EGÉSZSÉGTIPPEK

Kalcium_vas_D-vitamin_beres_hu_egeszsegtipp

Kalcium, vas, C- és D-vitamin: elengedhetetlen a gyerekek esetében is

Szomorú tény: a magyar gyerekek jelentős része bizonyos vitaminokból és ásványi anyagokból a szükségesnél kevesebbet fogyasztanak. Ám van mód ellensúlyozni ezt.

A számok szintjén ez azt jelenti, hogy minden harmadik gyermek fogyaszt a szükségesnél kevesebb kalciumot, negyven százalékuknak az étrendjében kevés a vas, és a négy év felettiek csaknem száz százaléka az ajánlottnál kevesebb D-vitamint fogyaszt. Ez azért rossz hír, mert a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitel már gyermekkorban nagyon fontos lenne, hiszen számos dolgot befolyásol a szervezetben.  

Elengedhetetlen vitaminok és ásványi anyagok

A C-vitamin hozzájárul az immunrendszer és az idegrendszer megfelelő működéséhez, valamint szerepet játszik a fáradtság és a kifáradás csökkentésében, a D-vitamin pedig a gyermekek immunrendszerének megfelelő működését és a csontrendszer fejlődését támogatja. Utóbbi téren a kalciumnak is sokat köszönhetünk, hiszen ez az anyag szükséges a normál csontozat fenntartásához, a D-vitamin pedig a kalcium megfelelő felszívódásához is hozzájárul – így együttesen támogatják a csontrendszert.

Kevesebb a napsütés

A D-vitamin elsősorban napfény hatására termelődik a szervezetünkben, ami télen kevésbé áll rendelkezésre, mint a melegebb hónapokban. A fényszegény évszakokban előfordulhat, hogy az ajánlottnál kevesebb jut ebből a fontos vitaminból mind nekünk, mind gyermekeinknek – erre sem árt odafigyelni, és pótolni azt, ami hiányzik.

Ezen túl a kalcium segíti a megfelelő izomműködést és részt vesz a normál véralvadási folyamatokban is. A vas emberi szervezetre gyakorolt hatása szintén sokrétű: elősegíti a gyermekek kognitív képességének fejlődését, hozzájárul a normál vörösvérsejt- és hemoglobin-képződéshez, az immunrendszer normál működéséhez, valamint a fáradtság csökkenéséhez.

Trükkök az egészséges étkezésért

Mindezek miatt létfontosságú, hogy a gyerekek több zöldséget, gyümölcsöt és tejterméket fogyasszanak; jelenleg előbbiből csak a napi ajánlás körülbelül felét viszik be, de a tej- és tejtermékek fogyasztása is alatta marad a napi félliteres ajánlásnak. Sok szülőnek az a tapasztalata, hogy az egészséges ételeknél könyörögni kell, az édes és sós nassolnivalók viszont hamar elfogynak.

Dr. Adonyi Nóra gyermekorvos szerint a kisebbeknél számos tényezőtől függ, hogy mennyire hajlamosak megenni a tápanyagokban dús ételeket. Van, aki gond nélkül fogyasztja a spenótot, mások viszont már akkor visszariadnak egy-egy zöldségtől, ha nem hasonlít eléggé a kedvenc ételükre.
Az egészséges táplálkozást szem előtt tartó családban is előfordulhat válogatós gyerek, hiszen minden jó szándék, kreatív ötlet és türelem ellenére akadnak olyanok, akiket nagyon nehéz rávenni a változatos étkezésre.

Beválhat, ha a gyerekekkel együtt vásároljuk meg a zöldségeket, közösen készítjük el az ételt, az újonnan bevezetett alapanyagokat megpróbáljuk olyanra készíteni, amilyen a megszokott fogásaik íze, állaga. De készíthetünk idénygyümölcsből együtt gyümölcstortát, vagy elhelyezhetünk az asztalon néhány hosszú szeletekre vágott répát is, mint elérhető ropogtatnivalót. Kiskamaszoknál már nehezebb lehet a dolgunk, náluk érdemes folyamatosan figyelni, melyik egészségesebb finomságra (például olajos magvak, zöldségcsipsz vagy smoothie) nyitottabbak, és ezekből többet tartani otthon.

A gyorsételek, édességek, csipszek, üdítők túlzott fogyasztásának ártalmairól érdemes sokat beszélgetni. Teljesen megúszni valószínűleg nem lehet a dolgot, de ha legalább otthon – erőltetés nélkül – példát mutatunk, bízhatunk benne, hogy egyszer csak beérik az eredmény.

Béres Egészség magazin – 2021. őszi/téli szám
Nyitókép: Shutterstock
Közzétéve: 2022.01.17

EZT AJÁNLJUK

Béres VitaKid C+D3 gumivitamin
Cukormentes gumivitamin. C- és D3-vitaminnal az immunrendszer megfelelő működéséért!*

Béres VitaKid C+D3 gumivitamin

Étrend-kiegészítő készítmény
Megnézem
VitaKid Kalcium+D3 vitamin
Cukormentes gumivitamin a gyermekek csontjainak megfelelő növekedéséhez és fejlődéséhez!*

Béres VitaKid Kalcium+D3-vitamin gumivitamin

Étrend-kiegészítő készítmény
Megnézem
VitaKid Vas kékszőlő ízben
Cukormentes gumivitamin a gyermekek szellemi (kognitív) képességének fejlődéséért!*

Béres VitaKid Vas Gumivitamin

Étrend-kiegészítő készítmény
Megnézem
Béres VitaKid C-vitamin
Cukormentes gumivitamin. C-vitaminnal az immunrendszer megfelelő működéséért!*

Béres VitaKid C-vitamin 100 mg Gumivitamin

Étrend-kiegészítő készítmény
Megnézem

TOVÁBBI TARTALMAK

egészségtudatosság - magazin

D-vitamin: a 6 legfontosabb tudnivaló

2020.09.20
gumivitamin - shutter

Vonzó és hasznos: 7 érdekesség a gumivitaminról

2021.05.17