EGÉSZSÉGTIPPEK

Minőség - Így válasszunk C-vitamint

Minőség és megbízhatóság: így válasszunk C-vitamint!

Antioxidáns hatás, energetizálás, jó idegrendszer, megfelelő lelki működés és immuntámogatás: ami mindebben egyszerre segít nekünk, nem más, mint a C-vitamin.

A nyár végével fel kell készülnünk a hidegebb napokra, ami nemcsak abban nyilvánul meg, hogy rétegesebben öltözködünk, hanem abban is, hogy nagyobb figyelmet fordítunk erőnléti állapotunk támogatására. Erre a megfelelően megválasztott étrend mellett a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítők kézenfekvő lehetőséget nyújtanak, hiszen ilyenkor már kevesebb friss, vitamindús gyümölcsöt és zöldséget szoktunk fogyasztani. Nem meglepő, hogy a C-vitamin-tartalmú étrend-kiegészítők iránt is megnő az igény ebben az időszakban, hiszen köztudott, hogy ennek a vitaminnak számos kedvező élettani hatása van. Talán a legismertebb az, hogy támogatja az immunrendszerünk egészséges működését, ezért az őszi és téli hónapokban különösen érdemes odafigyelni, hogy megfelelő mennyiséget vigyünk be szervezetünkbe. Jó tudni, hogy akkor is célszerű támogatnunk C-vitamin fogyasztásával, amikor fáradékonynak és kimerültnek érezzük magunkat. Ráadásul a C-vitaminnak antioxidáns hatása is van, részt vesz a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmében.

Fontos döntés

A folyamatosan növekvő igény hatására egyre több gyártó készítménye jelenik meg a gyógyszertárakban és a drogériákban, ezért nem csoda, ha a polcok előtt hosszú perceket töltünk el, ha ki akarjuk választani a számunkra legmegfelelőbb terméket. Na, de melyik mellett érdemes dönteni? Miről lehet felismerni a minőségi és biztonságos készítményt? Nem könnyű egyszerű választ adni erre a kérdésre, hiszen a legtöbb gyártó és forgalmazó igen nagy gondot fordít a termék külső megjelenésére, így a küllem alapján aligha lehet jól választani. A meglepően alacsony árú termékek első látásra vonzóak lehetnek. Ugyanakkor a termék ára alapján történő döntés, amely vásárlói oldalról érthető és fontos szempont, körültekintést igényel, hiszen könnyen lehet, hogy az olcsóság elérése csak a minőségi követelmények rovására valósítható meg.

Valójában élelmiszer

Kevesen vannak tisztában azzal, hogy az étrend-kiegészítő C-vitaminok – bár megjelenési formájukat tekintve nagyon hasonlóak a gyógyszerekhez – élelmiszernek számítanak, és a mindennapi étrendünk kiegészítését szolgálják. Az étrend-kiegészítő készítmények forgalomba kerülése egyszerű, nem kell őket hatóság által engedélyeztetni, helyette csupán egy gyors nyilvántartásba vételi eljárás előzi meg a forgalomba hozatalt. Érdemes azonban tudni, hogy a bejegyzést végző Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet nem vizsgálja meg laboratóriumi körülmények között a bejelentett terméket, ezért annak minőségét illetően a gyártóké és a forgalmazóké a felelősség.

Csak ismert gyártótól

Az étrend-kiegészítők kiválasztásánál tehát legyen a minőség és a megbízhatóság az elsődleges, és csak ezt követően érdemes az egyéb szempontokat mérlegelni. Bizalmi termékről lévén szó csak olyan megbízható gyártó termékét vásároljuk meg, amelyik garanciát tud vállalni a biztonságosságra és a magas minőségre! A Béres több mint harminc éve ezt teszi, hiszen a gyógyszergyártásban alkalmazott minőségügyi rendszer keretei között végzi az étrend-kiegészítők előállítását. Időt és erőforrást fordít arra, hogy az étrend-kiegészítőkre vonatkozó, kötelezően alkalmazandó jogszabályi előírásokon túl szigorúbb gyártási és minőségellenőrzési lépéseket végezzen el. A Béresnél nem kezdődhet el egyetlen termék gyártása sem anélkül, hogy a felhasználni kívánt alap- és csomagolóanyag megfelelőségét ne ellenőrizték volna, mivel a biztonságos, minőségi termék a jó alapanyagnál kezdődik. A gyártási műveletek folyamatos ellenőrzésén túl minden egyes legyártott termék csak minőségbiztosítási engedélyezés után kerülhet ki a gyárból. A Béresnél a termékek hatóanyagtartalmát is rendszeres laboratóriumi vizsgálatokkal igazolják. Az is alapvető elvárás, hogy a minőségmegőrzési időt minden készítmény esetében eltarthatósági (stabilitási) vizsgálatokkal igazolják. A Béres C-vitamin-tartalmú étrend-kiegészítői is a leírtak szerinti gondossággal készülnek. Az elnyújtott hatóanyag-leadású (retard) C-vitamint, D-vitamint és csipkebogyó-kivonatot tartalmazó készítmények esetében további ellenőrzésekkel még azt is igazolják, hogy a C-vitamin a készítmény bevétele után nem egyszerre, hanem egyenletesen szabadul fel a tablettából.

Az ősz ajándéka: csipkebogyó

Csipke, csitkenye, hecsedli: ezek mind a csipkebogyó, pontosabban a vadrózsa (Rosa canina) gyógyhatású áltermésének népies nevei. A termést kedvező élettani hatásai miatt az emberiség régóta használja gyógynövényként, és élelmiszerek alapanyagaként is. Maga a növény néhány méter magas, tüskés cserje, amit jól ismerhetünk a kirándulásainkról. A termést érett, kemény állapotában célszerű begyűjteni, és a legjobb, ha frissen kiszárítjuk. Készíthető belőle tea, szörp, lekvár, mártás, sőt leves is. Sosem szabad forró vízben áztatni, mert a melegtől elveszíti C-vitamin-tartalmát. Márpedig ez a legnagyobb értéke, a csipkebogyó ugyanis az egyik legjobb C-vitamin-forrás. Ezenkívül található benne B-vitamin, flavonoidok, karotinoidok, savak és pektin is.

Táplálkozási szokásunktól, életvitelünktől és fizikai aktivitásunktól függően vitaminszükségletünk egyénenként eltérő, ezért a Béresnél a választék kialakítása során arra is figyelmet fordítanak, hogy a készítmények között mindenki megtalálja azt, amely számára a megfelelő mennyiségű hatóanyagot tartalmazza. A Béres C-vitamin széles portfóliója minőségi C-vitamint kínál minden igényre.

AZ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ NEM HELYETTESÍTI A KIEGYENSÚLYOZOTT, VEGYES ÉTRENDET ÉS AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDOT.
Béres Egészség magazin 2021. őszi/téli szám
Fotó: Shutterstock.com

Közzétéve: 2021.09.01

EZT AJÁNLJUK

Az immunrendszer megfelelő működéséért!*

Béres C-vitamin 500 mg RETARD filmtabletta csipkebogyó kivonattal + 1000 NE D3-vitamin

Étrend-kiegészítő készítmény
Megnézem
Az immunrendszer megfelelő működéséért!*

Béres C-vitamin 1000 mg filmtabletta csipkebogyó kivonattal + 1000 NE D3-vitamin

Étrend-kiegészítő készítmény
Megnézem
Az immunrendszer megfelelő működéséért!*

Béres C Max 1500 mg retard filmtabletta csipkebogyó kivonattal + 3000 NE D3-vitamin

Étrend-kiegészítő készítmény
Megnézem

TOVÁBBI TARTALMAK

Kihívások előtt áll immunrendszerünk

2020.09.25

Őrizzük meg egészségtudatos új szokásainkat! – Kvíz

2021.05.14