzés közben vigyázzunk, hogy a karokat és a lábakat ne feszítsük túl, amennyire csak tudjuk, tartsuk az „enyhén hajlított, rogyasztott” helyzetet! Futásnál figyeljünk arra, hogy ne sarokkal érkezzünk a talajra! Az emberi test bonyolult, összetett rendszer, az aprónak gondolt részletek is nagyon fontosak.

A cikk folytatását a Béres Egészség magazin 2022. tavaszi/nyári lapszámában olvashatja el! Nézze meg legújabb edzésvideóinkat a beresmozgas.hu oldalon és Youtube-csatornánkon!

FORRÁS: BÉRES EGÉSZSÉG MAGAZIN – 2022. TAVASZ/NYÁRI SZÁM

Ötven év emberi léptékkel igencsak hosszú idő, ennyi év során rengeteg minden történik. A Béres Csepp már ötven éve létezik, és ezalatt bejárta a világot, a szó szoros értelmében. Nemcsak Magyarországon használják, de a föld számos pontjára eljutott, sőt, még azon túlra is…

Béres Csepp egy távoli földrészen: Haiti

Egy igencsak távoli országban, a Karib-térségben található Haitin is ismerik a Béres Cseppet. Arrafelé nagyon nehéz az élet, a gazdaság alig működik és gyakori földrengések sújtják a térséget. A szegénység miatt sok az árván hagyott csecsemő és kisgyerek, őket a szalézi rend missziós apácái karolják fel. Árvaházakat tartanak fenn, ahol gondoskodnak róluk, oktatják őket, ám a körülmények rendkívül szerények. Napjában csupán egyszer tudnak enni adni nekik, ruhákat, higiéniai szereket csak az Európából érkező szerzetesektől kapnak. Mindössze négyen-öten gondoskodnak több száz gyermekről, és persze ők is csak egyszer esznek naponta. Ilyen körülmények között szükség van mindenre, ami a szervezetet, az immunrendszert támogatja. A kétezres évek elején egy budapesti pedagógus, Herczeg Ildikó hallott a szalézi nővérek önfeláldozó küzdelméről. Olasztanárként diákcsereprogramot szervezett, melynek során a padovai Maria Fogagnolo nővérnél szállt meg.  Ő mesélt neki a Haitin dolgozó rendbéliekről, köztük húgáról, Mariangeláról, akinek akkor éppen haza kellett jönnie Olaszországba, hogy felerősödhessen, mert a misszióban veszélyesen lefogyott, legyengült, és csak Európában kaphatott kezelést. Ildikó elhatározta, hogy küld neki az akkoriban már komoly hírnévre szert tett Béres Cseppből. Egy volt tanítványa éppen Padovába utazott, ő tudta elvinni a nővéreknek. – Alig maradt néhány órám, hogy a használati utasítást olaszra fordítsam – emlékszik vissza Ildikó.

Mariangela nővér el is kezdte a kúrát, és az állapota néhány hét múlva javulni kezdett. Megjött az étvágya, a közérzete sokkal jobb lett, és ereje is visszatérni látszott. Miután talpra állt, magával vitt jó néhány doboz Béres Cseppet, immár rendtársai számára is. A Béres Alapítvány támogatásával nagyobb mennyiség kerülhetett ki Haitire, és Ildikó is évente többször küld a Cseppekből, hogy ott segítsen, ahol a legnagyobb szükség van rá. Ahogy ő mondja, az embernek meg kell tennie mindent, amit csak tud. – Az apácák pedig csendes mosollyal, hálásan köszönik – teszi hozzá. – Ám ez a köszönet és hála nem nekem, hanem a feltalálónak, id. dr.  Béres Józsefnek és elhivatott utódainak szól azért, hogy a Béres Cseppek jótékony hatásából még ilyen messzi föld-részen is erőt meríthetnek az emberek.

Béres Csepp a tengeren: föld körüli utazás

Ha Gál József nevét halljuk, leginkább az a korszakos tett jut eszünkbe, amikor ő és Fa Nándor 1986-87-ben körülvitorlázták a földet Szent Jupát nevű túrahajójukkal – ez volt az első magyar földkerülés. Ám Gál Józsefnek volt egy másik útja is, az Equator-expedíció, melynek során családjával öt év alatt nyolcvanezer kilométert vitorláztak, huszonöt ország érintésével. Volt egy speciális „utas” is a hajóban. Igen, a Béres Csepp. – Kétségtelen, hogy ez volt életem két legnagyobb élménye, és egyben legnehezebb kalandja – mondja a ma hatvanhét éves sportember. – Olyan expedíciók ezek, ahol folyamatosan szélsőséges körülmények közt kell megfelelni. A fedélzeten nehéz kötelekkel, csörlőkkel dolgozunk, miközben hullámzik alattunk a víz. Ehhez jó kondíció, állóképesség és tűrőképesség kell; fizikailag és mentálisan is bírni kell a monotóniát, a nehéz körülményeket, a hideget, a fáradtságot, a vizet. Szerencsés vagyok, mert gyerekkorom óta sportolok. Tornáztam, kajakoztam, fociztam, kosár-labdáztam, síelni járok… talán ennek is köszönhetem az edzettségemet. Ám a szervezetnek másként is komoly feladat egy ilyen vállalkozás. Nemcsak József, de felesége és ötéves kisfia is idegen országokon, földrészeken haladt át, ahol mindannyiuknak bírni kellett a változó klímát, és ellenállni az ismeretlen kórokozóknak. Egy hajón, ahol akár hetekig szárazföldet sem látnak és orvos sem elérhető, végzetes lehet egy megbetegedés. – Hosszan haladtunk a trópusokon, és legalább huszonöt országban megálltunk. A veszélyt azok a baktériumok és vírusok jelentették, amikhez a mi szervezetünk nem szokott hozzá. Természetesen megkaptuk az akkoriban rendelkezésre álló védőoltásokat, de én hiszek abban, hogy ilyenkor fontos az immunrendszer támogatása is. Akkoriban egy ország ismerte a Cseppek történetét, mi is megkerestük a Béres családot, és gyorsan jó kapcsolatot sikerült kiépíteni velük.

A csokoládék, konzervek és kétszersültek mellett így került a hajóba öt évre elegendő Béres Csepp is. Emellett József a fokhagymafogyasztásra esküszik, és arra, hogy a vitamin- és nyomelemháztartást táplálkozással is egyensúlyban kell tartani. Ezért ahol csak tudtak, friss gyümölcsöket, zöldségeket ettek, és mint mondja, a komolyabb betegségek mindhármukat elkerülték. – Csak egy kis gyengeségem volt az egyik szigeten – teszi hozzá. Mindkét utazásnak óriási hatása volt.  Az iskolák tudományos köröket hoztak létre, melyben a kicsik játékosan ismerték meg földünket. Józsefék együttműködtek hazai egyetemekkel és külföldi kutatóhelyekkel is, az utazásból pedig filmsorozat készült. Ám ő legnagyobb eredményének ezt tartja: „Kaput nyitottunk Magyarország számára a tengeri, óceáni vitorlázás felé.”

Béres Csepp túl a sztratoszférán: egy készítmény az űrben

Anatolij Pavlovics Arcebarszkij ezredes a szovjet űrhajózás egyik kiemelkedő alakja, aki 1985-ben kezdte űrhajós-pályafutását. A Szojuz TM–12 kutatásért felelős parancsnokaként egy alkalommal teljesített hosszú távú űrszolgálatot a Mir űrállomáson. Összesen 144 napot, 15 órát, 21 percet és 50 másodpercet töltött a világűrben, hat űrsétát végzett. Kétszer kapta meg a Szovjetunió Hőse kitüntetést. Életét az űrkutatásnak és a tapasztalatok átadásának szentelte. Sokat járta az országot, szeretettel tartott előadásokat, élménybeszámolókat. Öt évvel ezelőttig Csillagvárosban élt. Ma, nyugdíjasként már Moszkvában lakik, öt felnőtt gyermeke van, szívesen pihen és kertészkedik kis nyaralójában. Az élete már csendesebb, persze az űr világát elfelejteni nem lehet soha… Sok éve már, hogy Anatolij Pavlovics Arcebarszkij kapitány megismerkedett a Béres Cseppekkel. „Úgy negyed évszázada hallottam Béres Józsefről – meséli az ezredes. – Akkoriban hosszú időt töltöttem az űrben, és visszatérve a Földre sokféle panaszom volt. Egy ismerősöm révén hozzájutottam Béres József készítményéhez, kipróbáltam, majd a Cseppek bekerültek Csillagvárosba is. Felvettük a kapcsolatot a Béres Gyógyszergyárral, és még 1994-ben létrehoztuk a Béres doktor barátai jótékonysági alapítványt. A kozmonautaalakulatban sok űrhajós kipróbálta a készítményt, és kaptak belőle az idősek és a rászoruló betegek is. Elsődleges szándékunk a segítségnyújtás volt. Megkerestem az űrhajós-különítmény parancsnokát, és kapcsolatba léptem az űrhajóshadtest orvosával is – velük együtt dolgoztunk azon, hogy a Béres Cseppeket felküldjük a Mir űrállomásra, ami sikerült is. 1995-ben egyes legénységek kipróbálhatták a kozmoszban.” Id. dr. Béres Józsefet 1995-ben, 75. születésnapja alkalmából az Orosz Űrhajózási Szövetség Elnöki Hivatala Gagarin-diplomával köszöntötte, nyolcvanadik születésnapjára, 2000-ben pedig személyesen Anatolij Pavlovics Arcebarszkij hozta el Csillagvárosból és adta át neki a Gagarin-érmet az űrhajósok readaptációs kezeléséhez nyújtott érdemeiért.

„Majd huszonöt év telt el azóta, és én megbizonyosodtam arról, hogy a Béres doktor által kifejlesztett módszer ma is aktuális. Időközben nem csupán megtapasztaltam, de meg is értettem az általa megfogalmazott elmélet nagyszerűségét, és ma már pontosan tudom, milyen fontos a felismerése az egész emberiség számára. Bízom abban, hogy a Cseppek továbbra is betöltik küldetésüket, hiszen semmi nincs értékesebb az emberi egészségnél.”

FORRÁS: BÉRES EGÉSZSÉG MAGAZIN – 2022. TAVASZ/NYÁRI SZÁM
FOTÓ: ARCHÍV
A BÉRES CSEPP ÉS BÉRES CSEPP EXTRA BELSŐLEGES OLDATOS CSEPPEK VÉNY NÉLKÜL KAPHATÓ ROBORÁLÓ GYÓGYSZEREK.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A szomszédos Ukrajnában háború folyik, a borzalmak elől százezrek, köztük sok-sok magyar menekül, hazánkban keresve biztonságot. A Béres Gyógyszergyár gyors intézkedéseket tett és vitaminokat adományozott az orosz-ukrán háború menekültjeinek.

„Nincs mérlegelni valónk, össze kell fognunk, és amiben csak tudunk mindannyiunknak segítenünk kell az életüket mentő embertársainkat” – hangzott a tulajdonosaink állásfoglalása.  

Vállalatunk gyors intézkedéseket tett, és multivitaminokat és C-vitaminokat adományozott az orosz-ukrán háború menekültjeinek. A 20 millió forint feletti értékű Béres-készítményeket már eljuttattuk a határmenti Záhonyba, ahol a város önkormányzata osztja szét a menekültek között.

Szép példája a segítőszándék megnyilvánulásának, hogy a Béres Vállalatcsoport dolgozói is, önszerveződő módon, azonnali gyűjtést szerveztek a menekülők megsegítésére.

A szomszédos Ukrajnában háború folyik, a borzalmak elől százezrek, köztük sok-sok magyar menekül, hazánkban keresve biztonságot.

„Nincs mérlegelni valónk, össze kell fognunk, és amiben csak tudunk mindannyiunknak segítenünk kell az életüket mentő embertársainkat” – hangzott a Béres tulajdonosainak állásfoglalása.  

A Béres Gyógyszergyár gyors intézkedéseket tett, és Alapítványán keresztül multivitaminokat és C-vitaminokat adományozott az orosz-ukrán háború menekültjeinek. A 20 millió forint feletti értékű Béres-készítményeket már eljuttatták a határmenti Záhonyba, ahol a város önkormányzata osztja szét a menekültek között.  

Szép példája a segítőszándék megnyilvánulásának, hogy a Béres Vállalatcsoport dolgozói is, önszerveződő módon, azonnali gyűjtést szerveztek a menekülők megsegítésére.

A Béres Csepp is része annak a kiállításnak, mely január 22-én, a Magyar Kultúra Napján nyílt meg Lakiteleken a Hungarikum Ligetben. A most felavatott Hungarikum Kiállítóház azokat a magyar csúcsteljesítményeket mutatja be, amelyekre méltán lehetünk büszkék.

A Hungarikum Kiállítóház három különleges termet foglal magába, a Csillagnéző Planetárium mellett itt kaptak helyet a kiemelkedő magyar tudósokat és a magyar csúcsteljesítményeket bemutató interaktív kiállítások, tudósainkkal a Géniuszok Útján találkozhatunk, a Hungarikumok Csarnoka a 83 hungarikumot mutatja be. Nekünk, Béreseknek nagy büszkeség, hogy a hungarikumok között a Béres Csepp is megtalálható.

Az avató Nagy István agrárminiszter ünnepélyes megnyitójával kezdődött.

„A Hungarikum Kiállítóháznak az elkövetkező években egy valódi közösségi térré kell alakulnia, ahol a magyar géniuszok és az általuk alkotott csúcsteljesítmények előtti tiszteletadás hozzájárulhat a hagyományait számon-tartó, egységes nemzeti tudattal rendelkező generációk neveléséhez. Ugyanis minden egyes hungarikum nem más, mint híd az emberek között” – hangsúlyozta beszédében a miniszter. Elmondta azt is, hogy immár 83 hungarikum, 142 kiemelkedő nemzeti érték, ezeregyszáznál is több települési és tájegységi értéktár, mintegy 10 ezer települési érték, 19 megyei értéktár és csaknem 2 ezer megyei érték szerepel a nyilvántartásokban.

A megnyitó beszédet követően Lezsák Sándor a Magyar Országgyűlés alelnöke, prof. dr. Paládi-Kovács Attila, Széchenyi-díjas magyar etnográfus, az MTA rendes tagja és V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos mondták el gondolataikat.
A rendezvényen részt vett vállalatunk elnöke, dr. Béres József és Béres Klára is.
Ahogy Béres József mondja: „Számunkra igazán különleges, ugyanakkor felemelő érzés is a Hungarikumok Csarnokában járni, hiszen olyan kivételes helyzetben vagyunk, hogy egyszerre két hungarikumhoz is kötelék fűz. Édesapám gyógyító készítménye, illetve a Tokaji aszú is olyan magyar büszkeségek, melyeket vállalkozásainkon keresztül, a Béres Gyógyszergyárban, illetve a Tokaj-hegyaljai Béres Szőlőbirtokon folyó munkával tevőlegesen is szolgálhatunk.”

További információ: nepfolakitelek.hu

A BÉRES CSEPP ÉS BÉRES CSEPP EXTRA BELSŐLEGES OLDATOS CSEPPEK VÉNY NÉLKÜL KAPHATÓ ROBORÁLÓ GYÓGYSZEREK.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Idén 50 éve, hogy id. dr. Béres József kutató feltalálta unikális cseppjeit. A jubileum alkalmából elkészült a Béres podcast sorozata, amelyben családtagok és barátok történetein keresztül ismerhetjük meg közelebbről a Széchenyi-díjas kutatót.

A magyar tudománytörténet kimagasló alakjának fordulatokban gazdag életéről könyvek és filmek mesélnek, nem csoda, hisz különleges egyénisége, a nehéz helyzetekre adott válaszai, a mai kor emberének is jó útravalóul szolgálnak.

Kerüljön még közelebb, nyerjen betekintést a Béres-történetbe! Új podcast sorozatunkban a családtagok, barátok személyes, olykor szívbe markoló történeteit hallgathatja meg és megtudhatja, milyen volt id. dr. Béres József, mint hétköznapi ember, mint édesapa vagy mint nagyszülő.

A február 23-án debütált sorozat premier epizódjában a legendás feltaláló fia, dr. Béres József, a Béres Gyógyszergyár elnöke mesél mélységekről, magasságokról, de legfőképp arról, milyennek látta az édesapját.

1920. február 7-én, 102 évvel ezelőtt született id. dr. Béres József, a Béres Csepp feltalálója. A magyar tudománytörténet azon szereplői közé tartozik, akit már életében legendává emelt az emberek széles körének megbecsülése és tisztelete. Rendkívüli elhivatottsága, megalkuvást nem ismerő becsületes kitartása, haza- és emberszeretete nemzeti példaképpé nemesítette alakját.

Éppen 50 évvel ezelőtt, 1972-ben alkotta meg a létfontosságú nyomelemeket komplex formában tartalmazó készítményét, a Béres Cseppet. Úttörő felismeréseit, újszerű nézeteit azonban a kor tudományos képviselői értetlenül, féltékenyen és elutasítóan fogadták. Kuruzslónak kiáltották ki, bűnvádi eljárást indítottak ellene. Sok üldöztetést kellett elviselnie, míg a rendszerváltást követően munkája révbe érhetett. A Béres Részvénytársaság 1989-es megalapítását követően a készítmény hatalmas erővel robbant a köztudatba, a vállalat következetes munkája pedig meghozta a hivatalos elfogadást és elismerést is. A Béres Cseppet 2000-ben gyógyszerként engedélyezték, 2013-ban az elsők között került a hungarikumok sorába.

Id. dr. Béres József 1997-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét, 2002-ben Magyarország legrangosabb tudományos elismerésével, a Széchenyidíjjal tüntették ki. Életművét a Magyar Örökség részeként tartják számon, nevét intézmények, utcák, terek viselik, életútját könyvek, dokumentumfilmek, színdarabok, televíziós játék- és mozifilm is feldolgozta.

Id. dr. Béres Józsefnek a kutatás terén elért eredményei mellett emberi nagysága is példaadó. Életének üzenete: az élet és az emberek szeretete, megbecsülése rendkívül fontos példa a ma emberének. A gyorsan változó, testi és lelki nehézségekkel megbirkózni kénytelen emberiségnek nemcsak találmánya válik hasznára, de Béres József életének példája is erőt adó útmutató, mely – mindannyian érezzük – aktuálisabb, mint valaha.

Február 5-én Kisvárdán id. dr. Béres József születésnapja alkalmából a Béres József TIT Kisvárdai Egyesülete koszorúzással emlékezett névadójára. Az ünnepségen, melyet az ismeretterjesztő társaság székhelyét befogadó Várday István Városi Könyvtár falán elhelyezett domborműves emléktáblájánál tartottak, részt vett a város vezetése és a Béres család tagjai is.

A február 5-ei koszorúzással kezdetét vette a Béres Csepp 50. évfordulója alkalmából elindított eseménysorozat, mely a legendás magyar készítmény megszületését és feltalálójának életművét idézi fel.

A BÉRES CSEPP ÉS BÉRES CSEPP EXTRA BELSŐLEGES OLDATOS CSEPPEK VÉNY NÉLKÜL KAPHATÓ ROBORÁLÓ GYÓGYSZEREK.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Február 4., a rákellenes küzdelem világnapja alkalmából a Béres a daganatos betegeket segíti. Teszi ezt évek óta, annál is inkább mert mindig fontos feladatának tekintette e súlyos betegség ellen való munkálkodást. A mostani, 37 millió forint értékű adományból, mely 21 ezer üveg Béres Cseppet jelent, a daganatos betegeket segítő szervezetek – A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány, a Magyar Rákellenes Liga, a Rákbetegek Országos Szervezete, a Magyar ILCO Szövetség és a Magyar Hospice Alapítvány – részesülnek. A készítményeket Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke Vajda Mártának, A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány igazgatójának adta át.

A rák elleni küzdelem világnapjának legfontosabb feladata, hogy ráirányítsa a figyelmet a betegségre, és kiemelje a megelőzés, valamint a megfelelő kezelés fontosságát, lehetőségeit. Id. dr. Béres József, a Béres Csepp megalkotójának munkássága szorosan kötődött a daganatos betegségek elleni küzdelemhez. A feltaláló felismerte bizonyos nyomelemek nélkülözhetetlen szerepét a szervezet anyagcsere folyamataiban, illetve az immunrendszer megfelelő működésében, és hiányuk pótlására megfelelő módszert dolgozott ki. Ma már jól ismerjük, hogy ezeknek a létfontosságú anyagoknak jelentős szerepük van a daganatos betegségek kiegészítő kezelésében, a betegek állapotának, közérzetének javításában. Id. dr. Béres József 1972-ben, éppen 50 évvel ezelőtt alkotta meg híres cseppjeit, de találmánya ma is érvényes, sőt, aktuálisabb, mint valaha.

„Fontos, hogy minden eszközt, minden lehetőséget megragadva, tudatosan és együtt vegyük fel a harcot a betegségekkel szemben. Id. dr. Béres József kutatásait és eredményeit szem előtt tartva, biztosak vagyunk abban, hogy adományunkkal segítséget tudunk nyújtani e súlyos betegségben szenvedőknek” – mondta Béres Klára az adomány átadásakor.

Vajda Márta hangsúlyozta: „Nagyon fontos megértetni az emberekkel, hogy a rák ellen folytatott küzdelemben akkor indulunk a legjobb esélyekkel, ha folyamatosan és tudatosan törekszünk a megelőzésre, az egészségtudatos életmód kialakítására. Ezért a legfontosabb tevékenységünk 2017 óta, hogy a lakosság közelébe visszük a rákszűréseket a Nemzeti Népegészségügyi Központ szűréseket népszerűsítő programjához kapcsolódva. Külön öröm számunkra, hogy a rákbetegklubok tagjai, a hozzánk forduló érintettek ellátása mellett a rákszűréseinken az egészségtudatos lakosságot is támogatni tudjuk a Béres Cseppel.”

A Béres ezzel az adománnyal együtt, a koronavírus-járvány kezdete óta összesen 320 ezer üveg Béres Cseppel segítette a rászorulókat, az egészségügyi dolgozókat, a pedagógusokat, az időseket és a betegeket. A gyógyszeradományok összértéke 559 millió forint.

A BÉRES CSEPP ÉS BÉRES CSEPP EXTRA BELSŐLEGES OLDATOS CSEPPEK VÉNY NÉLKÜL KAPHATÓ ROBORÁLÓ GYÓGYSZEREK.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Február 4., a rákellenes küzdelem világnapja alkalmából a Béres a daganatos betegeket segíti. Teszi ezt évek óta, annál is inkább mert mindig fontos feladatának tekintette e súlyos betegség ellen való munkálkodást. A mostani, 37 millió forint értékű adományból, mely 21 ezer üveg Béres Cseppet jelent, a daganatos betegeket segítő szervezetek – A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány, a Magyar Rákellenes Liga, a Rákbetegek Országos Szervezete, a Magyar ILCO Szövetség és a Magyar Hospice Alapítvány – részesülnek. A készítményeket Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke Vajda Mártának, A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány igazgatójának adta át.

A rák elleni küzdelem világnapjának legfontosabb feladata, hogy ráirányítsa a figyelmet a betegségre, és kiemelje a megelőzés, valamint a megfelelő kezelés fontosságát, lehetőségeit. Id. dr. Béres József, a Béres Csepp megalkotójának munkássága szorosan kötődött a daganatos betegségek elleni küzdelemhez. A feltaláló felismerte bizonyos nyomelemek nélkülözhetetlen szerepét a szervezet anyagcsere folyamataiban, illetve az immunrendszer megfelelő működésében, és hiányuk pótlására megfelelő módszert dolgozott ki. Ma már jól ismerjük, hogy ezeknek a létfontosságú anyagoknak jelentős szerepük van a daganatos betegségek kiegészítő kezelésében, a betegek állapotának, közérzetének javításában. Id. dr. Béres József 1972-ben, éppen 50 évvel ezelőtt alkotta meg híres cseppjeit, de találmánya ma is érvényes, sőt, aktuálisabb, mint valaha.

„Fontos, hogy minden eszközt, minden lehetőséget megragadva, tudatosan és együtt vegyük fel a harcot a betegségekkel szemben. Id. dr. Béres József kutatásait és eredményeit szem előtt tartva, biztosak vagyunk abban, hogy adományunkkal segítséget tudunk nyújtani e súlyos betegségben szenvedőknek” – mondta Béres Klára az adomány átadásakor.

Vajda Márta hangsúlyozta: „Nagyon fontos megértetni az emberekkel, hogy a rák ellen folytatott küzdelemben akkor indulunk a legjobb esélyekkel, ha folyamatosan és tudatosan törekszünk a megelőzésre, az egészségtudatos életmód kialakítására. Ezért a legfontosabb tevékenységünk 2017 óta, hogy a lakosság közelébe visszük a rákszűréseket a Nemzeti Népegészségügyi Központ szűréseket népszerűsítő programjához kapcsolódva. Külön öröm számunkra, hogy a rákbetegklubok tagjai, a hozzánk forduló érintettek ellátása mellett a rákszűréseinken az egészségtudatos lakosságot is támogatni tudjuk a Béres Cseppel.”

A Béres ezzel az adománnyal együtt, a koronavírus-járvány kezdete óta összesen 320 ezer üveg Béres Cseppel segítette a rászorulókat, az egészségügyi dolgozókat, a pedagógusokat, az időseket és a betegeket. A gyógyszeradományok összértéke 559 millió forint.

A BÉRES CSEPP ÉS BÉRES CSEPP EXTRA BELSŐLEGES OLDATOS CSEPPEK VÉNY NÉLKÜL KAPHATÓ ROBORÁLÓ GYÓGYSZEREK.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A Magyar Kultúra Napján Szolnokon is kitüntetésekkel ismerték el a megye kulturális, művészeti és sportéletében kiemelkedő teljesítményt felmutató kiválóságokat. A díjátadó ünnepséget január 22-én este az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban rendezték meg, ahol a Béres Gyógyszergyár által alapított „Béres-díj Szolnok Kultúrájáért” elismerés immár ötödik alkalommal talált gazdára. Az idei kitüntetett: Tóthné Páncsics Edina rajzpedagógus.

A „Béres-díj Szolnok Kultúrájáért” kitüntetést 2018-ban alapította a Béres Gyógyszergyár, mellyel minden évben a Magyar Kultúra Napjához (január 22.) kötődően olyan személy munkáját ismerik el, aki a régióban sokat tett a magyar művészet, kultúra ápolásáért, fennmaradásáért és az újabb generációk számára való továbbadásáért. A díjat 2022. január 22-én Tóthné Páncsics Edina rajzpedagógus vette át dr. Béres Józseftől, a Béres Gyógyszergyár elnökétől és Béres Klárától, a Béres Alapítvány elnökétől.

2022_Beres_dij_Szolnok_kulturajaert_beres_hu

Tóthné Páncsics Edina a szolnoki Széchenyi István Gimnáziumban és több más középiskolában is kiemelkedő színvonalon tanít művészettörténetet, rajzot. Diákjai kimagasló eredménnyel szerepelnek a hazai és nemzetközi versenyeken. Rendszeres szervezője magyarországi és erdélyi alkotótáboroknak, tematikus napoknak, gyermek-festő- és zománctáboroknak. A Magyar Festészet Napját minden évben interaktív szabadtéri bemutatókkal, installációkkal ünnepli meg diákjaival. Egyedülálló városszépítési programjában tanítványaival látványos falfestményekkel, képzőművészeti alkotásokkal gazdagították Szolnok és vonzáskörzete utcáit. Érzékenyen segíti a hátrányos helyzetű fiatalokat, és autistákkal is foglalkozik. Elismeréséhez szívből gratulálunk!

A „Béres-díj Szolnok Kultúrájáért” díszoklevélből és Szilágyi Erzsébet szobrászművész által készített kisplasztikából áll.

A Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Sándor Zsolt MH parancsnokhelyettes jelenlétében 2021. október 4-én ünnepelte alapításának 20. évfordulóját. A jeles jubileum alkalmából a MATASZ vezetősége kitüntetéseket adományozott a Szövetség érdekében kiemelkedő munkát végzőknek, illetve támogatóknak.

Dr. Béres Józsefet, a Béres Gyógyszergyár elnökét Széles Ernő, a MATASZ elnöke, ny. dandártábornok
2022. január 13-án a Béres Gyógyszergyár budapesti székházában tüntette ki Arany Emlékcsillaggal, mely a pártoló tagok részére a MATASZ által odaítélhető legmagasabb rangú elismerés.

A találkozón a két vezető megerősítette partnerségüket, deklarálták, hogy együttműködésüket a jövőben is folytatni kívánják.

Béres József köszönettel fogadta a magas elismerést. Édesapjára, idősebb dr. Béres Józsefre is gondolva kijelentette, hogy a Béres családnak nagyon fontos érték a haza szeretete. A hazaszeretet cselekvésben nyilvánul meg, s ennek fontos része a haza védelme, amelyben a MATASZ fontos feladatot lát el.
A Béres Gyógyszergyár dolga az, hogy erkölcsileg, tudásával és anyagi eszközeivel is kivegye ebből a küldetésből támogatói részét.

Szomorú tény: a magyar gyerekek jelentős része bizonyos vitaminokból és ásványi anyagokból a szükségesnél kevesebbet fogyasztanak. Ám van mód ellensúlyozni ezt.

A számok szintjén ez azt jelenti, hogy minden harmadik gyermek fogyaszt a szükségesnél kevesebb kalciumot, negyven százalékuknak az étrendjében kevés a vas, és a négy év felettiek csaknem száz százaléka az ajánlottnál kevesebb D-vitamint fogyaszt. Ez azért rossz hír, mert a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitel már gyermekkorban nagyon fontos lenne, hiszen számos dolgot befolyásol a szervezetben.  

Elengedhetetlen vitaminok és ásványi anyagok

A C-vitamin hozzájárul az immunrendszer és az idegrendszer megfelelő működéséhez, valamint szerepet játszik a fáradtság és a kifáradás csökkentésében, a D-vitamin pedig a gyermekek immunrendszerének megfelelő működését és a csontrendszer fejlődését támogatja. Utóbbi téren a kalciumnak is sokat köszönhetünk, hiszen ez az anyag szükséges a normál csontozat fenntartásához, a D-vitamin pedig a kalcium megfelelő felszívódásához is hozzájárul – így együttesen támogatják a csontrendszert.

Kevesebb a napsütés

A D-vitamin elsősorban napfény hatására termelődik a szervezetünkben, ami télen kevésbé áll rendelkezésre, mint a melegebb hónapokban. A fényszegény évszakokban előfordulhat, hogy az ajánlottnál kevesebb jut ebből a fontos vitaminból mind nekünk, mind gyermekeinknek – erre sem árt odafigyelni, és pótolni azt, ami hiányzik.

Ezen túl a kalcium segíti a megfelelő izomműködést és részt vesz a normál véralvadási folyamatokban is. A vas emberi szervezetre gyakorolt hatása szintén sokrétű: elősegíti a gyermekek kognitív képességének fejlődését, hozzájárul a normál vörösvérsejt- és hemoglobin-képződéshez, az immunrendszer normál működéséhez, valamint a fáradtság csökkenéséhez.

Trükkök az egészséges étkezésért

Mindezek miatt létfontosságú, hogy a gyerekek több zöldséget, gyümölcsöt és tejterméket fogyasszanak; jelenleg előbbiből csak a napi ajánlás körülbelül felét viszik be, de a tej- és tejtermékek fogyasztása is alatta marad a napi félliteres ajánlásnak. Sok szülőnek az a tapasztalata, hogy az egészséges ételeknél könyörögni kell, az édes és sós nassolnivalók viszont hamar elfogynak.

Dr. Adonyi Nóra gyermekorvos szerint a kisebbeknél számos tényezőtől függ, hogy mennyire hajlamosak megenni a tápanyagokban dús ételeket. Van, aki gond nélkül fogyasztja a spenótot, mások viszont már akkor visszariadnak egy-egy zöldségtől, ha nem hasonlít eléggé a kedvenc ételükre.
Az egészséges táplálkozást szem előtt tartó családban is előfordulhat válogatós gyerek, hiszen minden jó szándék, kreatív ötlet és türelem ellenére akadnak olyanok, akiket nagyon nehéz rávenni a változatos étkezésre.

Beválhat, ha a gyerekekkel együtt vásároljuk meg a zöldségeket, közösen készítjük el az ételt, az újonnan bevezetett alapanyagokat megpróbáljuk olyanra készíteni, amilyen a megszokott fogásaik íze, állaga. De készíthetünk idénygyümölcsből együtt gyümölcstortát, vagy elhelyezhetünk az asztalon néhány hosszú szeletekre vágott répát is, mint elérhető ropogtatnivalót. Kiskamaszoknál már nehezebb lehet a dolgunk, náluk érdemes folyamatosan figyelni, melyik egészségesebb finomságra (például olajos magvak, zöldségcsipsz vagy smoothie) nyitottabbak, és ezekből többet tartani otthon.

A gyorsételek, édességek, csipszek, üdítők túlzott fogyasztásának ártalmairól érdemes sokat beszélgetni. Teljesen megúszni valószínűleg nem lehet a dolgot, de ha legalább otthon – erőltetés nélkül – példát mutatunk, bízhatunk benne, hogy egyszer csak beérik az eredmény.

Béres Egészség magazin – 2021. őszi/téli szám
Nyitókép: Shutterstock

A koronavírus-járvány okozta megpróbáltatások közepette a Béres Gyógyszergyár az egészségügyi dolgozók támogatására 25 000 üveg Béres Cseppet adományozott. A járvány 5. hullámában az egészségügyben dolgozókra ismét emberfeletti fizikai és lelki megpróbáltatások várnak. A 44 millió forint értékű gyógyszeradománnyal a Béres őket támogatja.

Az egészséget támogató készítményt dr. Béres József, a Béres Gyógyszergyár elnöke dr. Takács Péternek, az Országos Kórházi Főigazgatóság alap- és szakellátásért felelős főigazgató-helyettesének adta át január 13-án Budapesten.

Lassan már két éve, hogy rendkívüli erőfeszítések közepette kell, hogy éljünk, de vannak, akikre különösen nagy teher hárul, akiknek odaadó, áldozatkész munkájára mindannyiunknak fokozott szüksége van.

Az adomány átadásán dr. Béres József kiemelte, hogy ebben a küzdelmes időszakban kötelességünk, hogy lehetőségeink szerint mindent megtegyünk egymás érdekében. „Több évtizedes tudás és tapasztalat birtokában bátran mondhatjuk, hogy a betegségekkel szemben kiemelten fontos a megelőzés, amelyhez hathatós támogatást nyújt adományunk.”

Dr. Takács Péter, az Országos Kórházi Főigazgatóság alap- és szakellátásért felelős főigazgató-helyettese köszönetét fejezte ki az adományért, valamint elmondta, hogy a Béres Csepp az egész magyar társadalomban a betegségmegelőzés egyik szimbólumává vált és jól szimbolizálja azt a szorgalmat, kitartást és leleményességet, amit Béres József szellemisége is megtestesített.
Hozzátette: a felajánlás azért is jelentős, mivel az egészségügyi dolgozók munkája egyúttal a mi egészségünk védelmének is a záloga, minden időszakban.

Az adomány a budapesti centrumkórházak és a megyei kórházak COVID-betegek ellátásában résztvevő részlegei között kerül szétosztásra. Az adomány eljuttatását a kórházak számára az Országos Kórházi Főigazgatóság koordinálja.

A nyitókép jobbról-balra: Dr. Takács Péter alap- és szakkellátásért felelős főigazgató-helyettes, Országos Kórházi Főigazgatóság; Dr. Béres József elnök, Béres Gyógyszergyár Zrt.; Béres Klára elnök, Béres Alapítvány;  Dr. Ralovich Zsolt főigazgató, Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő.

A BÉRES CSEPP ÉS BÉRES CSEPP EXTRA BELSŐLEGES OLDATOS CSEPPEK VÉNY NÉLKÜL KAPHATÓ ROBORÁLÓ GYÓGYSZEREK.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A koronavírus-járvány okozta megpróbáltatások közepette vállalatunk az egészségügyi dolgozók támogatására 25 000 üveg Béres Cseppet adományozott. A járvány 5. hullámában az egészségügyben dolgozókra ismét emberfeletti fizikai és lelki megpróbáltatások várnak. A 44 millió forint értékű gyógyszeradománnyal őket támogatjuk.

Az egészséget támogató készítményt dr. Béres József, a Béres Gyógyszergyár elnöke dr. Takács Péternek, az Országos Kórházi Főigazgatóság alap- és szakellátásért felelős főigazgató-helyettesének adta át január 13-án Budapesten.

Lassan már két éve, hogy rendkívüli erőfeszítések közepette kell, hogy éljünk, de vannak, akikre különösen nagy teher hárul, akiknek odaadó, áldozatkész munkájára mindannyiunknak fokozott szüksége van.

Az adomány átadásán dr. Béres József kiemelte, hogy ebben a küzdelmes időszakban kötelességünk, hogy lehetőségeink szerint mindent megtegyünk egymás érdekében. „Több évtizedes tudás és tapasztalat birtokában bátran mondhatjuk, hogy a betegségekkel szemben kiemelten fontos a megelőzés, amelyhez hathatós támogatást nyújt adományunk.”

Dr. Takács Péter, az Országos Kórházi Főigazgatóság alap- és szakellátásért felelős főigazgató-helyettese köszönetét fejezte ki az adományért, valamint elmondta, hogy a Béres Csepp az egész magyar társadalomban a betegségmegelőzés egyik szimbólumává vált és jól szimbolizálja azt a szorgalmat, kitartást és leleményességet, amit Béres József szellemisége is megtestesített. Hozzátette: a felajánlás azért is jelentős, mivel az egészségügyi dolgozók munkája egyúttal a mi egészségünk védelmének is a záloga, minden időszakban.

Az adomány a budapesti centrumkórházak és a megyei kórházak COVID-betegek ellátásában résztvevő részlegei között kerül szétosztásra. Az adomány eljuttatását a kórházak számára az Országos Kórházi Főigazgatóság koordinálja.

A nyitóképen szereplők jobbról-balra: Dr. Takács Péter alap- és szakkellátásért felelős főigazgató-helyettes, Országos Kórházi Főigazgatóság; Dr. Béres József elnök, Béres Gyógyszergyár Zrt.; Béres Klára elnök, Béres Alapítvány;  Dr. Ralovich Zsolt főigazgató, Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő.

Nyitókép jobbról-balra: Dr. Takács Péter alap- és szakkellátásért felelős főigazgató-helyettes, Országos Kórházi Főigazgatóság; Dr. Béres József elnök, Béres Gyógyszergyár Zrt.; Béres Klára elnök, Béres Alapítvány;  Dr. Ralovich Zsolt főigazgató, Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő.

A BÉRES CSEPP ÉS BÉRES CSEPP EXTRA BELSŐLEGES OLDATOS CSEPPEK VÉNY NÉLKÜL KAPHATÓ ROBORÁLÓ GYÓGYSZEREK.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A Béres Alapítvány legfontosabb feladata, hogy ott és azoknak segítsen, ahol a legnagyobb a szükség, ahol a legtöbbet tud tenni embertársaink szolgálatában. Most, amikor az egész világ a koronavírus ellen küzd, hangsúlyosabbá vált az egészség védelme, ezekben az igazán embert próbáló hónapokban igazán fontossá lett az egymásra való odafigyelés, az idősek és a leginkább rászorulók támogatása. Az év folyamán a Béres nagyon sokaknak, a védekezés frontvonalában dolgozóknak, pedagógusoknak, idős és beteg embereknek juttatott el Béres Cseppet. A szeretet ünnepéhez közeledve a Béres Alapítvány tisztelettel és szeretettel gondol az idősekre, ezzel a termékadományával a nyugdíjasokat segíti. Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke ezúttal 3000 üveg Béres Cseppet adott át Hegyesiné Orsós Évának, a Nyugdíjasklubok és Idősek „Életet az éveknek” Országos Szövetsége elnökének.

A Nyugdíjasklubok és Idősek „Életet az éveknek” Országos Szövetsége, mely nagyon sok idős emberrel tart élő kapcsolatot, sokak életében tölt be fontos szerepet, régi szövetségese a Béresnek adományaik célba juttatásában. A most átadott közel 5,3 millió Ft értékű termékadományt a nyugdíjasokat összefogó szervezet a tagsága között osztja szét.

Béres Klára kiemelte, hogy ebben a küzdelmes időszakban mindannyiunk alapvető kötelessége, feladata, hogy lehetőségeink szerint mindent megtegyünk egymás támogatása érdekében. „Fontosabbá váltak az emberi kapcsolataink, nélkülözhetetlenné az egymásra való odafigyelés, szükségünk van az erős, erőt adó lelki kapcsolatokra is, hogy érezzük: összetartozunk. Mostanában gyakrabban idézzük fel jelmondatunkat is: ha segíteni tudsz, megtenni kötelességed. Id. dr. Béres József nyomdokán haladva, több évtizedes tapasztalattal felelősen mondhatjuk, hogy a betegségekkel szemben a legeredményesebb, leghatékonyabb módszer a megelőzés. Ebben nyújt támogatást mostani adományunk is.”

A BÉRES CSEPP ÉS BÉRES CSEPP EXTRA BELSŐLEGES OLDATOS CSEPPEK VÉNY NÉLKÜL KAPHATÓ ROBORÁLÓ GYÓGYSZEREK.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A karácsonyhoz, a szeretet ünnepéhez közeledve a Béres Alapítvány tisztelettel és szeretettel gondol az idősekre is, 5 millió forintot meghaladó értékű termékadományával a nyugdíjasokat segíti.

A Béres Alapítvány legfontosabb feladata, hogy ott és azoknak segítsen, ahol a legnagyobb a szükség, ahol a legtöbbet tud tenni embertársaink szolgálatában. Most, amikor az egész világ a koronavírus ellen küzd, hangsúlyosabbá vált az egészség védelme, ezekben az igazán embert próbáló hónapokban igazán fontossá lett az egymásra való odafigyelés, az idősek és a leginkább rászorulók támogatása.

Az év folyamán a Béres nagyon sokaknak, a védekezés frontvonalában dolgozóknak, pedagógusoknak, idős és beteg embereknek juttatott el Béres Cseppet. A szeretet ünnepéhez közeledve a Béres Alapítvány tisztelettel és szeretettel gondol az idősekre, ezzel a termékadományával a nyugdíjasokat segíti. Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke ezúttal 3000 üveg Béres Cseppet adott át Hegyesiné Orsós Évának, a Nyugdíjasklubok és Idősek „Életet az éveknek” Országos Szövetsége elnökének.

A Nyugdíjasklubok és Idősek „Életet az éveknek” Országos Szövetsége, mely nagyon sok idős emberrel tart élő kapcsolatot, sokak életében tölt be fontos szerepet, régi szövetségese a Béresnek adományaik célba juttatásában. A most átadott közel 5,3 millió Ft értékű termékadományt a nyugdíjasokat összefogó szervezet a tagsága között osztja szét.

Béres Klára kiemelte, hogy ebben a küzdelmes időszakban mindannyiunk alapvető kötelessége, feladata, hogy lehetőségeink szerint mindent megtegyünk egymás támogatása érdekében. „Fontosabbá váltak az emberi kapcsolataink, nélkülözhetetlenné az egymásra való odafigyelés, szükségünk van az erős, erőt adó lelki kapcsolatokra is, hogy érezzük: összetartozunk. Mostanában gyakrabban idézzük fel jelmondatunkat is: ha segíteni tudsz, megtenni kötelességed. Id. dr. Béres József nyomdokán haladva, több évtizedes tapasztalattal felelősen mondhatjuk, hogy a betegségekkel szemben a legeredményesebb, leghatékonyabb módszer a megelőzés. Ebben nyújt támogatást mostani adományunk is.”

A BÉRES CSEPP ÉS BÉRES CSEPP EXTRA BELSŐLEGES OLDATOS CSEPPEK VÉNY NÉLKÜL KAPHATÓ ROBORÁLÓ GYÓGYSZEREK.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A koronavírus-járvány elleni küzdelem idején a Béres Alapítvány újabb felajánlást tett a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsnak, miszerint 18 000 üveg Béres Cseppet adományoz a rászorulóknak. Az adományt jelképesen dr. Béres József, a Béres Gyógyszergyár elnöke adta át Soltész Miklósnak, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárának, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács (NHKT) elnökének és Écsy Gábornak, a Katolikus Karitász országos igazgatójának.

A Béres Gyógyszergyárban a vállalat megalakulása óta hangsúlyos szerep jut a társadalmi felelősségvállalásnak, mások megsegítésének, melyet a jószolgálati feladatokat ellátó Béres Alapítvány koordinál. Legfontosabb feladata, hogy ott és azoknak segítsen, ahol a legnagyobb a szükség, ahol a legtöbbet tud tenni embertársaink szolgálatában. Most, amikor az egész világ a koronavírus ellen küzd, hangsúlyosabbá vált az egészségvédelem fontossága. Ezekben az igazán embert próbáló hónapokban igazán fontossá lett az egymásra való odafigyelés, a leginkább rászorulók támogatása. Az év folyamán a Béres nagyon sokaknak, a védekezés frontvonalában dolgozóknak, pedagógusoknak, idős és beteg embereknek juttatott el Béres Cseppet. A szeretet ünnepéhez közeledve a Béres Alapítvány tisztelettel és szeretettel gondol az idősekre, a rászorulókra. Dr. Béres József, a Béres Gyógyszergyár elnöke ezúttal 18 000 üveg, közel 32 millió forint értékű Béres Cseppet adott át a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács hat karitatív szervezete, a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Református Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet, a Baptista Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt részére.

beres_adomany_211210

Az adomány pénteki, budapesti átadásán Soltész Miklós hangsúlyozta: mindenkit arra biztatnak, hogy oltassa be magát, ugyanakkor fontosnak nevezte az egészséget megőrző és erősítő szereket is, mint amilyen a Béres Csepp.

Béres József beszédében kiemelte, hogy a küzdelmes időszakban fontos kötelességünk, hogy lehetőségeink szerint mindent megtegyünk egymás támogatása érdekében. „Mostanában gyakran idézzük fel alapítványi jelmondatunkat: ha segíteni tudsz, megtenni kötelességed. Édesapám nyomdokán haladva, több évtizedes tapasztalattal magunk mögött, felelősen mondhatom, hogy a betegségekkel szemben a legeredményesebb, leghatékonyabb módszer a megelőző védekezés, melyhez hathatós támogatást jelent adományunk is.” – mondta a gyógyszergyár elnöke.

A termékeknek a leginkább segítségre szorulókhoz történő eljuttatásában az NHKT karitatív szervezetei nyújtanak segítőkezet, biztosítva, hogy a jóakarat valódi segítséggé váljon.

A BÉRES CSEPP ÉS BÉRES CSEPP EXTRA BELSŐLEGES OLDATOS CSEPPEK VÉNY NÉLKÜL KAPHATÓ ROBORÁLÓ GYÓGYSZEREK.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A koronavírus-járvány elleni küzdelem idején a Béres Alapítvány újabb felajánlást tett a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsnak, miszerint 18 000 üveg Béres Cseppet adományoz a rászorulóknak. Az adományt jelképesen dr. Béres József, a Béres Gyógyszergyár elnöke adta át Soltész Miklósnak, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárának, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács (NHKT) elnökének és Écsy Gábornak, a Katolikus Karitász országos igazgatójának.

A Béres Gyógyszergyárban a vállalat megalakulása óta hangsúlyos szerep jut a társadalmi felelősségvállalásnak, mások megsegítésének, melyet a jószolgálati feladatokat ellátó Béres Alapítvány koordinál. Legfontosabb feladata, hogy ott és azoknak segítsen, ahol a legnagyobb a szükség, ahol a legtöbbet tud tenni embertársaink szolgálatában.

Most, amikor az egész világ a koronavírus ellen küzd, hangsúlyosabbá vált az egészségvédelem fontossága. Ezekben az igazán embert próbáló hónapokban igazán fontossá lett az egymásra való odafigyelés, a leginkább rászorulók támogatása. Az év folyamán a Béres nagyon sokaknak, a védekezés frontvonalában dolgozóknak, pedagógusoknak, idős és beteg embereknek juttatott el Béres Cseppet. A szeretet ünnepéhez közeledve a Béres Alapítvány tisztelettel és szeretettel gondol az idősekre, a rászorulókra. Dr. Béres József, a Béres Gyógyszergyár elnöke ezúttal 18 000 üveg, közel 32 millió forint értékű Béres Cseppet adott át a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács hat karitatív szervezete, a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Református Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet, a Baptista Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt részére.

Az adomány pénteki, budapesti átadásán Soltész Miklós hangsúlyozta: mindenkit arra biztatnak, hogy oltassa be magát, ugyanakkor fontosnak nevezte az egészséget megőrző és erősítő szereket is, mint amilyen a Béres Csepp.

Béres József beszédében kiemelte, hogy a küzdelmes időszakban fontos kötelességünk, hogy lehetőségeink szerint mindent megtegyünk egymás támogatása érdekében. „Mostanában gyakran idézzük fel alapítványi jelmondatunkat: ha segíteni tudsz, megtenni kötelességed. Édesapám nyomdokán haladva, több évtizedes tapasztalattal magunk mögött, felelősen mondhatom, hogy a betegségekkel szemben a legeredményesebb, leghatékonyabb módszer a megelőző védekezés, melyhez hathatós támogatást jelent adományunk is.” – mondta a gyógyszergyár elnöke.

A termékeknek a leginkább segítségre szorulókhoz történő eljuttatásában az NHKT karitatív szervezetei nyújtanak segítőkezet, biztosítva, hogy a jóakarat valódi segítséggé váljon.

A BÉRES CSEPP ÉS BÉRES CSEPP EXTRA BELSŐLEGES OLDATOS CSEPPEK VÉNY NÉLKÜL KAPHATÓ ROBORÁLÓ GYÓGYSZEREK.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A 2021. ősz-téli Béres Egészség magazinunk rejtvényének helyes megfejtői között kisorsoltuk a 10 db Béres-ajándékcsomagot.

Magazinunk rejtvényéhez kapcsolódóan ismét több száz helyes megfejtés érkezett hozzánk az elmúlt néhány hónapban mind postai úton, mind e-mailben. A sorsolás során kiderült, hogy ebben a félévben kik a szerencsés nyerteseink.

Béres-ajándékcsomagot nyert:

 Az ajándékcsomag tartalma:

Köszönjük minden kedves olvasónknak a részvételt, az elismerő és kedves szavakat, a szerencsés beküldőknek pedig szívből gratulálunk! Játsszanak velünk továbbra is!

Otthonunk a nyugalom szigete – jó esetben. Ám a házimunka terepe is, ahol esetenként különféle szerszámokkal dolgozunk. A balesetek egy része saját lakásukban – igen gyakran a konyhában – éri az embereket.

Ha megvágjuk a kezünket…

Ahol éles eszközzel dolgozunk, ott előbb-utóbb megvághatjuk magunkat. Kivel ne fordult volna még elő, hogy zöldségszeleteléskor megszaladt a kés, zacskóvágáskor az olló? Ilyenkor nem szabad pánikba esni, hiszen a kisebb szúrt, vágott sérüléseket nyugodtan elláthatjuk magunk is. Az első feladat ilyenkor az alapos kézmosás. Kisebb karcolások esetén elegendő sebápolóval lemosni a seb környékét, a komolyabb horzsolásokat viszont feltétlenül szükséges alaposabban tisztítani, majd steril kötéssel befedni. Használjunk olyan korszerű sebápolót, amely összetevőivel segítheti a seb gyógyulását, biztosítja a megfelelő környezetet a hámosodáshoz, és biztonságosan, egyszerűen alkalmazható! Előny, ha jódmentes, nem hagy foltot, hipoallergén, dermatológiailag tesztelt, alkoholmentes és már csecsemőkortól használható. A hipoklórossav természetben is előforduló anyag, vizes oldata kiváló sebek ápolására, a hegszövet eltávolítására és a fertőzések megelőzésére.

Ha megégetjük magunkat…

Más a helyzet, ha megégetjük magunkat. Ez sajnos nem ritka akkor, ha sütünk, főzünk, hiszen ilyenkor a konyhában bizony sok minden forró. Nem mindegy, hogy csak a bőr legkülső rétegeit érintő elsőfokú, vagy a bőr alsó rétegét is károsító, másod-, harmadfokú sérülésről van szó (szerencsére a konyhai balesetekhez inkább az előbbi köthető). Elsőfokú sérülés esetén tartsuk hideg víz alá az érintett felületet! A gyógyulást gyógyszertárban bárki számára elérhető oldattal is elősegíthetjük, súlyosabb esetben viszont mihamarabb forduljunk orvoshoz!

Ha elesnénk…

Nem is gondolnánk, de sok ember otthon csúszik meg, esik el. A konyhában általában szűkebb a hely, ott az elbotlás, a fürdőszobában pedig a nedves padló jelent kockázatot. Főképp az idősebbekre lehetnek ezek a balesetek veszélyesek, náluk a zúzódások mellett könnyebben alakulhatnak ki komolyabb, a bőrfelületet is érintő sérülések.
Enyhébb esetben a zúzódás jeges borogatással is orvosolható, az érintett végtagot legalább egy napig pihentessük, a lábat érdemes felpolcolni. Ha felületi horzsolást látunk, használjunk olyan jód- és alkoholmentes sebápoló spray-vel, amely nem irritálja a bőrt, így néhány fújással könnyen tisztítható, öblíthető, nedvesíthető.

Béres Egészség magazin – 2021. őszi/téli szám
Nyitókép: Shutterstock

Hogy a magnézium mennyire fontos ásványi anyag a szervezetünknek, mutatja, hogy ha kevés van belőle, milyen sokféle gondot tud okozni. Nézzük, hogy miket, és azt is, mit tehetünk ellenük!

A metabolizmus nélkülözhetetlen eleme, az energiatermelő folyamatok része, a csontok és a fogak alkotóeleme, a sejthártya szabályzója: ez mind, és még sok más a szervezetünkben lévő magnézium feladata. Ez az ásványi anyag ugyanis több száz biokémiai folyamatban vesz részt.
Ebből következik, hogy bizony a hiányát is hamar megérezzük, vagyis azt, ha alacsony a vérünkben a magnézium koncentrációja. Sokféle tünete lehet ennek, és ha ezekből több is megtalálható nálunk, érdemes erre a problémára gyanakodni.

Egyértelmű jelzések

Izomgörcs, átmeneti fáradtság, a koncentrálóképesség zavara, enyhébb alvászavarok: ezen tünetek együttes előfordulása jelzésértékű lehet.
Bizonyos életformák és állapotok is hajlamosítanak magnéziumhiányra, vagyis arra a helyzetre, amikor a szervezetnek fokozott igénye van erre az anyagra. Ilyen például az erősebb fizikai igénybevétel, az egyoldalú táplálkozás, az intenzív sport, a terhesség és a szoptatás időszaka. De hasmenés vagy vízhajtás esetén is kifogyhatunk belőle.

Mennyi az annyi?

Az egészséges emberi szervezetben körülbelül 20-28 gramm magnézium található – főleg a csontokban és az izomsejtekben. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a felnőttekre vonatkozó tápanyag-beviteli referenciaértéket nőknél napi 300 mg-ban, férfiaknál pedig napi 350 mg-ban határozta meg.

Miben található?

A kiegyensúlyozott táplálkozás biztosítja számunkra a megfelelő mennyiséget magnéziumból. Sokat tartalmaznak ebből az ásványi anyagból a hüvelyesek, a spenót és a kelkáposzta, az olajos magvak, a gabonák és talán nem is gondolnánk, de a halak is! Ha ezekkel az ételekkel nem biztosítjuk szervezetünk számára az elegendő magnéziumot, kialakulhat a magnéziumhiány betegség. Ennek kezelésére léteznek magnéziumpótló gyógyszerek, melyek általában vény nélkül kaphatóak. Ezek között találhatók olyanok, melynek hatóanyagai kiváló felszívódási profillal rendelkeznek, megelőzésre és kezelésre egyaránt alkalmazhatóak, és választhatunk kisebb, illetve nagyobb hatáserősségű készítményeket is aszerint, hogy hosszú távon szednénk, vagy csak fokozott igénybevétel esetén. Döntsünk állapotunk és élethelyzetünk szerint, hiszen mindig a személyre szabott megoldás az igazi!

Nyitókép: Shutterstock

2021. november 25-én a Millenárison ünnepélyes díjátadóval és fesztivállal lezárult a KINCS Smart Family startup verseny: a 80 pályázó közül 44-en jutottak a döntőbe, közülük 17-et jutalmazott a zsűri. A díjakban részesülő vállalkozások olyan okos megoldásokat kínálnak a családoknak, amelyek megkönnyítik a mindennapjaikat. A fesztiválon valamennyi döntőbe jutott pályázó bemutatkozott, valamint értékes szakmai kerekasztal-beszélgetések zajlottak a családok és az innováció összekapcsolódásáról.

Nemzetközi szinten is egyedülálló kezdeményezésként a Családok Nemzetközi Napján, 2021. május 15-én Családügyi Innovációs Központot nyitott a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS). A KINCS Smart Family Centrum gazdasági és társadalmi szervezetekkel együttműködve azon dolgozik, hogy minél több értékes, a családokat támogató innovatív, okos megoldás jöjjön létre Magyarországon. A központ meghirdette a KINCS Smart Family Nagydíj 2021 pályázatot: olyan startupok jelentkezését várták, amelyek megkönnyítik a családok életét, segítik a jólétüket és jóllétüket.

Az élet szinte minden területén figyelmet kapott már az innováció, ezért a magyar családok életében is alapvető fontosságú, hogy elérhetőek és hozzáférhetők legyenek a modern, okos megoldások. A KINCS Smart Family Centrum célja egy olyan platform létrehozása volt, amely támogatja és katalizálja a családok életét kényelmesebbé tevő fejlesztéseket. A magyar startup vállalkozások okos megoldásainak támogatásával a KINCS Smart Family Nagydíj 2021 startup verseny hozzájárult ahhoz, hogy nagyobb teret nyerjen az innováció a családok életében.  

A pályázó startupok hat kategóriában indulhattak:

A beérkező pályázatokat neves szakmai zsűri értékelte: Novák Katalin, családokért felelős miniszter; Béres Marcell, a Béres Gyógyszergyár Zrt. innovációs és portfóliómenedzsment igazgatója; Böszörményi Nagy Gergely, a Brain Bar alapítója, a Design Terminal vezetője; Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója; Jörg Bauer, a Tungsram Csoport elnök-vezérigazgatója; Prof. Dr. Aczél Petra, a Társadalmi Jövőképesség Kutatóközpont senior kutatója, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora és Ratatics Péter, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója és Fűrész Tünde, a KINCS elnöke.

A pályaművek szakmai és formai áttekintése után az elődöntőbe jutott startupok 3 perces magyar nyelvű pitchek (prezentációk) keretében mutathatták be a fejlesztésüket és vállalkozásukat, majd a zsűri kérdései következtek.

A 80 jelentkezőből – az elődöntőben előadott pitchek alapján – 44 startup jutott tovább a verseny döntőjébe, ahol a zsűri 17 díjat ítélt oda. Emellett, a 44 startup elnyerte a Smart Family Package díjat is, amely fél éves bemutatkozási és promóciós lehetőségeket biztosít számukra.

A KINCS Smart Family Fesztiválon Ekler Gergely, családokért felelős stratégiai államtitkár azt mondta, hogy a jó gyakorlatok gyűjtése, feldolgozása, bemutatása és népszerűsítése lehetőséget biztosít az üzleti innovációban aktív szerepet játszó vállalkozásoknak, startupoknak, hogy kifejezetten a családokat segítő okos megoldásokat és funkciókat fejlesszenek.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy amikor részt vett a díj szakmai zsűritagjaként a pályázatok elbírálásában, meglepődve tapasztalva, hogy a saját családjában nem használnak számos olyan, egyébként könnyen elérhető eszközt, alkalmazást, terméket, amely megkönnyítené, jobbá és praktikusabbá tenné az életüket. Külön örömnek nevezte, hogy ezt a felismerést egy nemzetközi szinten is egyedülálló kezdeményezés keretében tehette, amely a magyar gazdasági és társadalmi partnerekkel azon dolgozik, hogy minél több értékes, a családokat támogató innovatív megoldás jöjjön létre. Inspirálónak nevezte, hogy a KINCS kezdeményezése a lehető legszélesebb körben értelmezi az innovációt, és olyan hatékony megoldásokat vonultat fel, amelyek erősítik a családi kapcsolatokat, segítséget nyújtanak a családok egészségének megőrzésében, különböző generációknak nyújtanak modern eszközöket az egész életen át történő tanuláshoz, kényelmesebbé teszik az életet, időt takarítanak meg, erősítik a pénzügyi tudatosságot, szórakozást és fejlődési lehetőséget nyújtanak a családok számára.

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke arról beszélt, hogy több mint 80 pályázat érkezett a felhívásukra, és a jelentkezőkkel közösen be tudták bizonyítani, hogy a családok mindennapjaiban nagyon is jelen kell, hogy legyenek a tudatos, okos megoldások és az innováció.

Szalai Piroska, a KINCS Smart Family Centrum vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a startupok világáról a nemzetközi felmérések azt szokták mondani, hogy 30 százalékuk a lakosságnak dolgozik, a többség az üzleti szférának fejleszt. A díjjal a 30 százalékos lakossági fejlesztések közül célozták meg azokat, amelyek fókuszba tudják állítani a családokat.

A KINCS-hez csatlakozó partnereknek köszönhetően 17 díj átadására is sor kerülhetett, az Innovációs és Technológiai Minisztériumon kívül több magyar nagyvállalat is csatlakozott a programhoz, a Tungsram, a MOL és a Design Terminal is felajánlott különdíjakat.

A nyertesek és díjaik:

Az ünnepélyes díjátadó után kerekasztal-beszélgetésekkel folytatódott a program. Egyebek mellett a nagyvállalatok képviselői (Jörg Bauer, elnök-vezérigazgató, Tungsram Csoport; Béres Klára, kommunikációs igazgató, Béres Gyógyszergyár Zrt.; elnök, Béres Alapítvány, dr. Orosz András, kereskedelmi igazgató, MOL Magyarország és Hankiss László, vezérigazgató-helyettes, Gránit Bank) arról beszélgettek, hogy a családok mennyire lehetnek fókuszban az innováció világában és ennek üzleti szempontból mi a jelentősége.

A tudományos világ és az innováció kapcsolatáról dr. Solymár Károly Balázs, digitalizációért felelős helyettes államtitkár és egyetemei vezetők, Prof. Dr. Heidrich Balázs, a Budapesti Gazdasági Egyetem rektora és Böszörményi Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke beszélgettek, kiemelve, hogy az értékalapú vállalkozások erősítése az egyetemek feladata is.  

Smart Family lehetőségek Európában címmel az európai, regionális és bilaterális együttműködési lehetőségekről beszélgettek a nemzetközi színtéren aktív szereplők (Győri Enikő, Európai Parlamenti képviselő, Borboly Csaba, az Európai Régiók Bizottságának tagja és Deák Gábor, felügyelőbizottsági tag, Wacław Felczak Alapítvány).

Az okos fiatalok kerekasztal-beszélgetésben fiatal vállalkozók kaptak bemutatkozási lehetőséget, többek között tanáraik, mentorai ismertetése által (a beszélgetés résztvevői: Szalai Anna, ügyvezető, AIPA Nonprofit Közhasznú Kft.; Farkas György, igazgató, Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium – Nemzeti Tehetség Központ és Zsigó Zsolt, tanár, Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát Műszaki Technikum voltak).

A magyarországi startupoknak szóló verseny mellett megrendeztek egy határon túli kísérőrendezvényt, a Székelyföldi Smart Family pitch versenyt is, amelyet Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, partnerségben a székelyudvarhelyi Hargita Business Centerrel, a marosvásárhelyi Szent György Menedzser Klubbal és a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Kft. Sepsiszentgyörgyi Regionális Képviseletével szervezett Hargita, Maros és Kovászna megyei startupok számára. Az online verseny 2021. november 4-én volt, 11 jelentkező részvételével. A három nyertes startup a NiNiNaNa, a Selected Bags és a Wieb Toys Srl lettek.

Ezúton is gratulálunk minden díjazottnak!

Jól ismerhetjük kirándulásainkról a gyönyörű piros bogyókat nevelő növényt, melynek gyógyhatásával régóta tisztában van az emberiség. Érdemes élni vele nekünk is!

Régen vörösebb volt

A csipkebogyó a vadrózsa (Rosa canina) nevezetű tüskés cserje áltermése. Eredetileg a mérsékelt égövről származik, először egy kínai nyelvemlékben említik i.e. 470-ben. Egykor élénkvörösek voltak a szirmai, innen ered a neve, és a legenda is, miszerint a rózsák Adonisz véréből serkentek.

Így is hívhatjuk

Többféle néven ismert, például: csipke, csitkenye, hecsedli, hecserli, gyepűrózsa.

Túlszárnyalja a citromot

Ez a növényünk az egyik legjobb C-vitamin-forrás a vad és kerti gyümölcsökkel összevetve. Egységnyi adagjában tízszer több van ebből a jótékony mikroanyagból, mint azonos mennyiségű citromban (100 gramm szárított bogyóban 1700-2000 milligramm). Már tízgrammnyi őrleménye fedezi egy átlagos felnőtt napi vitaminszükségletét.

Gazdag belső

Ez a kis bogyó ritka kincs, hiszen A-, E- és K-vitaminban is gazdag, nyomelemek és ásványi anyagok (magnézium, mangán, kálium, foszfor, szelén, cink) bőven találhatók benne, ezen kívül flavonoidok, karotinoidok, savak és pektin miatt lehet étrendünk hasznos része.

Jótékony hatások

Antioxidánsként számtalan formában van jótékony hatással a szervezetre. Segíti a veseműködést, az emésztést, és támogatja az immunrendszert. Bogyójának és szirmainak is gyógyhatást tulajdonítanak. 

Enni, inni, kenni

Nemcsak gyógynövényként, de élelmiszerek alapanyagaként is használják. Készíthető belőle tea, szörp, lekvár, mártás, sőt leves is.

Bőrszépítő

Csipkebogyó-olaj is létezik, ezt a termés magjából préselik, és főként a kozmetikában használatos: jó hatással van a regenerálódásra, az érzékeny bőrt nyugtatja.

Amikor igazán szükség volt rá

Szegényesebb időkben, háborús években lisztet is készítettek csipkebogyóból, és a házaknál kenyeret, pogácsát sütöttek belőle. A reformkonyha ma is ismeri alapanyagként, hiszen gazdag fehérjében, szénhidrátokban és rostokban.

Így gyűjtsük

Ha szeretnénk felhasználni a konyhában, akkor érett, még kemény állapotában célszerű begyűjteni. A kocsánynál vágjuk le a termést, hasítsuk félbe, és távolítsuk el a magokat a szőrös magbéllel együtt! A legjobb, ha frissen kiszárítjuk – így őrzi meg hasznos tápanyagait.

Semmi forróság

Csak áztatni szabad, forrázni nem, mert a melegtől elveszíti C-vitamin-tartalmát.

Semmi fém

A feldolgozás során kerülni kell a fémtárgyak használatát, mert a vas és a réz gyorsítja a C-vitamin bomlását. Üvegedényt és fakanalat készítsünk elő!

Fanyar, mégis édes

A legtöbb értékes hatóanyagot megőrző tea úgy készíthető belőle, ha egy evőkanálnyi őrleményt három deci vízben áztatunk néhány órán át, majd leszűrjük (mivel a kis szőrök viszketést okozhatnak). Kevés mézzel nagyszerű frissítő.

Fesztivált rendeznek a tiszteletére

A szarvaskőiek minden év októberében megünneplik ezt a növényünket. Koncertek és gyerekprogramok mellett az úgynevezett csipkelekvárfőző asszonyok főzési bemutatót is tartanak. Arrafelé azt mondják, hogy huszonhétféle műveletre van szükség az igazán jó csipkelekvár elkészítéséhez.

Magunk is termeszthetjük

Nem muszáj az erdőt járni, hogy csipkebogyóhoz jussunk, amennyiben van kertünk saját bokrot is nevelhetünk. Napon és félárnyékban is megterem a növény, a laza, kicsit savas talajt kedveli. Akár három méter magasra is képes megnőni.

Nyitókép: Shutterstock.com

A minőségügyi világnapon debütált a Béres Gyógyszergyár hivatalos podcast csatornája, melynek első epizódjában a minőség kérdéskörét járjuk körül. Ne hagyja ki!

Ma már természetes, hogy egy termékből, különösen, ha azzal az egészségünket szeretnénk támogatni, a lehető legjobb minőségűt keressük. A polcokon azonban zavarba ejtő az étrend-kiegészítők kínálata, és embert próbáló feladat kiigazodni közöttük. Miből tudhatjuk, hogy a kiszemelt készítmény valóban biztonságos? Egyáltalán mik a biztonságosság és a kifogástalan minőség ismérvei?

Podcast adásunkban dr. Kónya Csaba orvosigazgatóval ezt a kérdéskört járjuk körbe, miközben azt is megtudhatjuk, milyen szempontokat érdemes mérlegelni a választás előtt, mire figyeljünk, ha valóban kifogástalan minőségű készítményt keresünk.

A témaválasztás és az adás megjelenésének időpontja nem véletlen, hiszen november 12-e a minőségügy világnapja, mely a minőség iránti elkötelezettség fontosságára hívja fel a figyelmet, már 1992 óta.

A minőség pedig nálunk, a Béresnél, sokkal több, mint egy szó. Évtizedek óta gyökerező küldetés, mely a termékgyártásunk minden pillanatában elsőbbséget élvez.

Hogy a hidegebb hónapokat is egészségesen élvezhessük, fontos tisztában lennünk azzal, hogy immunrendszerünk működését miként segíthetjük. Ehhez a támogatáshoz adunk most tanácsokat, játékos formában. Tegye velünk próbára tudását!

Nehéz két év van mögöttünk. Nehéz, de talán hasznos is, hiszen a pandémia időszakában a gyakorlatban láthattuk, mit is jelent pontosan a megelőzés, és mennyi minden múlik rajta. Mert jöhet bármilyen veszély, előnyben csak akkor leszünk vele szemben, ha felkészülten fogadjuk. De még csak világméretű járványra sincs szükség ahhoz, hogy ezt belássuk. Elég, ha a szezonális betegségekre gondolunk, például az ősz, tél táján gyakran megjelenő légúti tünetekre. Ha már elkezdődött nálunk a kór, sokkal nehezebb dolgunk van, mint ha előre gondolkodunk, és jó időben elkezdjük szervezetünk megfelelő működésének támogatását. Változatosan táplálkozunk, mozgunk, sokat vagyunk szabad levegőn, eleget pihenünk. Nem szólva arról, hogy vannak hobbijaink, amik mentálisan karbantartanak, közösség, ahova kötődünk. Ugyanígy szervezetünk is apró elemekkel erősítgeti magát: vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel. Hasznos C-vitaminnal, magnéziummal, az immunrendszert támogató szelénnel, a csontok egészségéért dolgozó D-vitaminnal és kalciummal – feltéve, ha mindenből bevisszük a szükséges mennyiséget. Hiszen id. dr. Béres József már évtizedekkel ezelőtt megmondta: „Csak azt tudnám minél többekkel megértetni…” – hogy pontosan mit is, az kiderül alábbi kvízünkből, melynek megfejtéséhez segítségetekre lehet az ezen a linken megtalálható magazinunk.

Lépés 1 of 13

Egészségkvíz az immunrendszer támogatásához

Tegye velünk próbára tudását!

A szelént 1817-es felfedezése után sokáig károsnak tartották, az 1950-es években kezdtek először másként gondolkodni felőle, s lassacskán derült fény arra, hogy ez a nyomelem nélkülözhetetlen az emberi szervezet megfelelő működéséhez. Az utóbbi évek kutatásai pedig egyre több fontos élettani hatását igazolták, igazolják. Erről beszélgettünk Prof. Dr. Balázs Csabával, a Budai Endokrinközpont endokrinológusával.

Mivel foglalkozik pontosan az endokrinológia? Milyen panaszokkal fordulnak a betegek endokrinológushoz?

Az endokrin rendszer nem igazán kézzelfogható, mégis szervrendszernek tekintjük. Lényegében egy központ által irányított „egységek” hálózata, amelyek kommunikálnak egymással. Az egységek a belső elválasztású, azaz endokrin mirigyek, mint az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, a mellékvese, a here és a petefészek, a csecsemőmirigy, a tobozmirigy és a hasnyálmirigy. A kommunikáció az általuk termelt hormonok útján zajlik, amelyek közvetlenül a véráramba kerülnek, így a test minden részébe eljutnak. Minden hormonnak megvan a maga speciális feladata, minden hormont csak egy speciális célsejt ismer fel abban a szervben vagy szövetben, amelyet működésbe kell hoznia. Az endokrin szervek betegségei többnyire lassan fejlődnek ki, és nem könnyű diagnosztizálni őket. Ezeket a problémákat tárja fel és gyógyítja az endokrinológia szakterülete.

Napjainkban egyre több pajzsmirigy-problémáról hallunk, sokakat érint (köztük fiatalokat) a megbetegedése. Milyen folyamatokban vesz részt, mit tud ma a tudomány az egészséges működéséről?

A pajzsmirigy a nyaknál elhelyezkedő belső elválasztású mirigy, amelyben olyan hormonok termelődnek, mint a tiroxin és a trijód-tironin, amelyek az anyagcsere-folyamatok szabályozásában nélkülözhetetlenek, illetve a kalcitonin, amely a kalcium csontokból való felszabadulását szabályozza. A tiroxin és a trijód-tironin létfontosságú alkotóeleme a jód, melyből egy meghatározott mennyiség szükséges, hogy a hormontermelés megfelelő legyen. Sokáig úgy vélték, hogy a hiánya a só jódozásával megoldható, ám az utóbbi években kiderült, hogy ez nem ilyen egyszerű. Egyrészt a túlzott jódbevitel is okozhat gondokat, másrészt pedig a pajzsmirigy megfelelő működéséhez egy másik nyomelemre, a szelénre is szükség van.

A szelénről sokat hallottunk az utóbbi időben – széles körben ajánlották. Miért lett olyan népszerű mostanában?

A kérdés aktualitását a pandémia alatt tett fontos megfigyelések képezik. Kevésbé közismert, de a szelénnek is nagyon fontos szerepe van az immunrendszer egészséges működésének fenntartásában. A szeléntartalmú aminosavakat tartalmazó fehérjék (szelenoproteinek) több biokémiai folyamatban is részt vesznek, ilyen például a tiroidhormon-anyagcsere és a T-sejtes immunitás. Ez utóbbi olyan fehérvérsejtekre épül, melyek képesek közvetlenül vagy közvetet- ten – más sejtek segítségével – immunreakció kiváltására.

A Prof. Dr. Balázs Csabával készült interjú folytatását elolvashatja a Béres Egészség 2021./őszi-téli számában, amely már digitális formában is elérhető a weboldalunkon!

Béres Egészség magazin – 2021./Őszi-téli szám
Nyitókép: Shutterstock.com

Új gyártórészleget avattunk fel október 12-én szolnoki telephelyünkön. A beruházás keretében bővült a gyógyszergyártáshoz szükséges ún. tisztatéri gyártóterületünk, növekedett a raktárkapacitásunk, valamint világszínvonalú termelő- és laboratóriumi eszközök beszerzésére került sor. Az ünnepélyes átadást jelenlétével megtisztelte Varga Mihály miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter.

A Béres Részvénytársaság 1989-es megalakulása óta folyamatosan fejlődik, mára Magyarország legnagyobb magyar magántulajdonban lévő gyógyszergyártója. A vállalat 39,4%-os részesedésével piacvezető az egészségmegőrző öngyógyszerező piacon. Termékeink hitelesek, közmegbecsülésnek örvendenek, emblematikus termékünk, a Béres Csepp, Magyarország egyik legismertebb immunrendszert támogató készítménye.

1995-ben vásároltuk meg szolnoki telephelyünket. Az elmúlt 25 évet a napi termelés mellett a folyamatos megújulás és fejlesztő beruházás jellemezte. Ez idáig – a jelenlegi beruházással együtt – 15 milliárd forintot meghaladó értékű ingatlanfejlesztést, gép- és eszközbeszerzéseket valósítottunk meg. A beruházásokat a Béres termékek iránti folyamatosan növekvő piaci kereslet tette szükségessé. A Szolnokon foglalkoztatottak száma a kezdeti 64-ről mára 402 főre emelkedett, ezzel a Béres Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik legnagyobb magánfoglalkoztatójává vált.

A jelenlegi 6,7 milliárd forint összértékű beruházásban 2050 négyzetméterrel növeltük tisztatéri gyártóterületünket. Vezértermékünk, a Béres Csepp gyártása a legkorszerűbb robottechnológiás gyártósor telepítésével újult meg, újabb termelő- és laboratóriumi eszközöket vásároltunk és bővítettük raktárkapacitásunkat is. A beruházást a Pénzügyminisztérium Nagyvállalati Beruházási Támogatási Programja keretében 3,04 milliárd forintos vissza nem térítendő állami hozzájárulással támogatta.

Robottechnológiával újul meg a Béres Csepp gyártósora

„Az erős magyar gyógyszeripar nemzetgazdasági érdek, teljesítményére válsághelyzetben és a gazdaság újraindításakor is számíthat az ország” – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter. Hangsúlyozta: „A Béres Gyógyszergyár évtizedek óta biztos pont a magyar emberek életében: legyen szó az itt dolgozókról, a beszállító vállalkozásokról vagy a fogyasztókról. Sikerének képlete a szemünk előtt íródott és abban azonos fajsúllyal szerepel az ész, a szorgalom, az áldozatvállalás és az innováció.”

Robottechnológiával újul meg a Béres Csepp gyártósora

Dr. Béres József, a Béres Gyógyszergyár elnöke az új gyártórészleg ünnepélyes avatásán kiemelte: „A betegségek megelőzése könnyebb, mint gyógyításuk – hirdette édesapám, id. dr. Béres József. Ez a szemlélet, a prevenció fontossága, mondhatjuk, létfontossága – sajnálatos módon az utóbbi év egészségügyi próbatételei miatt is kikényszerítetten – mára közhely. Napjainkban különösen felértékelődnek az egészségmegóvás módszerei, lehetőségei. Megóvni a szervezetet a betegséggel szemben – ma aktuálisabb, mint valaha. Több, mint 150 saját fejlesztésű és gyártású termékkel rendelkezünk, készítményeink innovatívak, kiváló minőségűek, kommunikációnk szakszerű, a szakma, a vevőink, a fogyasztóink, a piac szemében a Béres Gyógyszergyár hiteles cég. A termelés folyamatos bővítését a bővülő piaci igény követeli meg. Hálásak vagyunk a magyar kormány támogatásáért, mert ezt a fejlesztést önerőből nem tudtuk volna megvalósítani. Meggyőződésünk, hogy ez a befektetés országunk számára is megtérül majd.”

Robottechnológiával újul meg a Béres Csepp gyártósora

Dr. Béres József e szavakkal zárta köszöntőjét: Nehéz világban élünk, számos megpróbáltatással kell megküzdenünk. Mi azt az utat járjuk, melyen eddig is haladtunk: az értékek útján, tudatosan és kellő alázattal, embertársaink javára.

A Béres Csepp és Béres Csepp Extra belsőleges oldatos cseppek vény nélkül kapható roboráló gyógyszerek.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Új gyártórészleget avattak fel október 12-én a Béres Gyógyszergyár szolnoki telephelyén. A beruházás keretében bővült a gyógyszergyártáshoz szükséges ún. tisztatéri gyártóterület, növekedett a raktárkapacitás, valamint világszínvonalú termelő- és laboratóriumi eszközök beszerzésére került sor. Az ünnepélyes átadást jelenlétével megtisztelte Varga Mihály miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter úr.

A Béres Részvénytársaság 1989-es megalakulása óta folyamatosan fejlődik, mára Magyarország legnagyobb magyar magántulajdonban lévő gyógyszergyártója. A vállalat 39,4%-os részesedésével piacvezető az egészségmegőrző öngyógyszerező piacon, termékei hitelesek, közmegbecsülésnek örvendenek, emblematikus termékük, a Béres Csepp, Magyarország egyik legismertebb immunrendszert támogató készítménye.

A vállalat 1995-ben vásárolta meg szolnoki telephelyét. Az elmúlt 25 évet a napi termelés mellett a folyamatos megújulás és fejlesztő beruházás jellemezte. Ez idáig – a jelenlegi beruházással együtt – 15 milliárd forintot meghaladó értékű ingatlanfejlesztést, gép- és eszközbeszerzéseket valósítottak meg. A beruházásokat a Béres termékek iránti folyamatosan növekvő piaci kereslet tette szükségessé. A Szolnokon foglalkoztatottak száma a kezdeti 64-ről mára 402 főre emelkedett, ezzel a Béres Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik legnagyobb magánfoglalkoztatójává vált.

A jelenlegi 6,7 milliárd forint összértékű beruházásban a Béres Gyógyszergyár 2050 m2-rel növelte tisztatéri gyártóterületét. Vezérterméke, a Béres Csepp gyártása a legkorszerűbb robottechnológiás gyártósor telepítésével újult meg, újabb termelő- és laboratóriumi eszközöket vásároltak és bővítették raktárkapacitásukat is. A beruházást a Pénzügyminisztérium Nagyvállalati Beruházási Támogatási Programja keretében 3,04 milliárd forintos vissza nem térítendő állami hozzájárulással támogatta.

Robottechnológiával újul meg a Béres Csepp gyártósora
Robottechnológiával újul meg a Béres Csepp gyártósora

„Az erős magyar gyógyszeripar nemzetgazdasági érdek, teljesítményére válsághelyzetben és a gazdaság újraindításakor is számíthat az ország” – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter. Hangsúlyozta: „A Béres Gyógyszergyár évtizedek óta biztos pont a magyar emberek életében: legyen szó az itt dolgozókról, a beszállító vállalkozásokról vagy a fogyasztókról. Sikerének képlete a szemünk előtt íródott és abban azonos fajsúllyal szerepel az ész, a szorgalom, az áldozatvállalás és az innováció.”

Dr. Béres József, a Béres Gyógyszergyár elnöke az új gyártórészleg ünnepélyes avatásán kiemelte: „A betegségek megelőzése könnyebb, mint gyógyításuk – hirdette édesapám, id. dr. Béres József. Ez a szemlélet, a prevenció fontossága, mondhatjuk, létfontossága – sajnálatos módon az utóbbi év egészségügyi próbatételei miatt is kikényszerítetten – mára közhely. Napjainkban különösen felértékelődnek az egészségmegóvás módszerei, lehetőségei. Megóvni a szervezetet a betegséggel szemben – ma aktuálisabb, mint valaha. Több, mint 150 saját fejlesztésű és gyártású termékkel rendelkezünk, készítményeink innovatívak, kiváló minőségűek, kommunikációnk szakszerű, a szakma, a vevőink, a fogyasztóink, a piac szemében a Béres Gyógyszergyár hiteles cég. A termelés folyamatos bővítését a bővülő piaci igény követeli meg. Hálásak vagyunk a magyar kormány támogatásáért, mert ezt a fejlesztést önerőből nem tudtuk volna megvalósítani. Meggyőződésünk, hogy ez a befektetés országunk számára is megtérül majd.”

Dr. Béres József e szavakkal zárta köszöntőjét: Nehéz világban élünk, számos megpróbáltatással kell megküzdenünk. Mi azt az utat járjuk, melyen eddig is haladtunk: az értékek útján, tudatosan és kellő alázattal, embertársaink javára.

A Béres Csepp és Béres Csepp Extra belsőleges oldatos cseppek vény nélkül kapható roboráló gyógyszerek.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Beköszöntött az ősz, ami nemcsak azt jelenti, hogy egyre hűvösebbek a nappalok és az éjszakák, a fényviszonyok is megváltoznak. Nem is kérdés: ilyenkor még fontosabb, hogy támogassuk szemünk egészségét!

A hűvösebb idő beköszöntével behúzódunk, egyre több időt töltünk a négy fal között, ahol mesterséges fényt kibocsátó eszközök vesznek minket körül. A kék fény komolyan igénybe veszi a szemünket, ezért nem árt néhány hasznos tanácsot megfogadni, ha annak egészségéről van szó.

Egyszerű feladat, amellyel kímélhetjük a szemünket: a megfelelő fényerő beállítása

Az első és talán legegyszerűbb dolog az, hogy állítsuk át eszközeinken a fényerőt! A telefonokon kékszűrőt vagy szemvédelem funkciót is bekapcsolhatunk, míg a számítógépen és laptopon levehetjük a fényerőt a szemünknek legkényelmesebb szintre.

Pislogással a szemszárazság ellen

Munkavégzés alatt gyakran belefeledkezünk teendőinkbe, és szinte pislogni is elfelejtünk, ezzel azonban szemszárazságot, égő, szúró érzést, kipirosodást idézhetünk elő. Figyeljünk a gyakori pislogásra, időnként végezzünk szemtornát, és ha indokolt, használjunk műkönnyet!

Vitaminokkal a szem egészségéért

A szem egészségét tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok bevitelével is támogathatjuk. Válasszunk antioxidánsban, A-, C- és E-vitaminban, cinkben, szelénben és béta-karotinban gazdag élelmiszereket, ha pedig szükséges, étrend-kiegészítők formájában is vegyük magunkhoz ezeket!

Tudta?

Az A-vitamin (retinol), B2-vitamin (riboflavin), valamint a cink hozzájárulnak a normál látás fenntartásához, ezenfelül a cink részt vesz az A-vitamin megfelelő anyagcseréjében. Ráadásul a B2-vitaminnak antioxidáns hatása is van, támogatja a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmét. A dokozahexaénsav (DHA) egy többszörösen telítetlen omega-3 zsírsav, sejtjeink alkotóeleme, az agy, a bőr és a szem elsődleges építőanyaga. Leginkább hal és algaolajból, továbbá anyatejből nyerhető ki, amely hozzájárul a normál látás, és az agyműködés fenntartásához. A kedvező hatás 250 mg dokozahexaénsav (DHA) napi bevitelével érhető el.

Kell egy kis szünet!

Feladataink közben óránként 5-10 percre tartsunk szünetet! Ilyenkor távolodjunk el a géptől, sétáljunk egyet (akár a szabad levegőn), mozgassuk át a tagjainkat, igyunk folyadékot! Ezek általános egészségi állapotunk mellett szemünknek is előnyösek.

Ellenőrzés alatt

Ha szükséges, viseljünk a látásunknak megfelelő szemüveget és kontaktlencsét, illetve évente jelentkezzünk szűrővizsgálatra! Amennyiben problémát észlelünk (hunyorgás, fejfájás, rossz látás), minél hamarabb keressünk fel szakembert a panaszainkkal!

Béres Egészség magazin – 2021. /őszi-téli szám
Nyitókép: Shutterstock.com

Hazánk első komplex munkahelyi egészségfejlesztő edzőfelülete, a Fitminutes idén novemberben egy hónapos Országos Munkahelyi és Egészség Kihívást indít. A programban minden olyan magyar cég részt vehet, akinek fontos a munkavállalóinak egészsége. A kezdeményezéshez a Béres is csatlakozott.

Komporday Anna egészségfejlesztő és funkcionális edző azzal a céllal hozta létre a Fitminutes oldalt, hogy egy szakmailag megalapozott, élvezetes és egyszerű edzőfelületet biztosítson a vállalatoknak, mellyel eredményesen csökkenthetik és megelőzhetik az irodai munka okozta egészségügyi problémákat.

Az oldalon elérhető mindössze néhány perces tornákkal a munkavállalók beépíthetik a mozgást a mindennapi irodai életbe, de az asztalnál végezhető feladatokon kívül otthoni edzéseket, illetve a dolgozók mentális egészségének megőrzését elősegítő szakértői tanácsokat is találhatunk a weboldalon.

Négyhetes kihívás a Fitminutessel

Az edzőfelületen az egészség hónapjában, novemberben Országos Munkahelyi Egészség Kihívás indul, amelyre 2021. október 15-ig a Fitminutes programban már részt vevő cégeken kívül azok a vállalatok is nevezhetnek, akik a jövőben szívesen rendszeresítenék a mozgást a munkavállalóik körében. A négy héten át zajló egészségmegőrző, mozgásra ösztönző program célja, hogy minél több cég minél több dolgozója tapasztalhassa meg a napi rutinba beilleszthető mozgás jótékony hatásait. Ezen kívül a Fitminutes izgalmas online előadásokkal is készül a kihívás ideje alatt. A verseny végén három kategóriában hirdetnek győztest, az a cég kapja a Legaktívabb Munkahely Díjat, ahol a legtöbben használják az edzőfelületet.

A Béres missziójának tekinti a magyar társadalom egészségi állapotának javítását, egészségtudatosságának fejlesztését, és minden olyan kezdeményezést üdvözöl, amely az emberek jóllétéhez járul hozzá. Éppen ezért több mint egy éve mi is biztosítjuk munkatársainknak a Fitminutes programot.

Az Országos Munkahelyi Egészség Kihívásról még több információt talál a Fitminutes weboldalán.

Nyitókép: Fitminutes

A Rákóczi Szövetség 2004-ben indította útnak Magyar Iskolaválasztási Programját, amelynek keretében minden évben a magyar iskolaválasztást elismerő ösztöndíjjal segítik a felvidéki és határon túli magyar gyermekeket. A kezdeményezés támogatója évek óta a Béres.

A külhoni magyar iskolakezdő gyermekek családjainak több mint félezer településen adják át az anyaországi társadalom – közte több száz települési önkormányzat – magyar iskolaválasztást elismerő ösztöndíját, megköszönve a szülőknek azt a felelős és helyes döntést, hogy gyermeküknek szülőföldjükön magyar iskolát választottak. A határon túli területeken a magyar iskolaválasztás egyet jelent a magyar nyelv, a kultúra és a közösség fennmaradásával és nem utolsósorban az egyén többlettudásával és jobb érvényesülésével. Az ösztöndíjat és az iskolatáskát a Felvidéken mintegy 3600, Kárpátalján közel 2000, Vajdaságban 1300, Erdélyben és Partiumban – Bihar, Máramaros, Beszterce-Naszód, Arad, Temes, Fehér, Hunyad, Szeben megye, Torda és Dés régiója – több mint 2000 iskolakezdőnek, valamint 200 magyar oktatásban részesülő moldvai csángó gyermeknek adják át.

A Rákóczi Szövetség ösztöndíját vállalatunk egy énekeskönyvvel, Béres József: Szép magyar ének című kötetével egészítette ki. A 2020-ban kiadott, megújított kiadvánnyal a célunk az volt, hogy tovább gazdagítsuk a magyar kultúrát.

„Az ember értékekben gondolkodik és számunkra egy hatalmas érték a magyar kultúra, ami csak az embereken keresztül tud megmaradni, tehát ehhez az értékrendhez tudatosan kell hozzáállni és amennyire erőnkből telik szolgálni az embertársainkat, így a határon túl élő magyarokat is, magyar családokat is abban, hogy a gyermekeik magyar iskolába járjanak a jövőben is.” – fejtette ki a programmal kapcsolatban dr. Béres József, vállalatunk elnöke.

Nyitókép: Facebook.com/rakocziszovetseg

Az olasz újságok csak „magyar Pasoliniként” emlegették Gyöngyössy Imrét, aki egyedülálló alkotásaival bejegyezte magát nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi filmtörténelembe is. Fia, Gyöngyössy Bence rendezte a tavaly bemutatott, id. dr. Béres Józseféről életéről szóló A feltaláló című mozifilmet, amely ma már a Netflixen és a FILMIO-n is elérhető.

A karizmatikus költő-filmrendező tiszteletére a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Filmarchívum közreműködésével, a Projekt Film Kft. és a Római Magyar Akadémia szervezésében A holnap reménye címmel olasz-magyar vetítéssorozatot indítanak, melynek keretében az alkotó filmjeit tekinthetjük meg Budapesten és hét vidéki városban szeptember 16. és október 28. között. Az 1930-ban született Balázs Béla-díjas, Érdemes Művész, Cinema per la Pace olasz életműdíjjal, a Német Állami Grimme Díjjal kitüntetett és Oscar-díjra jelölt Gyöngyössy Imre a hetvenes évek végétől alkotótársaival, Petényi Katalinnal és Kabay Barnával különböző kontinenseken készített filmeket a száműzöttekről, hazátlanokról, emberi jogaiktól megfosztottakról a Gulág, Kazahsztán munkatáboraitól a dél-kínai tengerig.

Petényi Katalin és Kabay Barna készítette a 2015-ben bemutatott Béres József életútja című dokumentumfilmet, amelynek munkálataiban Gyöngyössy Imre fia, Gyöngyössy Bence is részt vett. A 2020 februárjában bemutatott A feltaláló című nagy sikerű alkotás szintén az ő nevükhöz köthető. Az egész estés mozifilm ma már a Netflixen és a FILMIO-n is elérhető!

Petényi Katalin így emlékezik Gyöngyössy Imrére: „1930-ban született Pécsett. Gyermekkorát egy dunántúli kis faluban töltötte, ahol édesapja körorvos volt. A mítosz, az archaikus paraszti világ, az ősi rítusok, a természet és a közösség harmóniájában élő ember élménye egész életében elkísérte. Tízéves korában a Dante Alighieri Pannonhalmi Bencés Gimnáziumba került, ahol anyanyelvi szinten tanult meg olaszul. Dantet és Petrarcát olvasva nőtt fel. Itália szellemi és kulturális öröksége egész oeuvre-jének kiapadhatatlan forrásává, ihletőjévé vált. 1951-ben, mint olasz szakos egyetemi hallgatót letartóztatták. Egy koncepciós perben államellenes összeesküvés koholt vádjával három év börtönbüntetésre, tíz év közügyektől való eltiltásra és teljes vagyonelkobzásra ítélték. A börtönből súlyos betegségekkel szabadult. 1956-ban felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1961-ben filmíró–filmrendező diplomát kapott. Első játékfilmjével, a Virágvasárnappal nemzetközi hírnevet szerzett. A külföldi kritika a legnagyobb elismeréssel üdvözölte az elsőfilmes rendezőt, az olasz újságok „magyar Pasoliniként” emlegették. Későbbi játék- és dokumentumfilmjeiben a szabadság határait és határtalanságát kutatta. A születés – halál- újjászületés, a mítoszok cselekvésköltészete, az alapvető emberi kapcsolatok: a barátság, szerelem, anya, fiú és testvérek egymásra találása, az öntudatra ébredő ember, a történelem és az egyes ember személyes drámája érdekelte.”

Filmjeit nagy sikerrel vetítették a világ legrangosabb nemzetközi filmfesztiváljain, hazájában azonban hosszú ideig az Államvédelmi Szolgálatok célkeresztjében állt, csak halála előtt, 1994-ben rehabilitálták. Versei életében csak olaszul jelentek meg. Korábban publikálatlan költeményeit is tartalmazza a Nap Kiadó gondozásában 2021-ben megjelent Stigma című magyar-olasz kétnyelvű verses kötet.

A szeptember 16-án induló vetítéssorozathoz könyvbemutatók és közönségtalálkozók is kapcsolódnak, ahol a többszörösen díjazott rendező alkotótársaival, Petényi Katalinnal és Kabay Barnával is találkozhat a közönség.

Az olasz-magyar vetítéssorozat részletes programja ezen a linken található.

Nyitókép: Versfilm – Gyöngyössy Imre versei a Stigma című kötetből/Youtube

Az évente két alkalommal megjelenő Béres Egészség magazin idei, őszi számának fókuszába az egészségvédelem és az egészségtudatosság témája került. A hosszú nyár után ideje felkészülni a hűvös, szeles időszakra, kiemelt figyelmet kell fordítanunk immunrendszerünk támogatására. Ebben nyújt segítséget magazinunk, amely már digitális változatban is elérhető!

A koronavírus-járvány hatására sokunkban tudatosult, hogy az egészségünk védelme leginkább a saját felelősségünk. Erre mutatott rá a harmadik hullám után készített online felmérésünk is, amelyből az is kiderült, hogy a járványhelyzet hatására jó néhány új, pozitív szokást is bevezettünk, rendszeresítettünk a mindennapjainkban. Ilyen például, hogy sokkal jobban ügyelünk az immunrendszerünk támogatására, az alapos kézmosásra, és a stresszlevezetésre.

Összegezve: egészségtudatosabbak lettünk, és ezáltal igényünk lett egy minőségibb életre. Ennek kialakítása azonban nem egyszerű feladat, az új szokások megtartása sokunkat kihívások elé állít. Milyen szempontok alapján válasszuk ki a legjobb minőségű C-vitamin készítményt? Mitől lett a szelén a pandémia alatti időszakban az egyik legnépszerűbb antioxidáns? Mit tehetünk a látásunk egészségéért, ha sok időt töltünk a monitor előtt? A Béres Egészség magazin őszi számában megjelent cikkekben ezekre a kérdésekre is választ kap.

A Béres Egészség magazin 2021. szeptember 3-án megjelent száma már digitális változatban is elérhető weboldalunkon!

Jó olvasgatást kívánunk hozzá!

Augusztus 29-én Túl… címmel újabb szabadtéri kiállítás nyílt a Kodály köröndön. A Béres Alapítvány által is támogatott tárlat a tavaly ősszel életre hívott Standby kiállítás koncepciója alapján valósult meg.

Míg a tavalyi Standby című kiállítás egyszerre volt kiállás a járványhelyzet nehezítette időszakban a kortárs alkotók mellett, főhajtás az egészségügy állhatatos munkája előtt, és az utcaművészet legitimációjának hangsúlyozása, addig az idei, Túl… című tárlat a pandémia utáni újrakezdést kapta témául. A kiállított negyven festmény és fotóművészeti alkotás reményt kelt, életerőt, jókedvet, derűt vagy játékos humort sugároz. Olyan lelki kapaszkodóként szolgáló témákat vetnek fel, mint a természet, a szépség, a család, az emberi kapcsolatok, a földi élvezetek vagy éppen a földön túli tér, a történeti és kulturális hagyomány vagy a transzcendencia. Kiemelt motívumaik a fény, az élet, a szellem és a bizakodás szimbóluma.

Túl...utcai kiállítás

A különleges kiállítás 2021. augusztus 29. és október 15. között megtekinthető az Andrássy út egyik legszebb terén, a Kodály köröndön.

A tárlat létrejöttét a Béres Alapítvány, a Nemzeti Kulturális Alap és Terézváros Önkormányzata támogatta.

A tárlaton kiállítanak:

Asztalos Zsolt, Ázbej Kristóf, Bach Máté, Baksai József, Barakonyi Zsombor, Bácsi Róbert László, Bondor Csilla, Cedric af Geijersstam, Czene Márta, Dobos Tamás, Gesztelyi Nagy Zsuzsanna, Gordon Eszter, Gömör Tamás, Hegedüs Róbert, Hirling Bálint, Horváth Katalin Fanni, iski Kocsis Tibor, Jovián György, Kondor Attila, Kudász Gábor Arion, Lajta Gábor, Mayer Éva, Mátrai Erik, Mónus Márton, Móricz Sabján Simon, Papageorgiu Andrea, Pályi Zsófia, Révész Anna, Sághy Tímea, Szabó Ábel, Szigeti Tamás, Szikra Ágnes, Szurcsik József, Takáts Márton, Tayler Patrick, Teknős Miklós, Verebics Ágnes, Verebics Katalin, Vető Orsolya Lia, Weiler Péter

Az ősz és a tél mindig is nehéz időszak volt a megbetegedések szempontjából. Ezt az alaphelyzetet kissé átalakította a pandémiás időszak azzal, hogy megváltoztatta az életvitelünket, és közben sok fontos dolgot is megtanított. Például azt, hogy jobban oda kell figyelnünk egészségünk védelmére, minden körülmények között óvnunk kell azt.

Az ősz egyet jelent a tanévkezdéssel, a szürettel, a lombhullással – és sajnos a szaporodó betegszabadságokkal is, hiszen sokan – gyerekek és felnőttek is – ilyenkor kerülnek újra nagyobb közösségekbe. Hogy egészségesen élvezhessük ezt az igazán szép évszakot, tegyünk meg mindent immunrendszerünk támogatásáért!

Újra közösségben

Szeptemberben nemcsak az iskolapadok telnek meg, hanem a háziorvosi rendelők várótermei is, és megkezdődik a „betegségszezon”. Bár a járvány szó hallatán ma már inkább a koronavírus jut eszünkbe, nem szabad elfeledkeznünk az influenzajárványról sem, amely évről évre eléri Magyarországot is. „A hideg időszak beköszöntével különösen sok pácienst kell ellátnunk, számuk akár meg is duplázódhat – kezdi dr. Csizinszky Klára Veronika háziorvos. – Az ebben az időszakban jellemző felső légúti fertőzések (az egyszerű náthától a gennyes torok-, arcüreg- és légcsőgyulladásig) leginkább a krónikus tüdőbetegeket veszélyeztetik, de mindenki más is könnyen áldozatul eshet. A változékony – reggel hűvös, délután már napos –, csapadékos és szeles időjárás miatt sokan meghűlnek, illetve mivel ilyenkor mind több időt töltünk zárt terekben, közösségekben, gyorsan terjednek a vírusos, úgynevezett közösségi betegségek is.”

Egészségtudatosan ősszel is

Szerencsére az idei ősznek már sokkal felkészültebben vághatunk neki, hiszen a mögöttünk álló, nehéz időszak sok dologra megtanított minket. Például arra, hogy milyen sokat tehetünk mi magunk is azért, hogy lehetőség szerint elkerüljük a betegségeket; sokkal egészségtudatosabbakká váltunk. Ezt a tényt igazolja a koronavírus-járvány harmadik hulláma után készített online felmérésünk is (az 1033 válaszadó részvételével zajló nem reprezentatív online felmérés a szeretlekmagyarorszag.hu közreműködésével 2021. május 26. és június 18. között zajlott), melyben arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyivel vált fontosabbá az egészségünk megőrzése a járvány alatt szerzett tapasztalatok birtokában. A kutatás során nemcsak az derült ki, hogy ma már sokkal jobban értékeljük az egészségünket, de a megkérdezettek 94 százaléka azt is gondolja, hogy annak megóvása elsősorban a saját felelősségünk. Ennek érdekében például sokan vezettek be új szokásokat, ezek között a válaszadók körében 50 százalékkal vezetett az immunrendszer támogatása, 42-42 százalékkal pedig az alapos kézmosás és a stressz levezetése. A legtöbben az egészséges táplálkozást gondolják az egészségtudatosság alappillérének (85 százalék). Második helyen a sport, a mozgás (79 százalék), a harmadikon pedig az immunrendszer támogatása (69 százalék) áll. Összefoglalva elmondhatjuk, hogy felértékelődött a prevenció, és talán most látszik igazán, hogy mennyire örökérvényű id. dr. Béres József híres mondása:

„Csak azt tudnám minél többekkel megértetni: sokkal könnyebb az egészségünket megvédeni, mint betegségből felépülni.”

Vértezzük fel magunkat!

Szervezetünk akkor működik optimálisan, ha minden támogatást megadunk neki, vagyis egészségesen táplálkozunk, megfelelő mennyiségű vizet fogyasztunk, eleget tartózkodunk a friss levegőn, rendszeresen sportolunk, az alvásidőnket nem csaljuk el, és ha szükséges, az immunrendszer működését támogató készítményt szedünk. A fizikai mellett pedig a mentális egészségünket sem hanyagolhatjuk el, hiszen a stressz és a szorongás is gyengíthetik immunrendszerünk működését. Mentális jóllétünk érdekében törekedjünk a munka és a magánélet egyensúlyára, áldozzunk időt a hobbinkra, töltsünk minőségi időt a családtagjainkkal és a barátainkkal!

A biztos pont, amire mindig számíthatunk

Még ha tökéletesen tisztában vagyunk is azzal, mire van szüksége a szervezetünknek, akkor is nehézkes megadni neki mindent. Ilyenkor érdemes segítségül hívni például az immunrendszer működését támogató készítményeket. A kínálat szinte zavarba ejtő, a hangzatos elnevezések és megkapó csomagolások helyett abban a termékben bízzunk, ami már évtizedek óta bizonyít! Id. dr. Béres József volt az a kutató, aki unikális készítményt fejlesztett ki a létfontosságú nyomelemek pótlására. Csaknem két évtizeden keresztül dolgozott azért, hogy bizonyos nyomelemek és a betegségek közötti kapcsolatot felfedje. Azt kereste, milyen összetevők képesek támogatni az immunrendszer megfelelő működését és az anyagcsere-folyamatokat. Végül arra a következtetésre jutott, hogy egy olyan készítmény lehet ebben eredményes, amely a szükséges nyomelemek egyensúlyát biztosítja, így megelőzve a hiánybetegség kialakulását. Úttörő volt az a gondolata, hogy ezeket a komponenseket együttesen, a megfelelő mennyiségben kell alkalmazni ahhoz, hogy hatásosak legyenek. Ehhez megtalálta azt a formát is, amely mellett a sok létfontosságú anyag a leghatékonyabban tud felszívódni. A fél évszázada töretlen népszerűségnek örvendő találmányának további nagy előnye, hogy életkorhoz és testtömeghez is könnyen igazítható, akár kisgyermekkortól alkalmazható. Alkalmazása javasolt nyomelempótlásra, a szervezet ellenálló képességének támogatására.

Cseppnyi odafigyeléssel segíthetjük az immunrendszerünk megfelelő működését, amivel nemcsak saját magunk egészségét, hanem a közösségünkét is óvhatjuk.

Béres Egészség magazin – 2021. őszi/téli szám
Fotó: Shutterstock.com

Antioxidáns hatás, energetizálás, jó idegrendszer, megfelelő lelki működés és immuntámogatás: ami mindebben egyszerre segít nekünk, nem más, mint a C-vitamin.

A nyár végével fel kell készülnünk a hidegebb napokra, ami nemcsak abban nyilvánul meg, hogy rétegesebben öltözködünk, hanem abban is, hogy nagyobb figyelmet fordítunk erőnléti állapotunk támogatására. Erre a megfelelően megválasztott étrend mellett a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítők kézenfekvő lehetőséget nyújtanak, hiszen ilyenkor már kevesebb friss, vitamindús gyümölcsöt és zöldséget szoktunk fogyasztani. Nem meglepő, hogy a C-vitamin-tartalmú étrend-kiegészítők iránt is megnő az igény ebben az időszakban, hiszen köztudott, hogy ennek a vitaminnak számos kedvező élettani hatása van. Talán a legismertebb az, hogy támogatja az immunrendszerünk egészséges működését, ezért az őszi és téli hónapokban különösen érdemes odafigyelni, hogy megfelelő mennyiséget vigyünk be szervezetünkbe. Jó tudni, hogy akkor is célszerű támogatnunk C-vitamin fogyasztásával, amikor fáradékonynak és kimerültnek érezzük magunkat. Ráadásul a C-vitaminnak antioxidáns hatása is van, részt vesz a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmében.

Fontos döntés

A folyamatosan növekvő igény hatására egyre több gyártó készítménye jelenik meg a gyógyszertárakban és a drogériákban, ezért nem csoda, ha a polcok előtt hosszú perceket töltünk el, ha ki akarjuk választani a számunkra legmegfelelőbb terméket. Na, de melyik mellett érdemes dönteni? Miről lehet felismerni a minőségi és biztonságos készítményt? Nem könnyű egyszerű választ adni erre a kérdésre, hiszen a legtöbb gyártó és forgalmazó igen nagy gondot fordít a termék külső megjelenésére, így a küllem alapján aligha lehet jól választani. A meglepően alacsony árú termékek első látásra vonzóak lehetnek. Ugyanakkor a termék ára alapján történő döntés, amely vásárlói oldalról érthető és fontos szempont, körültekintést igényel, hiszen könnyen lehet, hogy az olcsóság elérése csak a minőségi követelmények rovására valósítható meg.

Valójában élelmiszer

Kevesen vannak tisztában azzal, hogy az étrend-kiegészítő C-vitaminok – bár megjelenési formájukat tekintve nagyon hasonlóak a gyógyszerekhez – élelmiszernek számítanak, és a mindennapi étrendünk kiegészítését szolgálják. Az étrend-kiegészítő készítmények forgalomba kerülése egyszerű, nem kell őket hatóság által engedélyeztetni, helyette csupán egy gyors nyilvántartásba vételi eljárás előzi meg a forgalomba hozatalt. Érdemes azonban tudni, hogy a bejegyzést végző Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet nem vizsgálja meg laboratóriumi körülmények között a bejelentett terméket, ezért annak minőségét illetően a gyártóké és a forgalmazóké a felelősség.

Csak ismert gyártótól

Az étrend-kiegészítők kiválasztásánál tehát legyen a minőség és a megbízhatóság az elsődleges, és csak ezt követően érdemes az egyéb szempontokat mérlegelni. Bizalmi termékről lévén szó csak olyan megbízható gyártó termékét vásároljuk meg, amelyik garanciát tud vállalni a biztonságosságra és a magas minőségre! A Béres több mint harminc éve ezt teszi, hiszen a gyógyszergyártásban alkalmazott minőségügyi rendszer keretei között végzi az étrend-kiegészítők előállítását. Időt és erőforrást fordít arra, hogy az étrend-kiegészítőkre vonatkozó, kötelezően alkalmazandó jogszabályi előírásokon túl szigorúbb gyártási és minőségellenőrzési lépéseket végezzen el. A Béresnél nem kezdődhet el egyetlen termék gyártása sem anélkül, hogy a felhasználni kívánt alap- és csomagolóanyag megfelelőségét ne ellenőrizték volna, mivel a biztonságos, minőségi termék a jó alapanyagnál kezdődik. A gyártási műveletek folyamatos ellenőrzésén túl minden egyes legyártott termék csak minőségbiztosítási engedélyezés után kerülhet ki a gyárból. A Béresnél a termékek hatóanyagtartalmát is rendszeres laboratóriumi vizsgálatokkal igazolják. Az is alapvető elvárás, hogy a minőségmegőrzési időt minden készítmény esetében eltarthatósági (stabilitási) vizsgálatokkal igazolják. A Béres C-vitamin-tartalmú étrend-kiegészítői is a leírtak szerinti gondossággal készülnek. Az elnyújtott hatóanyag-leadású (retard) C-vitamint, D-vitamint és csipkebogyó-kivonatot tartalmazó készítmények esetében további ellenőrzésekkel még azt is igazolják, hogy a C-vitamin a készítmény bevétele után nem egyszerre, hanem egyenletesen szabadul fel a tablettából.

Az ősz ajándéka: csipkebogyó

Csipke, csitkenye, hecsedli: ezek mind a csipkebogyó, pontosabban a vadrózsa (Rosa canina) gyógyhatású áltermésének népies nevei. A termést kedvező élettani hatásai miatt az emberiség régóta használja gyógynövényként, és élelmiszerek alapanyagaként is. Maga a növény néhány méter magas, tüskés cserje, amit jól ismerhetünk a kirándulásainkról. A termést érett, kemény állapotában célszerű begyűjteni, és a legjobb, ha frissen kiszárítjuk. Készíthető belőle tea, szörp, lekvár, mártás, sőt leves is. Sosem szabad forró vízben áztatni, mert a melegtől elveszíti C-vitamin-tartalmát. Márpedig ez a legnagyobb értéke, a csipkebogyó ugyanis az egyik legjobb C-vitamin-forrás. Ezenkívül található benne B-vitamin, flavonoidok, karotinoidok, savak és pektin is.

Táplálkozási szokásunktól, életvitelünktől és fizikai aktivitásunktól függően vitaminszükségletünk egyénenként eltérő, ezért a Béresnél a választék kialakítása során arra is figyelmet fordítanak, hogy a készítmények között mindenki megtalálja azt, amely számára a megfelelő mennyiségű hatóanyagot tartalmazza. A Béres C-vitamin széles portfóliója minőségi C-vitamint kínál minden igényre.

AZ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ NEM HELYETTESÍTI A KIEGYENSÚLYOZOTT, VEGYES ÉTRENDET ÉS AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDOT.
Béres Egészség magazin 2021. őszi/téli szám
Fotó: Shutterstock.com

Innováció – a fogalom, ami nélkül egyetlen gyártó sem képzelheti el a sikeres jövőjét. Mert mit várunk el mi, fogyasztók? Szeretjük, ha valami ismerős, ha számíthatunk rá, mert régóta bizonyít. Ugyanakkor fontos, hogy meglegyen a fejlődés képessége azokban a dolgokban is, amiket már megkedveltünk. Hiszen minden változik, az életünk is.

Ami a régmúltban gyökerezik és hagyományos formában él tovább, azt az a veszély fenyegeti, hogy elsöprik a modern idők. Aminek pedig nincs múltja, csak egy újító gondolat, az szintén eltűnhet egy pillanat alatt – amint a frissebb kísérletek érdekesebbnek bizonyulnak. Legyen szó kulturális értékekről, nevelési módszerekről, emberi kapcsolatokról, gasztronómiáról vagy épp minőségi termékekről, az képes sokáig fennmaradni, aminek nemcsak komoly hagyományai vannak, de képes megújulni is, az épp aktuális igények szerint. Ami sok-sok évtized tapasztalatát hordozza, de azokat felhasználva tud továbbépítkezni, idővel egyre jobbá és jobbá válni.

Hagyomány és változás egyszerre

Ezt a szemléletet követik a Béres Gyógyszergyár munkatársai is. Egyrészt figyelik a világ változását, a tudomány fejlődését, azt, hogy mire van a leginkább szükségük az embereknek, másrészt pedig folyamatosan összehasonlítják ezt az igényt a Béres termékekkel. Olyan családi kézben lévő vállalkozás ez, amelyben mindig is egyesült a tradíció a modern gondolkodással. Hiszen ki lenne nagyobb újító id. dr. Béres Józsefnél, aki annak idején nem félt szembe menni semmiféle akadállyal, csak hogy életre hívja azt, amiben hitt, ami az ő fejében már működött? Teremteni valami vadonatújat: ez az igazi innováció. Azóta újabb és újabb Béres termékek születtek, de az általa hagyott örökség – a tudományos alaposság, a minőség szem előtt tartása, az emberi értékek őrzése és az egészség védelme – változatlan.

A Béres Gyógyszergyár ma ismert készítményei is ezt egyesítik: hagyomány és változás – nincs ellentmondás a kettő között.

Energia, amikor igazán kell

Sokan vannak, akik keményen dolgoznak, vagy épp sokat tanulnak, hogy előrejussanak. Tesznek azért, hogy több területen helyt álljanak: a külvilágban éppúgy, mint az otthonukban. Természetes, hogy igyekszünk sok mindent megtenni egészségünkért: próbálunk kiegyensúlyozottan táplálkozni és sportolni, kerülni a stresszes helyzeteket. Amikor igazán nagy a hajtás, akkor érdemes fokozottan odafigyelni szervezetünk igényeire, hiszen szükségünk van a létfontosságú vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek bizonyos mennyiségű napi bevitelére ahhoz, hogy bírjuk az iramot. Azok számára, akik nap mint nap jelentős fizikai és szellemi igénybevételnek vannak kitéve, talán már ismerősen cseng az Actival Energia filmtabletta neve. Ez a készítmény több olyan hatóanyagot tartalmaz, amelyek részt vesznek a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban. Ez jól jön, amikor igazán „be kell dobni magunkat”– legyen szó túlórázásról, egyetemi vizsgákról vagy sportról. Van benne ginzeng (ami igazi támogatás a testünknek, és az agyunknak is), emellett tartalmazza a legtöbb vitamin, ásványi anyag és nyomelem szükséges mennyiségét: napi egy tabletta elég belőle a jó közérzet és teljesítőképesség fenntartásához, és az immunrendszer egészséges működésének segítéséhez. Egy komplex étrend-kiegészítő multivitaminról van szó, amelynek hatóanyagai hozzájárulnak ahhoz, hogy támogassuk szervezetünket. Amellett, hogy változatlanul található benne sokféle vitamin (A, B, C, D), réz, vas, szelén, cink, jód és folsav, a Béres fejlesztői egy sor újítással tovább emeltek az Actival Energia értékén:

Támogatás és fejlődés – a legkisebbeknek

Hihetetlen, mennyi energiájuk van! – szoktuk mondogatni, amikor azt látjuk, hogy lassan már sötétedik, de a gyerekek a sokadik órában is sikongatva kergetik egymást. Nagyon jól bírják, de azért az ő energiakészleteik is lemerülnek időnként. Nem csoda, hiszen ma már a kicsik életében is egyre több a kihívás: iskola, különórák, sport… és persze a közös játékra is kell, hogy maradjon erő. Az egészségük támogatásához rendkívül fontos az is, hogy hozzájussanak mindahhoz a létfontosságú vitaminhoz, ásványi anyaghoz és nyomelemhez, amire a szervezetüknek szüksége van. A kicsik esetében is azon vagyunk, hogy egészségesen táplálkozzanak, de azért néha szükség lehet kiegészítésre. Ilyenkor jól jöhet a multivitamin, persze nem mindegy, hogy milyen. Nyilvánvalóan fontos, hogy a gyermekünk szeresse, de emellett lényeges az is, hogy a készítmény milyen összetevőket tartalmaz, milyen minőségben. Sokan szeretik a Béres Actival Kid multivitaminokat, legyen szó rágótablettáról vagy gumivitaminról. Az Actival Kid Gumivitaminban van A-, B6 -, B12 -, C-vitamin és folsav, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer normál működéséhez, a csontfejlődést és növekedést pedig a D-vitamin támogatja. A közelmúltban az Actival Kid Gumivitamin összetétele is megújult. Új hatóanyagok kerültek bele – kiegészült biotinnal, cinkkel és jóddal –, így még komplexebb összetételű készítmény született. A jód elősegíti a gyerekek megfelelő növekedését, a cink pedig hozzájárul a normál szellemi működés fenntartásához. Természetesen arra is ügyeltek a fejlesztés során, hogy a gyerekek által kedvelt finom íz és a cukormentesség is megmaradjon. Manapság sokunknak fontos, hogy amit megeszünk, egészséges legyen, főleg, ha gyerekekről van szó. Az Actival Kid Gumivitamin csak természetes aromával és a természetben előforduló édesítőszerrel (maltittal) készül.

Továbbfejlesztették az Actival Kid rágótablettákat is: az eddig használt aszpartám és aceszulfám édesítőket sztíviára (szteviol-glikozidokra) cserélték. Ezen kívül a korábbiak helyett természetes aromákat használnak hozzá. A cél persze maradt ugyanaz: jól működő immunrendszer, egészséges csontok, megfelelő testi és szellemi fejlődés – mindezért a jód és vas és még egy sor vitamin és ásványi anyag felel. Láthatjuk: egy minőségi termék is lehet jobb és még jobb, még kiválóbb. A kicsik persze általában nem erre emlékeznek belőle, hanem a finom gyümölcsízre, ami pont olyan, mint mikor először kóstolták.

AZ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ NEM HELYETTESÍTI A KIEGYENSÚLYOZOTT, VEGYES ÉTRENDET ÉS AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDOT.
Béres Egészség magazin 2021.őszi/téli szám
Fotó: Shutterstock.com

Jó ideje népszerű a jógázás, de talán sosem volt akkora létjogosultsága, mint manapság. Csakhogy sokféle jóga létezik. Segítünk választani!

Hatha

A jógának számos különböző típusa alakult ki az idők során. A legtöbben a jóga minden gyakorlati elemét magában foglaló, a testi egészséget és tökéletességet megcélzó, kezdők számára is könnyen végezhető hatha jógával találkoznak először. Ez egyben a legelterjedtebb stílus, ami jórészt annak köszönhető, hogy a gyakorlatokban az izom megfeszítése ellazulással társul, ezért nem megerőltető.

Power

A power jóga egy erősítő irányzat, amelyben az ászanákat dinamikusan, a légzés ritmusával összehangolva végzik. A gerincjóga a törzs izmainak erősítésére, a gerinc rugalmasan tartására, az ülő életmód ellensúlyozására helyezi a hangsúlyt.

Női

Létezik a hatha jóga alapjaira építkező női jóga is, melynek legtöbb ászanája a medence vérkeringésének fokozásával, a medencealapi izmok erősítése mellett finomabb szinten is segíti megélni a természetes nőiséget.

Vinyasa Flow

Ez egy dinamikus, szinte táncszerű irányzat. Többféle jógaiskola tradícióit egyesíti. Lényege, hogy a test mozgását összehangolja mind a légzéssel, mind az elme működésével. A pózokat itt rövidebb ideig tartják ki, a sorozatok pedig változatosabbak.

Ilyengar

Ez a verzió az ászanák hosszabb kitartására és pontos kivitelezésére épít – az egyes ászanákat komoly precizitással kivitelezik. Ez a típus gyakran használ eszközöket, például széket, hevedert, amik szintén a pontosságot segítik.

Yin

Egy passzívabb, lassabb, mély ellazulásra alapozó jógatípus. Erősen meditatív jellegű, közben mégis erősen dolgozza meg a testet mind fizikailag, mind energetikailag. Egyensúlyba, harmóniába hoz, és segít befelé figyelni.

Bikram

Egy igazán emberpróbáló változat! Negyven fokban és negyven százalékos páratartalomban zajlik, speciálisan fűtött teremben. A forróságban az izmok hajlékonyabbak, a test jobban „munkálható”. A teljes ellazulás is garantált!

Ha többet is megtudna a jógáról, és további mozgásformákról is szívesen olvasna, keresse fel a beresmozgas.hu oldalt!

Béres Egészség magazin – 2020/ősz/téli szám/Szöveg: Csiki Judit
Fotó: Shutterstock.com

A Kékszalagot, Európa legnagyobb presztízsű, legrégebbi és leghosszabb tókerülő versenyét idén 53. alkalommal, július 22. és 24. között rendezték meg a Balatonon. Az indulók között volt a tavalyi győztes, az RSM csapat is, akiket az idei megmérettetésben a Béres is támogatott.

A természet közelsége, végtelen szabadság, sebesség, sport. Ha kimondjuk azt a szót: vitorlázás, a hétköznapi embernek ezek a szavak ugranak be elsőre, és az élmény, amit egy balatoni hajókázás adni tud. Egész más a helyzet egy vitorlásversenynél, ez utóbbi ugyanis kemény munka: a felkészülés és a megmérettetés szakértelmet, kitartást, és nem utolsósorban rengeteg energiát igényel. A One D’Or Sailing csapatából alakult, AC45-ös katamaránnal versenyző RSM vitorláscsapat ezek birtokában az idei Kékszalag Nagydíjon is kiváló teljesítményt nyújtott, és az első helyen végzett.

Magyarországon 1934-ben rajtolt el az első Kékszalag verseny. A Balatonfüredtől Balatonfüredig tartó táv légvonalban százötven kilométer hosszú, a díjat minden évben a távot leggyorsabban átszelő csapat nyeri.

A csapatkapitány, Kalocsai Zsolt csak úgy emlegeti ezt a megmérettetést, mint a „nagybetűs versenyt”, amelynél nemcsak a hajó technikai felszereltsége, hanem az emberi tényező, a csapatösszetartás, a mentális és fizikai felkészültség is számít. Ez utóbbi az, amelyben a Béres is hozzáadott a vitorlázók sikeréhez. „Csapatunk régóta nagy Béres-termék fogyasztó, így nagyon örülünk, hogy valóra vált az együttműködésünk. Megtisztelő, hogy egy ilyen nagy múltú céggel dolgozhattunk együtt.” – fejtette ki Kalocsai Zsolt.

Hazánkban a Kékszalag Nagydíj hagyományosan minden évben azon a júliusi napon indul, amelyik a legközelebb esik a teliholdhoz. Az éjszaka is tartó versenyben a vitorlázókat így a telihold fénye is segíti a navigációban.

Vállalatunk innovációs és portfóliómenedzsment igazgatója, Béres Marcell az együttműködés kapcsán elmondta: „Egészségünk megőrzésének legfőbb kulcsa a sport, azaz a mozgás és az egészségtudatosság. A testi és lelki harmónia eléréséhez, a jó teljesítményhez, az egészségünk fenntartásához biztosítanunk kell szervezetünk számára azt, amire szüksége van. Ezt az RSM vitorláscsapat is jól tudja. Számukra és számunkra is fontos a minőség, a folyamatos újítás, hiszünk a teljesítményben, a csapatmunkában és a tisztességes versenyben, ezért örömmel álltunk melléjük.”

A csapatnak ezúton is gratulálunk!

Actival Energia filmtabletta étrend-kiegészítő készítmény.
A termékben lévő ginzeng támogatja a megfelelő fizikális és szellemi erőnlét fenntartását, a guarana hozzájárul a normál mentális teljesítményhez.
Nyitókép: Böröczky Bulcsú

A nők egészségtudatosabbak, mint a férfiak, de a járványhelyzet hatására csaknem minden második válaszadó komolyabban veszi az egészségmegőrzést.

Ha fel kell sorolnunk, mit tanultunk az elmúlt másfél év tapasztalataiból, akkor az egészség megőrzésének fontossága előkelő helyet foglal el ezen a listán – ezt igazolja a Béres Gyógyszergyár és a Szeretlek Magyarország.hu közös online felmérése.

Miről árulkodnak a számok?

Egyértelműen úgy tűnik, hogy a járványhelyzet egyik pozitív hozadéka, hogy jobban értékeljük az egészségünket – a megkérdezettek legnagyobb arányban (44%) legalábbis ezt jelölték meg az elmúlt időszak pozitívumaként. A járványhelyzet hatására rögzült szokások között vezet az immunrendszer támogatása (50%), az alapos kézmosás és a stressz levezetése csak utána következik 42-42%-kal.

Szinte teljes az egyetértés abban a kérdőív alapján, hogy a saját felelősségünk, hogy egészségesek maradjunk – 94% vélekedik így, és nem hárítaná át ezt a családjára, a munkahelyi közegre vagy az államra. A válaszolók a közepesnél kicsit jobban tartják magukat egészségtudatosnak – egy ötfokú skálán 3,61-es értéket eredményezett a válaszok összesítése. Talán azért is érzik, hogy van még mit javítani a tudatosságon, mert a járványidőszak erősen korlátozta a lehetőségeket: a legnagyobb arányban (39%) ugyanis azt találták a válaszadók problematikusnak, hogy a bezártság miatt nem tudtak eleget mozogni.

Sokan találkoztak közvetve vagy közvetlenül a koronavírussal

A válaszolók egynegyede (26%) érzi csak úgy, hogy szinte kicsattan az egészségtől, olyan remekül van. Kétharmaduknak (67%) vannak kisebb egészségi gondjai, míg 100-ból hatnak komoly problémái vannak.

A kérdőív kíváncsi volt arra is, hogy vajon hányan találkoztak közelebbről COVID-fertőzéssel – akár mert megbetegedtek, akár mert egy hozzátartozójuk volt érintett, esetleg gyanús volt, hogy megfertőződtek, de nem sikerült kideríteni, hogy így van-e.

A többségnek (54%) volt valamilyen személyes élménye a koronavírussal kapcsolatban, 46% mondta azt, hogy nem érintette semmilyen formában.

Az 55 év feletti kitöltők esetében ez az arány még nagyobb: 57%-ukat nem érintette a koronavírus, ezért elmondható, hogy valamelyest sikeres volt az idősebb emberek megvédése.

Bezártság, kevés mozgás, túl sok evés – így születik a „karanténháj”

A koronavírus azon túl is megnehezítette az életünket, hogy nagyon sokakat komolyabban megbetegített. A válaszadók leginkább a bezártság miatti kevesebb mozgást (39%) érzékelték problémának. A mozgás hiánya jobban zavarta a nőket, mint a férfiakat (44% vs. 34%), illetve a budapestieket, mint a vidékieket (49% vs. 35%). A felmérésben résztvevők több mint egynegyede (27%) azt is nehezményezi, hogy nem tudott könnyen orvoshoz eljutni. 22% nevezte meg problémaként azt, hogy túl sokat evett, vagy legalábbis nem túl egészséges ételeket fogyasztott.

Érdekes különbség, hogy a női válaszadók listáján sokkal előrébb, a második helyre került problémaként – még a túl sok evést is beelőzte –, hogy túl sokat szorongtak – 29% érezte így. A férfiaknak ezzel szemben csak 13%-a számolt be arról, hogy a túlzott szorongás zavarta volna.

Barátunk lett-e a kézfertőtlenítő?

A járvány sokunkat ráébresztett a pozitív dolgokra is: a felmérésben a résztvevők több választ is megjelölhettek, ezek alapján 44%-uk jobban értékeli most az egészségét, 38% jobban figyel saját magára és másokra, 33% még inkább fontosnak tartja, hogy támogassa immunrendszerét, 32% jobban figyel a higiéniára, 24% többet mozog, sétál.

Új szokások is kialakultak, amelyek közül a megkérdezettek körében egyértelműen az immunrendszer támogatása vezet, 50%-kal. Az alapos kézmosás és a stressz levezetése 42%-kal a második helyre került.

A válaszolók egyharmada vezette be új szokásként, hogy hord magával kézfertőtlenítőt – bár a kézfertőtlenítő leginkább a nőknek lett jó barátja, ők jóval magasabb arányban válaszolták azt, hogy immár hordanak maguknál, mint a férfiak (41% vs. 23%). Bár a megkérdezettek 39%-ának nehézséget okoztak a bezártság miatti korlátozott mozgási lehetőségek, a válaszadók 32%-a mégis gyakrabban mozgott, sportolt. 29% arra a gyakorlatra is áttért, hogy ha valami megoldható online, legyen szó megbeszélésről, vagy vásárlásról, akkor arra törekszenek. Az online ügyintézés sokkal elfogadottabb a budapestiek körében, mint a vidékieknél (43% vs. 25%), illetve a felsőfokú végzettségűeknél a középfokú végzettségűekhez képest (40% vs. 19%).

Mi tesz minket egészségtudatossá?

Az egészséges táplálkozást gondolják legtöbben az egészségtudatosság alappillérének (85%). Második helyen a sport, mozgás (79%), harmadik helyen az immunrendszer támogatása (69%) áll. De a válaszolók közel kétharmada fontosnak tartja a minőségi alvást (65%), és a stressz kezelését (62%) is. A rendszeres szűrővizsgálatok (43%) vagy az egészségmegőrzéssel kapcsolatos információk követése (22%) már kevésbé hangsúlyos elemei az egészségtudatosságnak a válaszadók szerint.

Éles a különbség a felsőfokú és a középfokú végzettséggel rendelkezők válaszai között: előbbiek minden opciót nagyobb arányban jelöltek meg, legnagyobb különbség a minőségi alvás (75% vs. 56%), és a stresszkezelés (71% vs. 54%) szerepének megítélésében van.

Az eredmények alapján a nők egészségtudatosabbnak tűnnek, mint a férfiak: minden lehetséges választ magasabb arányban jelöltek be, a legjelentősebb, közel 20%-os eltérés a stresszkezelés megítélésében van a nemek között.

Ha saját magukról kell megállapítaniuk a válaszadóknak, hogy mennyire egészségtudatosak, akkor már nem ilyen markáns különbség látszik a nők és a férfiak között: a nők 21%-a, a férfiak 15%-a tartja magát teljes mértékig egészségtudatosnak. Az ötfokú skálán mért 3,61-es átlag összeredményként arra utal, hogy még van hova fejlődni egészségtudatosság terén.

Immunrendszert támogató készítményekkel az egészségért

Az egészség megőrzése érdekében a felmérésben résztvevők közül a legtöbben immunrendszert támogató készítményeket szednek a (63%), ügyelnek a kiegyensúlyozott táplálkozásra (57%), sok időt töltenek szabad levegőn (51%), heti 2-3 alkalommal sportolnak (50%). Még a stresszoldásra is szán időt a válaszolók több mint egyharmada (35%).

„Az elmúlt másfél évben nagyon sokan döbbentek rá arra, hogy immunrendszerünknek mennyire fontos szerepe van szervezetünk egészséges működésében, és mennyire fontos támogatni a megfelelő működését. Talán most látszott igazán, hogy mennyire örökérvényű id. dr. Béres József híres mondása: „Csak azt tudnám minél többekkel megértetni, hogy sokkal könnyebb az egészségünket megvédeni, mint betegségből felépülni.” Felértékelődött a prevenció, hogy a betegségek megelőzését egészséges életmóddal, helyes táplálkozással segítsük, továbbá rendszeresen járjunk szűrővizsgálatokra is, hogy a lehető leghamarabb észrevehessük, ha problémánk adódik” – hangsúlyozza a Béres Gyógyszergyár szakértője.

Ismét elmondható, hogy a nők jóval egészségtudatosabbnak bizonyulnak a férfiaknál:

a nők inkább szednek immunrendszert támogató készítményeket (69% vs. 57%), sportolnak heti 2-3 alkalommal (55% vs. 45%), vagy ügyelnek a táplálkozásukra (63% vs. 49%), mint a férfiak.

A megkérdezettek legnagyobb része helyesen úgy gondolja, hogy az életmódunk van leginkább hatással egészségi állapotunkra. Második helyre került a genetikai háttér, harmadik helyre a környezeti hatások, negyedikre pedig az egészségügyi rendszer állapota. Ennél a kérdésnél nem volt szignifikáns különbség a válaszadók demográfiai adatait illetően.

Négyszer több férfi iszik rendszeresen alkoholt, mint nő

Arra is kíváncsi volt a kérdőív, hogy ki milyen kockázati tényezőknek teszi ki magát, amivel befolyásolja egészségi állapotát.

A legtöbben (54%) azt jelölték meg, hogy van rajtuk némi súlyfelesleg. A válaszolók egyharmada (33%) a kevés alvást is okolja a rosszabb egészségi állapotáért, egynegyede (25%) pedig úgy véli, hogy túl sok stresszel jár a munkája.

23% az egészségtelen ételek fogyasztását érzi hibás szokásnak, 15% dohányzik, 14% rendszeresen, heti több alkalommal fogyaszt alkoholt. A férfi válaszolók csaknem egynegyede (24%) mondta azt, hogy rendszeresen, heti több alkalommal fogyaszt alkoholt – a nőknél csak 6%-os ez az arány.

A válaszadók elég egyöntetűen úgy látják, hogy saját felelősségünk, hogy egészségesek maradjunk – 95% jelölte meg ezt az opciót válaszként, csak 4% véli úgy, hogy az állam felelőssége, hogy megfelelő ellátást biztosítson.

Mindent összevetve elmondható, hogy a fővárosi, felsőfokú végzettséggel rendelkező nők csoportja a leginkább egészségtudatos, ők tesznek meg legtöbb mindent egészségük megőrzéséért.

Az 1033 válaszadó részvételével zajló nem reprezentatív online felmérés a Szeretlek Magyarország.hu közreműködésével 2021. május 26-június 18. között zajlott.

Fotó: Shutterstock.com

A nők egészségtudatosabbak, mint a férfiak, de a járványhelyzet hatására csaknem minden második válaszadó komolyabban veszi az egészségmegőrzést.

Ha fel kell sorolnunk, mit tanultunk az elmúlt másfél év tapasztalataiból, akkor az egészség megőrzésének fontossága előkelő helyet foglal el ezen a listán – ezt igazolja a Béres Gyógyszergyár és a Szeretlek Magyarország.hu közös online felmérése.

Miről árulkodnak a számok?

Egyértelműen úgy tűnik, hogy a járványhelyzet egyik pozitív hozadéka, hogy jobban értékeljük az egészségünket – a megkérdezettek legnagyobb arányban (44%) legalábbis ezt jelölték meg az elmúlt időszak pozitívumaként. A járványhelyzet hatására rögzült szokások között vezet az immunrendszer támogatása (50%), az alapos kézmosás és a stressz levezetése csak utána következik 42-42%-kal.

Szinte teljes az egyetértés abban a kérdőív alapján, hogy a saját felelősségünk, hogy egészségesek maradjunk – 94% vélekedik így, és nem hárítaná át ezt a családjára, a munkahelyi közegre vagy az államra. A válaszolók a közepesnél kicsit jobban tartják magukat egészségtudatosnak – egy ötfokú skálán 3,61-es értéket eredményezett a válaszok összesítése. Talán azért is érzik, hogy van még mit javítani a tudatosságon, mert a járványidőszak erősen korlátozta a lehetőségeket: a legnagyobb arányban (39%) ugyanis azt találták a válaszadók problematikusnak, hogy a bezártság miatt nem tudtak eleget mozogni.

Sokan találkoztak közvetve vagy közvetlenül a koronavírussal

A válaszolók egynegyede (26%) érzi csak úgy, hogy szinte kicsattan az egészségtől, olyan remekül van. Kétharmaduknak (67%) vannak kisebb egészségi gondjai, míg 100-ból hatnak komoly problémái vannak. A kérdőív kíváncsi volt arra is, hogy vajon hányan találkoztak közelebbről COVID-fertőzéssel – akár mert megbetegedtek, akár mert egy hozzátartozójuk volt érintett, esetleg gyanús volt, hogy megfertőződtek, de nem sikerült kideríteni, hogy így van-e.

A többségnek (54%) volt valamilyen személyes élménye a koronavírussal kapcsolatban, 46% mondta azt, hogy nem érintette semmilyen formában.

Az 55 év feletti kitöltők esetében ez az arány még nagyobb: 57%-ukat nem érintette a koronavírus, ezért elmondható, hogy valamelyest sikeres volt az idősebb emberek megvédése.

Bezártság, kevés mozgás, túl sok evés – így születik a „karanténháj”

A koronavírus azon túl is megnehezítette az életünket, hogy nagyon sokakat komolyabban megbetegített. A válaszadók leginkább a bezártság miatti kevesebb mozgást (39%) érzékelték problémának. A mozgás hiánya jobban zavarta a nőket, mint a férfiakat (44% vs. 34%), illetve a budapestieket, mint a vidékieket (49% vs. 35%). A felmérésben résztvevők több mint egynegyede (27%) azt is nehezményezi, hogy nem tudott könnyen orvoshoz eljutni. 22% nevezte meg problémaként azt, hogy túl sokat evett, vagy legalábbis nem túl egészséges ételeket fogyasztott.

Érdekes különbség, hogy a női válaszadók listáján sokkal előrébb, a második helyre került problémaként – még a túl sok evést is beelőzte –, hogy túl sokat szorongtak – 29% érezte így. A férfiaknak ezzel szemben csak 13%-a számolt be arról, hogy a túlzott szorongás zavarta volna.

Barátunk lett-e a kézfertőtlenítő?

A járvány sokunkat ráébresztett a pozitív dolgokra is: a felmérésben a résztvevők több választ is megjelölhettek, ezek alapján 44%-uk jobban értékeli most az egészségét, 38% jobban figyel saját magára és másokra, 33% még inkább fontosnak tartja, hogy támogassa immunrendszerét, 32% jobban figyel a higiéniára, 24% többet mozog, sétál.

Új szokások is kialakultak, amelyek közül a megkérdezettek körében egyértelműen az immunrendszer támogatása vezet, 50%-kal. Az alapos kézmosás és a stressz levezetése 42%-kal a második helyre került.

A válaszolók egyharmada vezette be új szokásként, hogy hord magával kézfertőtlenítőt – bár a kézfertőtlenítő leginkább a nőknek lett jó barátja, ők jóval magasabb arányban válaszolták azt, hogy immár hordanak maguknál, mint a férfiak (41% vs. 23%). Bár a megkérdezettek 39%-ának nehézséget okoztak a bezártság miatti korlátozott mozgási lehetőségek, a válaszadók 32%-a mégis gyakrabban mozgott, sportolt. 29% arra a gyakorlatra is áttért, hogy ha valami megoldható online, legyen szó megbeszélésről, vagy vásárlásról, akkor arra törekszenek. Az online ügyintézés sokkal elfogadottabb a budapestiek körében, mint a vidékieknél (43% vs. 25%), illetve a felsőfokú végzettségűeknél a középfokú végzettségűekhez képest (40% vs. 19%).

Mi tesz minket egészségtudatossá?

Az egészséges táplálkozást gondolják legtöbben az egészségtudatosság alappillérének (85%). Második helyen a sport, mozgás (79%), harmadik helyen az immunrendszer támogatása (69%) áll. De a válaszolók közel kétharmada fontosnak tartja a minőségi alvást (65%), és a stressz kezelését (62%) is. A rendszeres szűrővizsgálatok (43%) vagy az egészségmegőrzéssel kapcsolatos információk követése (22%) már kevésbé hangsúlyos elemei az egészségtudatosságnak a válaszadók szerint.

Éles a különbség a felsőfokú és a középfokú végzettséggel rendelkezők válaszai között: előbbiek minden opciót nagyobb arányban jelöltek meg, legnagyobb különbség a minőségi alvás (75% vs. 56%), és a stresszkezelés (71% vs. 54%) szerepének megítélésében van.

Az eredmények alapján a nők egészségtudatosabbnak tűnnek, mint a férfiak: minden lehetséges választ magasabb arányban jelöltek be, a legjelentősebb, közel 20%-os eltérés a stresszkezelés megítélésében van a nemek között.

Ha saját magukról kell megállapítaniuk a válaszadóknak, hogy mennyire egészségtudatosak, akkor már nem ilyen markáns különbség látszik a nők és a férfiak között: a nők 21%-a, a férfiak 15%-a tartja magát teljes mértékig egészségtudatosnak. Az ötfokú skálán mért 3,61-es átlag összeredményként arra utal, hogy még van hova fejlődni egészségtudatosság terén.

Immunrendszert támogató készítményekkel az egészségért

Az egészség megőrzése érdekében a felmérésben résztvevők közül a legtöbben immunrendszert támogató készítményeket szednek a (63%), ügyelnek a kiegyensúlyozott táplálkozásra (57%), sok időt töltenek szabad levegőn (51%), heti 2-3 alkalommal sportolnak (50%). Még a stresszoldásra is szán időt a válaszolók több mint egyharmada (35%).

„Az elmúlt másfél évben nagyon sokan döbbentek rá arra, hogy immunrendszerünknek mennyire fontos szerepe van szervezetünk egészséges működésében, és mennyire fontos támogatni a megfelelő működését. Talán most látszott igazán, hogy mennyire örökérvényű id. dr. Béres József híres mondása: „Csak azt tudnám minél többekkel megértetni, hogy sokkal könnyebb az egészségünket megvédeni, mint betegségből felépülni.” Felértékelődött a prevenció, hogy a betegségek megelőzését egészséges életmóddal, helyes táplálkozással segítsük, továbbá rendszeresen járjunk szűrővizsgálatokra is, hogy a lehető leghamarabb észrevehessük, ha problémánk adódik” – hangsúlyozza a Béres Gyógyszergyár szakértője.

Ismét elmondható, hogy a nők jóval egészségtudatosabbnak bizonyulnak a férfiaknál:

a nők inkább szednek immunrendszert támogató készítményeket (69% vs. 57%), sportolnak heti 2-3 alkalommal (55% vs. 45%), vagy ügyelnek a táplálkozásukra (63% vs. 49%), mint a férfiak.

A megkérdezettek legnagyobb része helyesen úgy gondolja, hogy az életmódunk van leginkább hatással egészségi állapotunkra. Második helyre került a genetikai háttér, harmadik helyre a környezeti hatások, negyedikre pedig az egészségügyi rendszer állapota. Ennél a kérdésnél nem volt szignifikáns különbség a válaszadók demográfiai adatait illetően.

Négyszer több férfi iszik rendszeresen alkoholt, mint nő

Arra is kíváncsi volt a kérdőív, hogy ki milyen kockázati tényezőknek teszi ki magát, amivel befolyásolja egészségi állapotát.

A legtöbben (54%) azt jelölték meg, hogy van rajtuk némi súlyfelesleg. A válaszolók egyharmada (33%) a kevés alvást is okolja a rosszabb egészségi állapotáért, egynegyede (25%) pedig úgy véli, hogy túl sok stresszel jár a munkája.

23% az egészségtelen ételek fogyasztását érzi hibás szokásnak, 15% dohányzik, 14% rendszeresen, heti több alkalommal fogyaszt alkoholt. A férfi válaszolók csaknem egynegyede (24%) mondta azt, hogy rendszeresen, heti több alkalommal fogyaszt alkoholt – a nőknél csak 6%-os ez az arány.

A válaszadók elég egyöntetűen úgy látják, hogy saját felelősségünk, hogy egészségesek maradjunk – 95% jelölte meg ezt az opciót válaszként, csak 4% véli úgy, hogy az állam felelőssége, hogy megfelelő ellátást biztosítson.

Mindent összevetve elmondható, hogy a fővárosi, felsőfokú végzettséggel rendelkező nők csoportja a leginkább egészségtudatos, ők tesznek meg legtöbb mindent egészségük megőrzéséért.

Az 1033 válaszadó részvételével zajló nem reprezentatív online felmérés a Szeretlek Magyarország.hu közreműködésével 2021. május 26-június 18. között zajlott.

Fotó: Shutterstock.com

Mostanában többször emlegetik egymás mellett az anyák megmentőjeként világszerte ismert orvost, Semmelweis Ignácot és a még közeli múltban köztünk élt, gyógyító cseppjeiről „elhíresült” Béres Józsefet.

Nos, az összevetés egyáltalán nem alaptalan. Noha igencsak más korban éltek − Semmelweis (1818−1865), Béres (1920−2006) − és szakterületük is más volt, sorsukban, gondolkodásmódjukban számos téren fedezhető fel párhuzam. Például mindkettő más területen indult a nagybetűs életnek, mint amivel végül aztán világraszólót alkotott, és mindkettőjük életében fontos szerepet kaptak a növények. A legizgalmasabb közös nevező persze az alapszemléletükben lelhető fel a leginkább: észrevették, meglátták a problémát, és a józan ész törvényei szerint keresték rá a megoldást, következetesen, eltéríthetetlenül. Mindketten racionális gondolkodók voltak, akik rendkívül modern szemlélettel, addig ismeretlen, új vizekre eveztek. Felállították a diagnózist, és megadták a jó választ is. És közös bennük az is – hiába, a történelem gyakran ismétli önmagát –, hogy bár felfedezésük milliók életére hozott áldást, a kor véleményformálói mégis az előítéletek hálójába merevítették őket. Noha az alapvetéseik tiszták, érthetők voltak, a válaszaik a logika törvényét követték, és önmagáért beszéltek az eredményeik, elismerés helyett mégis megvetés és elutasítás fogadta munkásságukat. A szakma kiközösítette őket, eredményeiket őrültségnek tartották. Csak keserves küzdelmek, sok-sok áldozat és hosszú évek hoztak mindkettőjük számára megbecsülést. Béres József volt a szerencsésebb, ő megélte a sikert. Különleges képesség, szárnyaló gondolkodás kell ahhoz, hogy a meglévő ismeretek birtokában új utakat találjunk meg. A gondviselés olykor a megfelelő irányba terel, de minden kétség nélkül igazsága van Pasteurnek, miszerint a szerencse csak a jól felkészült elmének kedvez. Ez a géniuszok világa. Miben gyökerezik e két nagyszerű magyar tudós zsenialitása? Szent-Györgyi Albert a feltalálói nagyságot így foglalta egyetlen mondatba: látni, amit mindenki lát, és gondolni, amit még senki sem gondolt. És az eredmény? Napjainkban mindkettőjük öröksége fontosabb és aktuálisabb, mint valaha volt.

Semmelweis az anyákért küzdött

Semmelweis Ignác először jogásznak tanult, de 26 éves korában már orvosként írta diplomamunkáját növényi témában, és 29 éves, amikor korszakalkotó megfigyeléseket tett. Szinte friss diplomával a zsebében fejtette meg a Bécsi Közkórház nagy rejtélyét: miért óriási a kismamák halandósága az intézményben, és miért mutatnak a statisztikák sokkal jobb arányokat az otthoni szülések esetében. (Abban a korban közkórházban főleg a szegények szültek, a jobb módban élők inkább hozzáértő bábák segítségével otthon hozták világra gyermekeiket.) Hogy mitől halt meg sok kismama egy simán lezajló, komplikációktól mentes szülést követően néhány nap múlva, azt teljes rejtély övezte, a kór okáról 1847-ben még senki nem tudhatott. (Mayrhofer csak 1863-ban ismerte fel a gyermekágyi láz kórokozóját.) Akkor még senki nem gondolhatta, hogy milyen veszéllyel járhat, ha az orvosok a kórbonctani osztály és a szülészet között kézmosás nélkül járnak, és egy-egy boncolás után rögtön egy várandós nőt vizsgálnak meg. Semmelweis megfigyelte a legapróbb részleteket – mikor lép fel a gyermekágyi láz, mikor nem –, elemezte a különbségeket, majd bevezette az orvosok számára kötelezően a klórmész-oldatos kézmosást. Ennek hatására a gyermekágyi láz látványosan visszaszorult. Azt gondolhatnánk, hogy a fiatal orvos egyszeriben ünnepelt hőssé vált, azonban mégsem ez történt. Semmelweis hiába támasztotta alá érvekkel elméletét, hiába igazolta számokkal az elért eredményeket – a gyermekágyi láz miatti halálozási arányt 15-ről 1 százalék alá sikerült szorítania! –, a szakma elutasította, sőt ellene is fordult. Megtagadták az eredményeit, és szélhámosnak kiáltották ki. Hiába bizonyította állatkísérletekkel is elmélete helyességét, a szakma továbbra is szemellenzős maradt. Semmelweis gondolata túl forradalmi volt, túlságosan megelőzte a korát. Az orvostársadalom pedig egymásba kapaszkodva, vakon ragaszkodott az akkori magyarázathoz, miszerint a betegségeket a miazma, vagyis a rossz, elátkozott levegő okozza. Semmelweis egyre kétségbeesettebben küzdött az igazáért, ami aztán egy idő után sajnos megszállottságba és agresszivitásba csapott át. 1865-ben beutalták a döblingi elmegyógyintézetbe (ugyanitt halt meg öt évvel korábban Széchenyi István, a legnagyobb magyar). Két hét múlva halt meg, meglehetősen homályos körülmények között. Mindössze 47 éves volt. A temetésén sem a családja, sem a kollégái nem voltak jelen. Csak évtizedekkel később kapta meg azt a tiszteletet és megbecsülést, amit korszakos felfedezése miatt vitathatatlanul megérdemelt. Nevét ma mindenütt tisztelik a világon, nálunk a legnagyobb orvosi egyetemet nevezték el róla, a módszer, a kéz fertőtlenítésének fontossága, kézenfekvő és természetes tudássá vált.

Béres József az igazáért küzdött

Béres József kertészként kezdte a felnőtt életét, megjárta a világháborút, bénult karral tért haza, aztán kilenc éven át az Állami Mezőgazdasági Gépállomás laboratóriumában dolgozott Kisvárdán. Őt is vonzotta a természet, a növény és állatvilág, és amikor már tehette – 41 évesen – jelentkezett az egyetemre, ahol agrármérnöknek tanult. Diplomaszerzés után három évre agrobiológiából doktorált. A növények vírusos megbetegedéseinek tanulmányozása, a betegségek okainak keresése, az egészséges és beteg növények összehasonlító vizsgálata, a környezetben bekövetkező változások elemzése vezette őt a nyomelemek élettani szerepének felismeréséhez, és végül a növény-állat-ember láncolaton keresztül eljutott a betegségekkel szembeni ellenálló képesség, az immunrendszer fontosságának felismeréséhez.

1972-ben 52 éves volt, mikorra kifejlesztette a mára hungarikumnak számító, róla elnevezett cseppeket. Már-már azt érezte, végre révbe ért, pedig ekkor kezdődött el élete legnehezebb időszaka. Semmelweishez hasonlóan ellene is egyfajta boszorkányüldözés indult. A hetvenes évek diktatúrájában az egyéni gondolkozást nem tűrte a rendszer. Újat, mást gondolni az elfogadottnál még a tudományban is lázadásnak számított. Előítéletek, érdektelenség, munkahelyi féltékenység… Béres Józsefet börtönnel fenyegették, kuruzslás vádjával bűnvádi eljárás indult ellene. A végkifejlet azonban az ő esetében messze jobb, mint amilyen Semmelweisé volt. Ő nem volt magányos a küzdelemben. Találmánya rövid idő alatt népszerűvé vált, az ország minden részéről, de még a határon túlról is zarándokoltak hozzá a gyógyulni vágyók, és melléálltak a kor humanista művészei, írók, költők, sportolók, filmesek, és még néhány orvos és jó szándékú politikus is. Személye hamarosan túlságosan is ismertté lett ahhoz, hogy nemzetközi visszhang nélkül eltaposhatták volna. Így is hat évbe telt, mire a hatalom engedélyezte, hogy az állami gyógynövényes bolthálózat, a Herbária forgalmazhassa a szerét. Az agyonhallgatás azonban így is működött, és egy rendszerváltozás kellett ahhoz, hogy a készítmény elindulhasson a siker felé. 1989-ben lehetővé vált, hogy gyártására és forgalmazására megalakuljon a Béres Részvénytársaság. Innen már egyenes út vezetett az elismerésig. Megindulhatott a törzskönyvezés folyamata, és végül – a megalkotástól ugyan 28 év múlt el − hivatalosan is gyógyszerré nyilvánították a legendás cseppeket. Béres József ezt még megélhette, mint ahogy azt is, hogy kitüntették Széchenyi-díjjal, az ország legrangosabb tudományos elismerésével, s hogy munkásságát Magyar Örökségnek fogadták.

Különleges alkalom

A Magyar Egészségügy Napján 1992 óta az egészségügyi dolgozók előtt tiszteleg az ország. Az elmúlt időszakban biztos, hogy mindenki sokkal jobban érezte az ő munkájuk fontosságát és súlyát, mint bármikor korábban. 2020. július elsején Semmelweis Ignác szülőházában (ma a nevét viselő Orvostörténeti Múzeumnak ad otthont) két tudós, két elhivatott gyógyító leszármazottjai együtt emlékeztek elődeikre, a magyar egészségügy legendás alakjaira: dr. Hüttl Tivadar, Semmelweis Ignác ükunokája, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika adjunktusa és ifj. dr. Béres József, a feltaláló fia, a Béres Gyógyszergyár elnöke. Ünnepi beszédükben tudós felmenőik életpályáját, azok hasonlóságait idézték fel: korukat megelőző tudományos szemléletüket, az őket kinevető korabeli orvostársadalommal, az előítéletekkel vívott szélmalomharcukat és megalkuvást nem ismerő kitartásukat. Különböző tudományterületekről indultak, és mindketten örök értéket teremtő feltalálókká váltak az egészségügyben. Felfedezéseik milliók egészségét, életminőségét befolyásolták és befolyásolják ma is.

Az örökség

A modern orvostudomány rohamos fejlődése mellett már néhány évtized is messzi múltnak tűnhet, és az állandó újításban hajlamosak vagyunk elfeledkezni elődeink tanításairól. Pedig majd kétszáz évvel Semmelweis Ignác, és majd fél évszázaddal Béres József felfedezései után azt jelenthetjük ki, hogy találmányaik és szellemi örökségük manapság még aktuálisabbak, mint valaha voltak. 2020 előtt nem gondolhatta senki, hogy hamarosan milyen jelentős hangsúlyt kap életünkben az egészségvédelem. A járványtól való félelem a figyelem középpontjába terelte a kézmosás, a fertőtlenítés, az immunrendszer karbantartásának fontosságát.

A szükségszerűség rávezet minket, hogy legyintés helyett kellően odafigyeljünk, és egészségtudatosak legyünk. Néha bizony egy váratlan esemény kell ahhoz, hogy rádöbbenjünk, milyen értékes és időtálló örökségek birtokában vagyunk, melyek ismerete, alkalmazása nem csupán önmagáért való dicsőség, hanem mindannyiunk jól felfogott egyéni érdeke is.

Béres Egészség magazin – 2020. Ősz/Téli szám Szöveg: Béres Klára, Szabó Emese
Fotó: Archív, Getty Images

A 2020-ban bemutatott A feltaláló című filmben id. dr. Béres Józsefet alakító Gáspár Tibor elnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat a Magyar Mozgókép Fesztiválon.

A fesztivál június 26-án megrendezett balatonfüredi díjátadó gáláján összesen 20 kategóriában adták át a Magyar Mozgókép Díjakat. A rangos eseményen Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos is részt vett.

Míg a legjobb női főszereplőnek járó díjat Hámori Ildikó vehette át, a legjobb férfi főszereplőnek Gáspár Tibort választották a Béres József életéről szóló, Gyöngyössy Bence által rendezett A feltaláló című filmben nyújtott alakításáért.

Az örök érvényű üzenetekkel szolgáló egész estés mozifilm id. dr. Béres József életének drámai küzdelmét, a legendás készítmény megszületésének történetét mutatja be a hatvanas-hetvenes években. A Jászai Mari-díjas színész szerint A feltaláló története ma is aktuális, hiszen a kreatív elméknek, a más utakat járóknak mindig meg kellett küzdeniük a hatalommal, a hivatalokkal, némelyeknek még a saját családjukkal is, hogy elérjék álmaikat, megvalósítsák céljaikat. „Mindig harcolni kell az igazunkért, így tette ezt Béres József is” – mondta egy korábbi nyilatkozatában Gáspár Tibor, akinek ezúton is gratulálunk az elismeréshez.

Ebből az alkalomból az elkövetkező napokban, néhány moziban újra elérhető A feltaláló című film. Budapesten a Kino Café Moziban július 2., 4., 5., és július 7-én 18:15 órától, az Art+Cinemában július elsején és július 4-én 18:00 órától vetítik. Emellett online is elérhető a Netflix kínálatában, valamint angol felirattal a Pannonia Entertaiment filmkölcsönzőjében.

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) versenypályázatot hirdetett KINCS Smart Family Nagydíj 2021 elnevezéssel, melynek egyik zsűritagja vállalatunk innovációs és portfóliómenedzsment igazgatója, Béres Marcell.

Az egyedülálló kezdeményezés célja, hogy minél több olyan magyar innováció jöjjön létre, amely megkönnyíti a családok életét, és hozzájárul az okos családi megoldások alkalmazásához.

„Az én személyes példamondatom az, hogy az igazi tradíció nem a hamu imádata, hanem a láng életben tartása, és ehhez kapcsolódóan a startupoknak társadalmi szinten nagyon fontos küldetése, hogy apró szikrákat gyújtsanak, és a mi feladatunk pedig, akár ezzel a versennyel is az, hogy ezekből a szikrákból, a rá érdemes szikrákból lángok lehessenek.” – fejti ki Béres Marcell, a napokban a versenypályázattal kapcsolatban közzétett kisfilmben.

A verseny keretében hat kategóriában keresik a leginnovatívabb vállalkozásokat. Pályázatot nyújthat be bármely olyan, magyarországi székhellyel rendelkező egyéni vállalkozó, mikro-, kis- és középvállalkozás, amely már túl van a piacra lépés fázisán, vagy legalább prototípussal rendelkezik.

A jelentkezéseket 2021. augusztus 15-ig várják (a pályázatok leadásának határideje meghosszabbítva 2021. szeptember 15-ig). A pályázatok elbírálása több lépcsőben történik, a döntőbe jutottak közül 2021 november elején a zsűri választja ki azokat, akiket érdemesnek talál a díjazásra.

Még több információ a versenyről a smartfamily.hu oldalon.

Nyitókép: KINCS, Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért

A 2021. tavasz-nyári Béres Egészség magazinunk rejtvényének helyes megfejtői között kisorsoltuk a 10 db Béres-ajándékcsomagot.

Magazinunk rejtvényéhez kapcsolódóan ismét több ezer helyes megfejtés érkezett hozzánk az elmúlt néhány hónapban mind postai úton, mind e-mailben. A napokban lezajlott sorsolás során kiderült, hogy ebben a félévben kik a szerencsés nyerteseink.

Béres-ajándékcsomagot nyert:

 Az ajándékcsomag tartalma:

Köszönjük minden kedves olvasónknak a részvételt, az elismerő és kedves szavakat, a szerencsés beküldőknek pedig szívből gratulálunk! Játsszanak velünk továbbra is!

A tavasz a testi-lelki megújulás ideje. Mikor beköszöntenek az első melegebb napok, még azok is rászánják magukat a szabadtéri sportolásra, akik az előző hónapokban nem szívesen mozdultak ki otthonról. Ám nem árt, ha közben néhány fontos dologra is odafigyelünk!

Az elmúlt év bezártsága után még nagyobb szükségünk van arra, hogy végre önfeledten, a szabad ég alatt sportoljunk, hiszen a rendszeres mozgás hiánya a teljes szervezetünket megviseli. Korántsem csupán a testsúlyunkról van szó; csökkenhet a szív és az érrendszer teljesítőképessége, de még szellemileg is lelassulunk, ha egész nap az íróasztalnál vagy az autóban ülünk. Ráadásul az ülőmunkát végzők gerince és ízületei, különösen a derék és a csípő tájékán általában rosszabb állapotban vannak, mint azoké, akik rendszeresen, de nem túlzott intenzitással sportolnak – mondja szakértőnk, Takács Kinga mozgásterapeuta, a Movement Clinic alapítója. A mozgás segíti a csontok és az izmok anyagcseréjét, vagyis csökkenti az életkor előrehaladtával fellépő csonttömeg-vesztés kockázatát és mértékét. A tónusos, jó formában levő izomzat pedig összetartja az ízületeket, így csökkenti azok sérülésének a kockázatát. Az ízületek megfelelő működésének az egyik legfontosabb eszköze a rendszeres, az edzettségi állapotunknak megfelelő terheléssel végzett mozgás.

Minden helyzetben végezhető mozgásformák

A nyár előtti fogyókúrák lendületében sokszor megfeledkezünk arról, hogy a mozgás ne kötelezettség legyen, hanem elsősorban örömforrás. Pedig hosszú távon csak úgy fog a rendszeres sport beépülni az életünkbe, ha nemcsak az általa elért eredményeknek tudunk örülni, hanem maga a mozgás is örömet okoz.

Az is fontos, hogy a kiválasztott mozgásforma a mostani, gyakran korlátozott körülmények között is elérhető legyen. A séta, a kirándulás, túrázás, de akár a kerékpározás mind ilyenek, ráadásul bárhol és bármikor – még a legszigorúbb korlátozások idején is gyakorolhatók. A természetes, könnyű aerob mozgások egyszerre tartják karban a szívünket, az érrendszerünket és az ízületeinket, fejlesztik az izmainkat, és még abban is segíthetnek bennünket, hogy a felesleges kilóinktól megszabaduljunk. Jó tudni, hogy ezek nem jelentenek túlzott megerőltetést.

Ugyanis – különösen nagy túlsúly esetén – a futás meglehetősen komoly terhelést ró az ízületekre. A rendszeres sportolást érdemes tehát inkább az ízületkímélőbb gyaloglással, kirándulással kezdeni – javasolja a szakértő.

A szabadban töltött időnek van még egy óriási értéke: karbantartja a lelkünket is. A fizikai aktivitás már önmagában is az egyik legjobb ellenszere a lehangoltságnak, és ha mindezt a kitavaszodó természetben, a friss levegőn végezhetjük, az sokszoros erővel hat.

A fokozatosság védi ízületeinket

Néhány dologra azonban érdemes figyelni annak érdekében, hogy elkerüljük a sérüléseket, és felpezsdítsen, energiával töltsön fel minden aktivitásunk.

Az első szabály: csak fokozatosan terheljük magunkat! Az a jó, amikor kellemesen elfáradunk sport közben, és nem az, ha kellemetlenül kifulladunk. Sportolás előtt alaposan melegítsünk be, az edzés végeztével pedig végezzünk el néhány nyújtó gyakorlatot. Így nemcsak a megfeszített izmoknak segítünk ellazulni, megnyúlni, de tapasztalni fogjuk, hogy igen jól is esik.

A fokozatosság az ízületeink védelmét is szolgálja, hiszen így kisebb az esélye annak, hogy túlerőltetjük őket.

Ha többet is megtudna az aktív életmódról, keresse fel a beresmozgas.hu oldalt!

Béres Egészség magazin – 2021. Tavasz/Nyár
Fotó: Getty Images

Egy világszintű járvány rengeteg kárt okozhat az emberiségnek. Ám az is megmutatkozik ilyenkor, mi az, ami igazán fontos az életben. Lássuk, mit köszönhetünk mentális szempontból a koronavírusnak!

A mögöttünk álló közel egy év mindannyiunk számára rendkívül nehéz volt, de a legfontosabb dolgokra is rávilágított. Megtanultunk hálásnak lenni azért, amink van, megértettük, milyen óriási értéket jelentenek emberi kapcsolataink, a családunk, a barátaink, az ismerőseink, a munkatársaink. Igen, megtanultuk tisztelni az életet, megértettük, hogy valóban a legfontosabb a szeretet, egymás kölcsönös megbecsülése, támogatása. Merthogy igen-igen nagy erő van abban, hogy összetartozunk.

Nem vagyunk egyedül

Rengetegen szenvedünk attól, hogy a pandémia miatt erősen beszűkültek közösségi kapcsolataink. Mégis, ez bizonyos esetekben új utakat nyitott meg előttünk. Sokan észrevették, hogy egy közelükben élő idős, beteg ember támogatásra szorul, s szeretettel vállalkoztak például arra, hogy főtt ételt, gyümölcsöt vigyenek neki. Sokan segítettek a szomszédjuknak, amikor tudták, nincs elérhető rokona, akire számíthatna. A messzebb élő hozzátartozók, barátok a járvány alatt telefonon vagy online keresték szeretteiket – és sokan gyakrabban tették ezt, mint „békeidőben”. Ezek a kapcsolatok emiatt megerősödhettek, felértékelődhettek. Nincsenek kevesen azok sem, akik most ébredtek rá arra, hogy az online találkozásokra az idősebbek is nyitottak, és egyre többen élnek az ilyen lehetőségekkel. Mivel a járvány idején sok dolog átköltözött az online térbe, rengeteg programot, workshopot és tanfolyamot lehetett ajánlani a korosabb rokonoknak is. Ezeket mind lehet folytatni, legyen az akár kézműves foglalkozás, akár nyelvtanulás.

Másokra is tudunk vigyázni

Nemcsak magunkért vagyunk felelősek, másokra is vigyáznunk kell, és most alaposan megtanultunk sok olyan módszert, amit hatékonyan alkalmazhatunk a vészhelyzet után is. Ezután is figyeljünk majd arra, hogy társaságba csak egészségesen menjünk, barátainkat csak így látogassuk, prüszkölve és szipogva ne menjünk át a szülőkhöz, nagyszülőkhöz. Ne felejtsük el azt se, hogy általánosságban is jobban figyeljünk a higiéniára. A távolságtartás, a maszkviselés, a kézfertőtlenítés hatékonyságát egyértelműen jelzi az, hogy az idei influenzaszezon lényegében elmaradt, és sokkal kevesebben szenvedtek a szokásos légúti fertőzésekben is.

Ha a higiéniai szabályok betartására és az immunrendszerünk támogatására a jövőben is figyelünk, biztos, hogy a megbetegedéseket is könnyebben korlátok közé szoríthatjuk.

A pandémia miatt ráébredtünk az oltások fontosságára is. Jó jel, hogy tavaly az influenza elleni védőoltást szép számmal kérték olyanok is, akik korábban ezt nem tartották fontosnak.

Béres Egészség magazin – 2021. tavasz/nyári szám
Fotó: Getty Images

Május 12-én a Vatikánban Vörös Győző magyar ókorkutatót a Pápai Akadémiák Aranyérmével tüntették ki. A rangos elismerést a professzor a Machaeruson végzett régészeti ásatásaiért érdemelte ki, amelyet az Edizioni Terra Santa három kötetben mutat be.

Machaerus hegye a Szentföldön található, a Holt-tenger keleti oldalán, Jordániában. Bibliai helyszín, a valaha itt álló heródesi palotában lejtette végzetes táncát Salome, s történt keresztelő Szent János fővétele.

Fotó: Vörös Győző

Számunkra is különösen nagy öröm és büszkeség a rendkívüli elismerés, hiszen Vörös Győző jordániai ásatásait a kezdetétől fogva, immáron 12 éve támogatja a Béres Alapítvány, ily módon folyamatában követhettük, az elejétől mostanáig részesei lehettünk a feltárásoknak.

Ezúton is nagy szeretettel gratulálunk professzor úrnak a rangos elismeréshez!

Forrás: magyarkurir.hu
Nyitókép: Lambert Attila

Szép, finom és könnyű bevenni. Tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal, rostokkal, a végeredmény mégsem egy tabletta, hanem inkább egy finom cukorkára emlékeztető termék: ilyen a jó gumivitamin. De mit lehet még tudni róla?

1. Miből készül?

A gumivitamin alapját olyan hagyományos összetevők adják, mint a zselatin, a cukor és a keményítő.

2. Mitől édes?

Színezékek és aromaanyagok fokozzák a vitaminok élvezeti értékét – a Béres mindegyik kiválasztásánál törekszik arra, hogy természetes eredetű anyagokat használjon. Még feketerépa-kivonatot is alkalmazunk!

A Béres gumitabletta édeskés, pedig cukormentes: laktózt, vagyis tejcukrot sem tartalmaz. Ízét a maltitol, ez a természetben is előforduló édesítőszer adja, amelyet kukoricából állítanak elő, és mellékíz nélkül biztosít kellemes hatást, miközben nem járul hozzá a fogszuvasodáshoz.

De vajon melyek a Béres Actival Gumivitamin legnépszerűbb ízei? Eláruljuk: a málna és a narancs.

3. Gluténérzékenyek is fogyaszthatják?

A gumivitaminok gluténmentesek: formázásához csupán kukoricakeményítőt használunk.

4. Még egy pozitívum

A Béres Actival és VitaKid gumivitaminok vízben oldható élelmi rostot is tartalmaznak, amely az emésztőrendszerünk egészségére van jótékony hatással.

5. Így készül pontosan

A lényeget, vagyis a vitaminokat és egyéb hatóanyagokat tartalmazó oldatot csak a harmadik lépésben adjuk hozzá a termékhez, először a zselatin duzzasztása, majd a maltitol szirup besűrítése következik. Jöhetnek a színezékek, aromák, majd a formába öntés.

6. Külön fényezést kapnak!

A gumivitaminok nem véletlenül olyan tetszetősek: négy-öt napos szárítás után külön fényezési fázisban szépítjük ezeket.

7. Ellenőrzött minőség

A Béres Gyógyszergyárban külön, erre a célra felszerelt laboratóriumokban készülnek a vitaminok – folyamatosan vizsgáljuk a minőségüket. Így kerülhet a polcokra olyan készítmény, amely tökéletesen megfelel az összes követelménynek.

Béres Egészség magazin – 2021. tavasz/nyári szám
Fotó: Shutterstock.com

„Csak azt tudnám minél többekkel megértetni: sokkal könnyebb az egészségünket megvédeni, mint betegségből felépülni” – lássuk be, id. dr. Béres József prevencióról vallott nézete a világjárvány sújtotta hónapokban aktuálisabb, mint valaha! Igen, sokan az elmúlt egy esztendőben eszméltek rá, hogy életünk legnagyobb kincse az egészségünk, amelyet érdemes féltve óvni, és minél tovább megőrizni. Ehhez számos dologra kell figyelnünk: immunrendszerünk támogatására, arra, hogy kerüljük a folyamatos stresszt, és még folytathatnánk a felsorolást. Tesztünkkel próbára tehetjük önmagunkat, kideríthetjük, mennyit tudunk az egészségtudatos életmódról. Közben persze játékos formában bővíthetjük tudásunkat is, hiszen a válaszokban rejlő információk segítségével jobban megérthetjük szervezetünk csodálatos működését, és akár a mindennapokban is alkalmazható tudásra tehetünk szert.

Új szokásokat alakíthatunk ki, melyek jótékony hatással lesznek a testi, illetve lelki egészségünkre – érdemes megtartani ezeket a pandémia utáni időszakban is!

Lépés 1 of 11

Egészségtudatosság-kvíz

Töltse ki tesztünket, és derítse ki, mennyit tud az egészségtudatos életmódról!

Nyitókép: Shutterstock.com

Új támogatót köszönthet soraiban a Magyar Öttusa Szövetség: hétfőn a Magyar Sportok Házában egy évre szóló szponzori szerződést írt alá Bretz Gyula, a MÖSZ elnöke, valamint Major Ferenc, gyógyszergyárunk vezérigazgatója.

„A minőség nem csak egy szó, hanem elköteleződés, hogy tökéleteset alkossunk” – így hangzik cégünk egyik jelmondata, amely a jövőben támogatóként áll a magyar öttusasport mellé. A hétfőn megkötött szponzori szerződés értelmében a Béres Gyógyszergyár Zrt. termékszolgáltatással segíti a versenyzők felkészülését.

Az együttműködés szerint 40 utánpótláskorú és felnőtt versenyző jut a cégünk által forgalmazott vitaminokat tartalmazó étrend-kiegészítőkhöz, valamint az idén már Béres Magyar Kupa-futam néven zajló versenysorozatunk dobogósai gyógyszeripari vállalatunk ajándékcsomagjait vehetik át az eredményhirdetés során.

„Csoda, hogy eddig nem találtunk egymásra, hiszen mindkét cég hagyományos magyar értékeket képvisel, tiszteli, fenntartja a tradíciókat úgy, hogy közben állandó innováción is keresztül megy annak érdekében, hogy a kor követelményeinek megfelelhessen. A gondolkodásmódunk, a filozófiánk közös, ahogyan a sikerbe vetett hitünk is” – fogalmazott a megállapodással kapcsolatosan Bretz Gyula, a Magyar Öttusa Szövetség elnöke, aki hangsúlyozta: a Béres cég támogatása nagyban hozzájárul majd a sportolóink felkészüléséhez.

Magyar Öttusa Szövetség - Béres Gyógyszergyár Zrt.
Fotó: Buza Virág

„Az egészségmegőrzés piacvezetőjeként, az egészségvédelemért elhivatottan dolgozó magyar vállalatként erkölcsi kötelességünknek érezzük a magyar sport támogatását és örülünk annak, hogy partneri együttműködést kötöttünk a Magyar Öttusa Szövetséggel. Fontosnak tartjuk, hogy odafigyeljünk hagyományainkra, értékeinkre, és támogassuk a magyar sportolók, jelen esetben öttusázóink egészségét, valamint a versenyekre való sikeres felkészülést.” – mondta Major Ferenc, a Béres Gyógyszergyár vezérigazgatója, és hozzátette: „Az átadott készítményeink a legmodernebb tudományos ismereteknek megfelelőek, ugyanakkor teljesen biztonságosak.”

Nyitókép: Buza Virág

Új támogatót köszönthet soraiban a Magyar Öttusa Szövetség: hétfőn a Magyar Sportok Házában egy évre szóló szponzori szerződést írt alá Bretz Gyula, a MÖSZ elnöke, valamint Major Ferenc, a Béres Gyógyszergyár Zrt. vezérigazgatója.

„A minőség nem csak egy szó, hanem elköteleződés, hogy tökéleteset alkossunk” – így hangzik az egyik jelmondata a dr. Béres József által alapított Béres Gyógyszergyár Zrt.-nek, amely a jövőben támogatóként áll a magyar öttusasport mellé, a hétfőn megkötött szponzori szerződés értelmében a gyógyszeripari cég termékszolgáltatással segíti versenyzőink felkészülését a jövőben.

Az együttműködés szerint 40 utánpótláskorú és felnőtt versenyző jut a Béres cég által forgalmazott vitaminokat tartalmazó étrend-kiegészítőkhöz, valamint az idén már Béres Magyar Kupa-futam néven zajló versenysorozatunk dobogósai a gyógyszeripari vállalat ajándékcsomagjait vehetik át az eredményhirdetés során.

Fotó: Buza Virág

„Csoda, hogy eddig nem találtunk egymásra, hiszen mindkét cég hagyományos magyar értékeket képvisel, tiszteli, fenntartja a tradíciókat úgy, hogy közben állandó innováción is keresztül megy annak érdekében, hogy a kor követelményeinek megfelelhessen. A gondolkodásmódunk, a filozófiánk közös, ahogyan a sikerbe vetett hitünk is” – fogalmazott a megállapodással kapcsolatosan Bretz Gyula, a Magyar Öttusa Szövetség elnöke, aki hangsúlyozta: a Béres cég támogatása nagyban hozzájárul majd a sportolóink felkészüléséhez.

„Az egészségmegőrzés piacvezetőjeként, az egészségvédelemért elhivatottan dolgozó magyar vállalatként erkölcsi kötelességünknek érezzük a magyar sport támogatását és örülünk annak, hogy partneri együttműködést kötöttünk a Magyar Öttusa Szövetséggel. Fontosnak tartjuk, hogy odafigyeljünk hagyományainkra, értékeinkre, és támogassuk a magyar sportolók, jelen esetben öttusázóink egészségét, valamint a versenyekre való sikeres felkészülést.” – mondta Major Ferenc, a Béres Gyógyszergyár vezérigazgatója, és hozzátette: „Az átadott készítményeink a legmodernebb tudományos ismereteknek megfelelőek, ugyanakkor teljesen biztonságosak.”

Nyitókép: Buza Virág

Félelem, korlátozások, bezártság: nem könnyű időszakot éltünk meg a közelmúltban. Ám hozott ez a helyzet jó szokásokat is, olyanokat, amelyeket érdemes volna megtartani.

A COVID-19 vírus terjedése sokunkat ráébresztett arra, hogy az egészségünk hatalmas érték, megőrzése mindennél fontosabb. Azt is megtanultuk, hogy mi magunk milyen sokat tehetünk ezért. Moshatunk kezet, fertőtleníthetjük a környezetünket, viselhetünk maszkot és edzhetjük a szervezetünket sporttal, helyes táplálkozással, az immunrendszer támogatásával. Megtanultuk, mint a jó diák az iskolában az összefüggéseket: ha vigyázunk magunkra, ha szervezetünk erős, és immunrendszerünk is megfelelően teszi a dolgát, nagyobb esélyünk van arra, hogy átvészeljük a nehezebb időszakokat.

Tudatosság és jó szokások

„Általánosságban azt figyelhettük meg, hogy a pandémia második hullámában már sokkal tudatosabban viselkedtünk, megtanultuk, hogy strukturált napirendre és új szokásokra van szükségünk. Rájöttünk arra, hogy egyszerű dolgok bevezetésével lényegesen biztonságosabbá tehetjük az életünket” – mondja Faludi Viktória tanácsadó szakpszichológus, krízisterapeuta és sportkonzultáns. A tél persze önmagában is megnehezítette a dolgokat, hiszen rövidebbek a nappalok, kevesebb a napsütéses órák száma, ami egyébként is kedvez a lehangolt állapotnak. Ilyenkor az emberek fokozottabban vágynak arra, hogy együtt lehessenek. Erre a járvány miatt ugyan lényegesen kevesebb volt az alkalom, de azért számos lehetőség kínálkozott, és láttuk, hogy nagyon sokan ki is használták ezeket. Rengetegen találkoztak szeretteikkel, barátaikkal a szabadban, jobban odafigyelve a távolságtartásra és a higiéniára. Speciális szabályokat alakítottak ki, amiben segített mindaz, amit az első hullámban már megtanultak. A szokások változását jól észleljük, ha körülnézünk a parkokban, városszéli erdőkben.

„Látványos, hogy a túrautakon milyen sokakkal találkozunk. Azok is gyalogolni kezdtek, akiknek ez nem volt szokásuk, nincs a túrázásban gyakorlatuk. Most ők is felkerekednek egy-egy sétára, kirándulásra, hiszen így van lehetőségük mozogni, másokkal találkozni, beszélgetni. Jó lenne, ha ez a szokás a járvány után is sokaknál megmaradna, hiszen rengeteg előnye van” – mondja a pszichológus.

Több sport, minőségi ételek, empátia

Ez tehát az egyik pozitív hatás: többen és többet sportolnak azért, hogy ellensúlyozzák az ülőmunkát vagy éppen a bezártságot. Megváltoztak a mozgás tipikus helyszínei is. Mivel nem járhattunk edzőterembe vagy épp zárt pályára mondjuk focizni, más megoldásokat kellett keresnünk. Többen sportolnak a szabad levegőn, mint valaha, de ugyanez igaz az otthoni tornára, jógára is.

Van is mit lemozogni, hiszen a kényszerű bezártsággal sokan a korábbinál több kalóriát visznek be a szervezetükbe: van idő nassolni. Ez azonban figyelmeztető erővel is hatott: egyre többen igyekeznek odafigyelni az étkezésükre. Kerüljük a szupermarketeket, sokan rendelünk házhoz kistermelői, szezonális termékeket.

Már csak azért is, mert megértettük: egészség tekintetében még mindig nem találtak ki jobbat a megelőzésnél. Immunrendszerünknek pedig szüksége van minőségi „üzemanyagra” ahhoz, hogy jól dolgozzon.

De nemcsak a fizikumunkat érintően adódtak pozitív hozadékok. A kötelező távolságtartásban felértékelődtek az emberi kapcsolatok, a rokoni, baráti szálak, az empátia. A bajban közösségek, összefogások formálódtak, azok is megkérdezik a másiktól, mit segíthetnek, akik addig nem tették.

Előnyükre változtak a higiéniai szokásaink, most végre betartjuk az oly sokszor hallott tanácsokat. Hosszan mosunk kezet, változott a zsebkendőhasználatunk, nem puszilkodunk távoli ismerősökkel.

Belaktuk az online teret: ki főz, ki sportol a képernyő segítségével, és persze dolgozunk, tanulunk így – ami esetenként kényelmesebb, mint a mindennapi bejárás volt.

Velünk maradnak?

Nagy kérdés, hogy azok az új szokások, felismerések, amelyek előnyünkre váltak, a jövőben is megmaradnak-e. Jó lenne! Olyan egyszerű és nagyszerű, egyértelmű és szükséges, amit megtanultunk! Többet kell figyelnünk magunkra és másokra: mozogjunk minél többet, táplálkozzunk változatosan, odafigyelően, támogassuk minden módon immunrendszerünket, hogy az megvédhessen minket a környezetünk kihívásaitól. Maradjunk egészségtudatosak, vagyis tudatosan vigyázzunk egészségünkre, és a magunké mellett ugyanúgy óvjuk a másokét is. Segítsük, támogassuk, becsüljük meg egymást!

Béres Egészség magazin – 2021. tavasz/nyári szám
Fotó: Getty Images

Hurrá, kitört a tavasz! Csakhogy az időjárás változékony ilyenkor, így a frontra érzékenyek kevésbé örülnek…

Hol boldogok vagyunk, mert úgy érezzük, visszavonhatatlanul itt a tavasz, hol szomorkodunk, mert esik a hó. Szinte el sem hisszük. Ezekre az átmeneti hónapokra mindig is jellemző volt a változékony időjárás, de mostanában különösen sokszor szélsőséges a helyzet. Az egyre gyakoribb időjárási frontok típusuktól függően sokunknál panaszokat válthatnak ki, például reumatikus vagy ízületi fájdalmakat, fejfájást, migrént.

Hidegfrontra érzékeny? Ezt tapasztalhatja:

A hidegfront gyakrabban köthető össze a reumatikus panaszok erősödésével, és a fájdalom jellemzően a front elvonulása után jelentkezik, amikor a légnyomás emelkedik, a hőmérséklet pedig a páratartalommal együtt csökken.

Melegfrontra érzékeny? Ezt tapasztalhatja:

Melegfront esetében jellemzően a front előtt jelentkeznek panaszok az arra érzékenyeknél. A fejfájás, esetleg a migrén a csökkenő légnyomással, a növekvő páratartalommal és az emelkedő hőmérséklettel hozható kapcsolatba.

A megoldás: tartós életmódváltás

Napi megfelelő folyadékbevitellel (1,5-2 liter), rendszeresen végzett testmozgással és kiegyensúlyozott étkezéssel kivédhetjük a fronthatások okozta fejfájást. Fogyasszunk minél több C-vitaminban, magnéziumban és káliumban gazdag ételt!

+1 tipp

Ha a fentiek ellenére sem mérséklődne a fájdalom, ajánlott paracetamolt tartalmazó, általában vény nélkül is kapható készítményekhez fordulni, amelyek nemcsak fejfájás és migrén esetén, de reumatikus panaszok, sőt fogfájás csillapítására is használhatók.

Bizony, vannak dolgok, amiket nem tudunk befolyásolni – ilyen az időjárás is. Azért azonban nagyon is tehetünk, hogy a hatásait ellensúlyozzuk. Nem muszáj együtt élni a fejfájással és egyéb tünetekkel, hiszen ma már van hatékony megoldás ezek ellen. Éljünk velük!

Ha többet is megtudna a frontok hatásairól, keresse fel a beresmozgas.hu oldalt!

Béres Egészség magazin – 2021. tavasz/nyári szám
Fotó: Getty Images

A Béres társadalomért vállalt felelősségteljes segítő munkája a vállalat megalakulásától fogva folyamatos és a mostani, lassan egy éve tartó, embert próbáló időszakban még fontosabbá vált.

Az elmúlt időszakban az eddigieket jóval felülmúló mennyiségű, összesen 223 ezer üveg Béres Cseppel segítették a leginkább segítségre szorulókat: a járvány ellen a frontvonalban küzdőket, a veszélyeztetett idős embereket, a pedagógusokat, daganatos betegeket, nyugdíjasokat.

Újabb adományukkal a Budai Irgalmasrendi Kórház COVID-osztályának több mint száz dolgozóját támogatták, akiknek – ahogy mindannyiunknak -, egyre több energiára, hitre és erőre van szükségük mindennapos, megpróbáltatásokkal teli munkájuk során.

Adomány - Budai Irgalmasrendi Kórház Covid-osztály
Fotó: Mády Judit

A segítség 2021. március 29-én érkezett meg a kórházba: dr. Béres József és Béres Klára személyesen adták át a mintegy 700 ezer forint értékű termékadományt dr. Reiter József főigazgatónak és az osztály dolgozóinak.

Az adománnyal a COVID-osztály minden dolgozóját egy hónapra elegendő készítménnyel támogatják.

Nyitókép: Mády Judit
A BÉRES CSEPP ÉS BÉRES CSEPP EXTRA BELSŐLEGES OLDATOS CSEPPEK VÉNY NÉLKÜL KAPHATÓ ROBORÁLÓ GYÓGYSZEREK.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A Béres társadalomért vállalt felelősségteljes segítő munkája a vállalat megalakulásától fogva folyamatos és a mostani, lassan egy éve tartó, embert próbáló időszakban még fontosabbá vált.

Az elmúlt időszakban az eddigieket jóval felülmúló mennyiségű, összesen 223 ezer üveg Béres Cseppel segítettük a leginkább segítségre szorulókat: a járvány ellen a frontvonalban küzdőket, a veszélyeztetett idős embereket, a pedagógusokat, daganatos betegeket, nyugdíjasokat.

Újabb adományunkkal a Budai Irgalmasrendi Kórház COVID-osztályának több mint száz dolgozóját támogattuk, akiknek – ahogy mindannyiunknak -, egyre több energiára, hitre és erőre van szükségük mindennapos, megpróbáltatásokkal teli munkájuk során.

Fotó: Mády Judit

A segítség 2021. március 29-én érkezett meg a kórházba: dr. Béres József és Béres Klára személyesen adták át a mintegy 700 ezer forint értékű termékadományt dr. Reiter József főigazgatónak és az osztály dolgozóinak.

adomány - Budai Irgalmasrendi Kórház
Dr. Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke és dr. Reiter József, a Budai Irgalmasrendi Kórház főigazgatója. A fotót készítette: Mády Judit

Az adománnyal a COVID-osztály minden dolgozóját egy hónapra elegendő készítménnyel támogatjuk.

Nyitókép: Mády Judit
A BÉRES CSEPP ÉS BÉRES CSEPP EXTRA BELSŐLEGES OLDATOS CSEPPEK VÉNY NÉLKÜL KAPHATÓ ROBORÁLÓ GYÓGYSZEREK.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A D-vitaminra az utóbbi időben egyre növekvő figyelem irányul. Nem véletlen, hiszen ezernyi jótékony hatása van a szervezetünkre.

Mindenütt ott van

A D-vitaminnak kivételes jelentősége van, sok egyéb mellett szerepet játszik a sejtek osztódásában, és az immunrendszer megfelelő működéséhez is hozzájárul – magyarázza dr. Gosztola Petra belgyógyász. Ezeken túl számos más élettani folyamatban nélkülözhetetlen: mivel segíti a kalcium és a foszfor megfelelő hasznosulását, az egészséges csontozat és a fogak fenntartását is támogatja, sőt még az izomfunkciók normál működésében is van szerepe. Szinte minden sejtben kifejti a hatását, éppen ezért elengedhetetlen, hogy folyamatosan jelen legyen szervezetünkben.

„Napfényvitaminnak” is nevezik

A vitaminok közül egyedüliként képes arra, hogy a bőrünkben is keletkezzen – a folyamat a napfény hatására veszi kezdetét.

Nem csak vitamin!

A D-vitamin nemcsak azért páratlan, mert a napfény, pontosabban az UV-B sugárzás hatására a bőrünk is elő tudja állítani, hanem azért is, mert ezután a szervezetünk képes a kalcitriol nevezetű hormonná alakítani. Ez a folyamat a májban és a vesében játszódik le egy-egy, hidroxilációnak nevezett lépésben. Kedvező élettani hatásait a D-vitamin főképp ezen a hormonon, a kalcitriolon keresztül fejti ki. Tehát a D-vitamin valójában egy vitaminnak nevezett hormonelőanyag.

Mennyi az elég?

Egy átlagos, egészséges felnőtt napi D-vitamin-szükséglete minimum 600 NE.

Pillanatnyilag mennyi van belőle?

A szervezet D-vitamin-ellátottságát a D-vitamin-raktárként szolgáló 25OHD (ejtsd: 25 hidroxi D-vitamin) tükrözi a legjobban. A 25OHD a szájon át bevitt D3-vitaminból a májban képződik, és utána hetekig jelen van a vérkeringésben. A 25OHD szintje a vérben mérhető.

Elraktározzuk

Mivel zsírban oldódó vitamin, szervezetünk képes nagyobb mértékben raktározni belőle, de ez is mindössze két-három hónapra elegendő.

Kifogyhatunk belőle

Tél végére, tavasz elejére a tartalékaink többnyire sajnos kimerülnek, mivel novembertől februárig elhanyagolhatóan kevés képződik a szervezetünkben, étrendünk pedig csak a szükséges mennyiség töredékét, mintegy 80 NE mennyiséget tartalmaz.

Az Országos Táplálkozási és Tápláltsági Állapot Vizsgálat 2014-es adatai szerint ötből négy magyar felnőtt a naponta ajánlott beviteli mennyiség 70 százalékánál is kevesebb D-vitaminhoz jut hozzá.

Pedig megvédhet

Hatvanéves kor felett a csonttörések legnagyobb kockázatát az elesések jelentik. Jó, ha tudjuk, hogy a D-vitamin hozzájárul az egyensúlyzavar és az izomgyengeség okozta esésveszély kockázatának csökkenéséhez. Ez a kedvező hatás a minimum 600 NE egységnél kicsivel több, azaz 800 NE D-vitamin – valamennyi forrásból származó – bevitelével érhető el.

Ha többet is megtudna a D-vitaminról, keresse fel a beresmozgas.hu oldalt!

Béres Egészség magazin – 2021. tavasz/nyári szám
Fotó: Getty Images

Az emberi szervezet csodálatos egységként működik. Nehezen felfogható, hogy milyen teremtő erő hozta létre ezt a bonyolultságával együtt is lenyűgöző alkotást. Az életünk, az egészségünk egy valóságos csoda.

Hogy mekkora csoda, azt akkor érezzük igazán, amikor elveszítjük, amikor betegek vagyunk. Az egészség nem más, mint egy finoman hangolt egyensúlyi állapot a biokémia és a fizika törvényeinek kérlelhetetlen világában. A szervezetünkben zajló, az életet biztosító molekuláris kölcsönhatások nagyon szigorú kémiai és fizikai rend szerint működnek. Ennek a szigorú belső rendnek az alapja az állandóság: például állandó testhőmérséklet, állandó víztartalom, sav-bázis egyensúly, és a sor még folytatható. Ez az állandóság biztosítja szervezetünk sejtjei számára az optimális működésükhöz, az egészséges élettani folyamatokhoz szükséges feltételeket. Persze a testünk hőmérséklete, a szervezetünk víztartalma és a többi paraméter egészséges állapotban is változhatnak, azonban csak igen szűk sávban. A szervezetünkben működő rendszerek egymással rendkívül komplexen, mégis finoman összehangoltan „küzdenek” azért, hogy egészségesek maradjunk. Hiába változnak folyamatosan a külső tényezők, a belső rend, a szervezet állandósága fennmarad. Ezt nevezzük homeosztázisnak.

Belső rendünk, egyensúlyunk fenntartását idegrendszerünk, hormonrendszerünk és immunrendszerünk mechanizmusai biztosítják. Ezek segítenek abban, hogy a különböző, elsősorban a külvilágból érkező behatások ellenére a szervezetünk önálló működése ne szenvedjen kárt. E biológiai „triumvirátus” részeként az immunrendszer felismeri, azonosítja a kártékony idegen molekulákat, sejteket és egyéb organizmusokat (például vírusokat, de a gazdaszervezetben óhatatlanul képződő kóros sejteket is), elkülöníti a szervezet saját anyagait a külvilágból származó nem saját anyagoktól, és amennyiben veszélyt észlel, akkor egy összehangolt immunválasz keretében megsemmisíti, eltávolítja az oda nem való elemeket.

Az immunválasz egyfajta hadjáratnak tekinthető, ami akkor sikeres, ha a veszélyeztető külső (például fertőző mikrobák) és belső (pl. kóros sejtek) tényezőket úgy sikerül kiküszöbölni, hogy közben a szervezetben nem jön létre élettanilag jelentős egyensúlyeltolódás. Magyarán, ha nem lép fel betegség. Immunválaszunk részben velünk született öröklött, részben az életünk során megszerzett sajátosságokat mutat. A károsító tényezőkre rendkívül érzékenyen reagáló immunválasz felismerő, szabályozó valamint végrehajtó szakaszokból áll és memóriával rendelkezik, „emlékezik” a már egyszer felismert „ellenségre”.

Immunrendszerünk tehát egy dinamikusan változó védvonal. Testünk immunválaszra alkalmas sejtjei szétszórtan találhatók a vérben, a nyirokban és máshol, például a csontvelőben, a csecsemőmirigyben, a lépben, a mandulákban, a bélcsatorna nyálkahártyájához kötve vagy a bőrben.

Ez bizony nagyon jó, hogy így van, hiszen bárhol és bármikor „támadhat az ellenség”, amire szervezetünknek késedelem nélkül reagálnia kell. Az immunválaszban az immunrendszer sejtes elemein kívül a sejtek közötti kommunikációt szabályozó molekulák (az úgynevezett citokinek), a komplementrendszerként ismert enzimek és az egyes immunsejtek által termelt ellenanyagok (antitestek, más néven immunglobulinok) is részt vesznek.

Egy egészséges, 70 kg testtömegű ember naponta mintegy három gramm ellenanyagot termel. Ennek a mennyiségnek mintegy kétharmada a légzőrendszer, a tápcsatorna, a húgy- és nemi utak nyálkahártyájának felszínén található, tehát azokon a helyeken, ahol nagy a kórokozók felbukkanásának valószínűsége.

Immunrendszerünk működésében és rendkívül összetett szabályozásában fontos szerepet játszanak a nyomelemek (más néven mikroelemek). Noha ezek az anyagok szervezetünkben csak igen csekély mennyiségben vannak jelen, de létfontosságúak, azaz nélkülük nincs élet.  A testünkben nem képződnek, ezért oda kizárólag csak „kívülről”, a táplálékkal juthatnak be. Megemlíthető például a cink, amely több száz enzim alkotórésze és szükséges az immunrendszer megfelelő működésének fenntartásához, vagy a réz és a mangán, amelyek szintén részt vesznek az immunrendszer működésében, illetve a szelén, amely hozzájárul az immunrendszer megfelelő szabályozásához. Az egészséges szervezet ezeket az életfontosságú elemeket valóban csak nyomokban tartalmazza, és egymáshoz viszonyított arányuk meghatározott. Egy 70 kg testtömegű egészséges ember szervezetében hozzávetőlegesen 2,5 gramm cink, 0,1 gramm réz, illetve 0,01 gramm mangán és szelén található.

Dr. Béres József kutatásai során jutott arra a korát megelőző felfedezésre, hogy a leromló talajban és ezzel összefüggésben a növényekben, majd az állati termékekben a kívánatosnál alacsonyabb a nyomelemtartalom, és az elsők között gondolt arra, hogy ez a hiány a táplálkozási láncon keresztül felboríthatja az emberi szervezet érzékeny belső egyensúlyát. Nem tévedett: jóval később az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat eredményei kimutatták, hogy felnőtt nők esetében a vizsgált mikroelemek táplálkozási bevitele nem érte el az ajánlott mennyiséget, de a felnőtt férfiak 20 százalékának is alacsony a cinkbevitele, illetve 81 százalékuk mangánból sem fogyaszt elegendőt.

Ma már tudjuk, hogy a nyomelemhiány kedvezőtlenül befolyásolja immunrendszerünk működését is. A nyomelemhiány megelőzésére, vagy a hiányos táplálkozás következményeinek kezelésére irányuló megfelelő nyomelempótlás támogatja az immunrendszer működését, a szervezet betegségekkel szembeni ellenálló képességét.

Béres Egészség magazin – 2021. tavasz/nyári szám
Fotó: Getty Images

A mögöttünk álló tél minden bizonnyal hosszúnak fog számítani mindannyiunk életében, de a vírusjárvány miatti kihívásokat, talán már felkészültebben tudtuk fogadni, és mára számos új, jó szokás is beépült a mindennapjainkba. Köztük olyanok, amelyek jót hoztak testi és lelki egészségünk szempontjából. Vajon átmenthetjük ezeket a pandémia utáni időszakra?

Egy veszélyes járványhelyzet bizony megtanítja az embereket a nagyobb tudatosságra: hogyan vigyázzanak testi és lelki egészségükre. A megelőzés, amiről annyit hallunk, most igazán értelmet nyert. Megértettük: a legtöbbet mi magunk tehetjük a teljességért.

Már nem halogatunk

Az elmúlt hónapokban sokakban igény ébredt az iránt, hogy utánaolvassanak az egészségmegőrzés mikéntjének, lehetőségeinek. „Erre tipikus példa a magas vérnyomás. Lépten-nyomon azt hallottuk, hogy a szív- és érrendszeri betegeknél a koronavírus-fertőzés komoly rizikót jelent. Emiatt sokan, akik korábban legyintettek a magas vérnyomásra, elkezdték azt ténylegesen kezeltetni, megfelelő diétát alkalmaztak, és odafigyeltek a mozgásra. Az érintettek próbálkoztak a stresszkezeléssel is” – emeli ki Faludi Viktória tanácsadó szakpszichológus, krízisterapeuta és sportkonzultáns. Hasonló a helyzet a cukorbetegséggel, aminél szintén egyértelművé vált, hogy elhanyagolása komoly következményekkel jár: esendőbbé teszi az embereket a betegségekkel szemben.

Immunrendszer: az egészség itt kezdődik

A legtöbben most döbbentek rá arra, hogy immunrendszerünk mennyire fontos az egészségünk megőrzésében, milyen lényeges támogatni a megfelelő működését. Talán most látszik igazán, mennyire örök érvényű id. dr. Béres József híres mondása:

„Csak azt tudnám minél többekkel megértetni, hogy sokkal könnyebb az egészségünket megvédeni, mint betegségből felépülni.”

Felértékelődött a prevenció, magyarán az, hogy a krónikus betegségek megelőzését egészséges életmóddal, helyes táplálkozással segítsük, továbbá rendszeresen járjunk szűrővizsgálatokra is, hogy a lehető leghamarabb észrevehessük, ha problémánk adódik.

Az vagy, amit megeszel

Különösen a mindig rohanó világban fontos, hogy újra és újra hangsúlyozzuk: egészségünk alapját a helyes táplálkozás adja. Mit, mikor, mennyit? A vírusjárvány ebben is a segítségünkre volt, a testmozgás mellett az emberek a táplálkozásra is elkezdtek jobban figyelni. A rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás a napi rutin része lett, másrészről felértékelődött a vitamin- és ásványianyag-tartalmú étrend-kiegészítők alkalmazása. Ez utóbbiak jelentős segítséget jelentenek akkor, ha táplálkozásunk valamilyen okból kifolyólag nem tudja teljes mértékben biztosítani számunkra mindazokat a tápanyagokat, amelyekre a szervezetünk megfelelő működéséhez szükség van.

Otthon vagy az irodában

Noha rendszerint kényszerből, de széles körben elterjedtté vált az otthoni munkavégzés, a „home office”, a tapasztalatok pedig többnyire pozitívak. „Sok esetben bizonyságot nyert, hogy nem feltétlenül szükséges szoros kontroll ahhoz, hogy a munka gördülékenyen menjen, és vannak olyan munkatársak, akik otthonról hatékonyabban dolgoznak. A cégeknél kiszűrődtek a fölösleges értekezletek, sokkal koncentráltabbak lettek a folyamatok” – mondja Faludi Viktória. Persze számos nehézséggel is jár, amikor a munkatársak nem tudnak közvetlenül találkozni, a pillanatok alatt letudható információcserék helyett gyakran sok telefonra van szükség, hiányoznak a kontaktusok, de bizonyos, hogy a járvány segített átgondolni, hogy a jövőben mikor célszerű az otthoni munka, mind a munkavállaló, mind a munkáltató szempontját tekintve. Nagy változás, hogy ott, ahol nem tudtak átállni a „home office” rendszerre, a járvány óta komolyabban veszik a betegségmegelőzésre vonatkozó szabályokat, és a munkatársak betegen, de már egy enyhe náthával sem mennek be a munkahelyre dolgozni – maszkban sem. Vagy ha mégis megesne, egy arra felelős munkatárs tanácsolja haza a kollégát a többiek védelme érdekében. Ha az ilyen jellegű óvintézkedések ezután is velünk maradnak, a szezonális fertőzések kivédése tekintetében óriási lépést teszünk előre.

Ráléptünk az új utakra

Az otthoni ülőmunka pozitív következménye az is, hogy megkerülhetetlenné vált a testmozgás kérdése. Már nem odázzuk el a rendszeres sportolást, hiszen nagyon is érezzük, mekkora szükségünk van rá. Rengetegen kezdtek rendszeres sétákba és kirándulásokba, sokan a nordic walking adta lehetőségeket fedezték fel, ezzel is igyekezve pótolni az idei szezonból kimaradt síelést. Ráadásul ez utóbbihoz utazni kell, és az évnek csak egy szűk időszakában van rá lehetőség, míg a nordic walkinghoz elég egy megfelelő lábbeli és mellé egy pár bot. Az elmúlt időszakban kedveltebb lett a futás is, és sokan olyanok is kimerészkedtek a szabadba, akik korábban csak az edzőtermek futópadjain gyűjtötték a kilométereket. Ez is kifejezetten megmaradhatna, sokkal jobb, egészségesebb friss levegőn mozogni, akár másokkal közösen is. Az ilyen jellegű sportok közvetlenül is erősítenek, támogatják az immunrendszert, és további előnyük, hogy friss levegőt szívunk és a bőrünket – még ha kis területen is – eléri a napfény. Ez segíti a D-vitamin képződését, ami az immunrendszer megfelelő működéséhez is hozzájárul.

Otthon is lehet edzeni

Sokan a szabadidős lehetőségek beszűkülése miatt „hazavitték” a sportolás eszközeit, spinning kerékpárt béreltek, vagy szobabiciklit vásároltak. Így rájöhettek arra, hogy ezeket a sportokat nem csak a termek nyitvatartási idejében űzhetik. „Néhány tevékenység alapjaiban változott meg, például egyes szolgáltatásokról kiderült, hogy online is kiválóan tudnak működni. Számos személyi edző kezdett el ilyen módon órát tartani, és valószínűsíthető, hogy az ilyen típusú edzések a továbbiakban is elérhetőek maradnak” – mondja Faludi Viktória. Ezekkel a lehetőségekkel a jövőben azok is élhetnek majd, akik munkahelyi időbeosztásuk miatt csak nehezen, vagy egyáltalán nem tudnának eljutni az edzőtermi órákra. Az online edzések mindenhol felértékelődtek, sokan rájöttek, hogy a gerinctornáról, törzsstabilizáló tornáról, pilátesről és jógáról akkor sem kell lemondaniuk, ha otthonuk közelében nincs ezekre módjuk. Vannak olyanok is, akik a járvány miatt egészen új lehetőségeket fedeztek föl. A komfortzónából való ilyen jellegű kimozdulás békeidőben is hasznos, jót tesz a testnek és a léleknek is, másrészt egy új sportág elsajátítása segíti az új helyzetek kezelését is.

Mentsük át a jövőbe!

Több sport, mozgás a szabad levegőn, egészségesebb étkezés, nagyfokú egészségtudatosság, fegyelmezettebb munkavégzés: ugye, mennyi jó dolog? Már csak az a kérdés, meg tudjuk-e őrizni ezeket a régi-új értékeket a jövőben. Kár, hogy egy világméretű járvány kellett ehhez, de legalább elmondhatnánk: tanultunk belőle. Vigyázunk magunkra, szeretteinkre, és megtanultunk jobban figyelni másokra is. Hiszen megértettük: az életünk törékeny, és továbbra is csak egy van belőle.

Béres Egészség magazin – 2021. tavasz/nyári szám
Fotó: Getty Images

Az id. dr. Béres Józsefről, a Béres Csepp megalkotójáról tavaly bemutatott, fordulatokban gazdag A feltaláló című alkotás üzenetével a jelenlegi nehéz helyzetben is erőt ad. A filmet március 26-án este újra megnézheti a Duna Televízió csatornáján!

Ha kimondjuk: Béres, minden magyar ember ugyanarra gondol. A különleges cseppekre és annak megalkotójára, a legendás feltalálóra: id. dr. Béres Józsefre. Arra az emberre, aki bár hosszú utat járt be, élete során sok harcon ment keresztül, és sok küzdelmet vállalt, mindvégig kitartott a célja mellett, amely az emberek egészségének védelme és a gyógyítás volt. Ennek az elhivatottságnak és erőn felüli küzdelemnek állít emléket Gyöngyössy Bence A feltaláló című alkotása, melynek megható képkockáin keresztül nemcsak a híres magyar feltaláló életútjába, hanem a nevével egybeforrott legendás készítmény, a Béres Csepp megszületésének történetébe is betekintést nyerhetünk.

A feltaláló izgalmas, érzelmes, lebilincselő alkotás, időnként szatirikus humorral fűszerezve. A forgatókönyvet Béres Klára Cseppben az élet című könyve alapján Petényi Katalin, Gyöngyössy Bence és Kabay Barna Balázs Béla-díjas alkotók írták. Az id. dr. Béres Józsefet alakító, Jászai Mari-díjas Gáspár Tiboron kívül olyan kiváló színművészek láthatók a filmben, mint Huszárik Kata, Székely. B. Miklós, Hatházi András, Seress Zoltán, Für Anikó, Lukács Sándor, Trokán Péter, Bede-Fazekas Szabolcs, Oberfrank Pál és Trill Zsolt.

Bár a film cselekménye a hatvanas-hetvenes években játszódik, üzenete örök érvényű, és mindannyiunk számára erőt adhat olyankor is, amikor az egészségünk védelme, a hitünk megerősítése és az utolsó pillanatokig való kitartás mindennél fontosabb. Ma is aktuálisak id. dr. Béres József – a filmben is felcsendülő – szavai:

„Csak azt tudnám minél többekkel megértetni: sokkal könnyebb az egészségünket megvédeni, mint betegségből felépülni.”

A film 2021. március 26-án este 22 óra 20 perctől látható a Duna Televízió csatornáján. A Magyar Örökség Díjjal, Széchenyi-díjjal és Magyar Köztársasági Érdemrenddel is elismert id. dr. Béres József kutató 15 évvel ezelőtt pontosan ezen a napon, 86 éves korában hunyt el.

A BÉRES CSEPP ÉS BÉRES CSEPP EXTRA BELSŐLEGES OLDATOS CSEPPEK VÉNY NÉLKÜL KAPHATÓ ROBORÁLÓ GYÓGYSZEREK.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Mostanában előtérbe kerültek az olyan gyakorlatok, amelyeket otthon, eszközök nélkül is végezhetünk. A jóga legtöbb típusa ilyen. Lássuk az előnyeit!

A jóga gyökerei sok-sok évvel ezelőtti korba, Indiába vezetnek vissza. Egy olyan, több ezer éves rendszerről van szó, amely egyaránt hat a testre, a lélekre és az elmére, szervezetünk belső egyensúlyára és harmóniájára.

Ászanák, légzés, meditáció

Gyakran hiszik, hogy a jógához valamiféle különleges adottság szükséges, pedig ez nincs így. Noha tudása egy életen át fejleszthető, mélyíthető, az elkezdése nem igényel sem különleges hajlékonyságot, sem előképzettséget. Az oktató rá fog kérdezni arra, hogy van-e valamilyen mozgásszervi vagy egyéb panaszunk, és ennek megfelelően segít majd a megfelelő ászanák kivitelezésében (az ászanák a jógában használt testtartások megnevezése, maga a szó pedig belehelyezkedést, stabil, kényelmes pózt jelent), vagy ad könnyített feladatokat. A jógaórán előkerülnek a pránajáma névre hallgató légzőgyakorlatok és a meditációs gyakorlatok is. „Lényünk egységes egész, amellyel ekként is kell foglalkoznunk. Amikor a jógagyakorlatokat végezzük, hatással vagyunk az izmokra, amelyek a különféle gyakorlatok révén erősödnek és nyúlnak is. Hatunk a csontokra, amelyek a nyomás hatására szintén erősödnek. De fizikai szinten az erek, az idegek, a mirigyek, a nyirokáramlás, az emésztés, vagyis minden szervünk és szervrendszerünk edzés alá kerül. A rendszeres gyakorlás testi és lelki szinten is hat” – mondja Kovács Gyöngyi Naliní jógaoktató.

Az izmoktól a lelkünkig

Az ászanák nyújtják és megerősítik az izmokat, segítenek rugalmasan tartani az ízületeket és a gerincoszlopot, növelik a hajlékonyságot. Javítják a testtartást, segítenek ellensúlyozni az ülőmunka káros hatásait. Mint a legtöbb mozgásforma, a rendszeresen végzett jóga is jó hatással van az egészségünkre, és növeli állóképességünket. A rendszeres gyakorlás javítja a testtudatosságot, ami képessé tesz minket arra, hogy felismerjük, mire van szüksége a testünknek például a táplálék vagy a pihenés terén. A gyakorlatok megtanítanak bennünket relaxálni is, ez pedig megint csak visszahat a testre, segít a befeszült izmok, ízületek ellazításában. Az egyik legjobb lehetőség arra, hogy átmozgassuk magunkat, miközben ellazulunk és feltöltődünk.

Ha többet is megtudna a jógáról, és további mozgásformákról is szívesen olvasna, keresse fel a beresmozgas.hu oldalt!

Béres Egészség magazin – 2020. ősz/téli szám / szöveg: Csiki Judit
Fotó: Shutterstock.com

Id. dr. Béres József, a legendás cseppek megalkotója 2020-ban lett volna 100 éves. Az évfordulóhoz kapcsolódva a Béres Gyógyszergyár és a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület 2020. július 15-én geocaching játékot indított, amely egészen 2021. július 14-ig tart.

A játék keretében 2020 júliusában új eseményládákat helyeztünk el a feltaláló életútjának öt legfontosabb helyszínén. A geoládákat, melyek apró Béres ajándékokat is rejtenek egészen 2021. július 14-ig lehet keresni. Fedezzük fel együtt a híres feltaláló életének nevezetes színhelyeit!

Elrejtett emlékládák a feltaláló életútjának öt legfontosabb helyszínén

Az 5 ládát az alábbi térségekben rejtettük el:

Záhony – geoláda: Béres József emlékláda, Záhony
Kisvárda – geoláda: Béres József emlékláda, Kisvárda
Szolnok – geoláda: Béres József emlékláda, Szolnok
Gödöllő – geoláda: Béres József emlékláda, Gödöllő
Budapest, Hármashatárhegy – geoláda: Béres József emlékláda, Budapest

A Geomap-en egyben megnézhetitek az 5 eseményláda pontos adatait.

További információ: www.geocaching.hu

A Béres Alapítvány megalakulása óta küldetésének tekinti a rászorulók támogatását, és ez a segíteni akarás, segítségnyújtás a mostani, lassan egy éve tartó, nehéz, embert próbáló időszakban még fontosabbá vált. Az elmúlt hónapokban a Béres az egészségügyi intézményeknek, a járványügyi védekezés frontvonalában dolgozóknak, az idős- és szociális otthonok lakóinak, a pedagógusoknak, valamint a daganatos megbetegedésben szenvedőknek juttatott el nagy mennyiségű Béres Cseppet. Újabb termékadományukkal a nyugdíjasokat segítik. Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke ezúttal 5000 üveg Béres Cseppet adott át Hegyesiné Orsós Évának, a Nyugdíjasklubok és Idősek „Életet az éveknek” Országos Szövetsége elnökének.

A Nyugdíjasklubok és Idősek „Életet az éveknek” Országos Szövetsége, mely nagyon sok idős ember életében tölt be fontos szerepet, régi szövetségese a Béresnek adományaik célba juttatásában. A mostani, közel 8,5 millió Ft értékű termékadományt a szervezet a tagsága között osztja szét.

Béres Klára kiemelte, hogy ebben a küzdelmes időszakban mindannyiunknak kiemelkedő feladata, hogy lehetőségeink szerint mindent megtegyünk egymás támogatása érdekében. „Fontosabbá váltak az emberi kapcsolataink, nélkülözhetetlenné az egymásra való odafigyelés, szükségünk van az erős, erőt adó lelki kapcsolatokra is, hogy érezzük: összetartozunk. Mostanában hangsúlyosan idéződik fel bennünk sokszor hangoztatott jelmondatunk: ha segíteni tudsz, megtenni kötelességed. Id. dr. Béres József nyomdokán haladva, több évtizedes tapasztalattal magunk mögött, felelősen mondhatjuk, hogy a betegségekkel szemben a legeredményesebb, leghatékonyabb módszer a megelőzés.  Ebben nyújt támogatást mostani adományunk is.”

A BÉRES CSEPP ÉS BÉRES CSEPP EXTRA BELSŐLEGES OLDATOS CSEPPEK VÉNY NÉLKÜL KAPHATÓ ROBORÁLÓ GYÓGYSZEREK.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A Béres Alapítvány megalakulása óta küldetésének tekinti a rászorulók támogatását, és ez a segíteni akarás, segítségnyújtás a mostani, lassan egy éve tartó, nehéz, embert próbáló időszakban még fontosabbá vált. Az elmúlt hónapokban a Béres az egészségügyi intézményeknek, a járványügyi védekezés frontvonalában dolgozóknak, az idős- és szociális otthonok lakóinak, a pedagógusoknak, valamint a daganatos megbetegedésben szenvedőknek juttatott el nagy mennyiségű Béres Cseppet. Újabb termékadományukkal a nyugdíjasokat segítik. Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke ezúttal 5000 üveg Béres Cseppet adott át Hegyesiné Orsós Évának, a Nyugdíjasklubok és Idősek „Életet az éveknek” Országos Szövetsége elnökének.

A Nyugdíjasklubok és Idősek „Életet az éveknek” Országos Szövetsége, mely nagyon sok idős ember életében tölt be fontos szerepet, régi szövetségese a Béresnek adományaik célba juttatásában. A mostani, közel 8,5 millió Ft értékű termékadományt a szervezet a tagsága között osztja szét.

Béres Klára kiemelte, hogy ebben a küzdelmes időszakban mindannyiunknak kiemelkedő feladata, hogy lehetőségeink szerint mindent megtegyünk egymás támogatása érdekében. „Fontosabbá váltak az emberi kapcsolataink, nélkülözhetetlenné az egymásra való odafigyelés, szükségünk van az erős, erőt adó lelki kapcsolatokra is, hogy érezzük: összetartozunk. Mostanában hangsúlyosan idéződik fel bennünk sokszor hangoztatott jelmondatunk: ha segíteni tudsz, megtenni kötelességed. Id. dr. Béres József nyomdokán haladva, több évtizedes tapasztalattal magunk mögött, felelősen mondhatjuk, hogy a betegségekkel szemben a legeredményesebb, leghatékonyabb módszer a megelőzés.  Ebben nyújt támogatást mostani adományunk is.”

A BÉRES CSEPP ÉS BÉRES CSEPP EXTRA BELSŐLEGES OLDATOS CSEPPEK VÉNY NÉLKÜL KAPHATÓ ROBORÁLÓ GYÓGYSZEREK.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

19. alkalommal rendezték meg az online marketingkommunikációs szakma legrangosabb hazai eseményét, Az Év Honlapja pályázatot, melynek keretében az új beres.hu honlap Márkasite kategóriában különdíjat kapott.

A Béres, ahogy a tudomány terén, úgy a digitális világban is igyekszik lépést tartani a fejlődéssel, ezért tavaly októberben teljesen új formát adott weboldalának. A beres.hu a felhasználók számára még átláthatóbbá és a mobileszközökről is egyszerűbben kezelhetővé tette a felületet, ahol mindenki azonnal megtalálhatja a számára érdekes információkat, és az eddigieknél több érdekes és hasznos tartalmakkal találkozhatnak az érdeklődők.

A megújult honlapot a 19. alkalommal megrendezett, az online marketingkommunikációs szakma legrangosabb hazai eseményén, Az Év Honlapja pályázatán is elismerték. A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Tagozat által szervezett versenyen a beres.hu weboldalt Márkasite kategóriában különdíjjal jutalmazták. A pályázatra rekordszámú, összesen 289 nevezés érkezett. A szakmai zsűri összesen 80 pályaművet díjazott.

Az Év Honlapja 2020 pályázat Márkasite kategóriájában különdíjat kapott a megújult beres.hu weboldal

Ezúton is köszönjük a Laboratory Group munkáját, akik fejlesztőcégként részt vettek a honlap megvalósításában!

A Rákellenes Küzdelem Világnapja alkalmából a Béres Alapítvány 21.000 üveg Béres Cseppet adományozott a daganatos betegek részére. A 30 millió forintot meghaladó értékű termékadományból a daganatos betegeket segítő szervezetek, „A rák ellen, az emberért, a holnapért!” Társadalmi Alapítvány, a Magyar Rákellenes Liga, a Rákbetegek Országos Szervezete, a Magyar ILCO Szövetség és a Magyar Hospice Alapítvány részesülnek. A készítmények átadására a világnap alkalmából került sor, mely során Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke Prof. Dr. Kiss Istvánnak, „A rák ellen, az emberért, a holnapért!” Társadalmi Alapítvány kuratóriumi elnökének adta át a készítményeket.

A Rákellenes Küzdelem Világnapja az összefogásra, valamint a betegek lelki és testi támogatására hívja fel a figyelmet, mely a mostani, lassan egy éve tartó, nehéz és embert próbáló időszakban talán fontosabb, mint eddig bármikor. Fontosabbá váltak az emberi kapcsolataink, nélkülözhetetlenné az egymásra való odafigyelés, a segítségnyújtás, és szükségünk van az erős, erőt adó lelki kapcsolatokra, hogy érezzük: összetartozunk. Ennek jegyében a Béres Alapítvány az elmúlt időszakban az egészségügyi intézményeknek, a járványügyi védekezés frontvonalában dolgozóknak, az idős- és szociális otthonok lakóinak, valamint a pedagógusoknak juttatott el nagy mennyiségű Béres Cseppet. Mostani adományával a daganatos megbetegedésben szenvedőknek nyújt támogatást.

Csomagok a Béres Alapítvány adományából

Id. dr. Béres József, a Béres Csepp megalkotójának munkássága szorosan kötődött az immunrendszer megismeréséhez. A legendás kutató felismerte bizonyos nyomelemek szerepét a szervezet anyagcsere folyamataiban, nélkülözhetetlenségüket az immunrendszer megfelelő működésében. Ma már általánosan elfogadott, hogy ezeknek a létfontosságú anyagoknak jelentős szerepük van a daganatos betegségek kiegészítő kezelésében, a betegségben szenvedők állapotának, közérzetének javításában. Ezt az összefüggést id. dr. Béres József az emberi élet külső és belső feltételrendszerének következetes tanulmányozásával ismerte fel majdnem fél évszázaddal ezelőtt, ám eredményei ma, amikor a szervezetünknek egyre nagyobb kihívásokkal kell szembenéznie, aktuálisabbak, mint valaha.

„Ebben a küzdelmes időszakban kötelességünk, hogy lehetőségeink szerint mindent megtegyünk egymás támogatása érdekében. A daganatos megbetegedések sajnos még ma is a vezető halálokok közé tartoznak. Alapítónk, Béres József kutatásait és eredményeit szem előtt tartva, biztosak vagyunk abban, hogy adományunkkal segítséget tudunk nyújtani e súlyos betegségben szenvedőknek” – mondta Béres Klára az adomány átadásakor.

Prof. Dr. Kiss István az adomány átvétele után köszönetét fejezte ki sok év óta fennálló együttműködésért, majd azt emelte ki, hogy a Rákellenes Küzdelem Világnapja és minden fontos társadalmi kampány elsősorban a daganat ellenes küzdelemre, a megelőzésre hívja fel a figyelmet. Hangsúlyozta, hogy a kampányok után a folyamatos tettek következnek, amelyek a társadalom széles rétegeiben nemcsak a szavak szintjén tájékoztatnak a szűrések fontosságáról, hanem helybe is viszik azokat a településekre.  Mindezzel sokat tehetünk, hogy A rák ellen… Alapítvány üzenete egyre többek számára ismertté váljon: „A rák megelőzhető. A daganatos betegség gyógyítható!”

A BÉRES CSEPP ÉS BÉRES CSEPP EXTRA BELSŐLEGES OLDATOS CSEPPEK VÉNY NÉLKÜL KAPHATÓ ROBORÁLÓ GYÓGYSZEREK.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A Rákellenes Küzdelem Világnapja alkalmából a Béres Alapítvány 21.000 üveg Béres Cseppet adományoz a daganatos betegek részére. A 30 millió forintot meghaladó értékű termékadományból a daganatos betegeket segítő szervezetek, „A rák ellen, az emberért, a holnapért!” Társadalmi Alapítvány, a Magyar Rákellenes Liga, a Rákbetegek Országos Szervezete, a Magyar ILCO Szövetség és a Magyar Hospice Alapítvány részesülnek. A készítmények átadására a világnap alkalmából került sor, mely során Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke Prof. Dr. Kiss Istvánnak, „A rák ellen, az emberért, a holnapért!” Társadalmi Alapítvány kuratóriumi elnökének adta át a készítményeket.

A Rákellenes Küzdelem Világnapja az összefogásra, valamint a betegek lelki és testi támogatására hívja fel a figyelmet, mely a mostani, lassan egy éve tartó, nehéz és embert próbáló időszakban talán fontosabb, mint eddig bármikor. Fontosabbá váltak az emberi kapcsolataink, nélkülözhetetlenné az egymásra való odafigyelés, a segítségnyújtás, és szükségünk van az erős, erőt adó lelki kapcsolatokra, hogy érezzük: összetartozunk. Ennek jegyében a Béres Alapítvány az elmúlt időszakban az egészségügyi intézményeknek, a járványügyi védekezés frontvonalában dolgozóknak, az idős- és szociális otthonok lakóinak, valamint a pedagógusoknak juttatott el nagy mennyiségű Béres Cseppet. Mostani adományával a daganatos megbetegedésben szenvedőknek nyújt támogatást.

Csomagok a Béres Alapítvány adományából

Id. dr. Béres József, a Béres Csepp megalkotójának munkássága szorosan kötődött az immunrendszer megismeréséhez. A legendás kutató felismerte bizonyos nyomelemek szerepét a szervezet anyagcsere folyamataiban, nélkülözhetetlenségüket az immunrendszer megfelelő működésében. Ma már általánosan elfogadott, hogy ezeknek a létfontosságú anyagoknak jelentős szerepük van a daganatos betegségek kiegészítő kezelésében, a betegségben szenvedők állapotának, közérzetének javításában. Ezt az összefüggést id. dr. Béres József az emberi élet külső és belső feltételrendszerének következetes tanulmányozásával ismerte fel majdnem fél évszázaddal ezelőtt, ám eredményei ma, amikor a szervezetünknek egyre nagyobb kihívásokkal kell szembenéznie, aktuálisabbak, mint valaha.

„Ebben a küzdelmes időszakban kötelességünk, hogy lehetőségeink szerint mindent megtegyünk egymás támogatása érdekében. A daganatos megbetegedések sajnos még ma is a vezető halálokok közé tartoznak. Alapítónk, Béres József kutatásait és eredményeit szem előtt tartva, biztosak vagyunk abban, hogy adományunkkal segítséget tudunk nyújtani e súlyos betegségben szenvedőknek” – mondta Béres Klára az adomány átadásakor.

Prof. Dr. Kiss István az adomány átvétele után köszönetét fejezte ki sok év óta fennálló együttműködésért, majd azt emelte ki, hogy a Rákellenes Küzdelem Világnapja és minden fontos társadalmi kampány elsősorban a daganat ellenes küzdelemre, a megelőzésre hívja fel a figyelmet. Hangsúlyozta, hogy a kampányok után a folyamatos tettek következnek, amelyek a társadalom széles rétegeiben nemcsak a szavak szintjén tájékoztatnak a szűrések fontosságáról, hanem helybe is viszik azokat a településekre.  Mindezzel sokat tehetünk, hogy A rák ellen… Alapítvány üzenete egyre többek számára ismertté váljon: „A rák megelőzhető. A daganatos betegség gyógyítható!”

A BÉRES CSEPP ÉS BÉRES CSEPP EXTRA BELSŐLEGES OLDATOS CSEPPEK VÉNY NÉLKÜL KAPHATÓ ROBORÁLÓ GYÓGYSZEREK.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A rászoruló emberek számára a Béres Gyógyszergyár újabb felajánlást tett a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsnak, miszerint 30.000 üveg Béres Cseppet adományoz a koronavírus okozta járvány idején. Az 50.580.000,- Ft értékű termékadományt dr. Béres József, a Béres Gyógyszergyár elnöke adta át Soltész Miklósnak, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárának, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnökének és Lehel Lászlónak, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatójának.

Az adomány az NHKT karitatív szervezeteihez – Katolikus Karitász, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Baptista Szeretetszolgálat, Magyar Református Szeretetszolgálat, Magyar Vöröskereszt és Ökumenikus Segélyszervezet – jut el, akik egyenlő arányban részesülnek a készítményből.

A Béres Gyógyszergyárban a vállalat megalakulása óta hangsúlyos szerep jut a társadalmi felelősségvállalásnak, mások megsegítésének. A mostani, lassan egy éve tartó, nehéz és embert próbáló időszakban mindannyiunk számára még fontosabbá válnak az emberi kapcsolataink, nélkülözhetetlenné az egymásra való odafigyelés, a segítségnyújtás, és szükségünk van az erős, erőt adó lelki kapcsolatra, hogy érezzük: összetartozunk.

Adomány - Összetartozás
Dr. Béres József és Soltész Miklós a karitatív szervezetek képviselőivel

Béres József beszédében kiemelte, hogy a küzdelmes időszakban fontos kötelességünk, hogy lehetőségeink szerint mindent megtegyünk egymás támogatása érdekében. „Mostanában hangsúlyosan idéződik fel bennünk is a sokszor hangoztatott jelmondatunk: ha segíteni tudsz, megtenni kötelességed. Édesapám nyomdokán haladva, több évtizedes tapasztalattal magunk mögött, felelősen mondhatom, hogy a betegségekkel szemben a legeredményesebb, leghatékonyabb módszer a megelőző védekezés.” – mondta a gyógyszergyár elnöke.

Soltész Miklós hangsúlyozta: a Béres Csepp nem helyettesíti az oltást és a szabályok betartását, de óriási segítséget jelent az ápolásra, gondozásra szorulóknak. 

Csomagok a Béres Gyógyszergyár adományából a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet budafoki központjában 2021. január 27-én. Fotó: Mónus Márton/MTI

A termékeknek a legjobban rászorulókhoz történő eljuttatásában az NHKT karitatív szervezetei nyújtanak segítőkezet, biztosítva, hogy a jóakarat valódi segítséggé váljon.

Nyitókép: Mónus Márton/MTI

A BÉRES CSEPP ÉS BÉRES CSEPP EXTRA BELSŐLEGES OLDATOS CSEPPEK VÉNY NÉLKÜL KAPHATÓ ROBORÁLÓ GYÓGYSZEREK.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A rászoruló emberek számára a Béres Gyógyszergyár újabb felajánlást tett a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsnak, miszerint 30.000 üveg Béres Cseppet adományoz a koronavírus okozta járvány idején. Az 50.580.000,- Ft értékű termékadományt dr. Béres József, a Béres Gyógyszergyár elnöke adta át Soltész Miklósnak, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárának, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnökének és Lehel Lászlónak, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatójának.

Az adomány az NHKT karitatív szervezeteihez – Katolikus Karitász, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Baptista Szeretetszolgálat, Magyar Református Szeretetszolgálat, Magyar Vöröskereszt és Ökumenikus Segélyszervezet – jut el, akik egyenlő arányban részesülnek a készítményből.

A Béres Gyógyszergyárban a vállalat megalakulása óta hangsúlyos szerep jut a társadalmi felelősségvállalásnak, mások megsegítésének. A mostani, lassan egy éve tartó, nehéz és embert próbáló időszakban mindannyiunk számára még fontosabbá válnak az emberi kapcsolataink, nélkülözhetetlenné az egymásra való odafigyelés, a segítségnyújtás, és szükségünk van az erős, erőt adó lelki kapcsolatra, hogy érezzük: összetartozunk.

Adomány - Összetartozás
Dr. Béres József és Soltész Miklós a karitatív szervezetek képviselőivel

Béres József beszédében kiemelte, hogy a küzdelmes időszakban fontos kötelességünk, hogy lehetőségeink szerint mindent megtegyünk egymás támogatása érdekében. „Mostanában hangsúlyosan idéződik fel bennünk is a sokszor hangoztatott jelmondatunk: ha segíteni tudsz, megtenni kötelességed. Édesapám nyomdokán haladva, több évtizedes tapasztalattal magunk mögött, felelősen mondhatom, hogy a betegségekkel szemben a legeredményesebb, leghatékonyabb módszer a megelőző védekezés.” – mondta a gyógyszergyár elnöke.

Soltész Miklós hangsúlyozta: a Béres Csepp nem helyettesíti az oltást és a szabályok betartását, de óriási segítséget jelent az ápolásra, gondozásra szorulóknak. 

Csomagok a Béres Gyógyszergyár adományából a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet budafoki központjában 2021. január 27-én. Fotó: Mónus Márton/MTI

A termékeknek a legjobban rászorulókhoz történő eljuttatásában az NHKT karitatív szervezetei nyújtanak segítőkezet, biztosítva, hogy a jóakarat valódi segítséggé váljon.

Nyitókép: Mónus Márton/MTI

A BÉRES CSEPP ÉS BÉRES CSEPP EXTRA BELSŐLEGES OLDATOS CSEPPEK VÉNY NÉLKÜL KAPHATÓ ROBORÁLÓ GYÓGYSZEREK.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

2021-ben Munkácsyné Danyi Zsuzsanna kapta a „Béres-díj Szolnok Kultúrájáért” elismerést.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából Szolnok város idén is kitüntette azokat a szakembereket, akik a kultúra, a művészet és a sport területén kiemelkedő tevékenységet nyújtanak. A „Béres-díj Szolnok Kultúrájáért” kitüntetést is ezen a napon ítélték oda, amellyel olyan magánszemélyek, illetve közösségek munkáját ismerik el, akik a régióban sokat tettek és tesznek a magyar művészet, kultúra ápolásáért, fennmaradásáért és az újabb generációk számára való továbbadásáért. A díjat 2021-ben Munkácsyné Danyi Zsuzsanna kapta. A Szilágyi Erzsébet ötvösművész által tervezett díj személyes átadására a járványhelyzet miatt egy későbbi időpontban kerül sor.

Fotó: Krulik Marcell

Munkácsyné Danyi Zsuzsanna Szolnok város kulturális életének meghatározó alakja. Évtizedek óta együttműködik a város kulturális és művészeti életének csoportjaival, amelyeken keresztül felnőtteknek és gyermekeknek mesél a zenéről, közelebb hozva a fiatalokat a hangszerek világához, és a komolyzenéhez. A Szolnok Televízióban több kulturális, vallási és gyermek magazin szerkesztője és műsorvezetője. Zsuzsanna éveken át vezette a Szolnoki Népdalkört, hitvallása, hogy a fiatalokra különös figyelmet kell fordítani, hogy tehetségüket jó irányba lehessen terelni, és sikerüljön megtartani őket a népzenei értékek megőrzésének, továbbvitelének útján.

A lassan egy éve tartó nehéz és embert próbáló időszakban még inkább felértékelődtek az emberi kapcsolataink és talán soha nem volt ennyire fontos, hogy érezzük: összetartozunk. Az, hogy tudjuk, nem vagyunk egyedül, erőt és biztos támogatást jelenthet még ezekben a bizonytalan időkben is.

Az elmúlt, közel egy évben az életünk, és az addig megszokott mindennapi rutinunk teljes egészében átalakult. Gyermekeink iskolapadjai átkerültek az otthonainkba, a lakás egy részét pedig sokan irodává alakítottuk. El kellett fogadnunk azt is, hogy a személyes helyett, csak virtuális találkozókra van lehetőségünk, online ünnepeljük a jeles eseményeket, családi évfordulókat és baráti összejöveteleket is így tartunk. A képernyőkön keresztül túrázunk, online „járunk” színházba és koncertekre, és a négy fal között sportolunk. Alkalmazkodóképességünk és rugalmasságunk bár úgy tűnik, nem ismer határokat, de az idő múlásával egyre nehezebb elfogadni a kialakult helyzetet.

Telnek az évek és pereg az élet

De hiányzik már az érintés

Külön vagyunk, mégis összefogunk

Ez a lényeg ebben

Éppen ezért fontos, hogy ezekben a pillanatokban támaszkodjunk és gondoljunk életünk azon szereplőire, akikkel összetartozunk, akik nap, mint nap erőt adnak és segítenek a biztosság érzését megteremteni, legyen szó a mindennapi életvitelünkről, a lelkiállapotunkról vagy épp az egészségünkről. Fontos, hogy emlékeztessük magunkat arra, bármennyire is nehéz most a helyzetünk, nem vagyunk egyedül.

100 éve született Béres József – ebben az évben a jubileum körül forogtak a gondolataink. És nemcsak nekünk, de azoknak is, akik személyesen ismerhették őt, és akik ma is élénken fel tudják idézni a vele kapcsolatos emlékeiket.

Id. dr. Béres József alakja példaként áll előttünk a mai napig, találmánya milliók egészségét szolgálja. Születésének 100. évfordulója alkalmából még 2019-ben elindítottuk Béres József 100 pályázatunkat, amely keretében emlékeket és történeteket osztottak meg róla azok, akik személyesen is ismerték. A pályaműveket egészen 2019. április 30-ig vártuk, és legnagyobb örömünkre sok szép írást olvashattunk: összesen 155 pályamű érkezett be hozzánk postai és elektronikus úton. Köszönjük minden résztvevőnek, hogy megosztotta velünk személyes történetét!

Béres József 100 pályázatunk díjazott emlékőrei:

Első helyezett: Czipott Eszter

További díjazottak:

A 2020. ősz-téli Béres Egészség magazinunk rejtvényének helyes megfejtői között kisorsoltuk a 10 db Béres-ajándékcsomagot.

Magazinunk rejtvényéhez kapcsolódóan ismét több ezer helyes megfejtés érkezett hozzánk az elmúlt néhány hónapban mind postai úton, mind e-mailben. A napokban lezajlott sorsolás során kiderült, hogy ebben a félévben kik a szerencsés nyerteseink.

Béres-ajándékcsomagot nyert:

 Az ajándékcsomag tartalma:

Köszönjük minden kedves olvasónknak a részvételt, az elismerő és kedves szavakat, a szerencsés beküldőknek pedig szívből gratulálunk! Játsszanak velünk továbbra is!

A Béres Alapítvány, a Hungaropharma, a Richter és az Egis gyógyszergyárak adományukkal rendkívüli gyorsasággal biztosították egy hordozható ultrahangos készülék beszerzését a Budai Irgalmasrendi Kórház számára. Páratlan összefogásukkal négy nap alatt a kórház rendelkezésére állt az életeket mentő műszer.

„Rendkívül nagy segítséget jelentett számunkra, hogy ezt a kardiológiai ultrahangos készüléket megkaphattuk − mondja prof. Tomcsányi János főorvos, az Irgalmasrendi Kórház Kardiológiai Osztályának vezetője. Nagyon nehéz helyzetbe került az osztályunk, mivel a koronavírus-járvány rohamos terjedése miatt a mi részlegünkön is szükségessé vált a vírusfertőzött betegek fogadása. A vírusfertőzöttek ellátása miatt külön őrzőben párhuzamosan kell kezelnünk a covidos infarktusos és a nem covidos akut szívbetegeket. A két részleg ellátásához mindössze egyetlen ultrahangos készülékkel rendelkeztünk, sterilitási okok miatt az ellátás szinte lehetetlenné vált. Az amúgy is feszített munkát ez rendkívül megnehezítette. Elmondhatatlanul hálásak vagyunk azért, hogy első kérésünkre, villámgyors négyes összefogással, a Béres Alapítvány, a Hungaropharma, a Richter és az Egis gyógyszergyárak biztosították számunkra a műszer megvásárláshoz szükséges összeget. A kéréstől számított negyedik napon már az osztályunkon volt a készülék. Használjuk! Köszönjük!”

„Emberéletekről van szó, azonnal cselekedni kellett, természetes, hogy segítettünk – mondja Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke. Nagyon jó érzés, hogy megtehettük. A négyesünk egy pillanat alatt összefogott. Támogatásunkban a közvetlen segítségnyújtás mellett az elkötelezett gyógyítók iránti tiszteletünk is benne van, akik hihetetlen erőfeszítéssel küzdenek az életek megmentéséért.”

„A jelenlegi pandémiás helyzetben, mely a hazai egészségügyi ellátó rendszerre óriási feladatot ró, kötelességünknek érezzük, hogy a krízishelyzetben lehetőségeinkhez mérten segíteni tudjunk – nyilatkozta Bogsch Erik, a Richter Gyógyszergyár elnöke. – A hazai gyógyszeripar és gyógyszerellátás meghatározó szereplőinek társadalmi szerepvállalása a hazai egészségügy működése szempontjából meghatározó jelentőséggel bír, mely felelősséget is jelent egyben. Tisztában vagyunk ezzel a felelősséggel, és örömünkre szolgál, hogy ezúttal egy ilyen összefogás keretében tudunk kritikus helyzetben segíteni.”

„A koronavírus-járvány elleni védekezésben a betegek folyamatos gyógyszerellátásának biztosítása mellett az egészségügyben dolgozók áldozatos munkáját védőeszközök és fertőtlenítőszerek átadásával is segítjük, így szívesen támogattuk e jó ügy gyors megvalósulását is” – hangsúlyozta dr. Hodász István, az Egis Gyógyszergyár Zrt. vezérigazgatója.

„Az egészségügy szereplői eltérő feladatokat látnak el – a Hungaropharma a gyógyszerellátás folyamatosságának biztosításában vállal szerepet a járvány idején is –, de tapasztalatom szerint közös célok érdekében mindig képesek és készek az összefogásra.” – tette hozzá dr. Feller Antal a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója.

A koronavírus-járvány elleni küzdelem mindannyiunk feladata. Az önzetlen, gyors és hatékony összefogás példa lehet mások számára is.