A Béres Alapítvány

A Béres Gyógyszergyár karitatív tevékenységét 1993 óta a Béres Alapítvány a Teljes Életért Közhasznú Szervezet koordinálja.

„Fiam, ha segítséget kérnek tőled, és te tudsz segíteni, akkor azt megtenni kötelességed!”

Id. dr. Béres József édesanyjának tanítása

A Béres Alapítvány
alapítása óta…

  • több mint 3 millió üveg Béres Cseppet,
  • több mint félmillió darab egyéb Béres terméket adományozott világszerte,
  • 11 jótékonysági koncertet rendezett a daganatos betegek javára,
  • több mint 200 egészségügyi intézményt támogatott,
  • több mint 2600 civil szervezettel működtünk együtt,
  • több mint 300 fiatal tanulmányait támogatta,
  • több mint 250 kulturális kiadvány megjelenését segítette,
  • több mint 350 kulturális esemény létrejöttéhez járult hozzá.

Termék- és anyagi támogatásainak összértéke meghaladja a 8 milliárd forintot.

Egészségügy

A Béres Alapítvány kiemelt feladatának tekinti a betegek, idősek támogatását, ezért évente 100 ezer üveg Béres Cseppet juttat el a rászorulóknak, országos karitatív szervezetek segítségével.

Az alapítvány a „Béres a daganatos betegekért” program keretében 2003 óta jótékonysági esteket rendez, melynek teljes bevételét a daganatos betegek gyógyítását végző intézményeknek ajánlja fel, korszerűsítésre, életmentő műszerek, gépek beszerzésére.

JÓTÉKONYSÁGI ESTEK

2018

A Béres Alapítvány XI. jótékonysági koncertjével ünnepelte meg fennállásának 25 éves évfordulóját 2018. május 10-én, a Zeneakadémián. Az est főszereplői Balázs János zongoraművész, Vigh Andrea hárfaművész és a Budafoki Dohnányi Zenekar voltak Hollerung Gábor vezényletével. Az alapítvány a nagysikerű koncert teljes bevételét a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat részére ajánlotta fel. Az adomány egy új diagnosztikai módszer bevezetését szolgálja, mely a leukémiás gyermekek gyors és egyénre szabott terápiáját teszi lehetővé, ezáltal jelentősen növeli gyógyulási esélyüket.

2016

A Béres Alapítvány 2016. március 4-én, az Újszínházzal közösen rendezte meg jubileumi, X. jótékonysági estjét. Az est során az Újszínház Béres című előadását tekinthették meg a támogatók. A színházi előadás teljes bevételét a Miskolci Megyei Kórház Gyermek Csontvelőtranszplantációs Osztálya javára ajánlották fel. A leukémiás és daganatos kisgyermekeket kezelő Csontvelőtranszplantációs osztály országos szinten végez csontvelői őssejt átültetést és sejtterápiát; Magyarországon mindössze két ilyen osztály működik, ezek egyike a Miskolci Megyei Kórházban. Az adományt a kórház a részlegen található csontvelő-transzplantációs boxok, kórtermek és kezelő helyiségek felújítására fordította, a felújított részleg átadására 2017 januárjában került sor.

2013

A Béres Alapítvány IX. jótékonysági estjét 2013. április 25-én a MOM Kulturális Központban rendezte meg. Az est teljes bevételét a Tűzoltó utcai Gyermekklinika új intenzív osztályának korszerű, életmentő műszerekkel való fejlesztésére ajánlották fel. Magyarországon az évente 250-300 új daganatos kisgyermek közül több mint 50%-át kezelik ezen a klinikán. Az adományt az intézmény az intenzív osztályról hiányzó defibrillátor és újraélesztő kocsi megvásárlására fordította.

2010

A daganatos betegek megsegítésére VIII. jótékonysági estjét a Béres Alapítvány 2010. május 14-én rendezte meg. A koncert teljes bevételével az Országos Onkológiai Intézetet támogatta. A befolyt összegből az intézmény olyan speciális ágyakat vásárolt, melyek a nagy fájdalmakat viselni kényszerülő betegek szenvedésén képesek könnyíteni.

2009

A Béres Alapítvány VII. jótékonysági koncertjét rendhagyó módon Szolnokon rendezte meg 2009. május 9-én. A koncert teljes bevételét pedig Szolnok Város Önkormányzata javára ajánlotta fel. A Mádl Dalma Asszony fővédnökségével jegyzett est főszereplője Izaki Masahiro vezényletével a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, a Szolnoki Kodály és Bartók Kórus, valamint a Magyar Állami Népi Együttes volt. A város az adományt a fiatal lányok körében végzendő méhnyakrák megelőző programjának megvalósítására fordította.

2008

A VI. jótékonysági est a Béres Alapítvány 15 évének ünnepe is volt egyben. A 2008. április 26-án tartott rendezvény fellépője a szintén 15 éves világhírű Csillagszemű Táncegyüttes volt, az est bevételével az alapítvány a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikáját támogatta.

2007

A Béres Alapítvány V. jótékonysági koncertjét 2007. május 5-én tartotta. Támogatottja ezúttal a kiemelkedő eredményeket elérő, ám gyakorta sajnos súlyos működési gondokkal küzdő bakonyszűcsi Daganatos Betegek Lelki Rehabilitációs Otthona volt. Az otthon egyike Magyarország tizenegy, daganatos gyermekeket kezelő centrumainak, az intézményben pszichológiai, szociális gondozásban részesítenek minden olyan gyermeket, akiket a kórházi onkológiai centrumok hozzájuk irányítanak.

2006

A IV. jótékonysági koncert 2006. március 4-én került megrendezésre a Budapesti Olasz Kultúrintézetben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Gyermekonkohematológiai és Csontvelőtranszplantációs Osztálya javára. A koncert bevételét a Béres Alapítvány a leukémiák diagnosztikájában és a csontvelő transzplantációs műtétekben nélkülözhetetlen őssejtszámláló készülékre fordította.

2005

2005. május 28-án a Béres Alapítvány immár harmadik alkalommal rendezett jótékonysági koncertet. A Zeneakadémián megtartott rendezvény teljes bevételével a szolnoki Hetényi Géza Megyei Kórházat segítette. Az alapítvány az emlőrákos betegek ellátásához szükséges közel 10 millió forint értékű gamma-kamerát vásárolt, amelyből korábban egyetlen darab sem volt az egész megyében. A szervezet a nagy jelentőségű műszert 2005 szeptemberében ünnepélyes keretek között adta át a kórház számára.

2004

Az összefogás erejét megtapasztalva 2004. június 12-én újabb jótékonysági hangversenyre került sor a Béres Alapítvány szervezésében, melynek támogatottja a Szegedi Gyermekgyógyászati Klinika Onkológiai Részlege volt. Az itt dolgozók évek óta küzdöttek azért, hogy egy új, elkülönített részleg kialakításával megfelelő körülményeket teremtsenek a daganatos gyermekek gyógyulásához. A koncert bevételéből és a Béres Gyógyszergyár adományából összegyűlt 15 millió forint megteremtette az alapot az új osztály kialakítására, melynek felavatására a koncert után három hónappal, 2004 szeptemberében került sor.

2003

A Béres Alapítvány első jótékonysági koncertjét 2003. június 20-án rendezte meg. A nagysikerű koncert bevételéből és a Béres Gyógyszergyár adományából összegyűlt 15 millió forintot a Béres Alapítvány a Pécsi Gyermekklinika Onkohaematológiai Osztályának felújítására ajánlotta fel. Az Osztály több mint 70 éves épületének felújítása 10 éve húzódott az anyagi eszközök hiánya miatt. Az adománynak köszönhetően a Baranya, Tolna, Somogy és Zala megyéből érkező súlyosan beteg gyermekek már nyugodt környezetben gyógyulhatnak, az orvosok pedig korszerűbb körülmények között végezhetik munkájukat.

Oktatás

A Béres Alapítvány részt vállal az oktatás támogatásában, a tehetségek segítésében.

Nagy hangsúlyt fektet a tehetséges, tanulni vágyó fiatalok megsegítésére az általános iskolától az egyetemig. Több oktatási intézményben létezik Béres-ösztöndíj, illetve Béres-díj, mellyel évente a legkiválóbbak munkáját ismerik el. Ezen intézmények: Dr. Béres József Általános Iskola (Budapest), Bessenyei György Gimnázium és Kollégium (Kisvárda), Kandó Kálmán Szakközépiskola, Gimnázium és Dr. Béres József Kollégium (Záhony), Vajda János Gimnázium és Szakközépiskola (Bicske), Soproni Egyetem (Sopron).

Az oktatás terén nyújtott adományokból nem maradhatnak ki a határon túli magyarok sem. Támogatta többek közt a Marosvásárhelyen működő Keresztény Minőséget Iskoláinkban Alapítványt, a nagyváradi Csillagocska Alapítványt, a Csibészek Alapítványt, számítógépek adományozásával segítette a marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemet.

Kultúra

Béres a magyar kultúráért programjában az alapítvány a magyar kulturális értékek megőrzésére és az e célt segítő művészekre, programokra irányítja a figyelmet.

Az elmúlt több mint negyed évszázadban támogatta többek között Maria de Faykod szobrászművészt, Nagy Ferenc fafaragó művészt, Szenthelyi Miklós hegedűművészt, Dubrovay László zeneszerzőt, Lovász Irén énekművészt, Zsikó Zoltánt és zenekarát, a Szent Efrém Férfikart, a Csillagszemű Táncegyüttest, a Bartók Kórust, a Cédrus Alapítványt, a Tolcsvay trilógia című produkciót, Hegedűs Endre zongoraművészt, Kubinyi Anna textilművészt, a Szolnoki Szimfonikus Zenekart, a Duna Művészegyüttest, a Duna Televízió nagy sikert aratott Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató vetélkedőjét, valamint a Himnusz-szobor és a Budai Vár déli Kortina-falára tervezett Mária-szobor elkészítését.

Határon túli támogatások

A Béres Alapítvány fontosnak tartja a határainkon túl élő magyarság támogatását is.

Többek között hozzájárult az összmagyarság sorskérdéseivel foglalkozó CÉH című folyóirat megjelenéséhez, segítette a nagyváradi Csillagocska Alapítványt, a csíksomlyói Csibészek Alapítványt, a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesületet, a pürkereci evangélikus közösséget, a válaszúti Kallós Zoltán Alapítványt, a Rákóczi Szövetség Felvidéki Beiratkozási Programját és a Kárpátok Öröksége Alapítványt is.

Összességében közel 20 millió forint értékben juttatott el termékadományt rászoruló erdélyi és Kárpátalján élő magyaroknak.

Vitéz Hábel György kezdeményezésének és lelkes kitartásának köszönhetően a Nemzeti Kulturális Alap és a Béres Alapítvány támogatásával, a Rákóczi Szövetség és a Magyarok Világszövetsége közreműködésével Béres József Szép magyar ének című daloskönyve 1200 határon túli magyar iskolába, óvodába jutott el.

DOKUMENTUMOK

Közhasznúsági jelentések