Milyen kedvező élettani hatásai vannak?
Az A-vitamin szerepet játszik a sejtek differenciálódásában és részt vesz a normál vasanyagcserében.
Az A-vitamin hozzájárul a nyálkahártyák és a bőr normál állapotának fenntartásához.
Az A-vitamin hozzájárul a normál látás fenntartásához, valamint támogatja az immunrendszer normál működését.
Mely élelmiszerekben található meg?
A táplálkozásban jó A-vitamin-források a máj, a tojássárgája, a tej, a tejtermékek, a tengeri halak. Az A-vitamin előanyagai (ún. provitaminjai) a karotinoidok. Legismertebb képviselőjük a β-karotin. A provitaminokból a szervezet képes A-vitamint előállítani. A következő zöldségek, gyümölcsök jó β-karotin források: sárgarépa, paradicsom, paprika, kelkáposzta, paraj, sütőtök, kajszibarack, sárgadinnye.
Milyen mennyiségű A-vitaminra van szükségünk? (Az EFSA által megállapított PRI értékek alapján)
Kor | Nők | Férfiak |
4-6 éves korban | 300 μg /nap | |
7-10 éves korban | 400 μg /nap | |
11-14 éves korban | 600 μg /nap | |
15-17 éves korban | 650 μg /nap | 750 μg /nap |
18 év felett | aktív korban levő nőknek 650 μg /nap | 750 μg /nap |
Várandósság és szoptatás idején | 700-1300 μg /nap | – |
40 év felett, menopauza után | 650 μg /nap | – |
Mi az A-vitamin legfelső biztonságos szintje? (Az EFSA által meghatározott UL értékek)
Az A-vitamin legfelső biztonságos szintje, tehát ez a maximális mennyiség, amely az összes forrásból származó, napi rendszeres A-vitamin bevitel mellett az egészségre feltehetően nem fejt ki kedvezőtlen, vagy ártalmas hatást:
Kor | Nők | Férfiak |
4-6 éves korban | 1100 μg /nap | |
7-10 éves korban | 1500 μg /nap | |
11-14 éves korban | 2000 μg /nap | |
15-17 éves korban | 2600 μg /nap | |
18 év felett | aktív korban levő nőknek 3000 μg /nap | 3000 μg /nap |
Várandósság és szoptatás idején | 3000 μg /nap | – |
40 év felett, menopauza után | Nincs adat. | – |