EGÉSZSÉGTIPPEK

Magnezium_a_nelkulozhetetlen_elem__bereshu_png

Magnézium, a nélkülözhetetlen elem – pótoljuk, ha hiányzik!

Hogy a magnézium mennyire fontos ásványi anyag a szervezetünknek, mutatja, hogy ha kevés van belőle, milyen sokféle gondot tud okozni. Nézzük, hogy miket, és azt is, mit tehetünk ellenük!

A metabolizmus nélkülözhetetlen eleme, az energiatermelő folyamatok része, a csontok és a fogak alkotóeleme, a sejthártya szabályzója: ez mind, és még sok más a szervezetünkben lévő magnézium feladata. Ez az ásványi anyag ugyanis több száz biokémiai folyamatban vesz részt.
Ebből következik, hogy bizony a hiányát is hamar megérezzük, vagyis azt, ha alacsony a vérünkben a magnézium koncentrációja. Sokféle tünete lehet ennek, és ha ezekből több is megtalálható nálunk, érdemes erre a problémára gyanakodni.

Egyértelmű jelzések

Izomgörcs, átmeneti fáradtság, a koncentrálóképesség zavara, enyhébb alvászavarok: ezen tünetek együttes előfordulása jelzésértékű lehet.
Bizonyos életformák és állapotok is hajlamosítanak magnéziumhiányra, vagyis arra a helyzetre, amikor a szervezetnek fokozott igénye van erre az anyagra. Ilyen például az erősebb fizikai igénybevétel, az egyoldalú táplálkozás, az intenzív sport, a terhesség és a szoptatás időszaka. De hasmenés vagy vízhajtás esetén is kifogyhatunk belőle.

Mennyi az annyi?

Az egészséges emberi szervezetben körülbelül 20-28 gramm magnézium található – főleg a csontokban és az izomsejtekben. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a felnőttekre vonatkozó tápanyag-beviteli referenciaértéket nőknél napi 300 mg-ban, férfiaknál pedig napi 350 mg-ban határozta meg.

Miben található?

A kiegyensúlyozott táplálkozás biztosítja számunkra a megfelelő mennyiséget magnéziumból. Sokat tartalmaznak ebből az ásványi anyagból a hüvelyesek, a spenót és a kelkáposzta, az olajos magvak, a gabonák és talán nem is gondolnánk, de a halak is! Ha ezekkel az ételekkel nem biztosítjuk szervezetünk számára az elegendő magnéziumot, kialakulhat a magnéziumhiány betegség. Ennek kezelésére léteznek magnéziumpótló gyógyszerek, melyek általában vény nélkül kaphatóak. Ezek között találhatók olyanok, melynek hatóanyagai kiváló felszívódási profillal rendelkeznek, megelőzésre és kezelésre egyaránt alkalmazhatóak, és választhatunk kisebb, illetve nagyobb hatáserősségű készítményeket is aszerint, hogy hosszú távon szednénk, vagy csak fokozott igénybevétel esetén. Döntsünk állapotunk és élethelyzetünk szerint, hiszen mindig a személyre szabott megoldás az igazi!

Nyitókép: Shutterstock
Közzétéve: 2021.11.30

EZT AJÁNLJUK

Béres Magnézium 250mg + B6
Mindennapi magnéziumpótlás szükség esetén.

Béres Magnézium 250 mg + B6 filmtabletta

Vény nélkül kapható gyógyszer
Megnézem
Magnézium Béres 375mg + B6 filmtabletta
A legmagasabb magnéziumtartalom filmtablettánként*.

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

Vény nélkül kapható gyógyszer
Megnézem

TOVÁBBI TARTALMAK

Túlterheltség és párkapcsolati gondok: a legtöbben ezek miatt élnek stresszben

2020.09.27
Egészségkvíz – 12 segítő kérdés az erősebb immunrendszerért

Egészségkvíz – 12 segítő kérdés az immunrendszer támogatásához

2021.11.03