Fokozatosan felszabaduló C-vitaminnal

C-vitamin Béres 500 mg retard filmtabletta

Tudjon meg többet!

A C-vitamin Béres 500 mg retard filmtablettából a C-vitamin fokozatosan szabadul fel, ezért hosszabb időn át közel állandó C-vitamin szintet biztosít.

A C-vitamin Béres 500 mg retard filmtabletta hatóanyaga az aszkorbinsav (C-vitamin), mely egy vízben oldódó, antioxidáns tulajdonságú vitamin. Az aszkorbinsav számos alapvető élettani folyamathoz (pl. egyes hormonok előállítása, vas felszívódása, csontok, fogak, és porcok felépítése, sebgyógyulás, és a hajszálerek megfelelő átjárhatóságának fenntartása) nélkülözhetetlen.

Mikor ajánlott a készítmény szedése? 

 • C-vitamin hiány  (skorbut, Möller-Barlow-betegség) kezelésére

Vitaminhiány leggyakrabban a hiányos táplálkozás esetén, vagy a fokozott aszkorbinsav-igénnyel járó állapotokban fordul elő: kimerültség, étvágytalanság, gyengeség, fáradékonyság, tavaszi fáradtság, jelentős fizikai igénybevétel, dohányzás, fogamzásgátló gyógyszerek szedése, valamint betegségeket, sérüléseket és műtéteket követő lábadozási időszakok, ill. terhesség és szoptatás.

Kiszerelések:

60 db filmtabletta

Adagolás: 

Felnőtteknek és 14 év feletti serdülőknek szükséglettől és állapottól függően naponta 500-1000 mg (1 legfeljebb 2 retard filmtabletta).

Maximális napi adag:

1000 mg (2 db retard filmtabletta).

Alkalmazása 14 éves kor alatt nem javasolt.

Keresse a patikaláncokban
és az egyéni gyógyszertárakban!

VÁSÁRLÁS

VEGYE MEG ONLINE!

JÓ TUDNI!

Gluténmentes, gluténérzékenyek is fogyaszthatják

Laktózmentes, laktózérzékenyek is fogyaszthatják

Vegetáriánusok is fogyaszthatják

Várandós kismamák és szoptatós anyukák számára nem ajánlott
BŐVEBB INFORMÁCIÓÉRT OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT!

Betegtájékoztató

Információk a felhasználó számára

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi tájékoztatót,
mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa, gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.

 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.
 • Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

Milyen típusú gyógyszer a C-vitamin Béres 500 mg retard filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A C-vitamin Béres 500 mg retard filmtabletta hatóanyaga az aszkorbinsav (C-vitamin), mely egy vízben oldódó, antioxidáns tulajdonságú vitamin. A C-vitamin Béres 500 mg retard filmtablettából a C-vitamin lassan és fokozatosan szabadul fel, ezért hosszabb időn át állandó C-vitamin szintet biztosít. Az aszkorbinsav számos alapvető élettani folyamathoz (pl. hormonok előállítása, vas felszívódása, csontok, fogak és porcok felépítése, sebgyógyulás és a hajszálerek megfelelő átjárhatóságának fenntartása) nélkülözhetetlen.

A készítmény alkalmazható a C-vitamin-hiány (skorbut, Möller-Barlow-betegség) kezelésére.

Tudnivalók a C-vitamin Béres 500 mg retard filmtabletta szedése előtt

Ne szedje a C-vitamin Béres 500 mg retard filmtablettát

 • ha allergiás a hatóanyagra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
 • ha Ön korábban, illetve jelenleg is, vesekövességben szenved;
 • ha Önnek szója- vagy földimogyoró-allergiája van;
 • ha Ön szoptat (Lásd „Terhesség, szoptatás és termékenység” című részt).

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Daganatos betegségek esetén, illetve, akiknek a kórtörténetében bármilyen vesebetegség szerepel, kisebb adagok alkalmazására lehet szükség. Kérdezze meg kezelőorvosát, amennyiben ez Önre vonatkozik.

Az aszkorbinsav túl nagy adagjai bizonyos veleszületett enzimhiányos betegségben (glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz hiányban) szenvedő betegekben vérszegénységet (hemolitikus anémiát) okozhatnak.

Az aszkorbinsav segíti a vas felszívódását, így az aszkorbinsav – nagy adagban szedve – növelheti a vasraktározási zavar (hemokromatózis) illetve különböző eredetű vérszegénység (szideroblasztos anémia, talasszémia) kialakulásának veszélyét.

Igen nagy dózisú aszkorbinsav tartós szedésének hirtelen abbahagyásakor a kezdeti intenzitásnál erősebb hiánytünetek jelentkezhetnek.

A székletben a tabletta maradványai megjelenhetnek. Ez nem ad aggodalomra okot, mert mialatt a készítmény áthaladt a gyomor-bélrendszeren a hatóanyag már felszabadult a készítményből és kifejtette hatását.

A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz retard filmtablettánként, azaz gyakorlatilag „nátriummentes”.

Gyermekek és serdülők

A gyógyszer alkalmazása 14 éves kor alatt nem javasolt.

Egyéb gyógyszerek és a C-vitamin Béres 500 mg retard filmtabletta

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Más gyógyszerekkel történő együttes alkalmazása során figyelembe kell venni, hogy ha az összes napi C-vitamin bevitel meghaladja az 1000 mg-ot, akkor bizonyos gyógyszerek hatása megváltozhat.

Óvatosan szedhető együtt a következő hatóanyag-tartalmú gyógyszerekkel:

 • vas-, réz- és szeléntartalmú készítmények
 • dezferoxamin (vas túladagolás kezelésére szolgáló gyógyszer)
 • mexiletin (szívritmuszavarok kezelésére szolgáló gyógyszer)
 • kumarin és indandion származékok (véralvadásgátló gyógyszerek)
 • szalicilsav származékok (fájdalom-, lázcsillapító és gyulladásgátló gyógyszerek)
 • diszulfiram (alkoholbetegség kezelésére szolgáló gyógyszer)

Nagy adag aszkorbinsav a vizelet pH-ját csökkentheti, amely a savas jellegű hatóanyagok újra felszívódását növelheti, illetve a lúgos jellegűek újra felszívódását csökkentheti.

Nagy dózisú C-vitamin egyes laboratóriumi vizsgálatok eredményét megváltoztathatja, ezért a laboratóriumi vizsgálatot elrendelő orvost tájékoztassa arról, ha Ön C-vitamint szed.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A C-vitamin terhes nőknek napi 100 mg adagban biztonságos. Azonban terhességben illetve fogamzóképes korban lévő nőknél fogamzásgátlás hiányában nem javasolt a szükségletet jóval meghaladó mennyiségű (napi 1000 mg feletti adagban) C-vitamin bevitele. A terhesség 3. hónapja után a szülésig szedett napi 1000 mg C-vitamin fokozza annak a kockázatát, hogy kis testsúllyal születik az újszülött. Emiatt terhesség alatt a napi adag az 1 retard filmtablettát ne haladja meg.

A C-vitamin kiválasztódik az anyatejbe. Szoptatás alatt a C-vitamin szükséglet fokozottabb, de az ajánlott napi 100 mg adagnál nagyobb mennyiségben történő pótlás nem javasolt. Emiatt, ez a készítmény szoptatás alatt nem adható.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A javasolt adagolásban alkalmazva ilyen hatások nem ismertek.

A C-vitamin Béres 500 mg retard filmtabletta szójalecitint és narancssárga FCF alumínium lakkot tartalmaz

Ne szedje a készítményt, mennyiben szója vagy földimogyoró allergiája van.

A narancssárga FCF alumínium lakk allergiás reakciót okozhat.

Hogyan kell szedni a C-vitamin Béres 500 mg retard filmtablettát?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa, gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény szokásos adagja felnőtteknek és 14 év feletti serdülőknek a szükséglettől és állapottól függően naponta 12 retard filmtabletta (500-1000 mg C-vitamin).

A maximális napi adag 2 retard filmtabletta (1000 mg C-vitamin).

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél

A gyógyszer alkalmazása 14 éves kor alatt nem javasolt.

A készítményt a panaszok fennállásáig, betegségben a kezelőorvos által egyénre szabottan meghatározott ideig javasolt szedni.

A retard filmtablettát reggel, illetve reggel és este szétrágás vagy összetörés nélkül, egészben kell bevenni, lehetőleg étkezés végén, bőséges folyadékkal.

A tablettán lévő bemetszés nem a tabletta széttörésére szolgál.

Ha az előírtnál több C-vitamin Béres 500 mg retard filmtablettát vett be

A javasoltnál nagyobb adagok bevétele C-vitamin túladagolást idézhet elő. A C-vitamin túladagolás tünetei: gyomorégés, émelygés, hányinger, hasmenés. Az aszkorbinsav vízben oldódó vitamin, ezért a szükségleten felüli mennyiség a vizelettel és a széklettel kiürül a szervezetből, ezért ha túl sokat vett be a készítményből, bőséges folyadék fogyasztása javasolt.

Ha elfelejtette bevenni a C-vitamin Béres 500 mg retard filmtablettát

A következő adagolási időpontban ne vegyen be kétszeres adagot, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát. Folytassa a kezelést az előírtak szerint.

Ha idő előtt abbahagyja a C-vitamin Béres 500 mg retard filmtabletta szedését

A kezelés megszakításakor általában semmilyen káros hatás nem jelentkezik, azonban visszatérhetnek a C-vitamin hiány tünetei.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Nagy adagok hosszú ideig tartó alkalmazása során – elsősorban, ha a napi C-vitamin bevitel meghaladja az 1000 mg-ot – gyomorégés, hányinger, hasmenés léphet fel és megnövekedhet a vesekőképződés veszélye.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Hogyan kell a C-vitamin Béres 500 mg retard filmtablettát tárolni?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon illetve a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/EXP) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a C-vitamin Béres 500 mg retard filmtabletta?

 • A készítmény hatóanyaga: 500 mg C-vitamin retard filmtablettánként.
 • Egyéb összetevők:
 • Tablettamag: hipromellóz, nátrium-alginát, mikrokristályos cellulóz, mannitol, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, glicerin-dibehenát.
 • Bevonat: részlegesen hidrolizált poli(vinil-alkohol), talkum, titán-dioxid (E171), makrogol/PEG 3350, szójalecitin, narancssárga FCF alumínium lakk (E110), sárga vas-oxid (E172), kinolinsárga alumínium lakk (E104).

Milyen a gyógyszer külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

10 db, 20 db, 30 db, 40 db, 50 db, 60 db, 70 db, 80 db, 90 db, 100 db, 120 db narancssárga, ovális alakú, mindkét oldalán domború felületű, egyik oldalán bemetszéssel ellátott filmbevonatú tabletta színtelen, átlátszó PVC/PVdC //Al vagy PVC/PE/PVdC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

A tablettán lévő bemetszés nem a tabletta széttörésére szolgál.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba. 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

Béres Gyógyszergyár Zrt., 1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.

Tel.: +36-1-430-5500

Fax: +36-1-250-7251

E-levél: [email protected]

Gyártó: 

Béres Gyógyszergyár Zrt.,

5000 Szolnok, Nagysándor József út 39.

 • OGYI-T-22427/01       10×      PVC/PVdC //Al buborékcsomagolásban és dobozban
 • OGYI-T-22427/02       20×      PVC/PVdC //Al buborékcsomagolásban és dobozban
 • OGYI-T-22427/03       30×      PVC/PVdC //Al buborékcsomagolásban és dobozban
 • OGYI-T-22427/04       40×      PVC/PVdC //Al buborékcsomagolásban és dobozban
 • OGYI-T-22427/05       50×      PVC/PVdC //Al buborékcsomagolásban és dobozban
 • OGYI-T-22427/06       60×      PVC/PVdC //Al buborékcsomagolásban és dobozban
 • OGYI-T-22427/07       70×      PVC/PVdC //Al buborékcsomagolásban és dobozban
 • OGYI-T-22427/08       80×      PVC/PVdC //Al buborékcsomagolásban és dobozban
 • OGYI-T-22427/09       90×      PVC/PVdC //Al buborékcsomagolásban és dobozban
 • OGYI-T-22427/10       100×    PVC/PVdC //Al buborékcsomagolásban és dobozban
 • OGYI-T-22427/11       120×    PVC/PVdC //Al buborékcsomagolásban és dobozban
 • OGYI-T-22427/12       10×      PVC/PE/PVdC//Al buborékcsomagolásban és dobozban
 • OGYI-T-22427/13       20×      PVC/PE/PVdC//Al buborékcsomagolásban és dobozban
 • OGYI-T-22427/14       30×      PVC/PE/PVdC//Al buborékcsomagolásban és dobozban
 • OGYI-T-22427/15       40×      PVC/PE/PVdC//Al buborékcsomagolásban és dobozban
 • OGYI-T-22427/16       50×      PVC/PE/PVdC//Al buborékcsomagolásban és dobozban
 • OGYI-T-22427/17       60×      PVC/PE/PVdC//Al buborékcsomagolásban és dobozban
 • OGYI-T-22427/18       70×      PVC/PE/PVdC//Al buborékcsomagolásban és dobozban
 • OGYI-T-22427/19       80×      PVC/PE/PVdC//Al buborékcsomagolásban és dobozban
 • OGYI-T-22427/20       90×      PVC/PE/PVdC//Al buborékcsomagolásban és dobozban
 • OGYI-T-22427/21       100×    PVC/PE/PVdC//Al buborékcsomagolásban és dobozban
 • OGYI-T-22427/22       120×    PVC/PE/PVdC//Al buborékcsomagolásban és dobozban

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2019. június

A készítmény hatóanyaga filmtablettánként
C-vitamin retard 500 mg
Regisztrációs kategória: Vény nélkül kapható aszkorbinsav-tartalmú gyógyszer.