EGÉSZSÉGTIPPEK

fontos_tapanyagok_amik_nem_hianyozhatnak_beres_hu_getty_images

Fontos tápanyagok, amik nem hiányozhatnak gyermekünk étrendjéből

Tudjuk, hogy a kicsiknek sokféle vitaminra, ásványi anyagra és nyomelemre van szükségük az egészséges fejlődéshez. Nézzünk néhány példát, és elmondjuk azt is, milyen kedvező hatások várhatók ezektől!

A-vitamin

Szükséges az immunrendszer egészséges működéséhez, továbbá részt vesz a megfelelő látás és a bőr normál állapotának fenntartásában.


B5-vitamin

Minden sejtünkben megtalálható, szerepet játszik az energiatermelő folyamatokban, hozzájárul a normál mentális teljesítményhez.


B6-vitamin

Hozzájárul az idegrendszer és az immunrendszer megfelelő működéséhez, vérképzéshez, részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban.


B12-vitamin

Hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, a vörösvérsejt-képződéshez, a kifáradás csökkentéséhez, szerepet játszik a sejtosztódásban.


C-vitamin

Fontos antioxidáns hatású anyag, amely hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez és az immunrendszer normál működéséhez. Szerepe van a normál kollagénképződésben is, amin keresztül a normál csontozat, valamint a porcok, a fogíny, a fogak, az erek és a bőr normál állapotának fenntartásához járul hozzá.


D-vitamin

Fontos szerepe van az egészséges izomfunkció fenntartásában, a kalciumháztartás szabályozásában, mivel a D-vitamin hozzájárul a vér normál kalciumszintjének fenntartásához. Emellett szükséges a gyermekek csontjainak növekedéséhez és fontos szerepet tölt be az immunrendszer normál működésében is.


E-vitamin

Hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.


H-vitamin, vagy más néven biotin

Részt vesz a makrotápanyagok (zsírok és szénhidrátok) anyagcseréjében.

Folsav

Részt vesz a normál vérképzésben, az aminosav-szintézisben és a sejtosztódásban.


Cink

Szükséges a DNS- és fehérjeszintézishez, a makrotápanyagok normál anyagcseréjéhez, a normál csontozat, bőr, haj, köröm, látás fenntartásához.

Gondoskodjunk a megfelelő mennyiség beviteléről!

Törekednünk kell rá, hogy gyermekünk minél többet fogyasszon ezekből a szervezet számára értékes tápanyagokból, de a mindennapokban ez néha nehezen kivitelezhető. Hiszen nem mindennek van épp szezonja, nem mindent lehet megvenni a sarki zöldségesnél, és ha be is szereztük az alapanyagokat, előfordulhat, hogy kicsink rosszallóan tolja el magától a tányért, a kedvenc spagettijét követelve.

Ezek hiányoznak a leginkább

A gyerekek többsége fehérjéből, zsiradékból és szénhidrátból elegendő mennyiséget fogyaszt, hiszen általában szeretik a húst, a krumplit, a tésztát, az édességet. Ám a rostokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel kapcsolatban már messze nem ilyen jó a helyzet: zöldségből és gyümölcsből a napi ajánlásnak csak körülbelül a felét fogyasztják, de a tej és a tejtermékek mennyisége is alatta marad a napi félliteres javaslatnak. A négy év feletti kicsik csaknem száz százaléka a szükségesnél kevesebb D-vitaminhoz jut a mindennapi, hagyományos étrendből.

A jó hír az, hogy ma már van mód arra, hogy ha nem jutunk elegendő létfontosságú mikrotápanyaghoz az étkezések során, segítségünkre lehetnek a jó minőségű étrend-kiegészítő készítmények. Az Actival Kid Gumivitamint a három év felettiek számára fejlesztették ki, így azokat a vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmazza, amelyekre a kicsiknek szükségük lehet.

Így is bevihetjük!

A cukormentes Actival Kid Gumivitaminban van A-, B6 -, B12-, C-vitamin és folsav, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer normál működéséhez, a csontfejlődést pedig a D-vitamin támogatja. A jód elősegíti a gyerekek megfelelő növekedését, a cink pedig a normál szellemi működés fenntartásához járul hozzá. Az ajánlott adag naponta 2 gumitabletta. Persze semmit sem érne egy multivitamin, ha gyermekünk ugyanúgy nem szívesen fogadná, mint adott esetben mondjuk a főzeléket. Ezért a fejlesztés során nagyon fontos szempont volt, hogy a gumivitaminoknak finom, gyümölcsös, édes ízük legyen, de úgy, hogy a gyerekek ne terheljék felesleges cukorral a szervezetüket. Ennek érdekében az Actival Kid Gumivitamin természetes aromával és a természetben is előforduló édesítőszerrel, maltittal készül. A kicsik jóízűen eszik, mi, felnőttek pedig tudjuk, hogy hasznos tápanyagot kaptak.

Actival Kid Gumivitamin gumitabletta
Étrend-kiegészítő készítmény. Nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
BÉRES EGÉSZSÉG MAGAZIN – 2022. TAVASZI/NYÁRI SZÁM
FOTÓ: BÉRES EGÉSZSÉG MAGAZIN/GETTY IMAGES
Közzétéve: 2022.08.24

EZT AJÁNLJUK

Cukormentes multivitamin finom narancs és málna ízben elsősorban gyermekek részére

Actival Kid Gumivitamin gumitabletta

Étrend-kiegészítő készítmény
Megnézem

TOVÁBBI TARTALMAK

Kalcium_vas_D-vitamin_beres_hu_egeszsegtipp

Kalcium, vas, C- és D-vitamin: elengedhetetlen a gyerekek esetében is

2022.01.17
egészségtudatosság - magazin

Kalória: egy átlagos tinilánynak majdnem annyi kell, mint egy felnőtt nőnek

2020.09.27