HÍREK

Felavatták Béres József mellszobrát a Lakitelek Népfőiskolán

Február 15-én, szombaton, Béres József-emléknapot tartottak a Lakitelek Népfőiskolán. Az ünnepség részeként felavatták az idén 100 éve született Széchenyi-díjas kutató mellszobrát, mely a Népfőiskola területén kialakított Nemzeti Panteonban került elhelyezésre.

„A Nemzeti Panteonban azoknak a szobra, bronz képmása kap helyet, akik a 20. században igen erős hatással voltak a történelmi hazára, és sokat tettek azért, hogy egy szellemileg felfrissülő nemzet részei lehessünk ma. Olyan emberek szobrai, akik erős, önálló egyéniségek voltak, és nem törte meg őket a szocialista, kommunista önkényuralomnak a hétköznapokban is jelen lévő ármánya” – emelte ki köszöntőjében Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola vezetője, és hozzátette: „Béres József szobrának avatása gyakorlatilag történelmi elégtétel”.

Lakitelek, 2020. február 15. Ifjabb Béres József felesége, Béres Klára társaságában apja, Béres József mellszobránál a Lakitelek Népfõiskolán kialakított Nemzeti Panteonban az avatás napján, 2020. február 15-én. A Béres Csepp feltalálója, Széchenyi-díjas kutató 100 éve, 1920. február 7. született. A szobor Lantos Györgyi és Máté István alkotása. MTI/Bús Csaba

A eseményen levetítették Kabay Barna rendező Béres József életútja című, 2015-ben bemutatott dokumentumfilmjét, majd ezt követően ünnepi beszédet mondott: Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, V. Németh Zsolt hungarikumokért felelős miniszteri biztos, Bakos István a Bethlen Gábor Alapítvány kurátora, Dudás Károly író publicista, Fazekas István A megvádolt című kötet szerzője, dr. Béres József, a feltaláló fia és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Kásler Miklós avatóbeszédében elmondta, hogy Béres József a magyarság számos szép és nemes tulajdonságát hordozta, életútja pedig jól illeszkedik a nemzet történelmének legnemesebb személyiségeihez.

Az ünnepségsorozat részeként Béres József bronz mellszobrát, Lantos Györgyi és Máté István szobrászművész alkotását, Kásler Miklós, Béres József és Lezsák Sándor leplezték le, majd megkoszorúzták.

(Fotók: Lezsák Sándor hivatalos Facebook oldala, MTI / Bús Csaba)

Közzétéve: 2020.02.17