EGÉSZSÉGTIPPEK

gingko_biloba_erdekessegek_beres_hu

6+1 érdekesség a Ginkgo bilobáról

Több száz millió éve létezik a Földön, több ezer éve használják gyógynövényként a szellemi teljesítőképesség javítására. Ám a páfrányfenyő más érdekességekkel is bír. Cikkünkben megtalálja azt is, hogy mit szimbolizál.

1. Földünk egyik legősibb fája

A Ginkgo biloba az egyik legrégebben kifejlődött, ősi növényfaj, a páfrányfenyők családjából származik. Bár változott az idők folyamán, első egyedei több mint kétszázmillió éve jelentek meg a Földön, a perm földtörténeti korszakban. Mai példányait a világ legidősebb fái közt tartják számon: ezer évnél korosabb is van köztük. Nemcsak hosszú életűek, de igen magasak is: akár száz méteresre is megnőhetnek.

2. Igazi túlélő

A rendkívül ellenálló növény több millió éve képes megbirkózni a környezeti kihívásokkal. Túlélte a jégkorszakot, sőt, az egyetlen fa, ami két kilométeres körön belül átvészelte az atombomba-támadásokat a második világháború idején.

3. Szimbólummá vált

Történetének és ellenállóságának köszönhetően a remény és a változatlanság szimbólumává vált a művészetben.

4. Halfarka néven is ismert

Könnyen meg lehet ismerni ezt a növényt jellegzetes, hosszú szárú, legyező alakú leveleiről, melyek középen bemetszettek. Mivel formájuk a halak uszonyára is emlékeztet, helyenként halfarkfának is nevezik.

5. Több formában is fogyasztható

Európába Kínából került át a 18. században, és hamar kedvelt dísznövénnyé vált. (Eredeti élőhelyein ma már veszélyeztetett fajnak számít.) Őshazájában egykor buddhista szerzetesek gondozták a templomkertekben sok jó tulajdonsága miatt. A hagyományos kínai orvoslás már ötezer éve is alkalmazta. Hatóanyagait – flavonoidokat és terpenoidokat – főként a leveleiből nyerik ki. Leveleiből teát készíthetünk, de kapszula, tabletta formában gyógyszerként is találkozhatunk vele.

6. Nem csak kognitív zavarokra

Gyógyszerként alkalmazása ajánlott az életkorral összefüggő kognitív zavarok (például memóriazavar, koncentráló képesség zavara, szellemi teljesítőképesség csökkenése) és az életminőség javítására enyhe fokú demenciában (elbutulás, a szellemi képesség hanyatlása) szenvedő felnőtteknek.

+1 Béres tipp a szellemi teljesítőképesség javításáért

 

gingko Ginkgo Biloba Béres 240 mg kemény kapszula a vény nélkül kapható gyógyszerek között a legmagasabb hatóanyagtartalmú készítmény.* A páfrányfenyő (Ginkgo biloba) levelének száraz kivonatát tartalmazó gyógyszer, mely az életkorral összefüggő kognitív zavarok esetén (például memóriazavar, koncentráló képesség zavara, szellemi teljesítőképesség csökkenése) és az életminőség javítására enyhe fokú demenciában (elbutulás, a szellemi képesség hanyatlása) szenvedő felnőtteknek ajánlott.

 

Vény nélkül kapható páfrányfenyőlevél (Ginkgo biloba L., folium) száraz kivonat tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

* A Ginkgo Biloba Béres 240 mg kemény kapszula a vény nélkül kapható gyógyszerek között adagolási egységenként a legmagasabb páfrányfenyőlevél (Ginkgo biloba l. folium) száraz kivonat tartalmú gyógyszer, amelynek a javasolt napi adagja 1 kapszula. (OGYÉI gyógyszer-adatbázis, ATC: N06DX02, 2022.07.12.).
FORRÁS: BÉRES EGÉSZSÉG MAGAZIN 2022. TAVASZI/NYÁRI SZÁM
FOTÓ: BÉRES EGÉSZSÉG MAGAZIN/GETTY IMAGES
Közzétéve: 2023.04.27

EZT AJÁNLJUK

Ginkgo Biloba Béres 240 mg
A legmagasabb Ginkgo Biloba tartalom kapszulánként*

Ginkgo Biloba Béres 240 mg kemény kapszula

Vény nélkül kapható páfrányfenyőlevél (Ginkgo biloba L., folium) száraz kivonat tartalmú gyógyszer.
Megnézem

TOVÁBBI TARTALMAK

echinacea_a_termeszet_erejevel

Echinacea: a természet erejével

2022.12.07
beres_hu_magnezium_sport

Miért fontos a magnézium, ha sportol?

2023.03.27