Milyen kedvező élettani hatásai vannak?
A foszfor hozzájárul a sejtmembránok megfelelő működéséhez és részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban.
A foszfor részt vesz a normál csontozat fenntartásában és hozzájárul az egészséges fogazat fenntartásához.
Mely élelmiszerekben található meg?
A foszfor minden élelmiszerben megtalálható. A táplálkozásban jó foszforforrások a diófélék, olajos magvak, a sajtok, a tojás, a halak, a húsok és a hüvelyesek.
Milyen mennyiségű foszforra van szükségünk?
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) jelenleg nem határozta meg a foszforra vonatkozó PRI értéket ezért a szükséglet helyett csak felnőttekre vonatkozó napi beviteli referenciaérték (NRV) került meghatározása, amely a foszfor esetén 700 mg. (1169/2011/EU rendelet XIII. melléklet alapján)
Mi a foszfor legfelső biztonságos szintje?
Nem áll rendelkezésre elegendő szakirodalmi adat ahhoz, hogy meghatározásra kerüljön a foszfor legfelső biztonságos szintje. Ezért körültekintően kell eljárni, ha a foszfor mennyisége a napi adagban túllépi az NRV értéket.