EGÉSZSÉGTIPPEK

D-vitamin - Getty Images - magazin

Kicsit vitamin, kicsit hormon: fókuszban a D-vitamin

A D-vitaminra az utóbbi időben egyre növekvő figyelem irányul. Nem véletlen, hiszen ezernyi jótékony hatása van a szervezetünkre.

Mindenütt ott van

A D-vitaminnak kivételes jelentősége van, sok egyéb mellett szerepet játszik a sejtek osztódásában, és az immunrendszer megfelelő működéséhez is hozzájárul – magyarázza dr. Gosztola Petra belgyógyász. Ezeken túl számos más élettani folyamatban nélkülözhetetlen: mivel segíti a kalcium és a foszfor megfelelő hasznosulását, az egészséges csontozat és a fogak fenntartását is támogatja, sőt még az izomfunkciók normál működésében is van szerepe. Szinte minden sejtben kifejti a hatását, éppen ezért elengedhetetlen, hogy folyamatosan jelen legyen szervezetünkben.

„Napfényvitaminnak” is nevezik

A vitaminok közül egyedüliként képes arra, hogy a bőrünkben is keletkezzen – a folyamat a napfény hatására veszi kezdetét.

Nem csak vitamin!

A D-vitamin nemcsak azért páratlan, mert a napfény, pontosabban az UV-B sugárzás hatására a bőrünk is elő tudja állítani, hanem azért is, mert ezután a szervezetünk képes a kalcitriol nevezetű hormonná alakítani. Ez a folyamat a májban és a vesében játszódik le egy-egy, hidroxilációnak nevezett lépésben. Kedvező élettani hatásait a D-vitamin főképp ezen a hormonon, a kalcitriolon keresztül fejti ki. Tehát a D-vitamin valójában egy vitaminnak nevezett hormonelőanyag.

Mennyi az elég?

Egy átlagos, egészséges felnőtt napi D-vitamin-szükséglete minimum 600 NE.

Pillanatnyilag mennyi van belőle?

A szervezet D-vitamin-ellátottságát a D-vitamin-raktárként szolgáló 25OHD (ejtsd: 25 hidroxi D-vitamin) tükrözi a legjobban. A 25OHD a szájon át bevitt D3-vitaminból a májban képződik, és utána hetekig jelen van a vérkeringésben. A 25OHD szintje a vérben mérhető.

Elraktározzuk

Mivel zsírban oldódó vitamin, szervezetünk képes nagyobb mértékben raktározni belőle, de ez is mindössze két-három hónapra elegendő.

Kifogyhatunk belőle

Tél végére, tavasz elejére a tartalékaink többnyire sajnos kimerülnek, mivel novembertől februárig elhanyagolhatóan kevés képződik a szervezetünkben, étrendünk pedig csak a szükséges mennyiség töredékét, mintegy 80 NE mennyiséget tartalmaz.

Az Országos Táplálkozási és Tápláltsági Állapot Vizsgálat 2014-es adatai szerint ötből négy magyar felnőtt a naponta ajánlott beviteli mennyiség 70 százalékánál is kevesebb D-vitaminhoz jut hozzá.

Pedig megvédhet

Hatvanéves kor felett a csonttörések legnagyobb kockázatát az elesések jelentik. Jó, ha tudjuk, hogy a D-vitamin hozzájárul az egyensúlyzavar és az izomgyengeség okozta esésveszély kockázatának csökkenéséhez. Ez a kedvező hatás a minimum 600 NE egységnél kicsivel több, azaz 800 NE D-vitamin – valamennyi forrásból származó – bevitelével érhető el.

Ha többet is megtudna a D-vitaminról, keresse fel a beresmozgas.hu oldalt!

Béres Egészség magazin – 2021. tavasz/nyári szám
Fotó: Getty Images

Közzétéve: 2021.03.29

EZT AJÁNLJUK

A Nap ihlette D-vitamin

Béres Vita-D3 tabletta

Étrend-kiegészítő készítmény
Megnézem

TOVÁBBI TARTALMAK

egészségtudatosság - magazin

D-vitamin: a 6 legfontosabb tudnivaló

2020.09.20

Kihívások előtt áll immunrendszerünk

2020.09.25