HÍREK

Beres_Rakoczi_Szovetség_24

A Béres 10 millió forint értékű könyvadománnyal támogatja a Rákóczi Szövetség Magyar Iskolaválasztási Programját

A Rákóczi Szövetség 2004-ben indította el Magyar Iskolaválasztási Programját, melyben a külhoni területeken élő magyar vagy részben magyar családokat arra ösztönzik, hogy magyarul beszélő iskolakötelessé váló gyermeküknek magyar nyelvű iskolát válasszanak. A Béres Alapítvány a kezdetek óta a program mellett áll, és az anyagi támogatás mellett Béres József Szép magyar ének című köteteinek felajánlásával is segíti a kezdeményezést.

Az idei évben a Béres Alapítvány – a Miniszterelnökség és Schmitt Pál volt köztársasági elnök úr kiegészítő támogatásával – 1220 példány Szép magyar ének kötetet ajándékozott a Rákóczi Szövetség részére azzal a kifejezett céllal, hogy a gyermekekkel a magyar dalkincset megismertesse, ezáltal elősegítse a magyar nemzettudat megőrzését és fejlesztését.

Átadás a Rákóczi Magyar Házban

A 10 millió forint értékű könyvadományt a Szövetség közel 500 településen adja át az iskolakezdő gyermekek családjainak, a magyar iskolaválasztást elismerő ösztöndíjával együtt. Utóbbiban a Felvidéken mintegy 3600, a Vajdaságban 1300, Erdélyben és Partiumban több mint 2400 iskolakezdő, valamint 200 moldvai csángó gyermek részesül, és nagy gondot fordítanak a kárpátaljai iskolakezdőkre is.

Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke és dr. Béres József, a Béres Gyógyszergyár elnöke, a Szép magyar ének kötetek szerzője idén is örömmel vettek részt az iskolakezdők köszöntésén. A rozsnyói Fábry Zoltán Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában november 24-én megrendezett ünnepi programon a környékbeli magyar intézmények elsős diákjait köszöntötték, és az iskolakezdőknek átadták Béres József Szép magyar ének című kötetét is.

Dr. Béres József a könyvek átadásakor hangsúlyozta: „Fontosnak tartom, hogy ha van rá lehetőség, a határainkon túl élő magyarok is magyar iskolába írassák be gyermekeiket, hiszen nemzettudatunk megőrzésében fontos szerepe van nyelvünk és kultúránk ismeretének. Szép magyar énekeink műveltségünk fontos részét jelentik. Ahogyan Kallós Zoltán tanította nekünk: „Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk és magyarul táncolunk.”

Közzétéve: 2022.12.01