Milyen kedvező élettani hatásai vannak?
A cinket legnagyobb koncentrációban a szem, a haj és a férfi nemi mirigyek tartalmazzák, megtalálható a májban, vesében, izomban, bőrben és a csontokban.
A cink hozzájárul a normál DNS szintézishez, szerepet játszik a sejtosztódásban. Részt vesz a zsírsavak és a szénhidrátok normál anyagcseréjében és a normál fehérjeszintézisben.
Részt vesz az A-vitamin normál anyagcseréjében és hozzájárul az egészséges látás fenntartásához. A cink hozzájárul a haj, a köröm és a bőr normál állapotának fenntartásához.
A cink szerepet játszik a normál termékenység és szaporodás fenntartásában.
A cink hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez és a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.
Mely élelmiszerekben található meg?
A táplálkozásban jó cinkforrások a húsok és húskészítmények, a sajt, a növények közül a hüvelyesek, de utóbbiakból a magas rosttartalom miatt a hasznosulás nem megfelelő.
Milyen mennyiségű cinkre van szükségünk? (Az EFSA által megállapított PRI értékek alapján)
| Kor |
Nők |
Férfiak |
| 4-6 éves korban |
5,5 mg/nap |
| 7-10 éves korban |
7,4 mg/nap |
| 11-14 éves korban |
10,7 mg/nap |
| 15-17 éves korban |
11,9 mg/nap |
14,2 mg/nap |
| 18 év felett |
7,5-12,7 mg/nap |
9,4-16,3 mg/nap |
| Várandósság és szoptatás idején |
9,1-+15,6 |
– |
Mi a cink legfelső biztonságos szintje? (Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által meghatározott UL értékek)
A cink legfelső biztonságos szintje, tehát ez a maximális mennyiség, amely az összes forrásból származó, napi rendszeres cinkbevitel mellett az egészségre feltehetően nem fejt ki kedvezőtlen, vagy ártalmas hatást:
| Kor |
Nők |
Férfiak |
| 4-6 éves korban |
10 mg/nap |
| 7-10 éves korban |
13 mg/nap |
| 11-14 éves korban |
18 mg/nap |
| 15-17 éves korban |
22 mg/nap |
| 18 év felett |
25 mg/nap |
| Várandósság és szoptatás idején |
25 mg/nap |
– |