EGÉSZSÉGTIPPEK

Az étrend-kiegészítők világa: az egészség modern alapkövei?

Az étrend-kiegészítők a modern táplálkozási kultúra szerves részét képezik. Az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás mellett az étrend-kiegészítők hasznos eszközök lehetnek egészségünk fenntartásában. Fontos, hogy a készítmények nem helyettesítik a kiegyensúlyozott és változatos étrendet, hanem éppen kiegészítik azt. Léteznek tabletták, filmtabletták, rágótabletták, pezsgőtabletták, gumitabletták, kapszulák, porok, folyadékok, amelyek különféle összetevőket tartalmaznak, például vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, növényi kivonatokat, enzimeket, aminosavakat és egyéb biológiailag aktív komponenseket. Cikkünkben részletesen megvizsgáljuk az étrend-kiegészítők jelentőségét, a különböző típusokat, azok előnyeit és felhasználásuk módjait, valamint a fogyasztásukhoz kapcsolódó biztonsági szempontokat.

Az étrend-kiegészítők népszerűségének okai

Az étrend-kiegészítők népszerűsége több tényezőből adódik.  Az egészség egyik legfontosabb eleme a kiegyensúlyozott, vegyes étrend, mely ideális esetben biztosítja a szervezet napi energia- és tápanyagszükségletét és a tápanyagok megfelelő arányát. A modern életvitel, melyre jellemző a rohanás, a stressz, a nem megfelelő táplálkozás, pedig gyakran ahhoz vezet, hogy a szervezetünk nem jut elegendő tápanyaghoz. Az iparilag feldolgozott élelmiszerek, a magas cukor- és zsírtartalmú gyorsételek fogyasztása, a speciális – pl. gluténmentes, tejmentes, vegetáriánus, vegán – étrendek, diéták, valamint az egyoldalú táplálkozás pedig különösen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a testünk nem kapja meg azokat a vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket, amelyekre a normál működéshez szüksége lenne. A helyzetet pedig tovább rontja, hogy a szegényes talaj miatt a zöldségek és gyümölcsök is jellemzően egyre kevésbé tápanyagdúsak. Ezenkívül bizonyos életszakaszokban, mint például terhesség alatt vagy idősebb korban, megnövekedett tápanyagigény jelentkezhet, amit nehéz kizárólag az étrendből fedezni még akkor is, ha tudatosabban figyelünk rá.

A leggyakoribb étrend-kiegészítő hatóanyagtípusok és előnyeik

1. Vitaminok

A vitaminok alapvető szerepet játszanak a test normál működésében. Két típusukat különböztetjük meg, léteznek zsírban és vízben oldódó vitaminok. A zsírban oldódóak, mint az A-, D3-, E-, K1– és K2-vitaminok, hosszabb ideig képesek a szervezetben raktározódni, ezért túlzott bevitelüket ajánlatos kerülni. A vízben oldódó vitaminok, így a B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B9– (folsav), B12-, C-, H-vitamin (biotin) viszont a szervezetben csak korlátozott mértékben raktározódnak el, ezért rendszeres fogyasztásuk fontos a szervezet megfelelő működésének fenntartásához. A vitaminok között az A-, C-, D-, B6– és B12-vitaminok szerepet játszanak az immunrendszer támogatásában. Ezenkívül a B2-, C-, E-vitaminok hozzájárulnak a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, valamint a C-, B1-, B2-, B5-, B6– és B12-vitaminok részt vesznek a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban.

2. Ásványi anyagok

Az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat két csoportra szokás osztani. A makroelemek azok az ásványi anyagok, amelyek napi szükséglete eléri vagy meghaladja a 100 mg-ot, mikroelemeknek pedig azokat a kémiai elemeket tekintjük, amelyek napi szükséglete nem éri el a 100 mg-ot. A makroelemek közé tartozik a foszfor, a kalcium, a magnézium és a nátrium. A mikroelemeket közismertebb néven nyomelemeknek hívjuk, ilyen a bór, a cink, a fluor, a jód, a króm, a mangán, a molibdén, a réz, a szelén vagy a vas. Az emberi szervezet összes ásványi anyag szükségletének mintegy felét a kalcium, negyedét a foszfor teszi ki. A további szükségleten „osztozik” az összes többi ásványi anyag. Olyan ásványi anyagok, mint a kalcium, magnézium és mangán hozzájárulnak a csontok normál állapotának fenntartásához, a vas, cink és szelén támogatják immunrendszerünk megfelelő működését, a jód, réz és magnézium pedig szerepet játszanak az egészséges idegrendszer működésében.

3. Gyógynövények, növényi kivonatok

Rengetegféle növényi kivonattal találkozhatunk az étrend-kiegészítő termékekben, és ezeknek igencsak szerteágazó hatásaik lehetnek. Ott van például a ginzeng, mely nem csak javítja a koncentrációt és a koordinációt, de növeli a fizikai teljesítőképességet is. A gyömbér részt vesz az immunrendszer támogatásában, a vitalitás fokozásában és az erek egészségét is támogatja. Az echinacea, amely a kertimádóknak évelőágyásokból is ismerős lehet, hozzájárul a szervezet védekező rendszerének megfelelő működéséhez. A ginkgo biloba szintén különleges növény, hiszen kivonata természetes antioxidánsokat tartalmaz, hozzájárul az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez, elősegíti a mentális egyensúly fenntartását, továbbá hozzájárul a normál vérkeringéshez, beleértve az agyi keringést, valamint a megfelelő szellemi teljesítőképesség, például a memória fenntartásához, a perifériás keringés elősegítésén keresztül pedig hozzájárul a megfelelő halláshoz és látáshoz is. A tőzegáfonyát, a csipkebogyót és a csalánt pedig már biztosan mindenki jól ismeri.

4. Omega-3 zsírsavak

Az omega-3 zsírsavak, mint az EPA és DHA, támogathatják a szív egészséges működését és a megfelelő vérnyomás fenntartását, míg a DHA a csecsemők agyának és látásának fejlődésében, felnőtt korban pedig ezek folyamataiban is szerepet játszik.

Az étrend-kiegészítők biztonságos használata

Az étrend-kiegészítők fontos szerepet játszhatnak az egészség fenntartásában, használatuk széles körben elterjedt, és számos előnyt nyújthatnak, ha tudatosan, helyesen, felelősségteljesen és biztonságosan alkalmazzuk őket. Az étrend-kiegészítők kiegészíthetik, de nem helyettesíthetik az egészséges táplálkozást, ezért szedésük mellett is elengedhetetlen a kiegyensúlyozott étrend, a rendszeres testmozgás és az egészséges életmód.

Az étrend-kiegészítők kiválasztása és használata során mindig tartsuk szem előtt az egyéni szükségleteinket és a szakemberek tanácsait.

Egyeztessünk szakemberrel

Mielőtt étrend-kiegészítő szedése mellett döntünk, érdemes orvos/gyógyszerész vagy táplálkozási szakértő tanácsát kérni arról, hogy pontosan mi az, amire nekünk szükségünk van. Különösen fontos ez terhesség, szoptatás vagy bizonyos betegségek, krónikus egészségügyi állapotok esetén, hiszen ezeket mind figyelembe kell venni a választásunk előtt. Az étrend-kiegészítők is okozhatnak mellékhatásokat, különösen, ha gyógyszerekkel kölcsönhatásba lépnek, ezért mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal vagy gyógyszerészünkkel, mielőtt rendszeresen szedett gyógyszereink mellett bármilyen étrend-kiegészítőt alkalmaznánk.

Megbízható gyártótól és helyről vásároljunk

Kevesen tudják, de egy étrend-kiegészítőt egy egyszerű bejelentési folyamat révén egyszerűen és gyorsan forgalomba lehet hozni ma Magyarországon. Tudta, hogy például egy étrend-kiegészítő esetén nem kötelező vizsgálatokkal alátámasztani, hogy a lejárati idő végéig megőrzi a termék a dobozon feltüntetett hatóanyag-tartalmát? Ezek a körülmények sajnos azt eredményezik, hogy a hazai piacon is sok olyan készítménnyel találkozhatunk, amelyeknek minősége nem garantált. A Béres a szolnoki telephelyén található, világszínvonalú eszközökkel felszerelt minőségellenőrző laboratóriumában a gyógyszer készítményeihez hasonlóan az étrend-kiegészítőit is rendszeresen ellenőrzi, lejárati idejüket stabilitásvizsgálattal támasztja alá, illetve a felhasznált alapanyagokat is bevizsgálja, így garantálja azt, hogy termékei biztonságosak, magas minőségűek, és a kötelezően elvártnál jobban ellenőrzöttek.

Fontos ugyanakkor az is, hogy az étrend-kiegészítőket megbízható forrásból szerezzük be: patikából, drogériából, hiper- vagy szupermarketből. Legyünk nagyon óvatosak, soha ne rendeljünk étrend-kiegészítő készítményt kétes, megbízhatatlannak tűnő weboldalról!

Figyeljünk az adagolásra

Ha pedig beszereztük, amire szükségünk van, tájékozódjunk a megfelelő adagolásról, és arról, hogy pontosan hogyan és mikor érdemes az adott készítményt bevenni (pl. étkezés előtt, közben vagy után). A termékek dobozán minden információt megtalálunk, ezért érdemes azt mindig alaposan elolvasni és megőrizni. Fontos, hogy kerüljük a túlzott fogyasztást, a csomagoláson jelölt napi adagot ne lépjük túl!

Összefoglalva – kérdések / válaszok:

Mik az étrend-kiegészítők?

Válasz: Az étrend-kiegészítők olyan készítmények, amelyek vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, növényi kivonatokat, enzimeket, aminosavakat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat tartalmaznak koncentrált formában, és az egészséges táplálkozás kiegészítésére szolgálnak.

Mire jók az étrend-kiegészítők?

Válasz: Az étrend-kiegészítők segíthetnek pótolni a táplálkozásból adódó hiányosságokat és ezáltal fenntartani szervezetünk egészséges működését. Mivel minden terméknek más az összetétele, ezt a kérdést nem lehet általánosságban megválaszolni. A bennük található egyes hatóanyagok határozzák meg azt, hogy melyik termék a szervezetünk mely folyamataira lehet kedvező hatással.

Szüksége van mindenkinek étrend-kiegészítőkre?

Válasz: Azt általánosságban elmondhatjuk, hogy önmagában a táplálékainkból ma már nagyon nehéz fedezni a szervezetünk tápanyagszükségletét. Az, hogy mire és mennyire van szükségünk, az az egyéni táplálkozási szokásoktól, az egészségi állapottól és az életmódtól függ.

Hogyan válasszak étrend-kiegészítőt?

Válasz: Vegyük figyelembe az egyéni táplálkozási szokásunkat, az esetleges speciális étrendből fakadó hiányosságokat, az egészségi állapotunkat, a szedett gyógyszereket, és mindezek alapján érdemes lehet szakember tanácsát is kérni. Fontos, hogy biztonságos, minőségi készítményt válasszunk, és megbízható forrásból szerezzük azt be.

Mit jelent az ún. beviteli referenciaérték?

Válasz: A beviteli referenciaértékkel (Nutrition Reference Value = NRV) a vitaminok és ásványi anyagok ajánlott napi referenciamennyiségét szokták jelölni. Felnőttek esetében ezeket a referenciaértékeket a 1169/2011/EU rendelet XIII. melléklete szabályozza.

Kell-e orvoshoz fordulni étrend-kiegészítő szedése előtt?

Válasz: Abban az esetben, ha valaki rendszeresen gyógyszereket szed, vagy krónikus egészségügyi problémával küzd, mindenképpen érdemes előzetesen konzultálni a kezelőorvosával vagy gyógyszerésszel, és a szakemberek segíthetnek a megfelelő termék és adagolás kiválasztásában.

Biztonságosak az étrend-kiegészítők?

Válasz: Ha megbízható gyártótól választunk minőségi terméket, és azt ismert helyről vásároljuk meg, akkor igen. Fontos ugyanakkor ehhez az ajánlott adagolást betartani és orvos vagy gyógyszerész tanácsát kérni, különösen, ha valaki már gyógyszert szed, vagy krónikus betegsége van.

Honnan tudhatom, hogy egy étrend-kiegészítő jó minőségű?

Válasz: Ha túlzó dolgot, például gyors gyógyulást ígér egy termék, vagy kiugróan olcsó, az legyen gyanús, hiszen egyrészt étrend-kiegészítők terápiás céllal nem hozhatóak forgalomba, másrészt a nagyon alacsony ár arra utalhat, hogy nem ment végig azokon a folyamatokon, amelyek a biztonságosságát garantálnák. Míg a gyógyszerek folyamatos ellenőrzési eljáráson mennek keresztül, gyártásuk is szigorúan szabályozott, engedélyezésük pedig hónapokat vesz igénybe, az étrend-kiegészítők forgalomba hozatala csak egy egyszerű bejelentést igényel, ami azt eredményezi, hogy esetenként megkérdőjelezhető minőségű és biztonságú termékek éppúgy piacra kerülhetnek, mint a biztonságos készítmények, és egy átlag fogyasztó a külső alapján nehezen tud különbséget tenni közöttük. Amit tehet, hogy egyrészt kikéri a szakemberek véleményét, másrészt olyan gyártó termékét választja, aki garantáltan szigorúan ellenőrzött körülmények között gyártja és hozza forgalomba az étrend-kiegészítő termékeit, és ezt tartja elsődlegesen szem előtt, nem csak a termék árát.

Mikor ajánlott az étrend-kiegészítőt bevenni?

Válasz: Az ideális időpont függ a kiegészítő típusától, hatóanyagaitól. Néhányat étkezés előtt, másokat étkezés közben vagy után javasolt bevenni. Olvassuk el figyelmesen, és kövessük a termékek csomagolásán lévő információkat, és tartsuk be, amit a gyógyszerész vagy orvos javasol számunkra.

Hogyan tároljam az étrend-kiegészítőket?

Válasz: Az étrend-kiegészítők tárolási utasítását mindig megtalálhatjuk a csomagoláson. Legtöbbször száraz, hűvös helyen kell tárolni ezeket a termékeket, közvetlen napfénytől és magas hőmérséklettől védve. Éppen ezért célszerű kerülni a konyhában, fürdőszobában történő tárolást.

Mit tegyek, ha lejárt egy étrend-kiegészítő szavatossági ideje?

Válasz: Fontos, hogy mielőtt beszedi a terméket, ellenőrizze a csomagoláson feltüntetett lejárati dátumot, és amennyiben lejárt a készítmény, ne alkalmazza.

Lehetnek mellékhatásai az étrend-kiegészítőknek is?

Válasz: Bár kicsi a valószínűsége, mellékhatások azonban ezeknél a termékeknél is előfordulhatnak, különösen túladagolás vagy bizonyos gyógyszerekkel való kölcsönhatás esetén. Ezek lehetnek például emésztési problémák, fejfájás vagy allergiás reakciók. Azonban, ha figyelmesek és körültekintőek vagyunk, és követjük az előírásokat, ezeket nagy eséllyel elkerülhetjük. Ma már az étrend-kiegészítők szedése esetén tapasztalt mellékhatások bejelentésére is van lehetőség, a www.nutrivigilancia.hu oldalon lehet ezt megtenni.

Lehet-e túladagolni az étrend-kiegészítőket?

Válasz: Igen, lehetséges túladagolni, különösen a zsírban oldódó vitaminokat (pl. A-, D-, E-, K-vitaminok) és bizonyos ásványi anyagokat. Ügyelni kell arra, hogy sose lépjük túl a csomagoláson feltüntetett napi adag mennyiségét, ugyanis túladagolás esetén mellékhatások léphetnek fel.

Az étrend-kiegészítők befolyásolhatják a gyógyszerek hatását?

Válasz: Igen, egyes étrend-kiegészítők befolyásolhatják bizonyos gyógyszerek hatását, csökkenthetik vagy fokozhatják azok hatékonyságát. Éppen ezért hangsúlyozzuk, hogy mindig konzultáljon orvosával vagy gyógyszerészével az étrend-kiegészítők és gyógyszerek egyidejű szedése előtt!

Az étrend-kiegészítők helyettesíthetik a kiegyensúlyozott étrendet?

Válasz: Ahogyan a nevükben is szerepel, az étrend-kiegészítők nem helyettesítik, hanem kiegészítik a kiegyensúlyozott és változatos étrendet.

Segíthetnek-e az étrend-kiegészítők a fogyásban?

Válasz: Lehetnek olyan étrend-kiegészítők, amelyek támogathatják a fogyást, ha az anyagcsere működését támogató hatóanyagokat tartalmaznak, de önmagukban nem helyettesítik az egészséges étrendet és a rendszeres testmozgást a fogyás összetett folyamatában. Ha nem változtatunk az életmódunkon, és nem kezdünk el aktívan mozogni, egy étrend-kiegészítőtől sem várhatunk csodát.

Milyen szerepe van az étrend-kiegészítőknek a sportolók táplálkozásában?

Válasz: Sportolók esetében az étrend-kiegészítők segíthetnek a tápanyag-igények kiegészítésében, egyes hatóanyagok az energiaszint fenntartásában és az izmok egészségének fenntartásában.

Milyen étrend-kiegészítőket ajánlanak idősebb korúak számára?

Válasz: Idősebb korúak számára gyakran ajánlott a D-vitamin, kalcium, omega-3 zsírsavak, és B12-vitamin fokozott bevitele, ezek mind segíthetnek az egészségük fenntartásában. Attól függően, hogy komplex multivitamint, a porcok, a csontok vagy a szem egészségének fenntartását támogató terméket, esetleg egy hatóanyagot tartalmazó C-, D-vitamint vagy valamilyen specifikus készítményt keresnek, a Béres-termékek széles skáláján megtalálhatják az igényeiknek legmegfelelőbbet az 50 év feletti korosztály tagjai is.

Milyen étrend-kiegészítőket javasolnak gyermekek számára?

Válasz: Gyermekek esetében különösen fontos, hogy lehetőleg kérjük szakember tanácsát, mielőtt döntünk. A szükséges hatóanyagok, azok mennyiségeinek és a termékek pontos adagolásának meghatározásakor figyelembe kell venni a gyermek korát, testsúlyát és a táplálkozási szokásait is. Étrend-kiegészítő készítményt csak leghamarabb 3 éves kortól adhatunk nekik. Mindenképpen kifejezetten gyermekek számára kifejlesztett terméket válasszunk, például a Béres rágótablettái és gumivitaminjai közül.

Milyen étrend-kiegészítő hatóanyagokat ajánlanak terhesség alatt?

Válasz: Terhesség alatt gyakran ajánlott a folsav, vas, D-vitamin és omega-3 zsírsavak bevitele. Érdemes olyan készítményeket választani, amelyekben ezek külön-külön vagy komplex formában megtalálhatóak.

Közzétéve: 2024.02.09