EGÉSZSÉGTIPPEK

Járványhelyzet után

Járványhelyzet után: talán még sosem értékeltük ennyire az életet

Egy világszintű járvány rengeteg kárt okozhat az emberiségnek. Ám az is megmutatkozik ilyenkor, mi az, ami igazán fontos az életben. Lássuk, mit köszönhetünk mentális szempontból a koronavírusnak!

A mögöttünk álló közel egy év mindannyiunk számára rendkívül nehéz volt, de a legfontosabb dolgokra is rávilágított. Megtanultunk hálásnak lenni azért, amink van, megértettük, milyen óriási értéket jelentenek emberi kapcsolataink, a családunk, a barátaink, az ismerőseink, a munkatársaink. Igen, megtanultuk tisztelni az életet, megértettük, hogy valóban a legfontosabb a szeretet, egymás kölcsönös megbecsülése, támogatása. Merthogy igen-igen nagy erő van abban, hogy összetartozunk.

Nem vagyunk egyedül

Rengetegen szenvedünk attól, hogy a pandémia miatt erősen beszűkültek közösségi kapcsolataink. Mégis, ez bizonyos esetekben új utakat nyitott meg előttünk. Sokan észrevették, hogy egy közelükben élő idős, beteg ember támogatásra szorul, s szeretettel vállalkoztak például arra, hogy főtt ételt, gyümölcsöt vigyenek neki. Sokan segítettek a szomszédjuknak, amikor tudták, nincs elérhető rokona, akire számíthatna. A messzebb élő hozzátartozók, barátok a járvány alatt telefonon vagy online keresték szeretteiket – és sokan gyakrabban tették ezt, mint „békeidőben”. Ezek a kapcsolatok emiatt megerősödhettek, felértékelődhettek. Nincsenek kevesen azok sem, akik most ébredtek rá arra, hogy az online találkozásokra az idősebbek is nyitottak, és egyre többen élnek az ilyen lehetőségekkel. Mivel a járvány idején sok dolog átköltözött az online térbe, rengeteg programot, workshopot és tanfolyamot lehetett ajánlani a korosabb rokonoknak is. Ezeket mind lehet folytatni, legyen az akár kézműves foglalkozás, akár nyelvtanulás.

Másokra is tudunk vigyázni

Nemcsak magunkért vagyunk felelősek, másokra is vigyáznunk kell, és most alaposan megtanultunk sok olyan módszert, amit hatékonyan alkalmazhatunk a vészhelyzet után is. Ezután is figyeljünk majd arra, hogy társaságba csak egészségesen menjünk, barátainkat csak így látogassuk, prüszkölve és szipogva ne menjünk át a szülőkhöz, nagyszülőkhöz. Ne felejtsük el azt se, hogy általánosságban is jobban figyeljünk a higiéniára. A távolságtartás, a maszkviselés, a kézfertőtlenítés hatékonyságát egyértelműen jelzi az, hogy az idei influenzaszezon lényegében elmaradt, és sokkal kevesebben szenvedtek a szokásos légúti fertőzésekben is.

Ha a higiéniai szabályok betartására és az immunrendszerünk támogatására a jövőben is figyelünk, biztos, hogy a megbetegedéseket is könnyebben korlátok közé szoríthatjuk.

A pandémia miatt ráébredtünk az oltások fontosságára is. Jó jel, hogy tavaly az influenza elleni védőoltást szép számmal kérték olyanok is, akik korábban ezt nem tartották fontosnak.

Béres Egészség magazin – 2021. tavasz/nyári szám
Fotó: Getty Images
Közzétéve: 2021.05.19

EZT AJÁNLJUK

Béres Csepp Extra
Komplex összetételével támogatja az immunrendszert meghűléses betegségekben, influenza idején.

Béres Csepp Extra

Vény nélkül kapható roboráló gyógyszer
Megnézem
Az izmok és idegrendszer normál működéséért.*

Béres Magnézium 250 mg filmtabletta

Étrend-kiegészítő készítmény
Megnézem

TOVÁBBI TARTALMAK

Kemény időszakok az életünkben - mit köszönhetünk nekik?

Kemény időszakok az életünkben – mit köszönhetünk nekik?

2021.04.27
egészségtudatosság - Getty Images - magazin

Vigyük magunkkal a jót a jövőbe!

2021.03.29