Egyéb anyagok

Az egészség megőrzésének egyik legfontosabb eleme a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás. A kiegyensúlyozott táplálkozás fedezi az energia- és tápanyagszükségletet, biztosítja a tápanyagok megfelelő arányát, a változatos (vegyes) táplálkozás pedig a különböző élelmiszercsoportok, ételek jelenlétét jelenti az étrendben. Táplálékaink kb. 40-féle tápanyagot szolgáltatnak a szervezet számára. Ezek elsődleges szerepük szerint lehetnek testfelépítők (fehérjék, ásványi anyagok), energiaszolgáltatók (zsírok, szénhidrátok) és szabályozók (vitaminok, nyomelemek). A vitaminokból és a nyomelemekből a szervezet napi igénye rendkívül csekély, néhány mikrogrammtól a néhány 100 milligrammos tartományig terjed, tehát bőven alatta van még az 1 grammnak is. Mégis, rendkívül kis mennyiségű előfordulásuk ellenére, elégtelen bevitelük zavarokat okoz az élettani működésekben, teljes hiányuk pedig összeegyeztethetetlen az élettel.Béta-karotin

Mi is a béta-karotin?
A béta-karotin adja a sárgarépa, a sütőtök és a sárgadinnye jellegzetes színét, de megtalálható a tojássárgájában is. A vegyület a karotinoidok nagy családjába sorolható (ennek névadója is), alapja az úgynevezett izoprénváz. A béta-karotin az A-vitamin provitaminja (másnéven elővitaminja). Ez azt jelenti, hogy belőle A-vitamin (retinol) képződik.

 

Miben található meg?
Főleg a sárga és piros színű zöldségekben, gyümölcsökben.

 

Mi a szerepe?
Az A-vitamin legfontosabb forrása. A szervezet a béta-karotint szükség szerint A-vitaminná alakítja át. Az A-vitamin hiányának az egyik legelső tünete a farkasvakság. A szem képtelen alkalmazkodni a gyenge fényhez, ha az ideghártya fény- és színérzékelő receptoraihoz szükséges retinol (A-vitamin) nincs jelen. A béta-karotint margarinok, vajak, jégkrémek és üdítőitalok színezésére is használják. Glükózamin

Mi is a glükózamin?
A szénhidrátok csoportjába tartozó vegyület, melynek molekulájában a szénhidrátokat általánosan alkotó szén, hidrogén és oxigén mellett nitrogént is találhatunk. A csoportot szokták aminocukroknak is hívni, ahol az -amin előtag a nitrogén jelenlétére utal.

 

Miben található?
A glükózamin természetes anyag, tengeri állatok kitinpáncéljából állítják elő.

 

Mi a szerepe?
A glükózamin szerepet játszhat a szervezet ízületeiben lévő porc szerkezetének és funkciójának fenntartásában, és valószínűsíthetően gyulladást csökkentő tulajdonsággal rendelkezik. Terápiás felhasználást nyert az enyhe és középsúlyos arthrosisok gyógyításában, a csontízületi gyulladások megelőzésében és kezelésében (gyógyszer termékkategória). A külső forrásból bevitt glükózamin pótolja a szervezetbeli hiányt, elősegíti a proteoglikán szintézist, ezáltal lassíthatja az arthrosisos betegek szervezetében lezajló porckárosító folyamatokat. A kórfolyamat klinikai tünetei mérséklődhetnek, a károsodott porcállomány fokozatosan regenerálódhat és újraképződhet. Hatásának kifejlődéséhez szükséges idő minimum 2-3 hét, ami a szedésének abbahagyását követően is fennállhat néhány hétig. Sportolóknál, nehéz fizikai munkát végzőknél illetve túlsúlyosoknál gyakran alakulnak ki ízületi, porckárosodások, amelyek térd-, könyök-, vállfájdalmakkal járnak. A glükózamin segíthet megőrizni az ízületek, porcok, inak egészségét, jó hatásfokkal segítheti a porcok regenerálódását, illetve megakadályozhatja a további károsodást, azzal, hogy karbantartja, mintegy "kenést" biztosít számukra.Lutein

Mi is az a lutein?
A lutein a béta-karotinnal együtt a karotinoidok nevű vegyületcsoportba tartozik. Fő forrásai a spenót és más sötétzöld leveles zöldségek.

 

Miben található meg?
Főleg a színes zöldségekben, kifejezetten a spenótban, káposztafélékben, de szinte minden zöldségféle tartalmaz belőle többet-kevesebbet.

 

Mi a szerepe?
A lutein és a zeaxanthin sárga festékanyagok (pigmentek), amelyek elnyelik a kék fényt – azt a fényt, amelyik egyébként a szemben károsodást okozhatna. Az emberi szervezet nem tudja a látáshoz nélkülözhetetlen luteint előállítani, ezért azt táplálkozásunkkal kell magunkhoz vennünk.

 Koenzim Q10

Mi is az a koenzim Q10?
A koenzim Q10 vagy másik nevén az ubikinon, ubidekarenon egy 1,4 benzikinon, melyet sokszor CoQ10, CoQ, Q10 formában rövidítenek. A koenzim Q10 koncentrációja azokban a szervekben a legmagasabb, amiknek a legnagypbb az energiaigénye, így a szív, a máj, a vese sokat tartalmaz belőle. Mivel a sejtekben az elsődleges szerepe az energiatermelés, a legnagyobb koncentrációban a mitokondrium belső membránjában van jelen.

 

Miben található meg?
Az élelmiszerek közül a húsok és a halak koenzim Q10 tartalma a legmagasabb, hiszen több, mint 50 mg/kilogramm található a marha-, a sertés- és a csirkeszívben és a csirkemájban. A zöldségek közül a petrezselyem és a perilla a leggazdagabb Q10 források.

 

Mi a szerepe?
Alapvető szerepe van a sejtek energianyerő anyagcsere folyamataiban. Bizonyítottan szerepet játszik a szervezet energiaszintjének fenntartásában. Emellett csökkenti az oxidatív stresszt, vagyis a szabad gyökök képződését, általános antioxidáns hatásának kifejtésével.
A koenzim Q10 mennyisége az életkor előrehaladásával természetszerűleg csökken. Ebből a tényből indul ki az a feltételezés, miszerint az ubikinon a fiatalság receptjének egyik összetevője lehet, emiatt pótlására idősebb korban kiemelt figyelmet érdemes fordítani.

 
vissza

© Copyright 2012 Béres Gyógyszergyár Zrt.

Increst Communication

Irány a webáruház

Webáruház

Tovább