EGÉSZSÉGTIPPEK

id. dr. Béres József

50 éves a Béres Csepp: Generációkon átívelő történet

1972-ben meghatározó dolog történt: id. dr. Béres József megalkotta a Béres Cseppet. A nyomelempótló szer történetének óriási a hatása mind a mai napig. Hogyan lehet egy készítmény ötven év után is ugyanolyan jelentős, egyedi és közismert, mint születése idején? Mi adja azt az erős alapot, amire fel tudott épülni az egyik legnagyobb és leghitelesebb magyar családi vállalat?

Vannak biztos pontok, olyan kapaszkodók, amelyek évtizedek óta csak jót hoznak az életünkbe. Egészen bizonyos, hogy a Béres Csepp is közéjük tartozik. Az idén ötvenéves készítmény születésétől fogva a mai napig megrendíthetetlen szövetségesünk abban, hogy szervezetünket jó állapotban tartsuk. Id. dr. Béres József életének üzenete – az élet és az emberek szeretete, megbecsülése – rendkívül fontos ma is. A gyorsan változó nehézségekkel megbirkózni kénytelen emberiségnek nemcsak találmánya válhat hasznára, de életének példája is erőt adó útmutató, mely – mindannyian érezzük – aktuálisabb, mint valaha.

Ötven év alatt szinte minden megváltozott a kis üvegcse körül. Az egykori „házi laborból” több ezer négyzetméteres gyár fejlődött, az elhallgatott, majd megtűrt találmányból az egyik legismertebb vény nélkül kapható gyógyszer, a Béres családból több száz főt foglalkoztató magánvállalkozás és egyetlen termékből számos piacvezető készítmény lett. Ami nem változott, az az alapelv, ami alapján a Csepp működik, és amire a Béres által azóta fejlesztett   számos készítmény is épül: megérteni a szervezet működését és megadni számára a megfelelő kombinációban azokat az anyagokat, amelyekre szüksége van. Hogy ez a termék ma sikeres lehet, az sok mindenen múlott, de az emberi összetevő biztos, hogy a legfontosabb kulcsa. Élt egy elkötelezett ember, aki rájött egy törvényszerűségre, hitt a találmányában és nem hagyta magát eltéríteni. De kellettek a sikerhez az utána jövők is, akik megértették felfedezésének jelentőségét, és alkalmazkodtak a modern időkhöz úgy, hogy közben megőrizték az előd erkölcsi örökségét: a tisztességet, az alázatos kitartást, a tudományosság elvére épülő munkát, a segítő odafigyelést. Mindez ma már nagyobb léptékben működik: egy egész társadalom szolgálatában. Nézzük hát a Béres Csepp keletkezésének és utóéletének történetét! Ötven év eltelt, de amiért és ahogyan dolgozni, alkotni érdemes, az mit sem változott azóta, hogy id. dr. Béres József agrármérnök lehajolt az első burgonyalevélkéhez a kisvárdai földeken.

Hatvanas-hetvenes évek: felfedezés és küzdelem

A hatvanas években egy tehetséges agrármérnök-kutató vezeti az Állami Mezőgazdasági Gépállomás kisvárdai laboratóriumát, ahol talajtani, növényvédelmi és élelmezési kísérleteket végez. Növények vírusos megbetegedését tanulmányozza, a betegség okán bekövetkező állapotromlásra keresi a választ, aminek során fontos felfedezésre jut: mivel a talaj a növények legfontosabb tápanyagforrása, minőségének kiemelt jelentősége van a növény egészsége szempontjából. Igazolta, hogy a növények betegségekkel szembeni ellenálló képességében a talajból felvehető létfontosságú nyomelemeknek hatalmas szerepük van. A kutató – id. dr. Béres József – arra is rájött, hogy kórokozók az egészséges egyedekben is jelen vannak, de kóros tünet legtöbbször csak akkor alakul ki, ha a gazdaszervezet legyengült állapotba kerül. Érdeklődése hamarosan az állatok, majd az emberi szervezet működése felé fordult, hiszen ezek hasonló mintázatot követnek. A forradalmi elgondolás lényege: egy betegség kialakulása összefügghet a létfontosságú anyagok hiányával. Ezek az anyagok ahhoz szükségesek, hogy a szervezet normálisan működhessen, és megfelelően végbemehessenek benne azok a biokémiai folyamatok, melyek tulajdonképpen magát az életet jelentik. Az élő szervezet egy csodálatos rendszer! Megfelelő állapotban képes önmaga védelmére. Jól működő immunrendszerrel hatékony választ tud adni a kórokozók támadásaira, a betegségek elkerülhetővé, illetve leküzdhetővé válnak.

Mindez a felismerés nem maradt meg az elmélet szintjén, id. dr. Béres József sokéves munkával kiderítette, melyek ezek a létfontosságú anyagok, és milyen formában, egymáshoz képest milyen arányban szükségesek a szervezet megfelelő működésének támogatásához. Az álma egy olyan jól felszívódó készítmény megalkotása volt, ami biztosítja a szervezet számára a szükséges nyomelemeket a megfelelő mennyiségben. Az álom 1972-ben valósult meg, úgy hívták: Béres Csepp. Ám ekkor még senki nem gondolta, hogy a kutató, akinek készítménye képes volt hatásos megoldást nyújtani az immunrendszer támogatására, rövidesen az egyik legnagyobb ellenféllel szembesül: az emberi rosszindulattal és féltékenységgel. A zseniális feltalálót sokan sokféleképpen próbálták ellehetetleníteni, ugyanakkor egyre többen álltak mellé, és sokan támogatták őt mind az átlagemberek, mind az orvosok, ismert személyek köréből.

Az eredményeket nem lehetett sokáig félresöpörni. Végül 1978-tól hivatalosan is kaphatók lettek a Cseppek, ekkor még egy állami cég forgalmazásában, ráfordítás és fejlesztés nélkül.

Kilencvenes évek: családi összefogás

A valódi áttörés a rendszerváltozással érkezett el a Cseppek történetében: a család végre saját kezébe vehette a készítmény sorsát. Nyolcadik magánvállalatként létrejött a Béres Részvénytársaság, melyben már a feltaláló fia,  dr. Béres József és menye, Béres Klára is szerepet vállalt – eredeti végzettségük szerint mindketten vegyészek, akik ugyanúgy szívügyüknek tekintették a találmányt, mint megalkotójuk. Az új generációnak az új társadalmi rendszerben már sokkal több lehetősége adódott. Elhivatottságuk pedig túlnőtt a Cseppek forgalmazásán, kiálltak a készítmény és feltalálójának hivatalos elismertetése mellett is. A kezdetben bérelt irodában, tíz emberrel működő cég látványos fejlődésnek indult. 1996-ban saját gyártói és fejlesztői háttérként létrejött Szolnokon a gyógyszergyártó üzem, 2000-ben gyógyszerként engedélyezték a Béres Cseppet, amely 2013-ban a hungarikumok listájára is felkerült. Feltalálójának munkáját Széchenyi-díjjal ismerték el.

A cikk folytatását a Béres Egészség magazin 2022. tavaszi/nyári lapszámában olvashatja el, amely digitális változatban is elérhető weboldalunkon!

FORRÁS: BÉRES EGÉSZSÉG MAGAZIN – 2022. TAVASZ/NYÁRI SZÁM
FOTÓ: ARCHÍV
A BÉRES CSEPP ÉS BÉRES CSEPP EXTRA BELSŐLEGES OLDATOS CSEPPEK VÉNY NÉLKÜL KAPHATÓ ROBORÁLÓ GYÓGYSZEREK.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Közzétéve: 2022.03.21