PODCAST

BÉRES JÓZSEF
A LEGENDA NYOMÁBAN

Béres József a magyar tudománytörténet kimagasló alakja, akinek fordulatokban gazdag életéről ma már könyvek, színdarabok, filmek mesélnek.

Életútja nem véletlenül ihlette meg az alkotókat, hiszen különleges egyénisége, a nehéz helyzetekre adott válaszai, a mai kor emberének is jó útravalóul szolgálnak.

De milyen volt ő, mint hétköznapi ember? Mint édesapa? Mint nagyszülő? Többek között erre is választ kap A legenda nyomában című podcast sorozatunkban, melyben családtagok, barátok személyes, olykor szívbe markoló történeteit hallgathatja meg.

A visszaemlékezések nemcsak az idén 50 éves találmányának történetét elevenítik fel, hanem tovább éltetik azt a tiszta értékrendet, melyet a kutató ránk hagyott.

„ÉN MINT A FIA, FÉLTETTEM”

A legenda nyomában című podcast sorozat első epizódjában a feltaláló fia, ifj. dr. Béres József, a Béres Gyógyszergyár elnöke mesél mélységekről, magasságokról, de legfőképp arról, milyennek látta az édesapját, és hogyan élte meg fiaként a ma már történelemnek számító, sorsfordító eseményeket. Milyen volt az édesapjával való kapcsolata? Volt-e féltékeny kisgyermekként a Béres Cseppre? Ki adott nevet a legendás készítménynek? – többek között ezekre a kérdésekre is választ kapunk a premier epizódban.

2022.02.23.
Spotify Youtube Google Podcasts

„NEKEM AZ APÓSOM EGY SORSAJÁNDÉK”

A sorozat második részében a feltaláló menye, Béres Klára, a Béres József életútjáról szóló könyvek szerzője mesél apósáról. A sorsajándékok Béres Klára egész életében fontos szerepet játszanak. Élete egyik, ha nem a legnagyobb sorsajándékaként pedig apósára, id. dr. Béres Józsefre tekint. De mitől volt olyan különleges a kettejük kapcsolata? Hosszú évek távlatából hogyan emlékszik vissza a kutatóra, mint apósára? Melyik volt a legnagyobb születésnapi ajándék, amit tőle kapott, és amelyre a mai napig szeretettel gondol vissza? Béres Klára egy nem mindennapi életút mentén mesél a hallgatóknak kitartásról, az igazunk melletti kiállásról, az élet szeretetéről és arról, hogy soha ne adjuk fel.

2022.03.02.
Spotify Youtube Google Podcasts

„Ő NAGYPAPÁNAK IS EGY TUDÓS EMBER VOLT”

Nagypapa, mesélj! És ő, a tudós nagyszülő, mesélt. Répatortáról, katonai évekről… De mikor jöttek rá az unokák arra, hogy nagyapjuk, id. dr. Béres József nem egy mindennapi ember? Hogyan gondolnak rá vissza ma, már felnőttfejjel, hogyan emlékeznek a régi időkre, az együtt megélt alkalmakra? Regéczy-Béres Melinda, Béres Marcell és Béres Merse a gyermekkori emlékmozaikok között kutat, és most ők mesélnek. Róla, nekünk.

2022.03.09.
Spotify Youtube Google Podcasts

„BARÁTSÁG ELSŐ LÁTÁSRA”

A legenda nyomában podcast sorozat negyedik epizódjában egy fél évszázados barátság történetéről hallhatunk. A most kilencvenéves Hegedűs Géza, a régi igaz barát emlékezik vissza id. dr. Béres Józsefre, a kettejüket és családjaikat összekötő mély kapcsolatra. Szó esik a bennük lakozó őserőről, felidéződnek az első találkozás emlékei, és hallunk azokról az időkről is, amikor még csak ők ketten ismerték a cseppek összetételét. Megtudjuk, hogy mit jelent a feltétel nélküli bizalom, és hogy mik azok az alapértékek, amelyekre egy élethosszig tartó, örök barátság felépül: Ezúttal a barát mesél Béres Józsefről.

2022.03.23.
Spotify Youtube Google Podcasts

„RÁJÖTTEM, HOGY BÉRES JÓZSEF SORSÁT NEKEM MEG KELL ÍRNOM DRÁMÁBAN”

A legenda nyomában podcast-sorozat ötödik epizódjában dr. Fazekas István Jókai-díjas író, költő mesél, akit már hétéves korában megszólított a Béres-ügy. Kisfiúként hónapokon keresztül képzelte magát példaképe, Béres József helyébe, majd évtizedekkel később történelmi drámát írt a feltaláló 70-es évekbeli küzdelméről, melyet 2016-ban két színház is bemutatott. Hogyan hatott rá gyermekként a Béres Józseffel való találkozás? Mikor érett meg benne a dráma megírásának a gondolata? Többek között ezekre a kérdésekre is választ ad A legenda nyomában podcast-sorozat ötödik epizódja.

2022. 03.31.
Spotify Youtube Google Podcasts