Vitamin ABC

Az egészség egyik legfontosabb eleme a kiegyensúlyozott, vegyes étrend, mely biztosítja a szervezet napi energia- és tápanyagszükségletét és a tápanyagok megfelelő arányát.

A vitaminok a szervezet számára nélkülözhetetlenek, ezért érdemes a megfelelő bevitelükről kiegyensúlyozott, változatos étrenddel gondoskodni.


ZSÍRBAN OLDÓDÓ VITAMINOK

A zsírban oldódó vitaminok hosszabb ideig képesek a szervezetben raktározódni képesek és ezért túlzott bevitelüket ajánlatos kerülni. Valójában egy kis odafigyeléssel minimalizálható, hogy túladagoljuk a zsírban oldódó vitaminokat. 

A-vitamin (retinol)

Milyen kedvező élettani hatásai vannak?

Az A-vitamin szerepet játszik a sejtek differenciálódásában és részt vesz a normál vasanyagcserében.

Az A-vitamin hozzájárul a nyálkahártyák és a bőr normál állapotának fenntartásához.

Az A-vitamin hozzájárul a normál látás fenntartásához, valamint támogatja az immunrendszer normál működését.

Mely élelmiszerekben található meg?

A táplálkozásban jó A-vitamin-források a máj, a tojássárgája, a tej, a tejtermékek, a tengeri halak. Az A-vitamin előanyagai (ún. provitaminjai) a karotinoidok. Legismertebb képviselőjük a β-karotin. A provitaminokból a szervezet képes A-vitamint előállítani. A következő zöldségek, gyümölcsök jó β-karotin források: sárgarépa, paradicsom, paprika, kelkáposzta, paraj, sütőtök, kajszibarack, sárgadinnye.

Milyen mennyiségű A-vitaminra van szükségünk? (Az EFSA által megállapított PRI értékek alapján)

Kor Nők Férfiak
4-6 éves korban 300 μg /nap
7-10 éves korban 400 μg /nap
11-14 éves korban 600 μg /nap
15-17 éves korban 650 μg /nap 750 μg /nap
18 év felett aktív korban levő nőknek 650 μg /nap 750 μg /nap
Várandósság és szoptatás idején 700-1300 μg /nap
40 év felett, menopauza után 650 μg /nap

 

Mi az A-vitamin legfelső biztonságos szintje? (Az EFSA által meghatározott UL értékek)

Az A-vitamin legfelső biztonságos szintje, tehát ez a maximális mennyiség, amely az összes forrásból származó, napi rendszeres A-vitamin bevitel mellett az egészségre feltehetően nem fejt ki kedvezőtlen, vagy ártalmas hatást:

Kor Nők Férfiak
4-6 éves korban 1100 μg /nap
7-10 éves korban 1500 μg /nap
11-14 éves korban 2000 μg /nap
15-17 éves korban 2600 μg /nap
18 év felett aktív korban levő nőknek 3000 μg /nap 3000 μg /nap
Várandósság és szoptatás idején 3000 μg /nap
40 év felett, menopauza után Nincs adat.

D3-vitamin (kolekalciferol)

Milyen kedvező élettani hatásai vannak?

A D-vitamin szerepet játszik a sejtosztódásban. Hozzájárul a kalcium és a foszfor normál felszívódásához/hasznosulásához, valamint a vér normál kalciumszintjének fenntartásához. A D-vitamin hozzájárul az egészséges csontozat, fogazat és izomfunkció fenntartásához. A D-vitamin támogatja az immunrendszer normál működését.


Mely élelmiszerekben található meg?

D-vitamin-források a tej és a tejtermékek, a tojás, a máj. A megfelelő D-vitamin ellátottság egyik feltétele a napfényen való tartózkodás. Napsütéses, tavaszi, nyári időszakban napi 10-30 perces, minél nagyobb szabad testfelületet érintő napfürdő elegendő a megfelelő mennyiségű D-vitamin termelődéséhez, azonban a tűző nap kerülendő! 


Milyen mennyiségű D-vitaminra van szükségünk? 

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) jelenleg nem határozta meg a D-vitaminra vonatkozó PRI értéket ezért a szükséglet helyett csak felnőttekre vonatkozó napi beviteli referenciaérték (NRV) került meghatározása, amely a D-vitamin esetén 5 μg. (1169/2011/EU rendelet XIII. melléklet alapján)


Mi a D-vitamin legfelső biztonságos szintje? (Az EFSA által meghatározott UL értékek)

A D-vitamin felnőttekre vonatkozó legfelső biztonságos szintje 100 μg, tehát ez a maximális mennyiség, amely az összes forrásból származó, napi rendszeres D-vitamin bevitel mellett az egészségre feltehetően nem fejt ki kedvezőtlen, vagy ártalmas hatást.

E-vitamin (alfa-tokoferol)

Milyen kedvező élettani hatásai vannak?

Az E-vitamin egy antioxidáns vitamin, amely hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. 

Mely élelmiszerekben található meg?
A táplálkozásban jó E-vitamin-források a növényi olajok, a zöld növények, a gabonafélék csírája.

Milyen mennyiségű E-vitaminra van szükségünk?
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) jelenleg nem határozta meg az E-vitamnira vonatkozó PRI értéket ezért a szükséglet helyett csak felnőttekre vonatkozó napi beviteli referenciaérték (NRV) került meghatározása, amely az E-vitamin esetén 12 mg. (1169/2011/EU rendelet XIII. melléklet alapján)


Mi az E-vitamin legfelső biztonságos szintje? (Az EFSA által meghatározott UL értékek)

Az E-vitamin felnőttekre vonatkozó legfelső biztonságos szintje 300 mg, tehát ez a maximális mennyiség, amely az összes forrásból származó, napi rendszeres E-vitamin bevitel mellett az egészségre feltehetően nem fejt ki kedvezőtlen, vagy ártalmas hatást.

K1– és K2-vitaminok (fillokinon, menakinon)

Milyen kedvező élettani hatásai vannak?

A K-vitamin részt vesz a normál véralvadásban és a normál csontozat fenntartásában.


Mely élelmiszerekben található meg?

Étrendünkben a K1-vitamin forrásai főként a zöld leveles növények (spenót, saláták, brokkoli, káposzta).

A K2-vitaminhoz pedig inkább állati eredetű élelmiszerek, például máj, húsok, sajt, tojás fogyasztásával juthatunk hozzá.


Milyen mennyiségű K-vitaminra van szükségünk?

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) jelenleg nem határozta meg a K-vitaminra vonatkozó PRI értéket ezért a szükséglet helyett csak felnőttekre vonatkozó napi beviteli referenciaérték (NRV) került meghatározása, amely a K-vitamin esetén 75 μg. (1169/2011/EU rendelet XIII. melléklet alapján)
Mi a K-vitamin legfelső biztonságos szintje? (Egyesült Királyság Élelmiszerbiztonsági hatóságának vitaminokkal és ásványi anyagokkal foglalkozó szakértői csoportja (EVM) által meghatározott értékek)

Az K-vitamin felnőttekre vonatkozó legfelső biztonságos szintje 1000 μg, tehát ez a maximális mennyiség, amely az összes forrásból származó, napi rendszeres K-vitamin bevitel mellett az egészségre feltehetően nem fejt ki kedvezőtlen, vagy ártalmas hatást.

 


VÍZBEN OLDÓDÓ VITAMINOK

A legfontosabb, amit a vízben oldódó vitaminokról tudnunk kell az, hogy a szervezetben csak korlátozott mértékben raktározódnak, ezért rendszeres fogyasztásuk fontos a szervezet megfelelő működésének fenntartásához. Azt a vélekedést is sokszor lehet hallani, hogy a vízben oldódó vitaminokból bármennyit el lehet fogyasztani mellékhatás veszélye nélkül. Az ilyen vélemény félrevezető lehet, ugyanis toxicitás szempontjából – akárcsak a zsírban oldódó vitaminok- a vízben oldódó vitaminok is különbözőek.

B1-vitamin (tiamin)

Milyen kedvező élettani hatásai vannak?

A B1-vitamin részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban. Hozzájárul a szív és az idegrendszer megfelelő működéséhez, valamint a normál pszichológiai funkció fenntartásához. 

Mely élelmiszerekben található meg?

A táplálkozásban jó B1-vitamin források a hüvelyesek, a napraforgómag, a pisztácia, a tökmag, a sertéshús, az élesztő, a barna kenyér, a tojássárgája, a sertésmáj és -vese.

Milyen mennyiségű B1-vitaminra van szükségünk? 

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) jelenleg nem határozta meg a B1-vitaminra vonatkozó PRI értéket ezért a szükséglet helyett csak felnőttekre vonatkozó napi beviteli referenciaérték (NRV) került meghatározása, amely a B1-vitamin esetén 1,1 mg. (1169/2011/EU rendelet XIII. melléklet alapján)

Mi a B1-vitamin legfelső biztonságos szintje? (Egyesült Királyság Élelmiszerbiztonsági hatóságának vitaminokkal és ásványi anyagokkal foglalkozó szakértői csoportja (EVM) által meghatározott értékek)

A B1-vitamin felnőttekre vonatkozó legfelső biztonságos szintje 100 mg, tehát ez a maximális mennyiség, amely az összes forrásból származó, napi rendszeres B1-vitamin bevitel mellett az egészségre feltehetően nem fejt ki kedvezőtlen, vagy ártalmas hatást.

B2-vitamin (riboflavin)

Milyen kedvező élettani hatásai vannak?

A B2-vitamin részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban.

A B2-vitamin hozzájárul a vörös vérsejtek normál állapotának fenntartásához, a normál vasanyagcseréhez, valamint a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez.

A B2-vitamin hozzájárul a normál látás fenntartásához, valamint a bőr, a nyálkahártyák normál állapotának fenntartásához.

A B2-vitamin hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez.

Mely élelmiszerekben található meg?

A táplálkozásban jó B2-vitamin források a tojás, tej és a tejtermékek, a máj, a hús.

 

Milyen mennyiségű B2-vitaminra van szükségünk? (Az EFSA által megállapított PRI értékek alapján)

Kor Nők Férfiak
4-6 éves korban 0,7 mg/nap
7-10 éves korban 1 mg/nap
11-14 éves korban 1,4 mg/nap
15-17 éves korban 1,6 mg/nap
18 év felett 1,6 mg/nap
Várandósság és szoptatás idején 1,9-2 mg/nap

 

Mi a B2-vitamin legfelső biztonságos szintje? (Egyesült Királyság Élelmiszerbiztonsági hatóságának vitaminokkal és ásványi anyagokkal foglalkozó szakértői csoportja (EVM) által meghatározott értékek)

A B2-vitamin felnőttekre vonatkozó legfelső biztonságos szintje 40 mg, tehát ez a maximális mennyiség, amely az összes forrásból származó, napi rendszeres B2-vitamin bevitel mellett az egészségre feltehetően nem fejt ki kedvezőtlen, vagy ártalmas hatást.

B3-vitamin (niacin)

Milyen kedvező élettani hatásai vannak?

A B3-vitamin részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban.

A B3-vitamin hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez, valamint a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez.

A B3-vitamin szerepet játszik a nyálkahártyák és a bőr normál állapotának fenntartásában.

Mely élelmiszerekben található meg?

A táplálkozásban jó B3-vitamin források a húsok, a máj, a halak, a tej, az élesztő, a gombafélék, a zöldség- és gabonafélék (kivétel a kukorica).

Milyen mennyiségű B3-vitaminra van szükségünk? 

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) jelenleg nem határozta meg a B3-vitaminra vonatkozó PRI értéket ezért a szükséglet helyett csak felnőttekre vonatkozó napi beviteli referenciaérték (NRV) került meghatározása, amely a B3-vitamin esetén 16 mg. (1169/2011/EU rendelet XIII. melléklet alapján)

Mi a B3-vitamin legfelső biztonságos szintje? (Az EFSA által meghatározott UL értékek)

A B3-vitamin felnőttekre vonatkozó legfelső biztonságos szintje 900 mg, tehát ez a maximális mennyiség, amely az összes forrásból származó, napi rendszeres B3-vitamin bevitel mellett az egészségre feltehetően nem fejt ki kedvezőtlen, vagy ártalmas hatást.

Folsav (B9-vitamin)

Milyen kedvező élettani hatásai vannak?

A folsav részt vesz a normál aminosav-szintézisben és hozzájárul a normál homocisztein-anyagcseréhez.

A folsav szerepet játszik a sejtosztódásban és a terhesség alatt részt vesz az anyai szövetek növekedésében.

A folsav hozzájárul a normál vérképződéshez, valamint a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez.

A folsav hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez.

Továbbá a kiegészítő folsavbevitel növeli az anyai folsavellátottság szintjét. Az alacsony anyai folsavszint a fejlődő magzat velőcső-záródási rendellenessége kialakulásának egyik kockázati tényezője. A jótékony hatás napi 400 μg, a fogamzást megelőzően legalább egy hónapig, és a fogamzást követően három hónapig folytatott kiegészítő folsavbevitellel érhető el.

Mely élelmiszerekben található meg?
A táplálkozásban jó folsavforrások a leveles zöldségek, gyümölcsök, az élesztő és a máj.

Milyen mennyiségű folsavra van szükségünk? (Az EFSA által megállapított PRI értékek alapján)

Kor Nők Férfiak
4-6 éves korban 140 μg /nap
7-10 éves korban 200 μg / nap
11-14 éves korban 270 μg / nap
15-17 éves korban 330 μg / nap
18 év felett 330 μg / nap
Várandósság idején nincs adat
Szoptatás idején 500 μg / nap


Mi a folsav legfelső biztonságos szintje? (Az EFSA által meghatározott UL értékek)

A folsav felnőttekre vonatkozó legfelső biztonságos szintje, tehát ez a maximális mennyiség, amely az összes forrásból származó, napi rendszeres folsavbevitel mellett az egészségre feltehetően nem fejt ki kedvezőtlen, vagy ártalmas hatást:

Kor Nők Férfiak
4-6 éves korban 300 μg /nap
7-10 éves korban 400 μg / nap
11-14 éves korban 600 μg / nap
15-17 éves korban 800 μg / nap
18 év felett 1000 μg / nap
Várandósság és szoptatás idején 1000 μg / nap

B5-vitamin (pantoténsav)

Milyen kedvező élettani hatásai vannak?

A B5-vitamin részt vesz a normál energiatermelő folyamatokban. 

A B5-vitamin hozzájárul a szteroidhormonok, a D-vitamin és egyes ingerületátvivő anyagok normál szintéziséhez és anyagcseréjéhez.

A B5-vitamin hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez és a normál mentális teljesítményhez.


Mely élelmiszerekben található meg?
A táplálkozásban jó B5-vitamin források a hüvelyesek, a húsok, a máj, a gabonafélék.


Milyen mennyiségű B5-vitaminra van szükségünk?
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) jelenleg nem határozta meg a B5-vitaminra vonatkozó PRI értéket ezért a szükséglet helyett csak felnőttekre vonatkozó napi beviteli referenciaérték (NRV) került meghatározása, amely a B5-vitamin esetén  6 mg. (1169/2011/EU rendelet XIII. melléklet alapján)


Mi a B5-vitamin legfelső biztonságos szintje? (Egyesült Királyság Élelmiszerbiztonsági hatóságának vitaminokkal és ásványi anyagokkal foglalkozó szakértői csoportja (EVM) által meghatározott értékek)

A B5-vitamin felnőttekre vonatkozó legfelső biztonságos szintje 200 mg, tehát ez a maximális mennyiség, amely az összes forrásból származó, napi rendszeres B5-vitamin bevitel mellett az egészségre feltehetően nem fejt ki kedvezőtlen, vagy ártalmas hatást.

B6-vitamin (piridoxin)

Milyen kedvező élettani hatásai vannak?

A B6-vitamin részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, valamint a normál fehérje- és glikogén-anyagcserében. 

A B6-vitamin hozzájárul az idegrendszer és az immunrendszer normál működéséhez.

A B6-vitamin hozzájárul a normál vörösvérsejt-képződéshez, valamint a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez.

Mely élelmiszerekben található meg?
A táplálkozásban jó B6-vitamin források a húsok, a máj és a hüvelyesek.

Milyen mennyiségű B6-vitaminra van szükségünk? (Az EFSA által megállapított PRI értékek alapján)

Kor Nők Férfiak
4-6 éves korban 0,7 mg/nap
7-10 éves korban 1 mg/nap
11-14 éves korban 1,4 mg/nap
15-17 éves korban 1,6 mg/nap 1,7 mg/nap
18 év felett 1,6 mg/nap 1,7 mg/nap
Várandósság és szoptatás idején 1,7-1,8 mg/nap


Mi a B6-vitamin legfelső biztonságos szintje? (Az EFSA által meghatározott UL értékek)

Kor Nők Férfiak
4-6 éves korban 7 mg/nap
7-10 éves korban 10 mg/nap
11-14 éves korban 15 mg/nap
15-17 éves korban 20 mg/nap
18 év felett 25 mg/nap
Várandósság és szoptatás idején 25 mg/nap

B12-vitamin

Milyen kedvező élettani hatásai vannak?

A B12-vitamin szerepet játszik a sejtosztódásban és részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban. A B12-vitamin hozzájárul a normál homocisztein-anyagcseréhez.

A B12-vitamin támogatja az idegrendszer és az immunrendszer normál működését. 

A B12-vitamin hozzájárul a normál vörösvérsejt-képződéshez, valamint a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez. 

Mely élelmiszerekben található meg?

A táplálkozásban jó B12-vitamin-források az állati eredetű táplálékok (pl. kefir, joghurt, sajtok, húsok, máj, vese, tojás, hal). A növények nem tartalmaznak B12-vitamint.

Milyen mennyiségű B12-vitaminra van szükségünk?
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) jelenleg nem határozta meg a B12-vitaminra vonatkozó PRI értéket ezért a szükséglet helyett csak felnőttekre vonatkozó napi beviteli referenciaérték (NRV) került meghatározása, amely a B12-vitamin esetén 2,5 μg. (1169/2011/EU rendelet XIII. melléklet alapján)

Mi a B12-vitamin legfelső biztonságos szintje? (Egyesült Királyság Élelmiszerbiztonsági hatóságának vitaminokkal és ásványi anyagokkal foglalkozó szakértői csoportja (EVM) által meghatározott értékek)

A B12-vitamin felnőttekre vonatkozó legfelső biztonságos szintje 2000 µg, tehát ez a maximális mennyiség, amely az összes forrásból származó, napi rendszeres B12-vitamin bevitel mellett az egészségre feltehetően nem fejt ki kedvezőtlen, vagy ártalmas hatást.

H-vitamin (biotin)

Milyen kedvező élettani hatásai vannak?

A biotin részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, valamint a makrotápanyagok normál anyagcseréjében.

A biotin hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez és a normál pszichológiai funkció fenntartásához.

A biotin hozzájárul a haj, a bőr normál állapotának fenntartásához.

Mely élelmiszerekben található meg?

A táplálkozásban jó biotin-források a máj, a paradicsom, az élesztő, a tojássárgája és néhány zöldség (pl. fejes saláta, sóska, paraj). A hús és a gyümölcsök biotinban szegények.

Milyen mennyiségű biotinra van szükségünk?
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) jelenleg nem határozta meg a biotinra vonatkozó PRI értéket ezért a szükséglet helyett csak felnőttekre vonatkozó napi beviteli referenciaérték (NRV) került meghatározása, amely a biotin esetén 50 μg. (1169/2011/EU rendelet XIII. melléklet alapján)

Mi a biotin legfelső biztonságos szintje? (Egyesült Királyság Élelmiszerbiztonsági hatóságának vitaminokkal és ásványi anyagokkal foglalkozó szakértői csoportja (EVM) által meghatározott értékek)

A biotin felnőttekre vonatkozó legfelső biztonságos szintje 900 µg, tehát ez a maximális mennyiség, amely az összes forrásból származó, napi rendszeres biotin bevitel mellett az egészségre feltehetően nem fejt ki kedvezőtlen, vagy ártalmas hatást.

C-vitamin (aszkorbinsav)

Milyen kedvező élettani hatásai vannak?

A C-vitamin hozzájárul a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokhoz és a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. A C-vitamin hozzájárul az E-vitamin redukált formájának regenerálásához.

A C-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez intenzív testmozgás alatt vagy azt követően.

A C-vitamin hozzájárul a normál kollagénképződéshez és ezen keresztül:

  • az erek normál állapotának, működésének fenntartásához.
  • a normál csontozat fenntartásához.
  • a porcok normál állapotának, működésének fenntartásához.
  • a fogíny normál állapotának fenntartásához.
  • a bőr normál állapotának, működésének fenntartásához.
  • a fogak normál állapotának fenntartásához.

A C-vitamin hozzájárul az idegrendszer és az immunrendszer normál működéséhez.

A C-vitamin fokozza a vas felszívódását és hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez.

Mely élelmiszerekben található meg?

A táplálkozásban jó C-vitamin-források a zöldpaprika, a saláta, a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, a karalábé, a csipkebogyó, a friss gyümölcsök, a citrom, a grapefruit, a narancs.

A főzés, a sütés, a tartós áztatás, a főzővíz leöntése, az ételek ismételt melegítése jelentős aszkorbinsav-veszteséget okoz.

Milyen mennyiségű C-vitaminra van szükségünk? (Az EFSA által megállapított PRI értékek alapján)

Kor Nők Férfiak
4-6 éves korban 30 mg/nap
7-10 éves korban 45 mg/nap
11-14 éves korban 70 mg/nap
15-17 éves korban 90 mg/nap 100 mg/nap
18 év felett 95 mg/nap 110 mg/nap
Várandósság és szoptatás idején 105-155 mg/nap


Mi a C-vitamin legfelső biztonságos szintje? 

A C-vitamin felnőttekre vonatkozó legfelső biztonságos szintje 2000 mg, tehát ez a maximális mennyiség, amely az összes forrásból származó, napi rendszeres C-vitamin bevitel mellett az egészségre feltehetően nem fejt ki kedvezőtlen, vagy ártalmas hatást.


EGYÉB ANYAGOK

Ezek az anyagok nem sorolhatók egyértelműen a vitaminok közé, viszont alkalmazásuk hasznos, ugyanakkor teljesen biztonságos a szervezet számára.

Béta-karotin

Mi is az a béta-karotin?
A béta-karotin adja a sárgarépa, a sütőtök és a sárgadinnye jellegzetes színét, de megtalálható a tojássárgájában is. A vegyület a karotinoidok nagy családjába sorolható (ennek névadója is), alapja az úgynevezett izoprénváz. A béta-karotin az A-vitamin provitaminja (másnéven elővitaminja). Ez azt jelenti, hogy belőle A-vitamin (retinol) képződik.

Miben található meg?
Főleg a sárga és piros színű zöldségekben, gyümölcsökben.

Mi a szerepe?
Az A-vitamin legfontosabb forrása. A szervezet a béta-karotint szükség szerint A-vitaminná alakítja át. A béta-karotint margarinok, vajak, jégkrémek és üdítőitalok színezésére is használják az élelmiszeriparban.

DHA (dokozahexaénsav)

Mi is az a DHA?
A DHA, azaz dokozahexaénsav az omega-3 zsírsavak csoportjába tartozik. Neve arra utal, hogy 22 szénatom és 6 telítetlen kötés található meg benne. A szervezet képes alfa-linolénsavból előállítani, azt viszont már táplálékkal kell bejuttatni.

Miben található meg?
Elsődleges forrása a hidegvízi halfajták, de a lenolaj is nagy koncentrációban tartalmazza.

Milyen kedvező élettani hatásai vannak?
A dokozahexaénsav (DHA) hozzájárul a normál agyműködés és látás fenntartásához, továbbá a vér normál trigliceridszintjének fenntartásához.

Glükózamin

Mi is az a glükózamin?
A szénhidrátok csoportjába tartozó vegyület, melynek molekulájában a szénhidrátokat általánosan alkotó szén, hidrogén és oxigén mellett nitrogént is találhatunk. A csoportot szokták aminocukroknak is hívni, ahol az -amin előtag a nitrogén jelenlétére utal.

Miben található meg?
A glükózamin természetes anyag, tengeri állatok kitinpáncéljából állítják elő.

Mi a szerepe?
A glükozamin a porcszövet természetes alkotórésze. Több szénhidrát, úgynevezett glükózaminoglikánok alapvető építőköve, melyek fehérjékhez kapcsolódva proteoglikánokat alkotnak. A proteoglikánok, a kollagén rostok mellett, a porcszövet legfontosabb építőelemei.

Lutein

Mi is az a lutein?
A lutein a béta-karotinnal együtt a karotinoidok nevű vegyületcsoportba tartozik. Fő forrásai a spenót és más sötétzöld leveles zöldségek.

Miben található meg?
Főleg a színes zöldségekben, kifejezetten a spenótban, káposztafélékben, de szinte minden zöldségféle tartalmaz belőle többet-kevesebbet.

Mi a szerepe?
A lutein a retina és a szemlencse egyik összetevő anyaga. A zeaxanthinnal együtt a sárgafoltban található meg nagyobb koncentrációban. E mellett, sárga színének köszönhetően, különböző ételek színezésére is használják.

Koenzim Q10

Mi is az a koenzim Q10?
A koenzim Q10, más nevén ubikinon vagy ubidekarenon egy 1,4 benzokinon, melyet sokszor CoQ10, CoQ, Q10 formában rövidítenek. A koenzim Q10 koncentrációja azokban a szervekben a legmagasabb, amiknek a legnagyobb az energiaigénye, így a szív, a máj, a vese sokat tartalmaz belőle. Mivel a sejtekben az elsődleges szerepe az energiatermelés, a legnagyobb koncentrációban a mitokondrium belső membránjában van jelen.

Miben található meg?
Az élelmiszerek közül a húsok és a halak koenzim Q10 tartalma a legmagasabb, hiszen több, mint 50 mg/kilogramm található a marha-, a sertés- és a csirkeszívben és a csirkemájban. A zöldségek közül a petrezselyem és a perilla a leggazdagabb Q10 források.

Mi a szerepe?
A sejtek mitokondriumában található koenzim Q10-nek alapvető szerepe van a sejtlégzésnek, vagy biológiai oxidációnak hívott folyamatban. 

Kondroitin-szulfát

Mi is az a kondroitin-szulfát?
A szénhidrátok egy csoportjába, az úgynevezett glükózaminoglikánok közé tartozó vegyület. Egy olyan lánc, amely váltakozó N-acetilgalaktózamin és glükuronsav elemekből áll. Az N-acetilgalaktózamin egy aminocukor, a glükuronsav pedig egy cukorsav.

Miben található meg?
A kondroitin-szulfát természetes anyag, sertés, szarvasmarha, madár, illetve tengeri állatok porcaiból állítják elő.

Mi a szerepe?
A kondroitin-szulfát a porcszövet természetes alkotórésze. Glükózaminoglikánként az a szerepe, hogy fehérjékhez kapcsolódva proteoglikánokat alkosson. A proteoglikánok, a kollagén rostok mellett, a porcszövet legfontosabb építőelemei.