EGÉSZSÉGTIPPEK

egészségtudatosság - magazin

Digitális oktatás és munka – mit szól ehhez a szemünk?

Akármerre megyünk, képernyők vesznek körül minket, az utóbbi hónapok karanténidőszakában pedig valósággal foglyaivá váltunk a digitális világnak. Ezt sajnos szemünk is megsínyli. Íme, nyolc jó tanács látásunk egészségének támogatásához!

1. Elhelyezés

Legyen a számítógép képernyője megfelelő magasságban, távolságban és szögben a szemünktől! A legjobb, ha tőlünk 60-70 cm-re, a vízszintes nézővonalunk alatt 10-15 fokkal helyezzük el. Válasszunk olyan betűméretet, amelyet a szemünk és a monitor távolságának két-háromszorosáról is el tudunk olvasni.

2. Fényhatások

Tegyük olyan helyre a képernyőt, hogy ne tükröződjön! Úgy helyezkedjünk el, hogy az ablak ne közvetlenül előttünk vagy a hátunk mögött legyen.

3. Nedvesség

Szemünk kiszáradását segít megelőzni, ha gondoskodunk környezetünk levegőjének megfelelő páratartalmáról. Szükség esetén használjunk párásítót!

4. Pislogás

Figyeljünk arra, hogy rendszeresen pislogjunk! Érdemes néhány napig tudatosan figyelmeztetni magunkat erre, később pedig már rutinná válik.

5. Speciális torna

Végezzünk egyszerű szemtornagyakorlatokat! Például nézzünk ki az ablakon, majd fókuszáljunk egy távoli tárgyra legalább 15 másodpercig, majd keressünk egy közelebbi pontot, és arra is legalább ennyi ideig.

6. Egy kis segítség

Keressünk szemkímélő applikációkat! Vannak olyan számítógépes vagy okostelefonos alkalmazások, melyek bizonyos időközönként figyelmeztetnek, hogy tartsunk szünetet, esetleg automatikusan kímélőbb fényerőt és kontrasztot állítanak be, például napszaktól függően.

7. Tanácsadó

Rendszeresen – legalább évente – ellenőriztessük a szemünket szakemberrel, és érdemes megfontolni a számítógépes munkához ajánlott speciális szemüvegek használatát is.

8. Étkezés

Fontos a helyes étrend! Egyes tápanyagok, mint például az A- és B2-vitamin, a cink, az omega-3 zsírsavak közül a DHA (dokozahexaénsav) támogatják a látás egészségét. Iktassunk az étrendünkbe gyümölcsöket, leveles zöldségeket, például salátaféléket, kelkáposztát vagy brokkolit. Amennyiben bármilyen okból nem jutunk megfelelő mennyiségű tápanyaghoz, segíthetnek a látás egészségét támogató étrend-kiegészítő készítmények.

Még több képernyőidő

Számítógépekkel, tabletekkel és okostelefonokkal dolgozunk, sokszor párhuzamosan, azokon tartjuk a kapcsolatot, olvasunk és játszunk rajtuk, sőt egyre inkább átveszik a tévé helyét is. Eddig sem volt kevés a „velük töltött” idő, de idén, amikor hónapokra a négy fal közé kényszerültünk, és a home office, a videótelefonálások és a digitális oktatás eluralta sokunk napjait, ez a mennyiség egészen ijesztő méreteket öltött. A Be Social tavaszi kérdőíves felméréséből az is kiderült, hogy a járványhelyzet alatt megugrott a közösségi média használata is, a válaszadók 43,5 százaléka jelezte, hogy több időt töltött a Facebookon, mint korábban.

Béres Egészség magazin – 2020. ősz/téli szám
Szöveg: Huták Judit
Fotók: Shutterstock.com

Közzétéve: 2020.09.27

EZT AJÁNLJUK

Béres Szemerő FORTE
A normál látás megőrzéséért.*

Béres Szemerő Forte filmtabletta

Étrend-kiegészítő készítmény
Megnézem
A normál látás megőrzéséért omega-3 zsírsavval.*

Béres Szemerő Omega-3 KOMPLEX lágyzselatin kapszula

Étrend-kiegészítő készítmény
Megnézem

TOVÁBBI TARTALMAK

egészségtudatosság - magazin

Így lehetünk egészségesek a négy fal közt

2020.09.22
egészségtudatosság - magazin

D-vitamin: a 6 legfontosabb tudnivaló

2020.09.20