EGÉSZSÉGTIPPEK

egészségtudatosság - magazin

D-vitamin: a 6 legfontosabb tudnivaló

Ha filmként jelenítenénk meg szervezetünk működését, egész biztos, hogy a D-vitamin lenne a történet egyik kulcsszereplője. Minden szervünkben jelen van, és a testünkben zajló folyamatok egész sorához nélkülözhetetlen.

Nem is vitamin?

A D-vitamin klasszikus értelemben nem számít vitaminnak, mert megfelelő körülmények között a szervezetünk is képes előállítani. A modern tudomány a szervezetben betöltött funkciói alapján inkább már a hormonok közé sorolja.

Ételben és a „napfényben”

Élelmiszereinkben kétféle D-vitamin található: a D2-vitamin (ergokalciferol) főleg gombákban, a D3-vitamin (kolekalciferol) pedig állati eredetű ételekben van jelen. Ez utóbbi keletkezik napfény hatására a bőrünkben.

Legalább negyedóra

A jó D-vitamin-ellátottság érdekében fontos, hogy napfény érje a bőrünket. Ehhez a hazai orvosi konszenzus alapján naponta legalább 15 perces, az arcot és a fedetlen végtagokat érő napsütés szükséges. Ez azonban az őszi-téli időszakban meglehetősen nehezen kivitelezhető. Hazánkban októbertől márciusig alacsony a beeső fény, és a hideg évszakban amúgy is sokkal kevesebbet tartózkodunk a szabadban, főleg nem fedetlen bőrfelületekkel. A felmérések szerint tél végére a lakosság több mint 90 százalékának alacsony a D-vitaminszintje. A szoláriumok UV-sugárzása nem pótolja a napfényt!

És ha kell még?

A hiányzó D-vitamint bizonyos ételekkel – legalább részben – bevihetjük a szervezetünkbe. Az általában nem kedvelt csukamájolaj (halmájolaj) mellett a lazac, a csirke- és a marhamáj, a tojássárgája, valamint a tej és a tejtermékek, például a tejszín vagy a sajtok tartalmaznak említésre méltó mennyiségű D-vitamint. Azonban még ez is kevés a szervezetünk igényének kielégítéséhez.

Nem az étrenden múlik

Az élelmiszereinkben nagyon kevés D-vitamin található, ezért mondjuk azt, hogy a megfelelő D-vitaminellátottság nem étrendi kérdés. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által meghatározott megfelelő beviteli értéket figyelembe véve, a normál, vegyes étrenddel a szükséglet mindössze 13 százaléka jut a szervezetbe. A megfelelő D-vitamin-bevitel azonban elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezetünk egészséges működését fenntartsuk.

Miért is fontos?

A D-vitamin szerepet játszik például a sejtek osztódásában, az egészséges csontozat és fogak fenntartásában, de az immunrendszer megfelelő működését is segíti. Szükség van rá a kalcium és a foszfor normál felszívódásához, valamint hasznosulásához is, így a vér normál kalciumszintjének fenntartásához is hozzájárul. Sőt, nem utolsósorban azért is fontos, mert az izmok funkcióinak normál működésében is szerepe van.

Forrás: Béres Egészség magazin – 2020. ősz/téli szám / szöveg: Pilling Róbert
Fotó: Shutterstock.com
Közzétéve: 2020.09.20

EZT AJÁNLJUK

A Nap ihlette D-vitamin

Béres Vita-D3 Forte 3200 NE tabletta

Étrend-kiegészítő készítmény
Megnézem

TOVÁBBI TARTALMAK

egészségtudatosság - magazin

Így lehetünk egészségesek a négy fal közt

2020.09.22

Kihívások előtt áll immunrendszerünk

2020.09.25