Id. dr. Béres József

„Soha egyetlen embertársam életéről nem akartam, nem akarok és nem is tudnék lemondani. Más a dolgom a világban.”
Id. Dr. Béres József

 

Vitéz dr. Béres József agrármérnök, a talaj, a növények, az állatok, majd az emberek gyógyítója volt. Egyike azon magyaroknak, akik felfedezésükkel és évtizedek kemény és sokáig el nem ismert munkájával nemzetközileg kiemelkedőt és páratlant alkottak, igazi hungarikumot.

A Béres Csepp, amelyet évtizedek óta naponta százezrek használnak egészségük megőrzéséhez, immunrendszerük támogatásához, a föld szeretetéből született: meghajlás a természet ereje és bölcsessége előtt. Egyetlen elméből kipattant gondolat, amely mindnyájunknak segít visszatalálni gyökereinkhez. A bennünk lévő harmóniát kapcsolja össze a természet egyensúlyával, hiszen mind része vagyunk a nagy egésznek.

Id. dr. Béres József élete szüntelen harc volt irigykedőivel szemben és fáradhatatlan munkálkodás a betegek gyógyításáért, a közösségért, legyen az a szülőfaluja, háborús alakulata, kutatócsoportja vagy családja, és sok-sok betege. 1972-ben alkotta meg a Béres Cseppet. Bár a kutatónak hamar híre kelt, és az emberek akarata kikényszerítette, hogy legálisan is hozzáférhetőek legyenek cseppjei, de a rendszerváltásig a készítmény nem kaphatott nagyobb figyelmet. Béres József soha nem adta fel, és mára a családi tulajdonban lévő Béres Gyógyszergyár az egyik legsikeresebb magyar vállalkozás, amely a Béres Csepp mellett számos más termékkel is segít nekünk egészségünk megőrzésében.

Élete a szorgalom, a kitartás, az ötletesség, a kemény munka, a segítőkészség és a közösségbe vetett hit egyik legszebb példája. Bár sokszor mondta, hogy „senki nem lehet próféta a saját hazájában”, ő mégis az lett. A benne lakozó rendkívüli elhivatottság még életében legendává nemesítette alakját. 1920-tól 2006-ig élt közöttünk.

Béres József nevét ma intézmények, közterületek, emlékművek őrzik. Szobra áll szülővárosában és az ország legnagyobb gyógyítói sorában a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban. Legendás készítményét 2013-ban az elsők között nyilvánították hungarikummá. Életéről könyvek, színdarabok, dokumentumfilmek szólnak, 2019-ben Cseppben az élet címmel televíziós játékfilmsorozat készült róla. 2020 februárjától látható a mozikban az életének legdrámaibb szakaszát felidéző játékfilm: A feltaláló.