EGÉSZSÉGTIPPEK

Tápanyagbombák nyár elején – erősítsd gyermeked immunrendszerét szezonális zöldségekkel, gyümölcsökkel!

Három dologra van szükségünk, ha gyerekeknek szeretnénk egészségesen főzni. (Persze, fakanálra is, de az később jön.) Változatosságra, természetes, szezonális alapanyagok használatára és… főként kreativitásra!

Gyerekek esetében ritkán esik egybe a ’finom’ és az ’egészséges’. Vagyis, ha rájuk bízzuk, egy megterített svédasztalról jó eséllyel a legkevésbé hasznos tápanyagokat tartalmazó táplálékokat fogják kiválasztani. Kevesen rajonganak közülük például a zöldségekért, ezért néha trükköket kell bevetnünk. Nézzük először a legfontosabb szempontokat!

Szezonális alapanyagok

Természetes vitaminforrásaink elsősorban a különféle zöldségek és gyümölcsök. Számos érv szól amellett, hogy ezeket szezonálisan, a természetes érési időszakukban fogyasszuk. Az idényükben betakarított termények nemcsak frissebbek, hanem érettebben kerülnek a piacra, így nem kell hosszú szállítást kibírniuk, ami rontaná minőségüket. Ennek köszönhetően magasabb a vitamin- és ásványianyag-tartalmuk, ízük intenzívebb, a gyümölcsök édesebbek, zamatosabbak – ráadásul az áruk is kedvezőbb.

A rejtett zöldségek trükkje

Sok gyerek elutasít bizonyos zöldségeket – de ha „elrejtjük”, mégis megkapják a hasznos tápanyagokat. Ezért a fő szabály: dolgozzuk fel! Turmixoljuk a zöldségeket krémlevesekbe, mártásokba, tésztaszószba, vagy süssünk répás muffint, céklás palacsintát! Persze minél nagyobb fokú hőhatásnak tesszük ki az alapanyagunkat, annál inkább veszít vitamintartalmából. Ebből a szempontból nincs jobb a nyersen rágcsált almánál, karalábénál.

Tudatosság és rendszer

A rendszeres, kis adagokban történő étkezés segít az emésztésben, és biztosítja a folyamatos tápanyagbevitelt. Ezért ezt a ritmust érdemes tartani: napi három főétkezés + két kisétkezés – mindegyik tartalmazzon valamilyen vitamintartalmú alapanyagot (gyümölcs, nyers zöldség, diófélék).

Nem minden a zöldség…

A gyermekek csontjainak megfelelő növekedéséhez és fejlődéséhez elengedhetetlen a kalcium, amelynek felszívódásához és hasznosulásához a D-vitamin is hozzájárul – emellett a foszfor normál hasznosulásában is szerepet játszik. Ezért jöhetnek a tejtermékek, tojás, halak és persze sok időt kell tölteni a szabadban! Az egészséges zsírok és fehérjék biztosítására pedig adjunk az ételekhez olajos magvakat, hidegen sajtolt olajokat, használjunk hüvelyeseket! Lehet gyermekeddel együtt nevelni snidlinget, zsályát, bazsalikomot, hintsünk belőle a szendvicsre, levesbe, salátába! Így a közös játék is megvan.

Óvatosan a készételekkel!

A feldolgozott ételek tápanyagban szegények, sokszor nagy mennyiségben tartalmaznak cukrot, sót, adalékanyagokat. Édesítéshez használjunk inkább banánt, almát, datolyát; nassolnivalónak pedig készíthető házi müzliszelet vagy joghurtos gyümölcstál.

Íme, egy kis útmutató pár terményről és pozitív hatásaikról:

Közzétéve: 2025.05.29