Miért fontos, hogy az ízületek és inak rugalmasak legyenek?
Mozgásrendszerünk egészségének támogatásához, megfelelő működéséhez jól működő és rugalmas ízületekre, terhelhető csontokra, izmokra, inakra van szükségünk. A rugalmas ízület egyik legfontosabb jellemzője az ízületi folyadék megfelelő összetétele, állaga és mennyisége. Az ízületi rést kitöltő viszkózus nedvességet, amelynek tudományos neve szinoviális folyadék, az úgynevezett szinoviális membrán termeli. A szinoviális folyadéknak számos szerepe van: táplálja a porcot, csökkenti az ízületi alkotórészek közötti súrlódást, kipárnázza az ízületet.
|
*Az ördögcsáklya gyökér hozzájárul az ízületek és inak rugalmasságához, valamint az egészséges ízületek fenntartásához. |
Az ördögcsáklya nemzetség (Harpagophytum) két faja Afrika déli, sivatagos területein őshonos. Nevét jellegzetes, karomszerű tüskékkel borított terméséről kapta.
Már napi 1 g gyökérnek megfelelő mennyiségű kivonat fogyasztása hozzájárul az egészséges ízületek és a megfelelő mozgékonyság fenntartásához, valamint az ízületek és inak rugalmasságához.
A hialuronsav az emberi szervezetben természetesen előforduló nagy molekulájú poliszacharid, amely többek között a porcok és a csontok szerves állományának egyik fő összetevője. Legnagyobb koncentrációban a bőrben, az ízületi porcokban és ízületi folyadékban található meg. Igen magas a vízmegkötő képessége, aminek a jelentősége, hogy az ízületi folyadék hidratált és magas viszkozitású legyen.
A C-vitamin hozzájárul a megfelelő kollagénképződéshez, ezen keresztül a porcok megfelelő állapotának, működésének fenntartásához, valamint a normál csontozat fenntartásához.