Gyógynövény ABC

Echinacea

Milyen növény is az echinacea?
A két legismertebb kasvirág faj a bíborlevelű kasvirág (Echinacea purpurea) és a keskenylevelű kasvirág (Echinacea angustifolia). A jellegzetes, tengerisünre emlékeztető fészekvirágzatáról ismert növények eredetileg Észak-Amerika keleti és középső füves síkságairól származnak, de mára Európában is elterjedtek, főleg dísznövényként. 

Milyen anyagok találhatóak meg benne?
A növény poliszacharidokat (arabinogalaktánokat), kávésav-származékokat (cikóriasavat), illóolajat és alkamidokat tartalmaz. 

Milyen kedvező élettani hatásai vannak?
Az echinacea segíti az immunrendszert, vagyis hozzájárul a szervezet védekező rendszerének megfelelő működéséhez.

Ginkgo biloba

Milyen növény is a ginkgo biloba?
A páfrányfenyők (Ginkgoaceae) családjába tartozik. Lombhullató, kétlaki fa. A ginkgo az egyik leghosszabb életű fa: ezer évnél idősebb példányok is ismeretesek, s ráadásul nagyon ősi faj is, a nyitvatermők közé sorolható. Mintegy 200 millió évvel ezelőtt a földtörténeti őskorban fejlődhetett ki. 

Milyen anyagok találhatóak meg benne?
A ginkgolevelek flavonoidokat, terpenoidokat és szerves savakat tartalmaznak. A fő flavonoid összetevő a kvercetin és a kempferol, a legfontosabb terpének pedig a ginkgolidok és a bilobalid. 

Milyen kedvező élettani hatásai vannak?
A ginkgo biloba természetes antioxidánsokat tartalmaz, hozzájárul az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez, elősegíti a mentális egyensúly fenntartását. Továbbá a ginkgo biloba hozzájárul a normál vérkeringéshez, beleértve az agyi keringést, valamint a megfelelő szellemi teljesítőképesség, például a memória fenntartásához, a perifériás keringés elősegítésén keresztül pedig hozzájárul a megfelelő halláshoz és látáshoz.

Ginzeng

Milyen növény is a ginzeng?
A ginzeng gyökeret évszázadok óta használják a Távol-Keleten. Az ázsiai ginzeng (Panax ginseng) az Araliaceae család tagja, mely magában foglalja még az amerikai ginzenget (Panax quinquefolius) és az eleutheronak nevezett szibériai ginzenget (Eleutherococcus senticosus). Már több mint 400 éve termesztik. 

Milyen anyagok találhatóak meg benne?
A növényben megtalálható fontosabb anyagok a ginzenozid szaponinok és bizonyos poliszacharidok.

Milyen kedvező élettani hatásai vannak?
A ginzeng hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, a vitalitás megőrzéséhez és a megfelelő fizikális és szellemi erőnlét fenntartásához, illetve hozzájárul a fizikai teljesítőképesség növeléséhez és a megfelelő koncentrációhoz és a koordinációhoz. Továbbá a ginzeng hozzájárul a normál vércukorszint és a normál vérkeringés fenntartásához. 

Tőzegáfonya (Vaccinium macrocarpon)

Milyen növény is a tőzegáfonya?
Az amerikai tőzegáfonya vagy cranberry (Vaccinium macrocarpon), Magyarországon az 1990-es évekig ismeretlen volt. Észak-Amerikából származik, örökzöld, kb. 10-15 cm magas törpecserje, amely a vörös áfonyánál nagyobb, piros-sárga gyümölcsöket termő gyógynövény. Rubin-piros bogyóin sárgás-piros foltok, gyümölcshúsa világosabb, roppanó húsú, enyhén fanyar ízű. 

Milyen anyagok találhatóak meg benne?
A tőzegáfonya igen gazdag antioxidánsokban és proantocianidineknek.