EGÉSZSÉGTIPPEK

elsosegely_otthon_beres.hu

Elsősegély otthon – Vágás, égés, esés: mit tegyünk, ha már megtörtént a baj?

Otthonunk a nyugalom szigete – jó esetben. Ám a házimunka terepe is, ahol esetenként különféle szerszámokkal dolgozunk. A balesetek egy része saját lakásukban – igen gyakran a konyhában – éri az embereket.

Ha megvágjuk a kezünket…

Ahol éles eszközzel dolgozunk, ott előbb-utóbb megvághatjuk magunkat. Kivel ne fordult volna még elő, hogy zöldségszeleteléskor megszaladt a kés, zacskóvágáskor az olló? Ilyenkor nem szabad pánikba esni, hiszen a kisebb szúrt, vágott sérüléseket nyugodtan elláthatjuk magunk is. Az első feladat ilyenkor az alapos kézmosás. Kisebb karcolások esetén elegendő sebápolóval lemosni a seb környékét, a komolyabb horzsolásokat viszont feltétlenül szükséges alaposabban tisztítani, majd steril kötéssel befedni. Használjunk olyan korszerű sebápolót, amely összetevőivel segítheti a seb gyógyulását, biztosítja a megfelelő környezetet a hámosodáshoz, és biztonságosan, egyszerűen alkalmazható! Előny, ha jódmentes, nem hagy foltot, hipoallergén, dermatológiailag tesztelt, alkoholmentes és már csecsemőkortól használható. A hipoklórossav természetben is előforduló anyag, vizes oldata kiváló sebek ápolására, a hegszövet eltávolítására és a fertőzések megelőzésére.

Ha megégetjük magunkat…

Más a helyzet, ha megégetjük magunkat. Ez sajnos nem ritka akkor, ha sütünk, főzünk, hiszen ilyenkor a konyhában bizony sok minden forró. Nem mindegy, hogy csak a bőr legkülső rétegeit érintő elsőfokú, vagy a bőr alsó rétegét is károsító, másod-, harmadfokú sérülésről van szó (szerencsére a konyhai balesetekhez inkább az előbbi köthető). Elsőfokú sérülés esetén tartsuk hideg víz alá az érintett felületet! A gyógyulást gyógyszertárban bárki számára elérhető oldattal is elősegíthetjük, súlyosabb esetben viszont mihamarabb forduljunk orvoshoz!

Ha elesnénk…

Nem is gondolnánk, de sok ember otthon csúszik meg, esik el. A konyhában általában szűkebb a hely, ott az elbotlás, a fürdőszobában pedig a nedves padló jelent kockázatot. Főképp az idősebbekre lehetnek ezek a balesetek veszélyesek, náluk a zúzódások mellett könnyebben alakulhatnak ki komolyabb, a bőrfelületet is érintő sérülések.
Enyhébb esetben a zúzódás jeges borogatással is orvosolható, az érintett végtagot legalább egy napig pihentessük, a lábat érdemes felpolcolni. Ha felületi horzsolást látunk, használjunk olyan jód- és alkoholmentes sebápoló spray-vel, amely nem irritálja a bőrt, így néhány fújással könnyen tisztítható, öblíthető, nedvesíthető.

Béres Egészség magazin – 2021. őszi/téli szám
Nyitókép: Shutterstock
Közzétéve: 2021.12.10

EZT AJÁNLJUK

Elsősegély a sebápolásban

Béres PrimoMed

Orvostechnikai eszköz
Megnézem

TOVÁBBI TARTALMAK

egészségtudatosság - magazin

Így lehetünk egészségesek a négy fal közt

2020.09.22
jóga - magazin

Otthoni mozgás – ezért válasszuk a jógát!

2021.03.16