EGÉSZSÉGTIPPEK

Jógafajták - Béres Egészség magazin 2020 - ősz

Jógázni fogok! De melyik jógafajta legyen?

Jó ideje népszerű a jógázás, de talán sosem volt akkora létjogosultsága, mint manapság. Csakhogy sokféle jóga létezik. Segítünk választani!

Hatha

A jógának számos különböző típusa alakult ki az idők során. A legtöbben a jóga minden gyakorlati elemét magában foglaló, a testi egészséget és tökéletességet megcélzó, kezdők számára is könnyen végezhető hatha jógával találkoznak először. Ez egyben a legelterjedtebb stílus, ami jórészt annak köszönhető, hogy a gyakorlatokban az izom megfeszítése ellazulással társul, ezért nem megerőltető.

Power

A power jóga egy erősítő irányzat, amelyben az ászanákat dinamikusan, a légzés ritmusával összehangolva végzik. A gerincjóga a törzs izmainak erősítésére, a gerinc rugalmasan tartására, az ülő életmód ellensúlyozására helyezi a hangsúlyt.

Női

Létezik a hatha jóga alapjaira építkező női jóga is, melynek legtöbb ászanája a medence vérkeringésének fokozásával, a medencealapi izmok erősítése mellett finomabb szinten is segíti megélni a természetes nőiséget.

Vinyasa Flow

Ez egy dinamikus, szinte táncszerű irányzat. Többféle jógaiskola tradícióit egyesíti. Lényege, hogy a test mozgását összehangolja mind a légzéssel, mind az elme működésével. A pózokat itt rövidebb ideig tartják ki, a sorozatok pedig változatosabbak.

Ilyengar

Ez a verzió az ászanák hosszabb kitartására és pontos kivitelezésére épít – az egyes ászanákat komoly precizitással kivitelezik. Ez a típus gyakran használ eszközöket, például széket, hevedert, amik szintén a pontosságot segítik.

Yin

Egy passzívabb, lassabb, mély ellazulásra alapozó jógatípus. Erősen meditatív jellegű, közben mégis erősen dolgozza meg a testet mind fizikailag, mind energetikailag. Egyensúlyba, harmóniába hoz, és segít befelé figyelni.

Bikram

Egy igazán emberpróbáló változat! Negyven fokban és negyven százalékos páratartalomban zajlik, speciálisan fűtött teremben. A forróságban az izmok hajlékonyabbak, a test jobban „munkálható”. A teljes ellazulás is garantált!

Ha többet is megtudna a jógáról, és további mozgásformákról is szívesen olvasna, keresse fel a beresmozgas.hu oldalt!

Béres Egészség magazin – 2020/ősz/téli szám/Szöveg: Csiki Judit
Fotó: Shutterstock.com
Közzétéve: 2021.08.03

EZT AJÁNLJUK

Béres Porcerő FORTE
A porcok egészséges működéséért*

Béres Porcerő FORTE filmtabletta

Étrend-kiegészítő készítmény
Megnézem

TOVÁBBI TARTALMAK

jóga - magazin

Otthoni mozgás – ezért válasszuk a jógát!

2021.03.16

Túlterheltség és párkapcsolati gondok: a legtöbben ezek miatt élnek stresszben

2020.09.27