EGÉSZSÉGTIPPEK

A pajzsmirigy egészségének támogatója: a szelén

A pajzsmirigy egészségének támogatója: a szelén – Interjú Prof. Dr. Balázs Csabával

A szelént 1817-es felfedezése után sokáig károsnak tartották, az 1950-es években kezdtek először másként gondolkodni felőle, s lassacskán derült fény arra, hogy ez a nyomelem nélkülözhetetlen az emberi szervezet megfelelő működéséhez. Az utóbbi évek kutatásai pedig egyre több fontos élettani hatását igazolták, igazolják. Erről beszélgettünk Prof. Dr. Balázs Csabával, a Budai Endokrinközpont endokrinológusával.

Mivel foglalkozik pontosan az endokrinológia? Milyen panaszokkal fordulnak a betegek endokrinológushoz?

Az endokrin rendszer nem igazán kézzelfogható, mégis szervrendszernek tekintjük. Lényegében egy központ által irányított „egységek” hálózata, amelyek kommunikálnak egymással. Az egységek a belső elválasztású, azaz endokrin mirigyek, mint az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, a mellékvese, a here és a petefészek, a csecsemőmirigy, a tobozmirigy és a hasnyálmirigy. A kommunikáció az általuk termelt hormonok útján zajlik, amelyek közvetlenül a véráramba kerülnek, így a test minden részébe eljutnak. Minden hormonnak megvan a maga speciális feladata, minden hormont csak egy speciális célsejt ismer fel abban a szervben vagy szövetben, amelyet működésbe kell hoznia. Az endokrin szervek betegségei többnyire lassan fejlődnek ki, és nem könnyű diagnosztizálni őket. Ezeket a problémákat tárja fel és gyógyítja az endokrinológia szakterülete.

Napjainkban egyre több pajzsmirigy-problémáról hallunk, sokakat érint (köztük fiatalokat) a megbetegedése. Milyen folyamatokban vesz részt, mit tud ma a tudomány az egészséges működéséről?

A pajzsmirigy a nyaknál elhelyezkedő belső elválasztású mirigy, amelyben olyan hormonok termelődnek, mint a tiroxin és a trijód-tironin, amelyek az anyagcsere-folyamatok szabályozásában nélkülözhetetlenek, illetve a kalcitonin, amely a kalcium csontokból való felszabadulását szabályozza. A tiroxin és a trijód-tironin létfontosságú alkotóeleme a jód, melyből egy meghatározott mennyiség szükséges, hogy a hormontermelés megfelelő legyen. Sokáig úgy vélték, hogy a hiánya a só jódozásával megoldható, ám az utóbbi években kiderült, hogy ez nem ilyen egyszerű. Egyrészt a túlzott jódbevitel is okozhat gondokat, másrészt pedig a pajzsmirigy megfelelő működéséhez egy másik nyomelemre, a szelénre is szükség van.

A szelénről sokat hallottunk az utóbbi időben – széles körben ajánlották. Miért lett olyan népszerű mostanában?

A kérdés aktualitását a pandémia alatt tett fontos megfigyelések képezik. Kevésbé közismert, de a szelénnek is nagyon fontos szerepe van az immunrendszer egészséges működésének fenntartásában. A szeléntartalmú aminosavakat tartalmazó fehérjék (szelenoproteinek) több biokémiai folyamatban is részt vesznek, ilyen például a tiroidhormon-anyagcsere és a T-sejtes immunitás. Ez utóbbi olyan fehérvérsejtekre épül, melyek képesek közvetlenül vagy közvetet- ten – más sejtek segítségével – immunreakció kiváltására.

A Prof. Dr. Balázs Csabával készült interjú folytatását elolvashatja a Béres Egészség 2021./őszi-téli számában, amely már digitális formában is elérhető a weboldalunkon!

Béres Egészség magazin – 2021./Őszi-téli szám
Nyitókép: Shutterstock.com
Közzétéve: 2021.10.25

TOVÁBBI TARTALMAK

immunrendszer - Getty Images - magazin

Életünk alapja az immunrendszer megfelelő működése

2021.03.29

Láz: mikortól kell csillapítani?

2020.09.21