EGÉSZSÉGTIPPEK

B_vitamin_csalad_beres_hu

B-vitamin-család, a „csodacsapat”

Nem véletlen, hogy nem „B-vitaminról”, hanem B-vitaminokról beszélünk, hiszen többféle létezik belőlük, és egymást segítve látják el sokrétű feladataikat. Ezt azonban csak úgy tudják megtenni, ha kiegyensúlyozott, változatos táplálkozással rendszeresen gondoskodunk a megfelelő bevitelükről.

Léteznek olyan élethelyzetek, melyekben szükséges lehet a kiegészítés. Ilyen például a szigorú diéta, a fogyókúra, az intenzív sport vagy egy stresszes életszakasz. Miért fontosak szervezetünk számára a B-vitaminok különböző fajtái, milyen élelmiszerekben találhatók meg? Cikkünkben ezekre is választ adunk.

B1-vitamin, más néven tiamin

A vitaminok közül ezt fedezték fel először, a holland katonaorvos, Christiaan Eijkman Nobel-díjat kapott érte 1929-ben. A B1-vitaminról érdemes tudni, hogy részt vesz az energiatermelő anyagcsere-folyama­tokban, hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez és a normál pszichológiai funkció fenntartásához, valamint a szív egészséges működéséhez.

Miben található?

A gabonafélék maghéja gazdag B1-vitamin-forrás.

B2-vitamin, azaz riboflavin

Ezzel a vitaminnal „szerencsénk van”, hiszen bélflóránk is képes megtermelni, ezért inkább vitaminkomplexek alkotóele­meiként alkalmazzák. Idősebb testvéréhez hasonlóan a B2-vitamin is részt vesz az energiatermelő anyagcsere-folyamatok­ban, és hozzájárul az idegrendszer meg­felelő működéséhez, valamint a szem, a nyálkahártyák, a vörösvérsejtek és a bőr normál állapotának fenntartásához, a va­sanyagcseréhez, a sejtek oxidatív stres­szel szembeni védelméhez és a fáradtság, kifáradás csökkentéséhez is.

Miben található?

Magas B2-vitamin-tartalma van a májnak, a vesének, a halnak, a tojásnak.

B3-vitamin, azaz niacin

Ez a B-vitamin-fajta hozzájárul az emész­tőcsatorna és az idegrendszer egészséges működéséhez, a száj, a nyelv nyálkahár­tyája és általában a bőrfelületek normál állapotához, segíti a fáradtság és a kifá­radás csökkentését, részt vesz az ener­giatermelő anyagcsere-folyamatokban.

Miben található?

Sokat találunk belőle a kakaóban, halfélékben, gombában és olajos magvakban.

B5-vitamin, azaz pantoténsav

Ez a vitaminunk is részt vesz az energia­termelő folyamatokban, hozzájárul a szteroidhormonok, a D-vitamin és egyes ingerületátvivő anyagok megfelelő szin­téziséhez és anyagcseréjéhez, valamint az egészséges mentális teljesítményhez.

Miben található?

Fő forrásai: pulykacomb, brokkoli, lencse, tojás, eper.

B6-vitamin, azaz piridoxin

A B6-vitamin szintén részt vesz anyag­csere-folyamatokban, hozzájárul az immunrendszer, az idegrendszer és a psziché működéséhez, a vörösvérsejt-képződéshez, valamint a hormonális aktivitás szabályozásához.

Miben található?

A bélflórában élő baktériumok is termelik. Fontos forrása a hús és a máj mel­lett a hüvelyes zöldségek.

B9-vitamin, vagy ahogyan gyakrabban hallhatjuk: folsav

A kiegészítő folsavbevitel növeli az anyai folátellátottság szintjét, ami azért nagyon fontos, mert az alacsony anyai folátszint a fejlődő magzat velőcsőzáródási rend­ellenessége kialakulásának kockázati tényezője. A jótékony hatás napi 400 μg, a fogamzást megelőzően legalább egy hónapig, és a fogamzást követően három hónapig folytatott kiegészítő folsavbe­vitellel érhető el. A folsav ezen túl részt vesz a normál aminosav-szintézisben és vérképzésben, hozzájárul a pszicho­lógiai funkció fenntartásához és az im­munrendszer megfelelő működéséhez.

Miben található?

Beviteléhez spárgát, salátát, avo­kádót ajánlott fogyasztani.

B12-vitamin, azaz kobalamin

A B-vitamin-család ezen tagjára a meg­felelő növekedéshez, az egészséges idegállapothoz és a vérképzéshez van szükségünk. Mindezek mellett hozzájárul a pszichológiai funkció fenntartásához és a fáradtság, kifáradás csökkentéséhez, és a sejtosztódásban is szerepet játszik.

Miben található?

Az állati fehérjék a legfontosabb B12-forrásaink, ezért egyoldalú étkezés, szigorú vegetarianizmus esetén fontos fi­gyelni, hogy a B12-vitamint más módon vigyük be, például étrend-kiegészítők formájában.

BÉRES EGÉSZSÉG MAGAZIN – 2022. ŐSZI/TÉLI SZÁM
FOTÓ: BÉRES EGÉSZSÉG MAGAZIN/DREAMSTIME
Közzétéve: 2023.02.20

EZT AJÁNLJUK

Egy Direkt mozdulattal az egészséges izmokért!*

Béres Magnézium B-komplex Direkt szájban oldódó granulátum

Étrend-kiegészítő készítmény
Megnézem

TOVÁBBI TARTALMAK

Magnezium_a_nelkulozhetetlen_elem__bereshu_png

Magnézium, a nélkülözhetetlen elem – pótoljuk, ha hiányzik!

2021.11.30

Túlterheltség és párkapcsolati gondok: a legtöbben ezek miatt élnek stresszben

2020.09.27