EGÉSZSÉGTIPPEK

egészségtudatosság - magazin

Kalória: egy átlagos tinilánynak majdnem annyi kell, mint egy felnőtt nőnek

Nem eszik meg semmit a rántott húson és spagettin kívül? Vagy ellenkezőleg: szinte mindent felfalna? Igen, a gyerekekről van szó. Akár óvodások, akár kamaszok, az evésük gyakran problémás. De mi lenne a „normális” e téren?

Nincs egészséges felnőtt egészséges gyerek nélkül, utóbbi pedig megfelelő étkezés nélkül. Vagyis a kicsiknek szükségük van minden tápanyagra, méghozzá elegendőre. De mennyi is az, és mikből válogassunk?

A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, folsav, vas, cink, magnézium, D-vitamin… a gyermekek egészséges fejlődéséhez nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek egész sorára van szükség. Ezeknek óriási jelentőségük van, hiszen ezek a szervezet sok-sok ezernyi biokémiai folyamatában vesznek részt. Legtöbbjük esszenciális tápanyag, azaz a szervezet maga nem tudja előállítani, a táplálkozás során kell bevinni a szükséges mennyiséget.

És hogy mennyi az ideális mennyiség? A fejlődésben lévő szervezet több tápanyagot igényel, mint a felnőtté. Hogy mennyit, azt testsúly-kilogrammonként állapítják meg. Egy nyolcéves, közepesen aktív lány például körülbelül napi 1700 kcal a szükséges energiabevitel, míg egy harmincéves, hasonlóan aktív nőnél megközelítőleg 2100 kcal. Érdekes, hogy a különbség mindössze 400 kcal, miközben a nyolcéves lányok átlagos testsúlya 25 kg, a felnőtt magyar nőké pedig 69 kg!

„A gyerekeknek a napi ötszöri étkezés az ideális. Aktivitásukat is figyelembe véve kiemelt szerepe van a reggelinek, amelyről viszont sajnos minden harmadik esetben megfeledkeznek. Ha pedig a mennyiségek eloszlását nézzük, akkor a reggelinek körülbelül az energiaigény negyedét, az ebédnek 35-40, a vacsorának pedig mintegy 20 százalékot kellene kitennie” – javasolja Antal Emese dietetikus, szociológus, a „Gyermek az asztalnál” című könyv szerzője.

Mennyi vitaminra van szüksége a gyerekeknek?

A szükséges vitaminmennyiség erősen függ az életkortól, jelentős eltérés van egy 1 éves kisgyermek és egy 17 éves fiatal igényei között. Az Európai Unió Élelmiszerbiztonsági Hatósága (EFSA) szerint például C-vitaminból a kicsiknek 20 mg, a nagyoknak 100 mg, A-vitaminból 250-750 μg, míg B6-vitaminból 0,6-1,7 mg a napi ajánlott bevitel.

Béres Egészség magazin – 2020. ősz/téli szám / szöveg: Pilling Róbert
Fotó: Shutterstock.com

Közzétéve: 2020.09.27

EZT AJÁNLJUK

TOVÁBBI TARTALMAK

Láz: mikortól kell csillapítani?

2020.09.21
egészségtudatosság - magazin

Digitális oktatás és munka – mit szól ehhez a szemünk?

2020.09.27