EGÉSZSÉGTIPPEK

Kalciummal és D-vitaminnal az egészséges csontfejlődésért

A kalcium jelenléte nemcsak a csontok növekedéséhez és fejlődéséhez elengedhetetlen, de szerepe van az egészséges izomműködés folyamatában is.

Az ajánlott napi beviteli mennyiség nyilvánvalóan függ a kortól, de nagyságrendileg azt mondhatjuk, hogy egy tizenkét év alatti kisgyermeknek kalciumból 450–800 milligramm az ideális mennyiség.

A kutatások azt mutatják, hogy minden harmadik magyar gyermek a szükségesnél kevesebb kalciumot fogyaszt, és a négy év feletti gyerekek csaknem száz százaléka a szükségesnél kevesebb D-vitaminhoz jut hozzá. Ez az intenzív csontfejlődés szakaszában igen nagy problémát jelenthet. Az elégtelen kalciumfogyasztáshoz vezető tényezők között szerepel, hogy a tej- és tejtermékek fogyasztása elmarad a kívánatos 450-500 mg/nap mennyiségtől.

Az, aki bármilyen ok miatt, például allergia, laktóz- vagy kazein érzékenység miatt nem tud tejet és tejterméket fogyasztani, annak más forrásból kell bevinnie a kalciumot.

Mit jelent a laktózérzékenység és a tejfehérje allergia?

Előbbi esetében a két cukoregységből (glukózból és galaktózból) álló tejcukor nem tud a bélből felszívódni, csak akkor, ha a laktáz nevű enzim hatására egységeire bomlik. Ez az újszülöttek, csecsemők számára nélkülözhetetlen folyamat, azonban az elválasztást követően a laktáz mennyisége csökken, csak az emberek egy részében marad megfelelő szinten az aktivitása. Akinél a laktáz aktivitása a kora gyermekkort követően nem marad megfelelő szinten, primer laktázdeficiencia alakul ki. Ez azt jelenti, hogy tejcukor tartalmú ételek fogyasztását követően kellemetlen tünetek (pl. puffadás vagy hasmenés, esetleg hányinger) jelennek meg.

A tej esetében nemcsak a laktóz (tejcukor) okozhat gondot, hanem a kazein (tejfehérje) is. Ez nem azonos a laktózérzékenységgel. Ebben az esetben ugyanis a szervezet immunrendszere ad hibás választ a tejfehérjére, ami allergiás tüneteket okoz. Az orvos által diagnosztizált tejfehérje-allergiában ezért teljesen ki kell iktatni mindenféle tejet, tejterméket. Oda kell figyelnünk, hogy a kalciummennyiséget, amit normál esetben ezen élelmiszerekből viszünk be, más forrásokból is elérjük.

Gyermekek körében végzett statisztika nem áll rendelkezésre, ugyanakkor a magyarországi 15 éves és annál idősebb lakosság közel ötöde követett 2019-ben speciális étrendet, közülük minden negyedik egyszerre többet is. Diabetikus (6,4%), illetve laktózmentes (4,1%) diétát tartottak a legtöbben. A kalcium és a D-vitamin szükséges a gyermekek csontjainak megfelelő növekedéséhez és fejlődéséhez, melynek alapvető forrása a tej és a belőlük készült termékek. A kutatások egyértelműen jelzik, hogy gyermekeink egy része az elvártnál kevesebb tejterméket fogyaszt vagy speciális diétájuk miatt nem is tehetik meg.

Nyitókép: Shutterstock
Közzétéve: 2022.10.25

EZT AJÁNLJUK

VitaKid Kalcium+D3 vitamin
Cukormentes gumivitamin a gyermekek csontjainak megfelelő növekedéséhez és fejlődéséhez!*

Béres VitaKid Kalcium+D3-vitamin gumivitamin

Étrend-kiegészítő készítmény
Megnézem

TOVÁBBI TARTALMAK

egészségtudatosság - magazin

Kalória: egy átlagos tinilánynak majdnem annyi kell, mint egy felnőtt nőnek

2020.09.27
gumivitamin - shutter

Vonzó és hasznos: 7 érdekesség a gumivitaminról

2021.05.17