EGÉSZSÉGTIPPEK

Béres_online_edzes

Lendüljünk formába okosan!

A tavasz az az időszak, amikor a legtöbben sportolni kezdenek. Mire kell figyelni, hogy sokáig kitartson a lendület, és a sérülésektől is megóvjuk magunkat? Pilisy Zsófia személyi edző ad részletes tanácsokat.

Egyik legfontosabb szabály: a fokozatosság!

Gyakran jelentkező probléma, mikor nekilendülünk felerősíteni magunkat, hogy nagy lelkesedésünkben túlvállaljuk magukat, lesérülünk, és ezzel együtt el is veszítjük a motivációnkat. Kezdjünk óvatosan! Használjuk ki, hogy tavasszal a szabadban is bátran mozoghatunk – kezdésként jó lehet harminc perc biciklizés, kocogás vagy akár séta, az időintervallumot később növelhetjük. Beltéri, edzőtermi edzés esetén is fontos a fokozatosság: először inkább kisebb súlyokat vagy kevésbé intenzív edzéstípust javasolunk.

A célnak megfelelő edzésformát válasszunk!

Aki az állóképességét szeretné fejleszteni, menjen el futni, úszni vagy biciklizni. Aki inkább erőnléti edzésre vágyik, vegyen részt egy TRX- vagy köredzésórán! Ha kímélőbb gyakorlatokat szeretnénk, próbáljunk ki egy jógafoglalkozást vagy egy stretchinget (nyújtást). Vigyázat: a látszat néha csal; ami könnyűnek látszik, az lehet, hogy nem is az.

Haladjunk a nagyobb izomcsoportoktól a kisebbek felé!

Célszerű úgy összeállítani az edzésünket, hogy legalább egyszer átmozgassuk minden izomcsoportunkat, a nagyobbaktól a kisebbek felé haladva. A jó edzésprogram függ a testalkatunktól, edzettségünktől, egészségi állapotunktól és a céljainktól – érdemes szakértő véleményét is kikérni.

Csökkentsük a sérülésveszélyt!

Minden edzés előtt fontos alaposan bemelegíteni, a végén pedig nyújtani. Ehhez először végezzünk alsótest-mobilizációs gyakorlatokat (például lábfej-hajlítás,-nyújtás, lábemelés), majd folytassuk felsőtest-mobilizációs gyakorlatokkal mindkét oldalra (hát domborítása térdelőtámaszban, törzshomorítás hason fekvésből). Az előbbiekkel jól átmozgatható, lenyújtható a comb, a csípő, a felsőtest-mobilizáció pedig súlyzós edzés után, de egy hosszú munkanap után is jól eshet. A core edzés, vagyis a törzsizmok erősítése közben különösen fontos, hogy figyeljünk a helyes testtartásra. A has-, valamint a farizmok feszítésén legyen a hangsúly! A gyakorlatok végzése közben ne felejtsünk el odafigyelni a helyes testtartásra!

Ne terheljük túl az ízületeinket!

Az edzésnél, de a mindennapokban is egyaránt fontos, hogy megfelelő cipőnk legyen, és hogy állás, járás és ülés közben is helyes legyen a testtartásunk. Edzés közben vigyázzunk, hogy a karokat és a lábakat ne feszítsük túl, amennyire csak tudjuk, tartsuk az „enyhén hajlított, rogyasztott” helyzetet! Futásnál figyeljünk arra, hogy ne sarokkal érkezzünk a talajra! Az emberi test bonyolult, összetett rendszer, az aprónak gondolt részletek is nagyon fontosak.

A cikk folytatását a Béres Egészség magazin 2022. tavaszi/nyári lapszámában olvashatja el! Nézze meg legújabb edzésvideóinkat a beresmozgas.hu oldalon és Youtube-csatornánkon!

FORRÁS: BÉRES EGÉSZSÉG MAGAZIN – 2022. TAVASZ/NYÁRI SZÁM
Közzétéve: 2022.03.21