EGÉSZSÉGTIPPEK

Erdekesseg_a_Beres_Csepprol_beres_hu

50 éves a Béres Csepp: 9 érdekesség, amit kevesen tudnak

Immár öt évtizede van velünk a mai kor egyik legnépszerűbb találmánya, ismert magyar márkánk, a sokunk életében fontos szerepet betöltő immunerősítő készítmény. Mégis bizonyára akad számos olyan dolog, amit talán Ön sem hallott még id. dr. Béres József nevezetes cseppjeiről.

1. A névadó

Kevesen tudják, hogy a névadója Vizi E. Szilveszter orvosprofesszor, aki annak idején az Egészségügyi Minisztérium főosztályvezetőjeként dolgozott, később pedig a Magyar Tudományos Akadémia elnöke lett. „Marketingben járatlan emberek voltunk, nem foglalkoztunk névkutatással, piaci szempontokkal, csak a józan eszünkre támaszkodhattunk – olvasható id. dr. Béres József visszaemlékezése Béres Klára Cseppben az élet című könyvében. – A töprengés közepette Szilveszter megszólalt, mintha a világ legkézenfekvőbb gondolatát fogalmazná meg: Mit szólnátok, ha egyszerűen Béres Cseppnek neveznénk? Ebben maradtunk.”

50_eves_a_Beres_Csepp_9_erdekesseg

2. A feltaláló megelőzte korát

Id. dr. Béres József – amikor csaknem két évtizedig tartó kutatásairól kérdezték – mindig hangsúlyozta, hogy munkásságának legfőbb célja az emberi szervezet egészséges működéséhez szükséges létfontosságú nyomelemek azonosítása, majd azok legkedvezőbb módon való biztosítása a szervezet számára. Vagyis megtalálni a „mit”, a „mennyit” és a „hogyant”. Ma már általánosan elfogadott tudományos tény, hogy vannak úgynevezett nyomelemek, melyek szükségesek ahhoz, hogy a szervezetben lejátszódó sokezernyi biokémiai folyamat megfelelő módon mehessen végbe, azaz létfontosságúak az egészséges működéshez. Ezt 1972-ben még csak részlegesen ismerték fel, ezért kutatásaival id. dr. Béres József megelőzte korát. Tudományos támpont hiányában sokéves, elsősorban a mezőgazdaságban végzett kísérletekre támaszkodva, következetes mérésekkel állapította meg az esszenciális nyomelemek körét.

3. Megfelelő mennyiség

Nyilvánvalóan fontos annak ismerete is, hogy ezek az anyagok milyen mennyiségben töltik be megfelelően az élettani funkciójukat, hiszen ha kevés jut a szervezetbe, akkor hiány lép fel, de ha a szükségesnél több van belőlük, a szervezet érzékeny biokémiai egyensúlya felborul, s ez is gondot okozhat.  Id. dr. Béres József tudományos igényességére jellemző, hogy eredményei kiállták az idők próbáját, az általa meghatározott mennyiségek ma is megfelelőek a hiányállapotok fedezésére.

4. Megfelelő arány

Az élő szervezet rendkívül összetett, a lejátszódó biokémiai folyamatokra szigorú belső egyensúly jellemző, azaz minden mindennel összefügg. A nyomelemek a köztük lévő kölcsönhatások révén erősíthetik, de gyengíthetik is egymást. Említhetjük például a vasat és a rezet. Mindkettő fontos szerepet játszik a vérképzésben, ám bármelyikük túladagolása a másik hasznosulásának csökkenését eredményezi. Így történhet meg, hogy a réz túladagolásával vashiányos állapot alakul ki. Belátható tehát, hogy a szükségletnek megfelelő mennyiség mellett az egymáshoz viszonyított arányuk is fontos.  Id. dr. Béres József e téren is kiemelkedő munkát végzett.

5. Megfelelő forma

Id. dr. Béres József számára fontos volt a hatóanyagok felszívódásának lehető leghatékonyabb módjának megtalálása. Erre a folyadékforma bizonyult a legmegfelelőbbnek. Máig egyedülálló találmányában az ember számára esszenciális nyom elemek különleges formában, szerves molekulákhoz koordinatív kötéssel kapcsolódóan vannak jelen. Ez biztosítja ezen hatóanyagok megfelelő hasznosulását a szervezetben. Későbbi vizsgálatok igazolták elmélete helyességét, hiszen a Béres Csepp hatóanyagai – többek között a folyadékformának köszönhetően – jól felszívódnak a gyomor-bél rendszerből, így biztosított a hasznosulásuk.

6. Világszínvonalú gyártósoron készül

2021-ben megújult a Béres Csepp gyártósora. Az oldatot ezerliteres tartályokban készítik, speciális körülmények között: a levegő oxigéntartalmát kiszorítják semleges hatású nitrogénnel, illetve ideális hőmérsékleti viszonyokat biztosítanak. Az oldat töltése robotizált egységekkel felszerelt géppel történik: másodpercenként egy üveg gördül le a gyártósorról. Nagy sebességű kamerarendszer figyeli, hogy minden üvegben a megfelelő mennyiségű oldat legyen, azokon cseppentőbetét és kupak. Ezután kerül fel a címke. A csomagolás után utolsó lépésként egy precíziós átfutómérleg külön-külön ellenőrzi, hogy minden elkészült doboz hiánytalan.

7. Még az űrben is járt!

Anatolij Pavlovics Arcebarszkij ezredes a szovjet űrhajózás kiemelkedő alakja, a Szojuz TM–12 kutatásért felelős parancsnokaként hosszú távú űrszolgálatot is teljesített a Mir űrállomáson. Hivatásával kapcsolatban ismerkedett meg a Béres Cseppel. Kipróbálta, majd elvitte Csillagvárosba is, ahol a kozmonautaalakulat űrhajósai szintén alkalmazták. A Béres Csepp még a Mir űrállomásra is eljutott. Id. dr. Béres Józsefet 75. születésnapja alkalmából az Orosz Űrhajózási Szövetség Elnöki Hivatala Gagarin-diplomával köszöntötte, 2000-ben pedig személyesen Arcebarszkij adta át neki a Gagarin-érmet az űrhajósok readaptációs kezeléséhez nyújtott érdemeiért.

50_eves_a_Beres_Csepp_9_erdekesseg_beres_hu

8. A kezdetek mai tanúja

A nyíregyházi nyugdíjas, Veczán Károlyné, Éva néni már abból az időből ismerte id. dr. Béres Józsefet, amikor a feltalálónak még csak a gondolataiban léteztek későbbi híres cseppjei. Éva néni a könyvtárban dolgozott, ahol a kutató gyakran megfordult, így nagy bajában bizalommal kérte segítségét. Megkapta. Az 1976-ban forgatott Az utolsó szó jogán című dokumentumfilmben beszámolt a sokakat meglepő gyógyulásának történetéről, majd 2002-ben újra mesélt erről a cseppek születésének harmincadik évfordulója tiszteletére készült filmben. A kapcsolat Éva néni és a Béres család között azóta sem szakadt meg. Éva néni az idén lépett életének kilencvenedik évébe. Hála Istennek, jól van, örül a családjának, megelégedéssel tekint az életére. Ma is meghatódottsággal és szeretettel emlékszik a régi időkre, és gondol vissza id. dr. Béres Józsefre, aki önzetlenül segített rajta és megannyi sorstársán.

9. Folyamatos jószolgálat

Id. dr. Béres József kisvárdai háza előtt annak idején hatalmas sorok kígyóztak. Sokan kaptak segítséget tőle, és ő ellenszolgáltatás nélkül adta találmányát a hozzá fordulóknak. A másokra való odafigyelés, a támogató szellemiség tovább él családjában és a vállalatban. A Béres Alapítvány fáradhatatlan lendülettel dolgozik a rászoruló, beteg, idős emberek megsegítésén – 1993 óta szervezett formában. Béres Csepp-adományaik összértéke meghaladja a négymilliárd forintot.

A cikk a Béres Egészség magazin 2022. őszi/téli lapszámában jelent meg, amely digitális változatban is elérhető weboldalunkon!

BÉRES EGÉSZSÉG MAGAZIN – 2022. ŐSZI/TÉLI SZÁM
FOTÓ: BÉRES EGÉSZSÉG MAGAZIN/GETTY IMAGES
A BÉRES CSEPP ÉS BÉRES CSEPP EXTRA BELSŐLEGES OLDATOS CSEPPEK VÉNY NÉLKÜL KAPHATÓ ROBORÁLÓ GYÓGYSZEREK.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Közzétéve: 2022.09.06

TOVÁBBI TARTALMAK

immunrendszer - Getty Images - magazin

Életünk alapja az immunrendszer megfelelő működése

2021.03.29
id. dr. Béres József

50 éves a Béres Csepp: Generációkon átívelő történet

2022.03.21