Hatóanyag ABC

Ásványi Anyagok

Gyógynövények

Nyomelemek

Vitaminok


FOGALMAK

Tápanyag bevitel referencia értékei (dietary reference value = DRV)

A DRV értékeket általában az élelmiszerjelölés és étrendi útmutatók referenciaértékeinek alapjaként használják.

A DRV egy gyűjtőfogalom, amely magában foglal több táplálkozási referenciaértékeket ide értve: 

  • egy adott tápanyag kiszámított populációs referencia beviteli értéke (Population Reference Intake, PRI), mely várhatóan a legtöbb egészséges ember igényét kielégíti,
  • egy adott tápanyag kiszámított átlagos szükséglete (Average Requirement, AR), mely egy tipikus egészséges populáció felében kielégíti a napi szükségletet,
  • egy adott tápanyag becsült megfelelő beviteli értéke (Adequate Intake, AI), amit akkor használnak, ha nincs elegendő adat a PRI meghatározására,
  • az energiaadó makro tápanyagokra (zsírok, szénhidrátok, fehérjék) vonatkozó referencia bevitelt (Reference Intake, RI). 

Beviteli referenciaérték (Nutrition Reference Value = NRV)

Vitaminok és ásványi anyagok napi beviteli referenciaértékei felnőttek esetében a 1169/2011/EU rendelet XIII. melléklete alapján. (A rendelet elérhetősége: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?qid=1584355759748&uri=CELEX:02011R1169-20180101)

A vitaminok és ásványi anyagok biztonságos legfelső szintje (Upper level = UL)

Az a maximális vitamin/ásványi anyag mennyiség, amely az összes forrásból származó, napi rendszeres bevitel mellett az egészségre feltehetően nem fejt ki kedvezőtlen, vagy ártalmas hatást. Az UL kockázat becsléssel meghatározott, tudományos megítélés eredményeképp megállapított élettanilag tolerálható érték.

Az UL értékek megállapítására több tudományos munkacsoport alakult, melyek közül csak azt a kettőt emeljük ki, akik az alakuló európai reguláció szempontjából elsődleges szerepet töltenek be.

  • Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) Élelmiszerügyi tudományos bizottsága (Scientific Committee on Food = SCF)
  • Egyesült Királyság Élelmiszerbiztonsági hatóság (UK Food Standard Agency) vitaminokkal és ásványi anyagokkal foglalkozó szakértői csoportja (EVM)

Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Agency = EFSA)

Az EFSA tudományos szakvéleményt nyújt az élelmiszerekkel kapcsolatos – már ismert, illetve újonnan felmerülő – kockázatokról. Ezt a véleményt figyelembe veszik az uniós jogalkotók és szakpolitikai döntéshozók, az Európai Unió tudományos tanácsadó szervezeteként működik. Az EFSA hatáskörébe a következő területek tartoznak: az élelmiszer- és takarmánybiztonság, a táplálkozás, az állategészségügy és -jólét, a növényvédelem és a növényegészségügy.