EGÉSZSÉGTIPPEK

Láz: mikortól kell csillapítani?

A láz önmaga nem betegség, csupán kísérő tünet, szervezetünk természetes védekező reakciója. De mikor kell csillapítani? Fontos kérdések, hasznos válaszok.

Hol kezdődik a láz?

Általában úgy tudjuk, hogy 38 ̊C testhőmérséklet felett vagyunk lázasak. Ám a normál testhőmérséklet egyénenként jelentős eltéréseket mutat, ráadásul ugyanannál az embernél is eltérő lehet különböző napszakokban mérve. Reggel mérhetjük a legalacsonyabb, délután a legmagasabb értéket, de az életkor, a nem, a környezet hőmérséklete, az éppen végzett tevékenység is befolyásolja.

A különböző testrészeken (hónaljban, fülben, homloknál, szájban stb.) is más-más értéket mutathat a lázmérő. Ha időnként egészségesen is megmérjük a testhőmérsékletünket, meghatározhatjuk a saját normális testhőmérséklet-tartományunkat. Hónaljban mérve általában 37 ̊C és 38 ̊C között hőemelkedésről, 38 ̊C és 39 ̊C között lázról, 39 ̊C felett magas lázról, 40,5 ̊C felettinél pedig igen magas lázról beszélünk.

Mikor kell csillapítani?

A szakmai ajánlások szerint nincs szükség a láz rutinszerű csillapítására, mert a magasabb testhőmérséklet segít a szervezetünkbe jutott kórokozókkal szembeni védekezésben. Akkor érdemes megfontolni a lázcsillapítást, ha az állapotunk, közérzetünk kellőképpen indokolja azt. A legtöbb esetben a láz rövid időn belül magától is elmúlik. A tartósan magas testhő viszont kedvezőtlenül befolyásolhatja bizonyos szerveink működését, ezért ilyenkor szükséges csökkenteni azt. A lázcsillapító gyógyszerek, esetleg a hűtő fürdő vagy a hidegvizes borogatás segíthet ebben.

Hogyan válasszunk lázcsillapítót?

Az elsősorban ajánlott lázcsillapítók a paracetamol vagy az ibuprofen hatóanyagú készítmények. Bár láz- és fájdalomcsillapító hatásuk közel azonos, a szakemberek szerint érdemes először a paracetamol-tartalmú szerekhez fordulni.

Ezek az adagolási utasítás szigorú betartása mellett kíméletesebbek a gyomorhoz, és várandós kismamák számára is adhatók. A lázcsillapítók szedésére nincs általános szabály, ezért mindig nézzük meg a gyógyszerhez mellékelt betegtájékoztatót!

Mekkora láznál kell orvoshoz fordulni?

Mindenképpen menjünk orvoshoz, ha állapotunk romlik, ha a gyógyszeres kezelés ellenére három napnál tovább lázasak vagyunk, vagy ha a lázat más, súlyos, szokatlan tünetek (lázgörcs, gyakori hányás, bőrkiütések, erős fejfájás, hasi fájdalom…) is kísérik!

Béres Egészség magazin – 2020. ősz/téli szám / szöveg: Pilling Róbert
Közzétéve: 2020.09.21

EZT AJÁNLJUK

Fájdalomcsillapító három hatóanyag kombinációjával!

Béres Trinell Pro filmtabletta

Vény nélkül kapható gyógyszer.
Megnézem

TOVÁBBI TARTALMAK

immunrendszer - Getty Images - magazin

Életünk alapja az immunrendszer megfelelő működése

2021.03.29
D-vitamin - Getty Images - magazin

Kicsit vitamin, kicsit hormon: fókuszban a D-vitamin