EGÉSZSÉGTIPPEK

Béres Egészség magazin - mozgas - online cikk

Mozgás tavasszal: a legjobb sport rendszeres, de nem megterhelő

A tavasz a testi-lelki megújulás ideje. Mikor beköszöntenek az első melegebb napok, még azok is rászánják magukat a szabadtéri sportolásra, akik az előző hónapokban nem szívesen mozdultak ki otthonról. Ám nem árt, ha közben néhány fontos dologra is odafigyelünk!

Az elmúlt évek bezártsága után még nagyobb szükségünk van arra, hogy végre önfeledten, a szabad ég alatt sportoljunk, hiszen a rendszeres mozgás hiánya a teljes szervezetünket megviseli. Korántsem csupán a testsúlyunkról van szó; csökkenhet a szív és az érrendszer teljesítőképessége, de még szellemileg is lelassulunk, ha egész nap az íróasztalnál vagy az autóban ülünk. Ráadásul az ülőmunkát végzők gerince és ízületei, különösen a derék és a csípő tájékán általában rosszabb állapotban vannak, mint azoké, akik rendszeresen, de nem túlzott intenzitással sportolnak – mondja szakértőnk, Takács Kinga mozgásterapeuta, a Movement Clinic alapítója. A mozgás segíti a csontok és az izmok anyagcseréjét, vagyis csökkenti az életkor előrehaladtával fellépő csonttömeg-vesztés kockázatát és mértékét. A tónusos, jó formában levő izomzat pedig összetartja az ízületeket, így csökkenti azok sérülésének a kockázatát. Az ízületek megfelelő működésének az egyik legfontosabb eszköze a rendszeres, az edzettségi állapotunknak megfelelő terheléssel végzett mozgás.

Minden helyzetben végezhető mozgásformák

A nyár előtti fogyókúrák lendületében sokszor megfeledkezünk arról, hogy a mozgás ne kötelezettség legyen, hanem elsősorban örömforrás. Pedig hosszú távon csak úgy fog a rendszeres sport beépülni az életünkbe, ha nemcsak az általa elért eredményeknek tudunk örülni, hanem maga a mozgás is örömet okoz.

Az is fontos, hogy a kiválasztott mozgásforma a mostani, gyakran korlátozott körülmények között is elérhető legyen. A séta, a kirándulás, túrázás, de akár a kerékpározás mind ilyenek, ráadásul bárhol és bármikor – még a legszigorúbb korlátozások idején is gyakorolhatók. A természetes, könnyű aerob mozgások egyszerre tartják karban a szívünket, az érrendszerünket és az ízületeinket, fejlesztik az izmainkat, és még abban is segíthetnek bennünket, hogy a felesleges kilóinktól megszabaduljunk. Jó tudni, hogy ezek nem jelentenek túlzott megerőltetést.

Ugyanis – különösen nagy túlsúly esetén – a futás meglehetősen komoly terhelést ró az ízületekre. A rendszeres sportolást érdemes tehát inkább az ízületkímélőbb gyaloglással, kirándulással kezdeni – javasolja a szakértő.

A szabadban töltött időnek van még egy óriási értéke: karbantartja a lelkünket is. A fizikai aktivitás már önmagában is az egyik legjobb ellenszere a lehangoltságnak, és ha mindezt a kitavaszodó természetben, a friss levegőn végezhetjük, az sokszoros erővel hat.

A fokozatosság védi ízületeinket

Néhány dologra azonban érdemes figyelni annak érdekében, hogy elkerüljük a sérüléseket, és felpezsdítsen, energiával töltsön fel minden aktivitásunk.

Az első szabály: csak fokozatosan terheljük magunkat! Az a jó, amikor kellemesen elfáradunk sport közben, és nem az, ha kellemetlenül kifulladunk. Sportolás előtt alaposan melegítsünk be, az edzés végeztével pedig végezzünk el néhány nyújtó gyakorlatot. Így nemcsak a megfeszített izmoknak segítünk ellazulni, megnyúlni, de tapasztalni fogjuk, hogy igen jól is esik.

A fokozatosság az ízületeink védelmét is szolgálja, hiszen így kisebb az esélye annak, hogy túlerőltetjük őket.

Ha többet is megtudna az aktív életmódról, keresse fel a beresmozgas.hu oldalt!

Béres Egészség magazin – 2021. Tavasz/Nyár
Fotó: Getty Images
Közzétéve: 2021.05.28

EZT AJÁNLJUK

Béres Porcerő FORTE
A porcok egészséges működéséért*

Béres Porcerő FORTE filmtabletta

Étrend-kiegészítő készítmény
Megnézem
CalciviD 7
Komplex támogatás a csontok egészségéért.*

Béres CalciviD 7 filmtabletta

Étrend-kiegészítő készítmény
Megnézem

TOVÁBBI TARTALMAK

egészségtudatosság - Getty Images - magazin

Vigyük magunkkal a jót a jövőbe!

2021.03.29
egészségtudatosság - magazin

D-vitamin: a 6 legfontosabb tudnivaló

2020.09.20