HÍREK

Korszerűen felszerelt osztályon gyógyulhatnak a beteg gyermekek Miskolcon

A Béres Alapítvány immár második alkalommal állt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Gyermek Onkohaematológiai és Csontvelő-transzplantációs Osztálya mellé.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központ Gyermek Onkohematológiai és Csontvelő-transzplantációs Osztályán hematoonkológiai-, immunológiai-, neurológiai és csontvelő-transzplantációs részleg működik, csontvelőátültetési tevékenységük pedig szükségessé tette az apheresis- és sejtlaboratórium kialakítását is. Az országban egyedülálló módon az onkohematológiai osztállyal egy helyen működik a csontvelőátültetés, így a hematoonkológiai szakterület minden részét művelik.

Miskolcon a daganatos és leukémiás gyermekek kezelési eredményei a nyugat-európai országok terápiás eredményeivel azonosak, az osztályon a Nyugat-Európában használatos nemzetközi protokollok szerint történik a leukémiás és daganatos gyermekek gyógyítása. Magyarországon itt található az egyetlen olyan osztály, ahol a csontvelőátültetés és daganatos gyermekek kezelése egymás mellett sikeresen működik.

Prof. Dr. Nagy Kálmán – korábbi osztályvezető főorvos – 1995-ben indította el az őssejt-transzplantációt. 2010 óta az osztályon 124 allogén-, autológ csontvelő-, őssejt- és köldökzsinór-transzplantációt végeztek el.

A most átadásra került B részlegen a kórház támogatásával hat kórterem felújítására, valamint osztályos kezelő nyílászáróinak és a padlózatának cseréjére került sor. A kórház támogatása mellett azonban szükség volt további 13 millió forint alapítványi támogatásra is a felújítások kivitelezéséhez. A Bonta Zoltán Gyógyászati Alapítvány és a Béres Alapítvány segítségével sikerült a teljes bútorzatot kicserélni, valamint három autológ (saját) csontvelő-transzplantációs boxot, három különítő kórtermet és a kezelő helységet korszerűsíteni.

A Béres Alapítvány immár második alkalommal állt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Gyermek Onkohematológiai és Csontvelő-transzplantációs Osztálya mellé. 2006-ban egy őssejtszámláló készülékkel segítették az osztály munkáját, 2016-os jótékonysági estjüknek köszönhetően pedig a felújítási munkálatokhoz nyújtottak nélkülözhetetlen segítséget. „Az itt dolgozó orvosok és ápolók nap, mint nap tanúbizonyságot tesznek elkötelezettségükről, példamutató kitartásukról és mindent elkövetnek azért, hogy az osztályon hónapokig kezelt gyermekek elindulhassanak a gyógyulás útján. Nagy öröm a számunkra, hogy támogatásunkkal hozzájárulhattunk ahhoz, hogy munkájukat egy modern és korszerűen felszerelt osztályon végezhessék” – mondta a sajtótájékoztatón Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke.

A most átadásra került, felújított csontvelő-transzplantációs boxok és kórtermek immár kiválóan megfelelnek a 21. századi elvárásoknak.

Közzétéve: 2018.01.24