D3-vitamin Béres 1600 NE tabletta

Tudjon meg többet!

A D3-vitamin Béres 1600 NE tabletta alkalmazása javasolt D-vitamin-hiányos állapotok megelőzésére és kezelésére.
A D-vitamin növeli a kalcium felszívódását a bélrendszerből, fokozza a kalcium visszaszívódását a vesében valamint fokozza a csontképződést.

Miért fontos a D-vitamin

A D-vitamin növeli a kalcium felszívódását a bélrendszerből, fokozza a kalcium visszaszívódását a vesében, fokozza a csontképződést, valamint csökkenti a parathormon szintjét. A D-vitamin receptorai a vázrendszeren kívül számos egyéb szövetben is megtalálhatók, éppen ezért a D-vitamin szerteágazó hatással rendelkezik számos élettani folyamatban.

Kiszerelés

90 db tabletta

Adagolás

A készítmény ajánlott adagja
D-vitamin-hiány megelőzésére naponta fél–1 darab tabletta.
D-vitamin-hiány kezelésére naponta 1–2 darab tabletta, a D-vitamin-hiány mértékétől függően.
A készítmény 12 éves kor alatti gyermekek kezelésére nem javasolt.
További információt a betegtájékoztatóban olvashat.

Keresse a patikaláncokban
és az egyéni gyógyszertárakban

VÁSÁRLÁS

VEGYE MEG ONLINE!

JÓ TUDNI!

Gluténmentes, gluténérzékenyek is fogyaszthatják

Laktózmentes, laktózérzékenyek is fogyaszthatják

Vegetáriánusok számára nem ajánlott
Zselatint tartalmaz.

Várandós kismamák és szoptatós anyukák is fogyaszthatják
Bővebb információért olvassa el a betegtájékoztatót!

Allergén anyagokat tartalmaz
Szójaolajat, szacharózt tartalmaz.

Betegtájékoztató

Információk a felhasználó számára

 

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ezt a gyógyszert mindig pontosan az betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa, gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.

  • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
  • További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
  • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét.

Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont

  • Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

1. Milyen típusú gyógyszer a D3-vitamin Béres 1600 NE tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A D3-vitamin Béres 1600 NE tabletta hatóanyaga a D3-vitamin.

A D-vitamin növeli a kalcium felszívódását a bélrendszerből, fokozza a kalcium visszaszívódását a vesében, fokozza a csontképződést, valamint csökkenti a parathormon szintjét. A D-vitamin receptorai a vázrendszeren kívül számos egyéb szövetben is megtalálhatók, éppen ezért a D-vitamin szerteágazó hatással rendelkezik számos élettani folyamatban.

A D3-vitamin Béres 1600 NE tabletta alkalmazása a következő esetekben javasolt:
• D-vitamin-hiányállapotok megelőzésére és kezelésére.

2. Tudnivalók a D3-vitamin Béres 1600 NE tabletta szedése előtt

Ne szedje D3-vitamin Béres 1600 NE tablettát:
– ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
– ha földimogyoró vagy szója allergiája van;
– ha a vérében magas a kalciumszint (hiperkalcémia) és/vagy a vizeletében sok kalcium ürül (hiperkalciuria), vagy olyan betegségben szenved, amely ezt okozhatja (például rosszindulatú megbetegedés, ami a csontjait érintheti);
– ha kalciumos vesekövességre hajlamos, illetve olyan vesebetegségben szenved, amikor a veseszövetben kalcium lerakódás következik be (nefrokalcinózis);
– D-vitamin-túladagolás esetén;
– ha súlyos vesekárosodásban vagy veseelégtelenségben szenved;
– ha krónikus veseelégtelensége következtében vérében magas a foszfátszint csontképződési zavara van (oszteodisztrófia).

Figyelmeztetések és óvintézkedések
– Ha a készítményt tartósan szedi, kezelőorvosa vér- és vizeletvizsgálatokat rendelhet el, hogy az Ön anyagcseréjét és veseműködését ellenőrizze. Ez különösen akkor fontos, ha Ön idős és a D3-vitamin Béres 1600 NE tablettával egyidejűleg egyéb gyógyszereket is szed (lásd „A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek”), vagy ha Önnél fokozott a vesekő képződés veszélye, ha a vérében magas a foszfátszint (hiperfoszfatémia), vagy ha Ön mozgásában korlátozott (például tolószékhez kötött, kórházban van, vagy ágynyugalomra van szüksége műtétet vagy váratlan betegséget követően).
– A kalciumszintet időseknél, gyermekeknél és szoptató anyáknál is ellenőrizni kell.
– Ha Ön vesebetegségben szenved, a D-vitamin csak fokozott óvatossággal adható. Ilyen esetben a kezelőorvosa rendszeres laboratóriumi vizsgálatokat rendelhet Önnek.
– Ha Ön (általában a mellkasi vagy egyéb) nyirokcsomókat érintő sarjadzásos megbetegedésben, úgynevezett szarkoidózisban szenved, kezelőorvosa rendszeres vér- és vizeletvizsgálatokat rendelhet el.
– Az egyéb D-vitamin-tartalmú készítmények (például multivitaminok, étrend-kiegészítők) párhuzamos alkalmazását kerülni kell.
– Ha Ön úgynevezett pszeudohipoparatireózisban (PHP) szenved, a D3-vitamin Béres 1600 NE tablettával nem biztosítható a megfelelő D-vitamin-pótlás. Ilyen esetben feltétlenül beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, hogy a megfelelő D-vitamin-készítményt adhassa Önnek.

Gyermekek és serdülők
A D3-vitamin Béres 1600 NE tabletta 12 éves kor alatti gyermekek kezelésére nem javasolt.

Egyéb gyógyszerek és a D3-vitamin Béres 1600 NE tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg, vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha az alábbiak közül bármelyik gyógyszerrel kezelik:
– tiazid típusú diuretikumok (vízhajtók) csökkentik a kalcium kiválasztását a vizeletbe;
– kortikoszteroidok (gyulladáscsökkentők, immunbetegségek és asztma kezelésére szolgáló gyógyszerek) gátolják a kalcium felszívódását;
– ioncserélő gyanták (például kolesztiramin, kolesztipol) vagy hashajtók (például paraffinolaj) csökkentik a D-vitamin felszívódását;
– az orlisztát-kezelés csökkentheti a zsíroldékony vitaminok, így a D-vitamin felszívódását;
– szívglikozidok, más néven digitálisz készítmények (szívelégtelenség és bizonyos szívbetegségek kezelésére): a digitálisz gyógyszer túladagolásának veszélye fokozódik;
– antikonvulzívumok (epilepszia kezelésére), fenobarbitál, hidantoin, és más barbiturátok (altató szerek) vagy primidon: csökkenthetik a D-vitamin hatását;
– kalcitonin, etidronát, gallium-nitrát, pamidronát vagy plikamicin vér kalciumszintjét csökkentő hatását D-vitamin együttese adása ellensúlyozhatja;
– nagy dózisban adagolt kalcium-tartamú készítmények: megnő a magas kalcium-vérszint (hiperkalcémia) kialakulásának a veszélye;
– magnéziumtartalmú gyógyszerek (például antacidumok) a D-vitamin-kezelés alatt nem szedhetők, mert fennáll a magas magnézium-vérszint (hipermagnezémia) kialakulásának veszélye;
– nagy dózisban adagolt foszfor tartalmú készítményekkel történő egyidejű alkalmazás esetén megnő a magas foszfát-vérszint (hiperfoszfatémia) kialakulásának a veszélye.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.

Terhesség
Ajánlások szerint a terhesség alatti rendszeres D-vitamin-bevitel nem haladhatja meg a napi 600 NE adagot. Ezért a javasolt adagolás másnaponta fél tabletta, ami megfelel naponta 400 NE adagnak. Terhesség alatt a D-vitamin-tartalmú multivitamin készítmények (beleértve a magzatvédő komplex készítményeket is), valamint étrend-kiegészítők és a D3-vitamin Béres 1600 NE tabletta együttes alkalmazása fokozott óvatosságot igényel.

Szoptatás
Szoptatás alatt napi 400-800 NE D-vitamin-bevitele biztonságos. Ezért a javasolt adagolás másnaponta fél-naponta fél tabletta, ami megfelel naponta 400 NE-800NE adagnak.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nincs arra vonatkozó adat, hogy ezen gyógyszer szedése negatívan befolyásolná a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A D3-vitamin Béres 1600 NE tabletta hidrogénezett szójaolajat és szacharózt tartalmaz.
Ne alkalmazza a készítményt, amennyiben földimogyoró vagy szója allergiája van.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. Hogyan kell szedni a D3-vitamin Béres 1600 NE tablettát?

Adagolás
Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja
D-vitamin-hiány megelőzésére naponta fél–1 darab tabletta.
D-vitamin-hiány kezelésére naponta 1–2 darab tabletta, a D-vitamin-hiány mértékétől függően.

Alkalmazás módja
A D3-vitamin Béres 1600 NE tabletta egészben vagy összetörve, étkezés közben vagy étkezéstől függetlenül is bevehető. A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
A D3-vitamin Béres 1600 NE 12 éves kor alatti gyermekek kezelésére nem javasolt. 12 évesnél idősebb gyerekeknek és serdülőknek naponta fél tabletta (azaz napi 800 NE-nek megfelelő) vitaminpótlás javasolt.

Ha az előírtnál több D3-vitamin Béres 1600 NE tablettát vett be
Ha túl sok tablettát vett be, azonnal forduljon orvoshoz. A D3-vitamin Béres 1600 NE tabletta túladagolása esetén a következő tünetek jelentkezhetnek: fejfájás étvágytalanság, szomjúságérzés, hányinger, hányás, székrekedés, hasi fájdalom, izomgyengeség, fáradtság, zavartság, fokozott vizelet kiválasztás, csontfájdalom, mészlerakódás a vesékben, vesekőképződés, súlyos esetekben szívritmus zavar. Extrém esetben a megnövekedett kalciumszint kómához vagy halálhoz vezethet. Túladagolás gyanúja esetén azonnal keresse fel kezelőorvosát vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.

Ha elfelejtette bevenni a D3-vitamin Béres 1600 NE tablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát.
Folytassa a kezelést az előírások szerint.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
– emelkedett kalciumszint a vérben (hiperkalcémia);
– emelkedett kalciumszint a vizeletben (hiperkalciúria).

Nagyon ritka mellékhatások (10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
– felsőhasi fájdalom.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti a következő elérhetőségeken keresztül:

Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet
Postafiók 450
H-1372 Budapest
Honlap: www.ogyei.gov.hu

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a D3-vitamin Béres 1600 NE tablettát tárolni?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A fénytől és nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a gyógyszert.
A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a D3-vitamin Béres 1600 NE tabletta?
A készítmény hatóanyaga a kolekalciferol (D3-vitamin). Tablettánként 0,040 mg kolekalciferolt tartalmaz, ami megfelel 1600 NE D3-vitaminnak. (+10 % stabilitási rámérés).

Egyéb összetevők:
Mikrokristályos cellulóz, vízmentes kalcium-hidrogén-foszfát, povidon K30, magnézium-sztearát, vörös vas-oxid (E 172), dl-α-tokoferol, hidrogénezett szójaolaj, zselatin, szacharóz, kukoricakeményítő, szilícium-dioxid.

Milyen a D3-vitamin Béres 1600 NE külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Halványrózsaszín színű, lapos, kerek, metszett élű, egyik oldalán bemetszéssel ellátott tabletta.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.

10, 20, 30, 40, 50, 60, 90, 100, 120, 150, 180, vagy 200 db tablettát tartalmaz színtelen, átlátszó PVC/PVdC/Al buborékcsomagolásban dobozonként.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
Tel: +36-1-430-5500
Fax: +36-1-250-7251
E-mail: [email protected]

Gyártó:
Béres Gyógyszergyár Zrt.
5000 Szolnok, Nagysándor József út 39.

OGYI-T-22916/01 10× PVC/PVdC//Al buborékcsomagolás
OGYI-T-22916/02 20× PVC/PVdC//Al buborékcsomagolás
OGYI-T-22916/03 30× PVC/PVdC//Al buborékcsomagolás
OGYI-T-22916/04 40× PVC/PVdC//Al buborékcsomagolás
OGYI-T-22916/05 50× PVC/PVdC//Al buborékcsomagolás
OGYI-T-22916/06 60× PVC/PVdC//Al buborékcsomagolás
OGYI-T-22916/07 90× PVC/PVdC//Al buborékcsomagolás
OGYI-T-22916/08 100× PVC/PVdC//Al buborékcsomagolás
OGYI-T-22916/09 120× PVC/PVdC//Al buborékcsomagolás
OGYI-T-22916/10 150× PVC/PVdC//Al buborékcsomagolás
OGYI-T-22916/11 180× PVC/PVdC//Al buborékcsomagolás
OGYI-T-22916/12 200× PVC/PVdC//Al buborékcsomagolás

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2020.05.05.

1600 NE kolekalciferol (D3-vitamin) tablettánként.

Regisztrációs kategória: VÉNY NÉLKÜL KAPHATÓ KOLEKALCIFEROL-TARTALMÚ GYÓGYSZER