EGÉSZSÉGTIPPEK

Szem egészsége

5 fontos tanács a szem egészségéért

Beköszöntött az ősz, ami nemcsak azt jelenti, hogy egyre hűvösebbek a nappalok és az éjszakák, a fényviszonyok is megváltoznak. Nem is kérdés: ilyenkor még fontosabb, hogy támogassuk szemünk egészségét!

A hűvösebb idő beköszöntével behúzódunk, egyre több időt töltünk a négy fal között, ahol mesterséges fényt kibocsátó eszközök vesznek minket körül. A kék fény komolyan igénybe veszi a szemünket, ezért nem árt néhány hasznos tanácsot megfogadni, ha annak egészségéről van szó.

Egyszerű feladat, amellyel kímélhetjük a szemünket: a megfelelő fényerő beállítása

Az első és talán legegyszerűbb dolog az, hogy állítsuk át eszközeinken a fényerőt! A telefonokon kékszűrőt vagy szemvédelem funkciót is bekapcsolhatunk, míg a számítógépen és laptopon levehetjük a fényerőt a szemünknek legkényelmesebb szintre.

Pislogással a szemszárazság ellen

Munkavégzés alatt gyakran belefeledkezünk teendőinkbe, és szinte pislogni is elfelejtünk, ezzel azonban szemszárazságot, égő, szúró érzést, kipirosodást idézhetünk elő. Figyeljünk a gyakori pislogásra, időnként végezzünk szemtornát, és ha indokolt, használjunk műkönnyet!

Vitaminokkal a szem egészségéért

A szem egészségét tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok bevitelével is támogathatjuk. Válasszunk antioxidánsban, A-, C- és E-vitaminban, cinkben, szelénben és béta-karotinban gazdag élelmiszereket, ha pedig szükséges, étrend-kiegészítők formájában is vegyük magunkhoz ezeket!

Tudta?

Az A-vitamin (retinol), B2-vitamin (riboflavin), valamint a cink hozzájárulnak a normál látás fenntartásához, ezenfelül a cink részt vesz az A-vitamin megfelelő anyagcseréjében. Ráadásul a B2-vitaminnak antioxidáns hatása is van, támogatja a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmét. A dokozahexaénsav (DHA) egy többszörösen telítetlen omega-3 zsírsav, sejtjeink alkotóeleme, az agy, a bőr és a szem elsődleges építőanyaga. Leginkább hal és algaolajból, továbbá anyatejből nyerhető ki, amely hozzájárul a normál látás, és az agyműködés fenntartásához. A kedvező hatás 250 mg dokozahexaénsav (DHA) napi bevitelével érhető el.

Kell egy kis szünet!

Feladataink közben óránként 5-10 percre tartsunk szünetet! Ilyenkor távolodjunk el a géptől, sétáljunk egyet (akár a szabad levegőn), mozgassuk át a tagjainkat, igyunk folyadékot! Ezek általános egészségi állapotunk mellett szemünknek is előnyösek.

Ellenőrzés alatt

Ha szükséges, viseljünk a látásunknak megfelelő szemüveget és kontaktlencsét, illetve évente jelentkezzünk szűrővizsgálatra! Amennyiben problémát észlelünk (hunyorgás, fejfájás, rossz látás), minél hamarabb keressünk fel szakembert a panaszainkkal!

Béres Egészség magazin – 2021. /őszi-téli szám
Nyitókép: Shutterstock.com
Közzétéve: 2021.10.01

EZT AJÁNLJUK

A normál látás megőrzéséért omega-3 zsírsavval.*

Béres Szemerő Omega-3 KOMPLEX lágyzselatin kapszula

Étrend-kiegészítő készítmény
Megnézem
Béres Szemerő FORTE
A normál látás megőrzéséért.*

Béres Szemerő Forte filmtabletta

Étrend-kiegészítő készítmény
Megnézem

TOVÁBBI TARTALMAK

egészségtudatosság - magazin

Digitális oktatás és munka – mit szól ehhez a szemünk?

2020.09.27
Megérkezett az ősz

Megérkezett az ősz, ideje felkészülni!

2021.09.01