EGÉSZSÉGTIPPEK

beres_hu_magnezium_sport

Miért fontos a magnézium, ha sportol?

Bármilyen sportot is űzünk, fontos szem előtt tartanunk, hogy az aktív testmozgás következtében szervezetünk magnéziumigénye is megnő. Az izmok aktivitása által ugyanis szervezetünk több ásványi anyagot használ, izzadáskor pedig magnéziumot is veszítünk. Cikkünkben feltérképezzük, hogy miért fontos odafigyelnünk testünk megfelelő magnézium-ellátottságára.

A magnézium szerepe a mozgásban

Talán túlzás nélkül mondhatjuk, hogy a magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag azok számára, akik rendszeresen mozognak. A magnézium ugyanis hozzájárul a normál izomműködéshez és fehérjeszintézishez, valamint szervezetünk elektrolit-egyensúlyának fenntartásához. Szerepe van az energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, így a megfelelő magnéziumszinttel rendelkező szervezet a mozgás során sem fárad el olyan hamar.

Kiknek ajánlott fokozottan figyelni szervezetük magnéziumszintjére?

A tévhittel ellentétben azonban nem csak a versenysportolóknak kell odafigyelniük szervezetük megfelelő magnéziumellátására. A fizikai munka, vagy a hobbi sport okán felgyorsult anyagcsere folyamatok szintén nagyobb magnéziumszükségletet idézhetnek elő szervezetünkben.

Hogyan változik sportolás közben szervezetünkben a magnéziumszint?

Legyen szó bármilyen sportról, egy biztos: gyakorlásuk közben verejtékezünk, amelynek során jelentős mennyiségű ásványi anyag, többek közt magnézium is távozik a szervezetünkből. A melegebb napokon ráadásul mindez fokozottan történik, izmaink további megfelelő működéséhez pedig kompenzálnunk kell az elvesztett magnézium mennyiséget. Ezt elsősorban kiegyensúlyozott táplálkozással, vagy étrend-kiegészítővel tudjuk megtenni.

Elsődleges magnéziumforrások

A magnézium természetes módon számos élelmiszerben megtalálható. Ilyenek például a hüvelyesek, a diófélék, a magvak, a teljes kiőrlésű gabonafélék, egyes gyümölcsök, – mint például a banán. Ilyen módon a helyes táplálkozás kialakításával figyelhetünk a megfelelő magnéziumbevitelre is. Amennyiben étrenddel mégsem tudunk kellő mennyiségű magnéziumot biztosítani szervezetünk számára, étrend-kiegészítővel segíthetjük a szinten tartást.

Közzétéve: 2023.03.27

EZT AJÁNLJUK

Egy Direkt mozdulattal az egészséges izmokért!*

Béres Magnézium B-komplex Direkt szájban oldódó granulátum

Étrend-kiegészítő készítmény
Megnézem

TOVÁBBI TARTALMAK

Béres Egészség magazin - mozgas - online cikk

Mozgás tavasszal: a legjobb sport rendszeres, de nem megterhelő

2021.05.28
Jógafajták - Béres Egészség magazin 2020 - ősz

Jógázni fogok! De melyik jógafajta legyen?

2021.08.03