SAJTÓSZOBA

Juhászné Antal Gabriella kapta a Béres-díj Szolnok kultúrájáért kitüntetést

Kitüntetésekkel ismerték el Szolnokon a Jász-Nagykun-Szolnok vármegye kulturális életében kiemelkedő teljesítményt felmutató kiválóságokat a magyar kultúra napja alkalmából, január 22-én. Az ünnepi rendezvényen az idén hetedik alkalommal került átadásra a Béres Gyógyszergyár által alapított Béres-díj Szolnok kultúrájáért kitüntetés. Juhászné Antal Gabriella ének-zene szakos mestertanár dr. Béres Józseftől, a Béres Gyógyszergyár elnökétől és Béres Klárától, a Béres Alapítvány elnökétől vehette át az elismerést.

A Béres Gyógyszergyár szolnoki gyártóbázisa révén 1996 óta van jelen a vármegye életében. A magyar gyógyszergyártásban meghatározó szerepet betöltő vállalat termékeinek jelentős részét Szolnokon állítják elő. A Béres Gyógyszergyár 2018-ban alapította a Béres-díj Szolnok kultúrájáért kitüntetést, mellyel évente a magyar kultúra napjához kötődően egy olyan személy munkáját ismerik el, aki Szolnokon, illetve a régióban kiemelkedő munkát végez kultúránk ápolásáért, fennmaradásáért és az új generációk számára történő továbbadásáért.

Juhászné Antal Gabriella ének-zene szakos mestertanár értékteremtő, hagyományőrző és a közművelődést lelkiismeretesen támogató tevékenysége és kiemelkedő eredményei alapján méltó arra, hogy a hosszú évek óta Szolnokon végzett munkájának megbecsülése jeléül Béres-díj Szolnok kultúrájáért kitüntetésben részesüljön.

Háttéranyag a Béres-díj Szolnok kultúrájáért 2024-es díjazottjának tevékenységéről:

Juhászné Antal Gabriella ének-zene szakos mestertanár pályafutását Szolnokon a Bartók Béla Kamarakórusban kezdte, később tagja lett a Szolnoki Szimfonikus Zenekarnak és a Kodály Zoltán Vegyeskarnak, majd több éven keresztül a Tisza Táncegyüttes főállású zenészeként dolgozott. Ő alapította a Sodrás népzenei kisegyüttest, akikkel a város meghatározó gyermek néptáncegyütteseinek – a Corvinkának, a Tallinkának és a Vadvirágnak – rendszeres népzenei kíséretet biztosított. Alapítója és elnöke volt a Szakajtó Szolnoki Népzenei Műhely Egyesületnek. Ének-zenei tudását, pedagógiai érzékét a felnőttek körében is kamatoztatja, több éve vezeti a Szolnoki Népdalkört.

Több mint 20 éve végez tudatos tehetséggondozói munkát a népdaléneklés és a népi hangszereket alkalmazó muzsikálás terén. A Szandaszőlősi Alapfokú Művészeti Iskola néptánc szakán évente közel 400 gyermek zenei kíséretét biztosítja a próbákon és fellépéseken. Együttesei, szólistái országos és vármegyei népdalversenyeken számos első helyezést és kiemelt arany minősítést szereztek, a Pántlika Énekegyüttes többször nyerte el a Magyarországon ma elérhető legmagasabb népzenei minősítést, az Aranypáva Díjat.

Társadalmi szerepvallása is példaértékű. Biztosan számíthatnak rá a helyi civil közösségek, egyházak, karitatív szervezetek, ha egy-egy műsor összeállítását kérik, vagy segítséget várnak tőle kulturális programjaikhoz. Tanítványaival szívesen vállal ének- és hangszerbemutatót óvodákban, általános- és középiskolákban.

Közzétéve: 2024.01.23

Sajtóanyag letöltése (.zip)

Nyomtatás