EGÉSZSÉGTIPPEK

Megérkezett az ősz

Megérkezett az ősz, ideje felkészülni!

Az ősz és a tél mindig is nehéz időszak volt a megbetegedések szempontjából. Ezt az alaphelyzetet kissé átalakította a pandémiás időszak azzal, hogy megváltoztatta az életvitelünket, és közben sok fontos dolgot is megtanított. Például azt, hogy jobban oda kell figyelnünk egészségünk védelmére, minden körülmények között óvnunk kell azt.

Az ősz egyet jelent a tanévkezdéssel, a szürettel, a lombhullással – és sajnos a szaporodó betegszabadságokkal is, hiszen sokan – gyerekek és felnőttek is – ilyenkor kerülnek újra nagyobb közösségekbe. Hogy egészségesen élvezhessük ezt az igazán szép évszakot, tegyünk meg mindent immunrendszerünk támogatásáért!

Újra közösségben

Szeptemberben nemcsak az iskolapadok telnek meg, hanem a háziorvosi rendelők várótermei is, és megkezdődik a „betegségszezon”. Bár a járvány szó hallatán ma már inkább a koronavírus jut eszünkbe, nem szabad elfeledkeznünk az influenzajárványról sem, amely évről évre eléri Magyarországot is. „A hideg időszak beköszöntével különösen sok pácienst kell ellátnunk, számuk akár meg is duplázódhat – kezdi dr. Csizinszky Klára Veronika háziorvos. – Az ebben az időszakban jellemző felső légúti fertőzések (az egyszerű náthától a gennyes torok-, arcüreg- és légcsőgyulladásig) leginkább a krónikus tüdőbetegeket veszélyeztetik, de mindenki más is könnyen áldozatul eshet. A változékony – reggel hűvös, délután már napos –, csapadékos és szeles időjárás miatt sokan meghűlnek, illetve mivel ilyenkor mind több időt töltünk zárt terekben, közösségekben, gyorsan terjednek a vírusos, úgynevezett közösségi betegségek is.”

Egészségtudatosan ősszel is

Szerencsére az idei ősznek már sokkal felkészültebben vághatunk neki, hiszen a mögöttünk álló, nehéz időszak sok dologra megtanított minket. Például arra, hogy milyen sokat tehetünk mi magunk is azért, hogy lehetőség szerint elkerüljük a betegségeket; sokkal egészségtudatosabbakká váltunk. Ezt a tényt igazolja a koronavírus-járvány harmadik hulláma után készített online felmérésünk is (az 1033 válaszadó részvételével zajló nem reprezentatív online felmérés a szeretlekmagyarorszag.hu közreműködésével 2021. május 26. és június 18. között zajlott), melyben arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyivel vált fontosabbá az egészségünk megőrzése a járvány alatt szerzett tapasztalatok birtokában. A kutatás során nemcsak az derült ki, hogy ma már sokkal jobban értékeljük az egészségünket, de a megkérdezettek 94 százaléka azt is gondolja, hogy annak megóvása elsősorban a saját felelősségünk. Ennek érdekében például sokan vezettek be új szokásokat, ezek között a válaszadók körében 50 százalékkal vezetett az immunrendszer támogatása, 42-42 százalékkal pedig az alapos kézmosás és a stressz levezetése. A legtöbben az egészséges táplálkozást gondolják az egészségtudatosság alappillérének (85 százalék). Második helyen a sport, a mozgás (79 százalék), a harmadikon pedig az immunrendszer támogatása (69 százalék) áll. Összefoglalva elmondhatjuk, hogy felértékelődött a prevenció, és talán most látszik igazán, hogy mennyire örökérvényű id. dr. Béres József híres mondása:

„Csak azt tudnám minél többekkel megértetni: sokkal könnyebb az egészségünket megvédeni, mint betegségből felépülni.”

Vértezzük fel magunkat!

Szervezetünk akkor működik optimálisan, ha minden támogatást megadunk neki, vagyis egészségesen táplálkozunk, megfelelő mennyiségű vizet fogyasztunk, eleget tartózkodunk a friss levegőn, rendszeresen sportolunk, az alvásidőnket nem csaljuk el, és ha szükséges, az immunrendszer működését támogató készítményt szedünk. A fizikai mellett pedig a mentális egészségünket sem hanyagolhatjuk el, hiszen a stressz és a szorongás is gyengíthetik immunrendszerünk működését. Mentális jóllétünk érdekében törekedjünk a munka és a magánélet egyensúlyára, áldozzunk időt a hobbinkra, töltsünk minőségi időt a családtagjainkkal és a barátainkkal!

A biztos pont, amire mindig számíthatunk

Még ha tökéletesen tisztában vagyunk is azzal, mire van szüksége a szervezetünknek, akkor is nehézkes megadni neki mindent. Ilyenkor érdemes segítségül hívni például az immunrendszer működését támogató készítményeket. A kínálat szinte zavarba ejtő, a hangzatos elnevezések és megkapó csomagolások helyett abban a termékben bízzunk, ami már évtizedek óta bizonyít! Id. dr. Béres József volt az a kutató, aki unikális készítményt fejlesztett ki a létfontosságú nyomelemek pótlására. Csaknem két évtizeden keresztül dolgozott azért, hogy bizonyos nyomelemek és a betegségek közötti kapcsolatot felfedje. Azt kereste, milyen összetevők képesek támogatni az immunrendszer megfelelő működését és az anyagcsere-folyamatokat. Végül arra a következtetésre jutott, hogy egy olyan készítmény lehet ebben eredményes, amely a szükséges nyomelemek egyensúlyát biztosítja, így megelőzve a hiánybetegség kialakulását. Úttörő volt az a gondolata, hogy ezeket a komponenseket együttesen, a megfelelő mennyiségben kell alkalmazni ahhoz, hogy hatásosak legyenek. Ehhez megtalálta azt a formát is, amely mellett a sok létfontosságú anyag a leghatékonyabban tud felszívódni. A fél évszázada töretlen népszerűségnek örvendő találmányának további nagy előnye, hogy életkorhoz és testtömeghez is könnyen igazítható, akár kisgyermekkortól alkalmazható. Alkalmazása javasolt nyomelempótlásra, a szervezet ellenálló képességének támogatására.

Cseppnyi odafigyeléssel segíthetjük az immunrendszerünk megfelelő működését, amivel nemcsak saját magunk egészségét, hanem a közösségünkét is óvhatjuk.

Béres Egészség magazin – 2021. őszi/téli szám
Fotó: Shutterstock.com
Közzétéve: 2021.09.01

EZT AJÁNLJUK

Komplex összetételével támogatja az immunrendszert meghűléses betegségekben, influenza idején.

Béres Csepp Extra

Vény nélkül kapható roboráló gyógyszer
Megnézem
Béres Csepp Forte
Az eddigi legerősebb Béres Csepp!*

Béres Csepp Forte

Vény nélkül kapható roboráló gyógyszer
Megnézem

TOVÁBBI TARTALMAK

immunrendszer - Getty Images - magazin

Életünk alapja az immunrendszer megfelelő működése

2021.03.29
Járványhelyzet után

Járványhelyzet után: talán még sosem értékeltük ennyire az életet

2021.05.19